Dolar 32,2329
%0.16
Euro 34,9539
%-0.03
Altın 2.412,060
%-0.53
Bist-100 10.400,00
%-0.77

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Bilinçli Örgütlülük Yoksa Köy de Yok

Bilinçli Örgütlülük Yoksa Köy de Yok

Karaburun Ergin Pansiyon'da devam eden Ütopyalar Toplantısı çerçevesinde "Köy Yoksa Geleceğimiz de Yok, Köyümüzü Geri İstiyoruz" konulu panel gerçekleştirildi. Panele Karaburun Belediye Başkanı H. Serdar Yasa, Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, Prof. Dr. Tayfun Özkaya ve Prof. Dr. Mustafa Kaymakçı konuşmacı olarak katıldı.

  • Ege Postası
  • 03.07.2013 - 10:34
İZMİR- Gazeteci Serdar Kızık'ın oturum başkanlığını yaptığı panelde Yasa ve Soyer "Köy köktür ve tohumdur, köy hem geçmişimiz hem geleceğimizdir" başlıklı sunum yaptılar. Prof. Dr. Özkaya ve Prof. Dr. Kaymakçı ise Karaburun köylülerinin durumunu değerlendirdiler.

Serdar Yasa, büyükşehir yasasıyla beldelerin ve köy tüzel kişiliklerinin kapatılmasının, buralara hizmetin gitmesini aksatacağını dile getirdi. Karaburun'daki nergis ve keçi üreticilerinin sorunlarına da değinen Yasa, üreticilerin özellikle kooperatif çatısı altında bir araya gelmesinin önemine değindi. Yasa, "Üreticilerimiz, köylülerimiz için her geçen gün daha da kötüye giden bu koşullarda atılması gereken en önemli adım örgütlülüktür. Bu anlamda kurulmasına öncülük ettiğimiz kooperatifler var ancak yeteri kadar sahiplenilmediğini görüyoruz. Üreticilerimizi örgütlülük konusunda daha fazla bilinçlendirmek zorundayız" dedi.

Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer ise köylünün iyi tarım ve organik tarım uygulamalarına daha fazla ağırlık vermesi gerektiğine işaret etti. Soyer, örgütlü bir çatı altında çiftçinin bu alanlara kanalize edilmesinin önemine değindi.

Prof. Dr. Tayfun Özkaya ve Prof. Dr. Mustafa Kaymakçı da küresel tarım politikalarının üretici ve köylüler üzerindeki etkilerini ele aldılar.

Prof. Dr. Özkaya, köylünün ve köy üretiminin bu şekilde hızla azalmaya devam etmesi halinde kentteki insanların da küresel şirketlerin boyunduruğu altına gireceğini belirtti.

Prof. Dr. Kaymakçı ise bir tarafta çok uluslu tekeller ve onların dayattığı sağlıksız bir toplum, diğer taraftaysa köylü ve köylünün içinde bulunduğu zor koşullar olduğuna işaret etti. Kaymakçı, köylüye ve küçük üreticiye sahip çıkılması gerektiğini ifade etti.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.