Dolar 32,5887
%0.35
Euro 34,7713
%0.11
Altın 2.507,600
%0.93
Bist-100 9.693,00
%1.77

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Bayraklı dönüşüm için düğmeye bastı

Bayraklı dönüşüm için düğmeye bastı

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından, Bayraklı’da tamamlanan kentsel dönüşüm projesi düzenlenen tören ile duyuruldu. Kentsel dönüşüm kapsamında yenileme çalışması yapılacak olan tüm bölgelerde merakla beklenen proje, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve Bayraklı Belediye Başkanı Hasan Karabağ tarafından açıklandı.

  • Ege Postası
  • 08.06.2013 - 13:27
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Bayraklı Belediyesi işbirliği ile gerçekleştirilen ve yerinde dönüşümde örnek olması beklenen “Bayraklı Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi” Bayraklı Havuz Düğün Salonu’nda gerçekleştirildi. Merakla beklenen projenin açıklandığı törene, Kocaoğlu ve Karabağ’ın yanı sıra, CHP İzmir Milletvekilleri, ilçe belediye başkanları, CHP İzmir İl Başkanı Ali Engin ve İl Yöneticileri, CHP PM üyeleri, belediye ve il genel meclis üyeleri, CHP ilçe yöneticileri, Büyükşehir Belediyesi bürokratları, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, mahalle muhtarları ile çok sayıda vatandaş katılım gösterdi.

“BİZDE GİZLİ KAPAKLI İŞ YOK”

Büyükşehir Belediyesi tarafından Bayraklı’da belirlenen toplam 60 hektarlık alanda “sosyal dönüşüm” ilkesi ile hareket edilerek hazırlanan projede sosyal donatı alanlarına ağırlık verilirken, proje hakkında açıklamada bulunan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “Yerinde dönüşümün ilk projesini Bayraklı’da hayata geçiriyoruz. Açtığımız ofislerde sizleri bilgilendireceğiz ve siz halkımız ile karşılıklı görüşmeler yapılacak. İlk kez yerinde kentsel dönüşümü burada gerçekleştireceğiz. Bir yöneticinin yeri ne olursa olsun, en önemli özelliği adil olmasıdır. Hakka hukuka saygılı olmasıdır. Ve burada yaşayan insanların hakkını korumasıdır. Dünyada para bu coğrafyada bulundu. Niye biz değeri para ile konuşuyoru? Her şeyi para olarak netleştireceğiz ki, vatandaş ne alıp verdiğini bilecek, açık ve şeffaf olarak görecek. Bizde gizli kapaklı iş yok, her şey şeffaf. Yaşam standardımızı yükseltmek zorundayız. Yoğunluğu arttırmadık emsali düşürdük. Hepimiz gecekondu ile kentleştik. Gelecek yüzyılın kentleşmesini sağlamak zorundayız. Diğer bölgeler ne olaca? Diğer yerlerde de bu olacak. Hedefimiz yeşil alanı artan, düzenli ve modern bir kent yaratmak ve bunu örnek göstermektir” şeklinde konuştu.



“RANTI HALKLA PAYLAŞACAĞIZ”

Bugüne dek diğer ilçelerde yapılan dönüşüm çalışmalarına da değinen Başkan Kocaoğlu, “Kimse gayrı menkulünü satmasın. Kadifekale’de evini veren vatandaş, iki katı kazançlı çıktı. Dönüşüm rant dönüşümü değildir. Kent rant yaratır. Bayraklı rant yaratacaktır. Ama bu rantı kimle paylaşaca? Esas işin püf noktası burası. En büyük soru budur. Biz rantı önce burada yaşamış, Bayraklı’yı Bayraklı yapan insanların almasını istiyoruz. Tabii ki iş yapan da kazanacak, ama esas rantı vatandaş alacak. Mülk sahipleri ile biz muhatabız. Mütehaitler ile biz muhatabız. Kimden neyi alıp kime neyi vereceğimizi biz bileceğiz. Biz hem vatandaşı koruyacağız, hem de yüklenici firmaları. Yani hakem olacağız. Başka türlü hak hukuk korumadan bunun çözümü yok. Belediye yasasına göre yapılan dönüşümün muhatabı da İzmir Büyükşehir Belediyesi’dir. Dönüşümü yapmakta ısrarlıyız ve ısrarlı olmaya da devam edeceğiz. 6306 sayılı riskli alanlar dönüşüm yasası ile kentsel dönüşümü Bakanlık eline alan yasayı hatalı buluyoruz .Çünkü burada vatandaşın katılımcı olmasını, vatandaşın hakkını hukukunu Bakanlığın korumasını riskli görüyoruz. Bu yasayı biz kullanmayacağız. Sizlerin hakkınızı en iyi koruyacak olan İzmir Büyükşehir Belediyesi’dir” dedi.

“KİMSE MAĞDUR OLMAYACAK”

Bize en çok sorulan soru, evlerin hangi değerde alınacağı, vatandaşın kaybının olup olmayacağı. Benim belediye olarak size vereceğim daire evinizin değeridir. İhaleye çıkarak bunu sağlayacağız. Siz bu maliyet üzerinden mal sahibi olacaksınız. Mütteait sattığı değer üzerinden değil. Çünkü mal sahibi sizlersiniz. Büyük daire isteyen de, üstüne para koyarak alacak. Evinin değeri altında kat isteyen de üstüne para alacak. Alacak verecek dengesini büyükşehir sağlayacak. Eğer biz kentimizdeki yoğunluğu arttırırsak kent dönüşümü olmaz. Biz sizlerle birlikte, Bayraklı Belediyemiz ile birlikte bu projeyi gerçekleştireceğimize inanıyoruz. Uzlaşmayı ne kadar hızlı bitirirsek, ihaleye çıkıp projeye o denli hızlı başlatırız. Kentlerimizde yeşil alan ve yol sıkıntımız var.



HÜKÜMETE GÖNDERMEDE BULUNDU

Başkan Kocaoğlu konuşmasının sonunda Taksim’deki Gezi Parkı eylemlerine değinerek hükümete dolaylı yoldan eleştiride bulundu ve, “Kamu arazilerinin devlet ait alan olarak kalması gerekmektedir. Buna herkesin dikkat etmesi gerekiyor. Eğer kamu alanları satılırsa ya da bu alanlar “Yap-işlet-devretçi”lere verilirse, insanların nefes alacak alanları kalmaz. Kent dönüşümü konuşulurken, bu durumu örnek vermeden geçmek olmaz. Bu diğerlerinin örneğidir. Bizim örneğimiz ise burada. 9 senedir hak hukuk koruyarak başkanlık yapıyorum. Sanıyorum ne iş yaptığımızı ve rüştümüzü ispat ettik. Siz de bana inanın, güvenin ve bu güzel kenti birlikte yaratalım” diye konuştu.

KARABAĞ: EVİNİZİ SATMAYIN

Kentsel dönüşümün yeni kent merkezi olacak Bayraklı ilçesinin önündeki en önemli viraj olduğunun altını çizen Belediye Başkanı Hasan Karabağ, “Bu belediye kuruduktan sonra önümüze koyduğumuz en önemli projelerden birisi dönüşümdü. İçinizden yetişmiş biri olarak bugünü görmek benim için gurur verici. İzmir’e yeni gelen birçok kişi tepelere baktığında bu gecekonduları görüyor. Bu konuda çok eleştiri alıyorduk. Bakanlar Kurulu kararına gerek kalmadan yerinde kentsel dönüşümü başlattığımız ilk ilçe olmaktan gurur duyuyoruz. Büyükşehir Belediyesi ile yürütülen ortak çalışma kapsamında, hayal ettiğimiz Bayraklı’nın yeni imar çalışmalarını tamamladık. Ve uzlaşma çalışmalarına başlıyoruz. Binaların değerleme çalışmaları tamamlandı. Bu bölgede zaten 4 kata kadar imarlı olan imar planları vardı. Mevcut imar planları, dönüşüme elverişli değildi. Şimdi bu bölgede 3 kattan 13 kata kadar değişik konutlar tasarlanacak. 5 bini aşkın konut varken yaklaşık 8 bin konuta çıkacağız. İnşaat yoğunluğu da azalacak. Eskisine göre 4 kat fazla yeşil alan oluşacak. Bu proje ile dışarıdan alıcı gelmesini de sağladık. Gecekondu hak sahiplerinin elinizdeki kaçak yapılar değerlenecek. İçinizden biriyim, 45 sene gecekonduda yaşadım. Evleriniz kaçak yapı da olsa, değerlendirmeye alınacak ve karşılığında emin olun, çok daha değerli daireler kazanacaksınız ve kaybınız olmayacak. Bunun dışındaki çözüm benim için doğru bir çözüm değildir. Ortada bir rant olacaksa, bundan hak sahipleri kazanacak. Kalbim de öyle düşünüyor, gönlüm de öyle düşünüyor. Ben sizin başka yere gitmenize izin vermem. Bunu istemem, uğraşırım da. Elinizdeki konutları, arsalarınızı, evlerinizi lütfen satmayın” diye konuştu.



“BAYRAKLI DİĞER BÖLGELERE DE ÖRNEK OLACAK”

Başkan Karabağ, kaçak yapıların ne olacağı ile ilgili kendisine çok fazla soru geldiğini hatırlatarak, “Arsanın değerleri ile beraber kaçak yapı değerleri de hesaplanacak. Ve binanın toplam değerine denk gelen tutar karşılığında vatandaşa daire teklif edilecek. Ve bu süreç bittiğinde, oradaki 100 metrekarelik bir dairenin fiyatı 350 milyar liradan aşağıya olmayacak. Dolayısı ile 150 milyarlık kaçak yapılar bir anda 2-3 katı karşılığında değer bulacak. Bunun yerine vatandaşa imarlı daire verilecek. İşte çözüm süreci böyle başlayacak. Burada başlayacak dönüşüm çalışmaları diğer bölgelere de örnek olacak ve gerisi çorap söküğü gibi gelecek. Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu ile birlikte omuz omuza, el birliği ile bu süreci tamamlayacağız. İstimlak bedelleri hakkaniyet içerisinde ödenecek. Merak etmeyin” diyerek Bayraklı halkına seslendi.

ANA ESAS, YERİNDE VE SOSYAL DÖNÜŞÜM

İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Muhittin Selvitopu, İzmir’deki dönüşüm çalışmalarını kritik önem arz ettiğini belirterek, sosyal dönüşümün desteklenmesi ve yerinde dönüşümün ana esas olduğunu söyledi ve dönüşümün toplumsal barışı pekiştireceğinin de altını çizdi. Genel Sekreter Yardımcısı Selvitopu, planlı gelişen sağlıklı kent dokuları oluşturmak için çalışmalarına devam edeceklerini söyledi. İzmir Büyükşehir Belediyesi Kentsel Dönüşüm Daire Başkanı Suphi Şahin ise, dönüşümün gerçekleştirileceği Bayraklı ilçesinin mevcut durumu hakkında bilgiler vererek, doğal afet ve özellikle deprem riski nedeni ile dönüşümün önemine vurgu yaptı. Şahin, “Bugün itibarı ile projenin vatandaşımız tarafından da sahiplenilmesi ve uzlaşmanın sağlanabilmesi için adına siz halkımızdan destek bekliyoruz. Vatandaşlarının çıkarının korunarak, eşit şekilde, adaletli bir tutumla dönüşümün gerçekleştirilmesi için titizlik gösteriyoruz” diye konuştu.



PROJEDE NELER VA? SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK'

Bayraklı’da yerinde dönüşüm çalışmalarının gerçekleştirileceği alanda, 2430 adet parsel ve 3192 kadar çıkan mülk hissedarı bulunuyor. 2180 kişinin tapu sahibi olduğu alan üzerinde ise 4 bin 300 metrekare tapulu yer bulunuyor. Söz konusu bölgede 380 bin metrekare şahıs mülkiyeti yer alırken, kamu mülkiyeti olarak ise İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Bayraklı Belediyesi’ne bağlı 35 bin metrekarelik alan bulunuyor. Arsa bedelleri tespitinde piyasa rayicini sağlamaya çalışan İzmir Büyükşehir Belediyesi, uzun süren analizler sonucunda, proje sürecinde öncelikli olarak hakkaniyeti sağlamak amacıyla çalıştı. Dönüşümle birlikte kıyı ile ilçe merkezini buluşturmayı hedefleyen proje çerçevesinde, gelecekte yeni kent merkezi haline gelecek ilçenin altyapısı da buna göre şekillenecek. Yine başlıca tasarım kriterleri arasında yoğunluğun düşürülmesi gelirken, 8 farklı konut tipi ortaya çıkartılacak.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.