Dolar 32,5814
%0.33
Euro 34,6861
%-0.13
Altın 2.520,880
%1.46
Bist-100 9.525,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Bin 400 müdür yardımcısının görev tartışması

Bin 400 müdür yardımcısının görev tartışması

TÜRK Eğitim Sen İzmir 2 Nolu Şube Başkanı İrfan Toksoy düzenlediği basın toplantısında, daha önce İzmir Milli Eğitim Müdürü Vefa Bardakcı, Müdür Yardımcısı Şahan Çoker ve İzmir Valisi Mustafa Toprak hakkında yargı kararını uygulamadıkları gerekçesiyle görevlerini kötüye kullandıkları için suç duyurusunda bulunduklarını, ancak soruşturma izni verilmediğini hatırlattı.

  • Ege Postası
  • 01.12.2015 - 18:37
Toksoy, "Soruşturmanın açılmamasıyla ilgili kararda tarafımıza bildirilen bu durum çelişkili bir durumu ortaya çıkarmıştır. Kararda, 'Yönetmeliğin 23. Maddesi kapsamında görevlendirilen müdür başyardımcısı/müdür yardımcısı görevlendirmelerinin valilik oluru ile iptal edilmesini sağladıkları' ibaresi yer almıştır. Ancak İzmir'de bu şekilde görevlendirilen ve yargı kararına göre görevlendirmeleri iptal edilmesi gereken ve halen görevde olan bin 400 civarında müdür yardımcısı vardır. Kararın bu şekilde çıkması için yanlış bilgi ve belge oluşturanlar, müdür yardımcısı görevlendirmeleri fiilen iptal edilmediği halde 'Valilik onayı ile iptal edildi' diye göstererek ifade verenler hakkında da adaleti yanıltmaktan dolayı gerekli şikayetleri yapacağız" diye konuştu.

Türk Eğitim Sen İzmir 2 Nolu Şube Başkanı İrfan Toksoy, İzmir Milli Eğitim Müdürü Vefa Bardakcı, Müdür Yardımcısı Şahan Çoker ve İzmir Valisi Mustafa Toprak hakkında yargı kararını uygulamadıkları gerekçesiyle görevlerini kötüye kullandıkları için suç duyurusunda bulunmalarıyla ilgili bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıya, Türk Eğitim Sen 1 Nolu Şube Başkanı Merih Eyyup Demir ile Türk Eğitim Sen 3 Nolu Şube Başkanı Adnan Sarısayın da katıldı. Toprak, Bardakcı ve Çoker hakkında soruşturmaya izin verilmediğini kaydeden Toksoy, "Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, Türk Eğitim Sen'in, Yönetici Atama Yönetmeliği'ne karşı açtığı davada karar vermişti. Karara göre, müdür yardımcılığı, müdür başyardımcılığı atamaları hukuka uygun bulunmadı. Ayrıca altı aydan daha az sureyle görev yapan İlçe Milli Eğitim Müdürleri ve Şube Müdürleri'nin okul müdürlerini değerlendiremeyeceğinde karar kıldı. Böylece 8 binin üzerinde okul müdürü ile on binlerce müdür yardımcısı, müdür başyardımcısının görevlerine iadesi için yol açılmıştı. İdari Dava Daireleri Kurulu müdür başyardımcısı ve müdür yardımcılarının atamasında, objektif kıstas öngörülmemesi, takdir yetkisine mutlak ölçüde bir etki kazandırması, hiçbir değerlendirme kriterine yer vermeyerek hukuka uygunluk denetiminin etkinliğini daraltması, kariyer ve liyakat ilkelerinin gözetilmemesi, ayrıca adayların görevlendirmelerden haberdar olmasını sağlayacak duyuruya yer vermeyerek geniş katılımı ve fırsat eşitliğini ortadan kaldırması nedeniyle hukuka uygunluk bulunmadığı kararını verdi. Yeni müdür görevlendirmesi yapılan eğitim kurumunda dört yıllık görev süresi dolmadan görevleri sonlandırılan müdür başyardımcıları ve müdür yardımcılarının görevlendirmelerinin sonlandırılmasına ilişkin işlemlerin de dayanağı kalmadığından eski görev yerlerine geri döndürülmeleri gerekmektedir. Aynı şekilde, Yönetmeliğin 23/1 maddesine göre, boş bulunan normlar duyuruya çıkarılmadan, objektif kıstaslar gözetilmeden, eğitim kurumu müdürünün inhası ve İl Milli Eğitim Müdürü'nün teklifi üzerine, Vali'nin onayı ile gerçekleştirilen Müdür Başyardımcısı ve Müdür Yardımcısı görevlendirmelerinin de iptal edilmesi gerekmektedir. Diğer yandan; bulunduğu eğitim kurumunda görev süresi uzatılacak eğitim kurumu müdürlerinin EK-1 Değerlendirme Formu üzerinden yapılan değerlendirme işlemleri şayet altı aydan az süreyle çalışmış olan İlçe Milli Eğitim Müdürü, Eğitim Kurumundan Sorumlu Şube Müdürü ve İnsan Kaynaklarından Sorumlu Şube Müdürleri tarafından yapılmış ise bu değerlendirme işlemlerinin de iptali gereklidir" dedi.

KARAR UYGULANMIŞ GİBİ GÖSTERİLDİ İDDİASI
Mahkeme kararının uygulanmadığını ancak uygulanmış gibi gösterildiğini savunan Toksoy, "İzmir Milli Eğitim Müdürü Vefa Bardakcı, Müdür Yardımcısı Şahan Çoker ve İzmir Valisi Mustafa Toprak hakkında 12 Ağustos 2015 tarihinde, yargı kararını uygulamadıkları gerekçesiyle görevlerini kötüye kullandıkları için suç duyurusunda bulunmuştuk. İl Milli Eğitim Müdürü ve Müdür Yardımcısı ile ilgili olarak bakanlık müfettişleri tarafından inceleme yapılmıştır. Ancak açıkça bir görevi ihmal ve kötüye kullanma suçu bulunmasına rağmen soruşturma izni verilmemiştir. İl idare Kurulu Müdürlüğü'nden soruşturma izni verilmediğine ilişkin tarafıma gelen yazıda. Milli Eğitim Müdürü ve Yardımcısı ile ilgili olarak 'Bakanlıktan gelen görüş ve talimat yazıları uygulanmak üzere ilgili birimlere gönderdikleri. Hukuken zorunlu olmadıkları halde, karar gerekçe gösterilerek yönetmeliğin 23. Maddesi kapsamında görevlendirilen müdür başyardımcısı/müdür yardımcısı görevlendirmelerinin valilik oluru ile iptal edilmesini sağladıkları' ibaresi yer almıştır. Kararda tarafımıza bildirilen bu durum çelişkili bir durumu ortaya çıkarmıştır. Bakanlık müfettişlerine ilgililer tarafından verilen ifadeler ve oluşturulan gerçekliği olmayan ve uygulanmayan müdür yardımcılarının görevlendirilmesinin iptal edildiği kararda şu şekilde yer almıştır; 'Hukuken zorunlu olmadıkları halde, karar gerekçe gösterilerek yönetmeliğin 23. Maddesi kapsamında görevlendirilen müdür başyardımcısı/müdür yardımcısı görevlendirmelerinin Valilik oluru ile iptal edilmesini sağladıkları'. Bunun devlet yönetiminde asla kabul edilemeyecek aleni bir yalan olduğu hiçbir müdür başyardımcısı ve müdür yardımcısı atamasının iptal edilmediği kamuoyunca malumdur. Öyleyse milli eğitim müdürlüğü yetkilileri bu soruşturmadan kurtulmak için olmayan yanlış bir belge oluşturmuş aleni olarak soruşturmayı yapan bakanlık müfettişlerini yanıltmıştır. Adaletin tecelli etmesine engel olunmuş müdür yardımcılarının görevlendirmelerinin iptalinin Valilik oluruyla yapıldığını belirterek bu yalana İzmir Valiliği'ni de ortak etmişlerdir. İzmir'de bu şekilde görevlendirilen ve yargı kararına göre görevlendirmeleri iptal edilmesi gereken bin 400 civarında müdür yardımcısı vardır. Bu atamalar iptal edilinceye hak yerini buluncaya kadar mücadelemiz devam edecek ve mutlaka adalet yerini bulacaktır" diye konuştu.

SUÇ DUYURUSUNDA BULUNACAKLAR
Yargı kararını uygulanmış gibi gösteren kişiler hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını dile getiren Toksoy, İzmir Valisi Mustafa Toprak hakkında Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın verdiği şikayet dilekçesini işleme koymama kararına da itiraz edeceklerini dile getirdi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.