Dolar 32,5004
%0.08
Euro 34,6901
%-0.12
Altın 2.496,860
%0.5
Bist-100 9.693,00
%1.77

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Berlin Fuarı'nda İzmir coşkusu

Berlin Fuarı'nda İzmir coşkusu

Bu yıl 49. kez düzenlenen ve dünyanın dört bir yanından turizm profesyonelini bir araya getirerek, iş birliğini geliştirmek ve ikili anlaşmalar yapmak için olanaklar sunan ‘ITB Berlin’de (Internationale Tourismus Börse Berlin / Uluslararası Turizm Borsası Berlin) Türkiye, Avrupa Ülkeleri Salonları arasındaki 3.1 ve 3.2 nolu hollerde ‘Türkei Home / Türkiye Eviniz’ sloganıyla yer aldı.

  • Ege Postası
  • 05.03.2015 - 14:15
ITB Berlin basın bürosunun geçtiği bültende ‘Türbülanslı zamanların güçlü buluşma noktası: ITB Berlin’ manşetinin kullanıldığı turizm borsasında, turizmden beklentisi olan tüm destinasyonlar bütçelerine göre farklı büyüklüklerdeki stantlarda yerlerini alıyor ve kıyasıya rekabet içerisinde tanıtım yapıyorlar. Sektör temsilcileri 2015 yılının turizm açısından nasıl geçeceği konusunda uluslararası havayı koklamaya çalışıyorlar. Turizmde bir yerlere gelebilmek için çok iyi tanıtım yapılması gerektiğinin bilincinde olan tuzimciler bu fuarın öneminin bir kez daha ön plana çıktığı kanıtladılar. Çünkü fuar basın bülteninde yer alan bilgiye göre 160 bin metrekarelik bir alanda düzenlenen etkinlikte hiç boş stant yeri kalmadı.
 
BU YIL YENİ REKOR BEKLENİYOR
Bu yıl 186 ülkeden 10 bin 96 katılımcının tamamen doldurduğu 26 salonda gerçekleştirilen fuarın partner ülkesi Moğalistan ve fuar 8 Mart tarihine kadar sürecek. Türkiye’den gelen katılımcıların 3.1 ve 3.2 nolu Avrupa Ülkeleri Salonu’nda, ‘Türkei Home / Türkiye Eviniz’ sloganıyla yer aldığı fuarı geçen yıl 114 bin’i profesyonel olmak üzere toplam 174 bin kişi ziyaret etmişti. Alman televizyon kanallarında yer alan fuar haberlerinde bu yıl yeni rekorların beklenildiğine yer verildi.
 
BELEDİYE BAŞKANLARI BİR ARAYA GELDİ
Dünya turizmine yön vermesi açısından sektörel bazda katılımın çok önemli olduğu fuara bu yıl İZKA şemsiyesi altında 3.1 holde katılan İzmirliler arasında Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar, Selçuk Belediye Başkanı Zeynel Bakıcı, Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç ve Menderes Belediye Başkanı Bülent Soylu da vardı. Beldeleriyle ilgili tanıtımı bizzat yapan belediye başkanları bir araya geldiklerinde de birbirlerine destek verdiler. 3.2 nolu holdeki Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın stantlarında tanıtım yapan Çeşme’yi ise Çeşme Turistik Otelciler Birliği (ÇEŞTOB) temsil etti. Fuara katılım açısından İzmirliler arasında en kıdemli olan Çeşme bu yıl 18. kez fuarda yer aldı.
 
ACENTELERLE BULUŞTUK
ÇEŞTOB adına Çeşme stantında ziyaretçileri ağırlayan ve bilgi veren Çeşme Boyalık Otel Genel Müdür Orhan Belge, daha fuarın ilk günü olmasına rağmen bir yoğunluk olduğunu belirterek, “Uzun zamandır görmediğimiz acente sahipleri ve yöneticileri, diğer otellerdeki meslektaşlarımızı görme fırsatımız oldu. Tabi bizim için iç pazar ne kadar önemiyse, dış pazar da bir o kadar önemlidir ve önemli olmak zorundadır. Benim her zaman söylediğim var. 3 ayını yaşayarak 12 ayı bırakamazsınız. Bunun için dış pazarın, özellikle Almanya pazarına çok büyük ihtiyacımız var. Bu konuda bu çalışmaları yapmak zorundayız, yapıyoruz da. Umuyoruz birkaç seneye kadar yabancı pazarı terk ettiği yerden Çeşme’ye tekrar geri getiririz” diye konuştu.
 
KARŞIYAKA MARKALAŞIYOR
Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar, dünyanın en büyük fuarında yer almaktan çok mutlu olduklarını, fuarın bütün ülkelerin katıldığı ve dünyayı tanıtan bir fuar olduğunu belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:
“Turizm destinasyonları kendilerini tanıtabilmek için yoğun bir çaba sarf ediyor. Gerçekten muhteşem bir ambians var burada. Bizim de İZKA desteğiyle burada bir stantımız var. Bu stantımızda dünyaya kendimizi tanıtıyoruz. Çünkü biz diyoruz ki, “İzmir bir dünya kenti, Karşıyaka da bir Avrupa kenti’. O nedenle Karşıyaka’mızı burada en iyi şekilde tanıtıyoruz, açıkçası nasibimizi alıyoruz. Fuarda özellikle güney ülkelerinin stantları ilgi çekerken Türkiye’de de İzmir stantı oldukça çok büyük bir ilgi görüyor. Biz 30 Mart seçimlerinden sonra bir strateji belirlemiştik. ‘Karşıyaka bir turizm, sanat ve spor kenti olacak’ demiştik. Spor konusunda Karşıyaka zaten tartışılamaz. O anlamda markayız.Turizm ve sanatta da markalaşma çalışmalarımıza da hız verdik. Etkinliklerimiz Türkiye genelinde ses getiriyor. Kentimize geçen gün 30’a yakın tur rehberini getirerek gezdirdik. Onlar büyülendiler Karşıyaka’dan. Önümüzdeki süreçte stratejik planımızda yer alan turizm kenti Karşıyaka’yı yaratmak için çalışacağız. Ben inanıyorum İzmir başka Karşıyaka bambaşka. Dünyaya açılan bir pencere Karşıyaka ve İzmir. Gerek sosyal, gerek kültürel, gerek ekonomik ve gerekse de siyasal anlamda da her zaman örnek olmuş bir kent. Tüm bu tür fuarlara daha yoğun katılım sağlayarak hem şehrimizi daha iyi tanıtacağız hem de Karşıyakamızı en iyi şekilde temsil edeceğiz.  Ziyaretçilere Karşıyaka’ya geldiklerinde neleri görebileceklerini ve nasıl bir ortamda olabileceklerini anlatıyoruz. Gösterilen ilgiden dolayı da ayrıca mutluyuz.”
 
İLK KEZ DÜNYA MİRAS KENTİ OLARAK KATILIYORUZ
Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç fuara  dördüncü kez katıldıklarını vurgulayarak,
“Ama bu yıl bizim için biraz daha anlamlı. Çünkü 2014 Haziran ayında Bergama UNESCO tarafından Türkiye’nin 13., dünyanın da 999.’uncu Dünya Miras Alanı olarak ilan edildi. Dolayısıyla biz de bu yıl UNESCO Dünya Mirası Kenti sıfatıyla buraya katılıyoruz. İlk gün olmasına rağmen oldukça yoğun bir ziyaretçi var. Ben özellikle hafta sonu halk günüyle birlikte daha yoğun bir katılımın olacağını düşünüyorum. Kanımca burada İzmir’in diğer ilçeleri Selçuk, Karşıyaka ve Menderes ile birlikte olmak İzmir turizmi açısından da önemli bir tanıtım fırsatı. Hem Bergama, hem de İzmir için verimli bir fuar oluyor. Ayrıca fuarlar açısından bu yıl Bergama için oldukça yoğun geçecek. Önümüzdeki hafta Moskova’daki Turizm Fuarı’nda olacağız. Daha sonra yine mayıs ayında Dubai’de, daha sonra İngiltere Londra’da, Japonya Tokyo’daki ve İtalya’daki Arkeoloji Fuarı’na katılacağız. Amacımız kenti yurt dışında daha iyi tanıtmak. Çünkü özellikle kültür turizmi konusunda Bergama’nın çok önemli bir potansiyeli var. Bu potansiyeli tanıtımla biraz daha yukarıya taşımak istiyoruz. Ama bir taraftan yurt dışında bu tanıtımı yaparken içerde de, Bergama’da da yapmamız gerekenler var. Kenti turizme hazırlamak, özellikle konaklama ve yeme-içme tesislerinin sayılarının arttırılması ve kalitelerinin yükseltilmesi gerekiyor. Bu anlamda Bergama Belediyesi restorasyon çalışmalarına çok ciddi anlamda bir bütçe ayıracak. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ve İzmir Valiliği’nin de katkısıyla birlikte yürütülecek bir takım restorasyon çalışmaları var. Özellikle Akropol eteklerinde, Eski Kale Mahallesi diye bildiğimiz yerlerdeki taş evlerin butik otele ve ev pansiyonculuğuna dönüştürülmesi için projeler devam ediyor. Ben inanıyorum ki, bu tanıtım fırsatı ve çabalarıyla birlikte bu projeleri de yaşama geçirdiğimizde Bergama belki de kültür turizminin Türkiye’deki başkentlerinden birisi olacak. Bütün çabamız bu yönde” dedi.
 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.