Dolar 32,3374
%-0.07
Euro 34,8108
%0.06
Altın 2.393,270
%-0.15
Bist-100 10.277,00
%0.67

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Belediye şirketlerine iyi haber

Belediye şirketlerine iyi haber

​Geçtiğimiz günlerde milyonları ilgilendiren birçok alanda düzenlemeler içeren “Torba Kanun Tasarısı” TBMM'de kabul edilmesinin ardından İzmir'de ekonomik açıdan zorlu günler geçiren birçok belediyeyi ilgilendiren kritik bir gelişme daha yaşandı. Düzenleme kapsamında geçmişe dönük borçlara getirilen ödeme kolaylığı ve ertelemeler sayesinde özellikle belediye şirketleri rahat nefes alacak.

  • Ege Postası
  • 29.09.2014 - 12:41
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Vergi borçları, SGK ödemeleri ve çeşitli vergi cezaları gibi birçok alanda düzenlemeler içeren yeni Torba Yasa kapsamında İzmir'de birçok belediye geçmişe dönük borçları için ödeme kolaylığına kavuşurken, erteleme ve ödemelerin taksitlendirilmesi gibi imkanlardan faydalanabilecek. Hayata geçen yeni yasal düzenlemeler sayesinde özellikle son dönemde şirket borçları nedeniyle hizmet alım ihalelerinde devre dışı kalan birçok belediye şirketi rahat nefes alırken, son gelişmeler belediye çalışanlarına umut oldu.
 
 
TORBA BELEDİYE ŞİRKETLERİNE YARADI
Hükümetin geçtiğimiz haftalarda kabul ettiği "Torba Yasa Tasarısı" kapsamında şirketlere ve çeşitli kurumlara getirdiği vergi borcu ertelemesi ve alacakların taksitlendirilmesine yönelik düzenlemelerin İzmir'e yansıması olumlu oldu. Yerel seçimlerin ardından borçları nedeniyle zorlu günler geçiren ve çeşitli çözüm önerileri ile ayakta kalmaya çalışan belediyelere bağlı şirketler sunulan bu imkan sayesinde geçmişe dönük borçlarını daha rahat ödeyebilecek. Vergi borçlarının yeniden yapılandırılmasına yönelik düzenlemeyi bekleyen birçok belediye yönetimi, bu sayede belediyeler için önem arz eden şirketleri de yeniden ayağa kaldıracak.
 
GERİYE DÖNÜK BORÇLARA ÖDEME KOLAYLIĞI
Yasa özellikle norm kadro sınırlaması nedeniyle belediye bünyesinde çalışan personelin büyük bir bölümünü belediye şirketleri üzerinden istihdam eden ilçe belediyelerini yakından ilgilendirirken, önümüzdeki süreçte kritik öneme sahip birçok hizmet alım ihalesine girecek olan şirketler için de önemli bir gelişme oldu. Borçları nedeniyle hizmet alım ihalelerine girememekle karşı karşıya kalan birçok belediye şirketi yaptıkları müracaat sonrasında geriye dönük borçlarını taksitlendirerek ihalelere katılabilecek.
 
ÇİĞLİ VE KARABAĞLAR'DA KRİZ YAŞANMIŞTI
 Söz konusu vergi ve SGK borçları nedeniyle İzmir'de iki ilçe belediyesinde kriz yaşanmış ve belediye şirketlerinde çalışan personel de işsiz kalma tehlikesiyle karşı karşıya kalmıştı. Çiğli'de yaklaşık 700 işçiyi ilgilendiren 3 ayrı hizmet alım ihalesinde borçları nedeniyle devre dışı kalan belediye şirketi KAFE-SAN'ın yerine ihaleye ÇİĞ-BEL katılırken, belediye personeli belediye çatısı altında diğer şirkette işbaşı yapmış ve kriz geçici olarak çözülmüştü. Yine benzer şekilde, geçtiğimiz haftalarda yapılan Karabağlar Belediyesi'nin Fen İşleri Müdürlüğü ihalesinde belediye şirketi KARBEL A.Ş. borçları nedeniyle ihaleye katılamamış ve hizmet alımı taşeron firmaya gitmişti. Yaşananlar sonrası işsiz kalma korkusu yaşayan 166 işçi, taşeron firmada işbaşı yapmayacağını duyurarak belediyeye "İhaleyi iptal edin" çağrısında bulunmuştu. Borçlara gelen ertelemeyle birlikte benzer durumdaki birçok belediye şirketi önümüzdeki dönemde yapılacak hizmet alım ihalelerine katılabilecek ve benzer ihale krizleri yaşanmayacak.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.