Dolar 32,5493
%0.01
Euro 34,9078
%0.12
Altın 2.425,310
%-0.2
Bist-100 9.645,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Karaburun'da RES için bir yanda imar değişikliği, bir yanda hukuk zaferi

Karaburun'da RES için bir yanda imar değişikliği, bir yanda hukuk zaferi

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Yarımada’daki iki ayrı bölgede kurulacak rüzgar enerji santralleri için imar planlarını değiştirdi. RES’lere özel imar planı hazırlayan Bakanlık, Çeşme ve Seferihisar’da 1’inci derece SİT alanları ve orman arazilerinde yapılaşmanın önünü açtı. Yarımadada RES için bir yanda imar değişikliği,

  • Ege Postası
  • 05.03.2015 - 13:37
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Yarımada’da sivil toplum örgütleri, meslek odaları ve çevreci kuruluşlar ile derneklerin karşı çıktığı ve halk tarafından da büyük tepki toplayan rüzgar enerji santralleri ile ilgili yine kritik bir gelişme yaşandı. Çeşme ve Seferihisar'da kurulacak RES'ler için
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından RES’lere imar vizesi gelirken, diğer tarafta Karaburun'a kurulacak RES'lere karşı yürütülen hukuk mücadelesinde zafer elde edildi. 

1’İNCİ DERECE SİT ALANINA RES YAPILACAK

Bakanlık tarafından hazırlanan beş binlik ve binlik imar planı değişikliği uyarınca, Çeşme’de kurulacak Germiyan Rüzgar Enerji Santrali için birinci derece doğan sit alanları yapılaşmaya açıldı. Belediyelerin imar yetkisini by-pass eden Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Alaçatı Barajı Koruma Alanı içerisinde kalan tesis için ayrıca, geçtiğimiz aylarda hazırladığı 100 bin ölçekli çevre düzeni planında bölgenin tarım arazisi vasfını da kaldırmıştı. Halkın zeytincilik ve hayvancılık yaparak geçindiği Germiyan Köyü ve Reisdere Köyü’ndeki Hırsıztepe-Güzeltepe Mevkileri arasında kurulacak tesis 10,8 MW enerji üretecek ve 6 adet türbin, ana bağlantı yolları, şalt sahası, idari bina ve trafo inşa edilecek. 

SEFERİHİSAR’DA ORMAN ARAZİSİNE RES VİZESİ

Bakanlık’tan bir diğer RES onayı da Seferihisar için geldi. Seferihisar Enerji A.Ş. tarafından Sığacık Korkmazdağı Kılıçpınarı Mevkii’nde kurulacak tesis için imar planlarını hazırlayan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, orman alanında kurulacak 7 türbinlik ve 16 MW’lık üretim planlanan tesise imar izni verdi. Diğer yandan, üç ayrı RES için onay verilen söz konusu bölgede, gerekli tesisin kurulabilmesi için bin 880 metrekarelik orman alanı da yatırımcıya tahsis edildi.

RESMİ KURUMLAR SAKINCA GÖRMEDİ

Orman Bölge Müdürlüğü ile Kültür ve Turizm Bakanlığı da dahil olmak üzere resmi kurumların olumlu görüş sunduğu imar planı değişikliği ile birlikte EPDK’dan 49 yıllığına üretim lisansı da alan RES’lerin önünde herhangi bir mevzuat engeli kalmadı. Bakanlık tarafından hazırlanan imar planları, İzmir Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nde bir ay süresince askıda olacak. 


YÜRÜTMENİN DURDURULMASINA...
Öte yandan, İzmir Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün 05/08/2005 tarihli “ÇED Gerekli Değildir” kararıyla,  252 kilometrelik  bir alana, yani Karaburun Yarımadası’nın yüzde 61’ine, Lodos Karaburun Elektrik Anonim Sirketi'ne ait  Karaburun RES Projesi’ne  tahsis edilmişti. ve  EPDK’nın 18.8.2011 tarihli  ve EÜ/3382-14/2059 sayılı Üretim Lisansıyla firma 50 türbinin kurulumunu tamamlamıştı. EPDK 27.03.2014 tarihinde,  2005 yılına ait “ÇED Gerekli Değildir” kararına dayanarak, söz konusu firmanın 47 adet türbinlik kapasite artış talebine izin vermiş ve  üretim lisansını tadil etmişti.

Karaburun Yarımadası’nın doğal, kültürel ve ekonomik yaşamı üzerinde geri dönüşü mümkün olmayan ağır tahribata yol açacağı gerekçesiyle bu hukuksuz uygulamanın durdurulması için, üretim lisansının iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle açılan davada türbinlerle çevrelenen Yaylaköy sakinleri, Karaburun Yarımadası 13 köy ve mahalle muhtarının üyesi olduğu Karaburun Çevre Kültür ve Turizm Birliği ile Karaburun Kent Konseyi temsilcileri davacı oldu. Kent Konseyi müdahil sıfatıyla davaya katıldı. Davayı "Çevre ve Ekoloji Hareketi Avukatları" (ÇEHAV) gönüllü olarak üstlendi. 

Ankara Bölge İdare Mahkemesi, “hukuka aykırı olduğu ve uygulanması halinde davacının telafisi güç zararına yol açacağı açık bulunan dava konusu işlemin, dava sonuna kadar ve teminat aranmaksızın yürütmesinin durdurulmasına oybirliğiyle karar verildi.

Kent Konseyi'nden yapılan açıklamada şöyle denildi: 

"Karaburun Kent Konseyi’nin çağrısıyla 28 Ocak 2015 günü toplanan Karaburun Kent Meclisi: RES’lerle ilgili hukuksal mücadelenin, Yurttaş Davası olarak genişletilerek ve güçlendirilerek sürdürülmesi görüşünü benimsedi. Şimdilik 60 Karaburunlu’nun davacı olduğu, ilk Yurttaş Davası “Sarpıncık Rüzgar Enerji Santrali Projesi” için verilen 19/01/2015 tarihli “Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu Kararı”nın Yürütmesinin Durdurulması ve İşlemin İptali talebiyle 26/02/2015 tarihinde açıldı. Bu davayı da  ÇEHAV 34 avukatla   gönüllü olarak yürütmektedir. 
 
Karaburun yaşayanları olarak, yarımadamızın doğasını, tüm canlıların yaşamını, insan sağlığını, bugününü ve geleceğini koruyarak kalkınma ilkesini hiçe sayıp sadece bir enerji üretim alanına dönüştürülmesine karşı, bugünümüz ve gelecek kuşaklar adına davacı olmaya devam edeceğiz.Raporlar yazarak, eylemler yaparak, davalar açarak, imzalar toplayarak, uluslararası kurumları, basını ve çevre kuruluşlarını bilgilendirerek neredeyse üç yıldır sürdürmekte olduğumuz mücadelenin henüz başındayız. Kararlılığımızdan kimsenin kuşkusu olmasın."

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.