Dolar 32,5946
%0.37
Euro 34,7901
%0.17
Altın 2.495,120
%0.43
Bist-100 9.444,00
%-0.85

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Bayındır'da atık su bilmecesi!

Bayındır'da atık su bilmecesi!

İzmir'in çiçek üretimi ile ünlü ilçesi Bayındır, kanalizasyon ve ilçedeki atık suların yaratmış olduğu koku sorunu ile boğuşuyor. Bayındır’a bağlı Canlı, Çırpı ve Hasköy’de yaşanan altyapı sıkıntıları kanalizasyon sularının sokaklara akmasına neden oluyor. İlçenin diğer köylerinde de benzer sıkıntılar yaşanırken, halk ise hem kokudan hem de tarlasına akan atık sular yüzünden isyan etme noktasına geldi. Diğer yandan İZSU’dan yapılan açıklamada ise, arıtma konusuna kalıcı çözüm bulunması için çalışmaların sürdüğü ve bölge için iki ayrı proje hazırlandığı öğrenildi.

  • Ege Postası
  • 30.05.2013 - 16:44
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ - Geçtiğimiz yıl içerisinde benzer tartışmalarla gündeme gelen Bayındır ilçesinin Yakapınar Köyü’nde kanalizasyon sularının Bayındır-İzmir Karayolu'na ve bölgedeki Karaveliler köyüne akması büyük tepki toplamış ve halkın çeşitli eylemleri ile yaşanan sıkıntı uzun süre gündemde kalmıştı. Yine aynı bölgede yaşanan sıkıntılar devam ederken, atık suların büyük kısmı çiftçilik ile uğraşan halkın sağlını tehdit ettiği ve söz konusu yolun kenarında kalan sebze bahçelerinin de tehlike altında olduğu öğrenildi.

Foseptik yetersiz kaldı, vatandaş tepkili

2007 yılındaki Büyükşehir yasası ile çevre ilçelerdeki ve köylerdeki su ve kanalizasyon hizmetlerini yürütme görevini alan İZSU Genel Müdürlüğü, 2011 yılında yaşanan sıkıntıların medyaya yansıması üzerine harekete geçerek, Bayındır'a 17 kilometre uzaklıktaki 961 nüfuslu Yakapınar Köyü’nde bir foseptik havuzu yapmış ve köyün kanalizasyon sularını burada toplamaya başlamıştı. Ancak geçen zaman içerisinde inşa edilen foseptik tesisi, yapısı gereği nispeten fazla olan nüfusa yetmediğinden soruna henüz kalıcı çözüm sağlayamadı. Bölgedeki kanalizasyon sorunun kökten çözümü için atık suların biyolojik arıtma tesisine aktarılması gerektiği öğrenilirken, 961 nüfuslu köyün sakinleri ise “Bu köyden Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’na 900 oy çıktı. Bizim oyumuzun karşılığı bu m? Hizmet istiyoruz. Yatırım istiyoruz. İlçemize ileri biyolojik arıtma tesisi şart. Bizim İzmir’deki diğer ilçelerden farkımız n? Burada CHP’li belediye yok diye mi bize ceza kesiliyor'” sözleri ile tepkisini dile getirdi. Diğer yandan, bölgede yaşayan halk talepleri dikkate alınmadığı takdirde ilerleyen günlerde tepkisini dile getirmek adına yeniden eyleme gitmeye hazırlandığını da belirtti.

Sıkıntı yağmur suları mı'

420 haneli Yakapınar Köyü’nün Muhtarı Aslan Ali Tıkı, foseptik çukurundan taşan suların sıkıntı oluşturduğunu belirterek, “Soruna henüz kalıcı bir çözüm getirilemedi, ancak devamlı olarak buraya gelen araçlar alanda vidanjörler ile gerekli temizliği yaparak çalışmalarını sürdürüyor. Son dönemlerde artan yağışlar ile birlikte foseptik çukurundaki taşma da artarak, kanalizasyon suları çevreye yayıldı. Yetkililer ile yaptığımız görüşmelerde, taşmaya neden olan su fazlasının kaynağını bulmaya çalıştıklarını ve sorunun yakın zamanda giderileceğini öğrendik. Sudaki kaçağın kaynağını bulmaya çalışıyorlar. Yakında arıtmaya bağlanırsak tüm sıkıntılar bitecek” şeklinde açıklama yaptı.

Kertiş: Verilen sözler yerine getirilsin


Bayındır Belediye Başkanı Mehmet Kertiş, bölgede yaşanan sıkıntılara kayıtsız kalındığını ve verilen sözlerin yerine getirilmediğini söyleyerek şunları kaydetti; “Bu bölgede çok uzun zamandır benzer sıkıntılar mevcut ve hem bizim defalarca gündeme getirmemize ve halkın da onlarca eylemine rağmen henüz bir çözüm bulunabilmiş değil. Yıl 2013, EXPO’ya aday kentin bir ilçesinde bu yaşananlar hiç hoş şeyler değil. Bu atık sular hem halk sağlığını, hem oradaki vatandaşın tarım arazilerini, hem de köylerde bulunan hayvanları tehdit etmeye devam ediyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İZSU her sene yatırım programı ile bütçeye almasına rağmen buraya dönük projeler bir tülü hayata geçmiyor. Bize yıllardır verilen sözlerin yerine getirilmesini istiyoruz. Bugün bakıyorsunuz CHP çevre için, Menderes için ayağa kalkıyor, şov yapıyor. Ama söz konusu Bayındır olunca kılını kıpırdatan yok. Madem hassasiyet ve tepki gösterecekler, gelsinler bizim burada Yakaköy’de göstersinler” dedi.

Projeler hazır, yapım ihalesine çıkılacak

İZSU’dan yapılan açıklamada ise hazırlanan iki ayrı projenin tamamlanması ile birlikte yapım ihalesine çıkılacağı ve kurulacak olan terfi merkezi ile suların Bayındır’da yer alan Biyolojik Arıtma Tesisi’ne aktarılacağı öğrenildi. Buna göre, Canlı, Karaveliler, Yakapınar, Eski Çıtlakköy, Yenimahalle, Fırınlı ve Yeni Çıtlakköy’ün atık suyunu toplayacak olan şebekenin inşası ile birlikte, bu bölgelerdeki atık sular doğrudan Bayındır’daki İleri Biyolojik Arıtma Tesisleri’ne aktarılacak. Söz konusu proje ile ilgili hazırlıkların tamamlandığı da öğrenilirken, terfi merkezinin imar planına işlenmesi ve diğer resmi kurumlardan gerekli izinlerin alınması ile birlikte projenin hayata geçmesi bekleniyor. Benzer durumda olan Çırpı, Arıkbaşı ve Havuzbaşı bölgelerinde de şebeke ve toplayıcı hatların projesinin hazır olduğu öğrenilirken, yine projenin yapım ihalesine çıkılacak. Konumu gereği Bayındır’daki Biyolojik arıtma Tesisleri’ne bağlanmayan Hasköy için ise ayrı bir proje hazırlandığı öğrenildi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.