Dolar 32,3591
%0.13
Euro 35,0198
%-0.13
Altın 2.325,670
%0.23
Bist-100 9,13
%0.49

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Belediye yaptı, Bakanlık bıraktı: Devlet mirasa sahip çıkamadı

Belediye yaptı, Bakanlık bıraktı: Devlet mirasa sahip çıkamadı

İzmir'in tarihi semti Basmane'de Sosyal Hizmetler Müdürlüğü’ne bağışlanan Osman Paşa Köşkü kaderine terk edildi. Yaklaşık 50 yıldır hiçbir çalışma yapılamayan tarihi tescilli yapının son hali ise görenlerin içini acıtıyor. Belediye yaptı, Bakanlık bıraktı

  • Ege Postası
  • 02.09.2015 - 12:07
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Tarihi semtin en önemli alanlarından Altınordu Mahallesi'nde yer alan 150 yıllık tarihi yapı yardım eli bekliyor. 1970’li yıllarda bir hayırsever tarafından Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumu'na bağışlanan daha sonra da Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İl Müdürlüğü'nün kontrolüne geçen Osman Paşa Köşkü'nden geriye enkaz kaldı.

DEVLET MİRASA SAHİP ÇIKAMADI
Tamamına yakını çöken ve mezbelelik hale gelen Osmanzade yokuşunda bulunan köşkünden geriye sadece utanç tablosu kaldı. Aradan geçen elli yıla yakın sürede kullanılmayan ve bakım yapılamayan tescilli tarihi köşk zamana yenik düştü. Restorasyon bekleyen tarihi yapıya devlet sahip çıkmayınca iki katlı yapının sadece zemini kaldı ve duvarlarının da neredeyse tamamı yıkılarak harabeye döndü.
 
TARİHİ YAPI İLGİSİZLİKTEN ÇÜRÜYOR
İlçe belediyesi ve İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin söz konusu mahallede tarihi yapıları canlandırmak için çok sayıda alanda ve eski köşklerde restorasyon ve bakım çalışmaları yürütmesine karşın Osman Paşa Köşkü'nün geldiği nokta vatandaşların da tepkisini topladı. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın tarihi köşke sahip çıkmadığından ve korumak amacıyla da gerekli önlemleri almadığından yakınan İzmirliler yaşanan acı tablo karşısında isyan etti. İzmir'in tarihi yapılarından bir tanesi olan köşkün 150 yıla yakın geçmişe sahip olduğunu belirten vatandaşlar, tarihi yapının bir an önce ayağa kaldırılması ve onarımının yapılarak yeniden kullanıma sunulmasını istedi.
 
BU AYIBA KİM DUR DİYECEK'
Diğer yandan, yine hayırsever Nebahat Tabak tarafından kimsesizler yurdu yapılması için Sosyal Hizmetler Kurumu'na bağışlanan bir diğer binayı protokolle 10 yıllığına kiralayan ve 400 bin liraya yakın masrafla restore ederek yeniden ayağa kaldıran Konak Belediyesi, geçtiğimiz aylarda Basmane Semt Merkezi'nden kapı dışarı edilmişti.
 

BAKANLIK RESTORE ETMEDİ, DİĞER BİNAYI DA GERİ İSTEDİ
Yüzlerce vatandaşa hizmet veren semt eviyle ilgili yaşanan bu gelişme iki kurum arasında krize yol açarken, konu mahkemeye taşınmıştı. Duruma tepki gösteren vatandaşlar bakanlığın söz konusu binayı belediyenin elinden almak istediğini dile getirirken, sahibi olduğu bir diğer tarihi köşkü kaderine terk etmesine ve alanda hiçbir çalışma yapmamasına ise büyük tepki gösterdi.
 
KONAK BELEDİYESİ'NİN ÇABALARI DA SONUÇ VERMEDİ
Söz konusu tartışmalar yaşandığı süreçte, Basmane Semt Evi'nin uzun süreli bir kira sözleşmesi ile kendilerine verilemesi karşılığında Osman Paşa Köşkü için protokol öneren Konak Belediyesi'nin bu talebi de Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü tarafından kabul görmedi. Konak Belediyesi'nin Basmane Semt Merkezi'nde faaliyetlerinin kesintiye uğramaması için 150 yıllık köşkü "Biz onaralım, siz kullanın" teklifine il müdürlüğünden yanıt alamaması üzerine tarihi tescilli köşk bir kez daha kaderine terk edilmiş oldu.
 
PEKDAŞ: VERSİNLER RESTORE EDELİM
Konuyla ilgili soruları yanıtlayan ve süreçle ilgili bilgi veren Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, "Bu binalardan bir tanesini restore ettik kullanıyoruz. Bizim ihtiyacımız vardı, değerlendirdik. İl Müdürlüğü'nün iki binası vardı, şimdiye kadar ayağa kaldırsaydı. Konak Belediyesi'nin canlandırdığı ve toplumsal hizmetlerle kamu hizmetleri için kullandığım binayı elimden almaya kalkıyor. Bütçeleri de var, elimdeki yeri benden almak yerine, mülkiyeti de kendilerine ait olan bu köşkü onarsınlar. Basmane Semt Merkezi'ni istedim, diğer köşk için de Valilik ve Kaymakamlık bütçe çıkartsın sizin için yapalım dedim. Kendimiz için istemedik... Sizin de ihtiyacınız karşılansın dedik. Talebimizi ilettik, ama cevap gelmedi. Şimdiye kadar bitirirdik. Hazır binaya el koymayı daha kolay gördüler" dedi.  

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.