Dolar 32,5166
%0.21
Euro 34,7470
%0.07
Altın 2.490,620
%1.15
Bist-100 9.525,00
%-0.06

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Belediyeler de olmasa...

Belediyeler de olmasa...

İl Özel İdaresi’nin kapatılması ile kurumun bünyesinde kalan okul ve diğer tesislerin tamamı Hazine ve Milli Eğitim Bakanlığı’na bırakılırken, hizmetleri, personeli ve harcamaları ise belediyelere kaldı. Bornova, Karabağlar, Bayraklı ve Konak’ta okulların bakım-onarımı ile Buca’daki eğitim alanlarında güvenlik hizmetlerini ilçe belediyeleri yerine getirecek.

  • Ege Postası
  • 26.01.2015 - 11:12
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Yerel seçimlerin ardından İl Özel İdaresi’nin kapatılması ile birlikte büyük kısmı idareye ait okullar ve eğitim kurumlarında yürütülen temel hizmetlerin faturası yerel yönetime kesildi. Yargıya taşınan ve 200’e yakın davanın söz konusu olduğu paylaşım kriziyle birlikte süregelen çıkmaz gün geçtikçe artarken, çocuklarını zor koşullarda okula gönderen birçok ailenin imdadına ise belediyeler yetişti.

BİNALAR MİLLİ EĞİTİM’E, HİZMETLER İSE BELEDİYELERE KALDI

İzmir’de Milli Eğitim Bakanlığı’nın sorumluğunda bulunan ve adeta kaderine terk edilen birçok okulun güvenlik, temizlik ve bakım gibi hizmetleri ilçe belediyelerine kaldı. On binlerce öğrencinin ders gördüğü devlet okullarında sınıfların temizliği, hatta binalardaki yapım,onarım, boya-badana gibi işleri bile öğrenci velileri üstlenirken, yaşanan bu duruma yerel yönetimden müdahale geldi.

YEREL YÖNETİMLERE YÜZLERCE TALEP GELİYOR

Çocuklarını zor koşullar altında okutmak zorunda  olan ve sağlıklı binalarda eğitim öğretim görmesini isteyen dar gelirli aileler Milli Eğitim’e ilettikleri sayısız talebin yanıtsız kalmasıyla birlikte çareyi belediyelerin yolunu tutmakta buldu. Kentin merkezinde yer alan birçok okulun hali eğitimin geldiği noktayı gözler önüne sererken, adeta “utanç vesikası” haline gelen bu manzaralara müdahale eden belediyeler yarı yıl tatilinin başlaması ile birlikte çeşitli çalışmalar başlattı. Aslı görev ve yetkileri arasında yer alamamasına rağmen, okulların bakım, onarım, temizlik ve benzeri ihtiyaçlarına yetişebilmek adına bütçelerinden para ayıran yerel yönetimler, velilere yardım eli uzatarak öğrencilerin de rahat nefes almasını sağlıyor.

TEMİZLİĞİNE DE GÜVENLİĞİNE DE İLÇE BELEDİYESİ KOŞTURUYOR  

Öğrenci ailelerinin ödenek ve yeterli personel bulunmadığı gibi gerekçelerle Milli Eğitim Müdürlükleri ve devletten olumsuz yanıt aldıkları birçok talebini karşılayan ilçe belediyeleri vatandaşlar için söz konusu kritik faaliyetleri kısıtlı bütçeleri ile üstleniyor. Bornova’da ilçe belediyesi toplam 19 okulun bakım ve onarımını üstlenirken, benzer bir hamlenin altına imza atan Karabağlar Belediyesi de geçtiğimiz aylarda çeşitli okulların boya-badana ve temizlik işleri gibi hizmetleri yerine getirmeye başlamıştı. Yine metropol sınırları içerisinde kalan ve İzmir’in gelir seviyesi ortalaması nispeten düşük ilçelerinden Bayraklı’da ise özellikle yaz ayları ve yarı yıl tatilinde temizlik ve tadilat işleri için topyekün çalışma başlatan ilçe belediyesi sayısız okula destek sundu.

ADI “DEVLET OKULU” AMA DEVLETİN OKULDAN HABERİ YOK!

Son dönemde okullarda artan şiddet olayları ve hırsızlık vakaları gibi istenmeyen vakaların önüne geçmek ve eğitim yapılan binalarda güvenliği sağlamak için harekete geçen Buca Belediyesi ise bölgenin çeşitli noktalarındaki okullara güvenlik sistemleri ve kameralar yerleştirecek. Şikayetlerin en yoğun olduğu alanlardan merkez ilçede benzer çalışmaların altına imza atan Konak Belediyesi ise fiziki koşulları yetersiz eğitim kurumlarına el uzatmaktan kaçınmadı. Belediye, sadece eğitim öğretim yılının başlarında 10 ayrı okulu tepeden tırnağa yenilemişti.

VELİLER TEPKİ GÖSTERDİ

Diğer yandan, devlet okullarında yaşanan yokluğa ve bakımsızlığa tepki gösteren birçok öğrenci velisi ise Milli Eğitim’i eleştirirken, devletin eğitimi özelleştirmeye yönelik girişimleri sonucunda dar gelirli ailelerin mağdur olduğunu savundu. 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.