Dolar 32,6021
%0.39
Euro 34,8337
%0.29
Altın 2.504,160
%0.79
Bist-100 9.461,00
%-0.66

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Başkent'te gazetecilere destek eyleminde gazlı müdahale

Başkent'te gazetecilere destek eyleminde gazlı müdahale

Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül'ün tutuklanmasının ardından Cumhuriyet Gazetesi'nin Ankara Bürosu önüne yürümek isteyen gazetecilere polis müdahale etti. Grubun arasında milletvekilleri de vardı. Polisin attığı biber gazından aralarında CHP'li vekiller de etkilendi. CHP'li Levent Gök biber gazından etkilenerek hastaneye kaldırıldı.

  • Ege Postası
  • 27.11.2015 - 15:48
Cumhuriyet gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara temsilcisi Erdem Gül’ün MİT TIR’ları haberi nedeniyle tutuklanması Ankara’daki Cumhuriyet gazetesi binası önünde protesto edildi. Ankara’daki protesto için gazete binasının yürümek isteyen eylemcilere Yüksel Caddesi’nde polis biber gazı ile müdahale etti. Müdahale sırasında biber gazından etkilenen CHP Grup Başkanvekili Levent Gök yere düştü.  

İki gazetecinin tutuklanmasının ardından İstanbul, Ankara ve İzmir'de gazetecilere destek eylemleri düzenlendi. Ankara'daki eylemde gazetinin bürosuna yürümek isteyen gazetecilere polis gaz sıktı. Polisin müdahalesinde arbede yaşandı.


EYLEMDEN SONRA GAZLI MÜDAHALE



Basın açıklamasından sonra gazetecilar Atatürk Bulvarı üzerinede Çankaya Belediyesi'nin önünü gitmek istediler. Oradan Çankaya Belediyesi'nin tahsis ettiği araçlarla Cumhuriyet Gazetesi'nin Ankara Bürosu'na gideceklerdi. Ancak polis, gazetecilerin Atatürk Bulvarı'nı geçisine izin vermedi ve grubun ısrar etmesi üzerine kalkan, jop ve gaz sıkarak gazetecilere müdahale ektti. Polisin gaz attağı grubun arasında CHP'li milletvekilleri de vardı. 

Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül’ün tutuklanmasını G-9 Gazetecilik Platformu, Yüksel Caddesi'nde protesto etti.

Gazetecilere destek eyleminde, G-9 Gazetecilik Platformu derneği üyesi gazeteciler ellerinde, 'Gazetecilere dokunma', 'Savaşa hayır, gazetecilere özgürlük', 'Can Dündar, Erdem Gül yalnız değildir' yazılı dövizler taşıyarak basın açıklaması yaptı.
 
Yapılan basın açıklamasında, şöyle denildi: "Gazeteciler, hem halkın haber alma hakkının kullanıcısı hem de barışın savunucularıdır. Bugün, yaptıkları haberlerle barışa destek veren gazeteciler, savaşın aktörleri tarafından tutuklanmaktadır. Can Dündar ve Erdem Gül, halka yalan söyleyen iktidarı afişe ettikleri için tutuklanmıştır. Dündar ve Gül, herkesin bildiğini gösterdiği için tutuklanmıştır. Arkadaşlarımızı tutuklayanlar bilmelidir ki, işledikleri suçlar herkes tarafından bilinmektedir. Meslektaşlarımızı tutuklayanlar bilmelidir ki, işledikleri suçlar, onlar örtmeye çalıştıkça açığa çıkacaktır.


Arkadaşlarımızı tutuklayanlar bilmelidir ki halka karşı işlenmiş bu suçlar nedeniyle er yada geç adalete hesap vereceklerdir. Gazeteciler, halkın bilgilenmesini sağlayan haberleri yaptılar, yapıyorlar ve yapacaklar. Biz de gazetecilik mesleğini, gazetecileri ve halkın haber alma hakkını savunmak için sokağa çıkıyoruz.


Bizler, yalnızca Dündar ve Gül için değil aynı zamanda şu anda tutuklu bulunan 27 gazeteci için buradayız. Bizler yalnızca cezaevinde olan değil mesleklerini yapmalarına izin verilmeyen gazeteciler için buradayız. Bizler, yalnızca gazeteciler için değil, bütün bir demokratik ifade özgürlüğü alanı için buradayız. Şu anda burada olan ve olamayan herkes, gazetecilik mesleği ve barış için buradayız. O nedenle bir kez daha vurguluyoruz ki, gazetecilik suç değildir ve susmayacağız."


Daha sonra grup, İnsan Hakları Anıtı önünden Cumhuriyet Gazetesi'nin Ankara bürosuna yürümek istedi. Çevik kuvvet ekibi izin vermeyince çıkan arbedede gruba gazlı ve kalkanlı müdahalede bulundu. Bu sırada CHP Grup Başkanvekili Levent Gök ve diğer milletvekilleri olayları yatıştırmak için araya girdi. Gök ve diğer milletvekilleri gazdan etkilendi. Gazdan etkilenen Levent Gök Başkent Hastanesi'nde tedavi altına alındı. 


İSTANBUL'DA EYLEM SÜRÜYOR



İki gazetecinin tutuklanmasından sonra Cumhuriyet Gazetesi önünde toplanan gazeteciler destek eylemi düzenledi. Burada kısa bir konuşma yapan Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar’ın eşi Dilek Dündar, " Bu Can’a takılmış bir şeref madalyasıdır. Gurur duyuyoruz. Canın herkese selamı var" diye konuştu. Dilek Dündar, açıklamasının ardından alkışlar eşliğinde gazete binasına girdi.

MASASINDA "SORUMLU BENİM" MANŞETİ KALDI
Can Dündar’ın haber masasında "Sorumlu Benim" manşeti kaldı. Dündar’ın odasındaki günlük gazeteler bugün hiç açılmadı. Can Dündar’ın gazeteyi yönettiği odasında okuduğu eski tarihli gazeteler, kitaplar ve günlük kıyafetlerin yanında tutuklanmasına gerekçe olan haberin ardından yayınlanan Cumhuriyet Gazetesinin bir nüshası vardı. "Sorumlu Benim" manşetli gazetenin nüshası aylardır Can Dündar’ın haber masasının başında bulunuyordu.

TARIK AKAN: ÜZÜNTÜDEN PERİŞANIZ
Gazeteye ilk olarak sanatçılar Rutkay Aziz ve Tarık Akan geldi. Akan," Dünyanın hiçbir yerinde devletin yapmış olduğu yanlışı yayınladı diye gazetecinin ceza alması görülmemiş birşeydir. Benim ülkemde yaşanıyor. Üzüntüden perişanız"dedi.

"HEP Mİ BUNLARLA UĞRAYACAĞIZ"
Zülfü Livaneli de destek ziyareti için gazetedeydi. Livaneli, kapıda gördüğü Turgut Kazan'a sarılırken, "Hep mi bunlarla uğraşacağız. Bütün hayat böyle mi geçecek" dedi.

"PARMAKLIKLAR ARDINA KONULAN HABER ALMA HAKKIDIR"
Basın konseyi üyeleri de sabah destek ziyaretinde bulundu. Basın Konseyi Başkanı Pınar Türenç ziyaretin ardından yaptığı açıklamada, " Tarihe geçecek utanç kararıyla cezaevine yolladık onları. Cezaevine gidenler, iki gazeteci olabilir ama aslında demir parmaklık arasına konulmak istenilen bu halkın haber alma hakkıdır"diye konuştu.

CHPLİLER DESTEK ZİYARETİNDE
CHP'liler de kalabalık bir grup halinde Cumhuriyet Gazetesine geldi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Enis Berberoğlu, Milletvekilleri Barış Yarkadaş, Eren Erdem ve Mahmut Tanal ile CHP İstanbul İl Başkanı Murat Karayalçın gazetenin Şişli'deki merkezine geldi.

GAZETECİLİK YAPTIKLARI İÇİN TUTUKLANDILAR
CHP Milletvekili Barış Yarkadaş, Dündar ve Gül'ün tutuklandığı duruşmaya katıldığını hatırlatarak, " Orada nasıl bir tiyatronun sergilendiğini, nasıl bir tiyatronun oynandığını, sonucu belli olan oyunun nasıl 12 saat boyunca sürdürüldüğüne, hep birlikte şahit olduk. Ortada sadece gazetecilikten dolayı suçlamalar vardır. Can Dündar ve Erdem Gül, altını çizerek söylüyorum, gazetecilik yaptıkları için tutuklanmışlardır. Bu kırılma noktasıdır. İktidar önümüzdeki günlerde Suriye'ye yönelik saldırılarını artıracak ve savaşı yükseltecektir" diye konuştu.

"ORTADA BİR DAVA YOK"
CHP İstanbul Milletvekili Eren Erdem de " Anayasamızın bir temel prensi vardır. Der ki, 'bir yazılı basın organında yapılan haberden dolayı, 4 ayı geçme halinde dava açılamaz' 5.5, 6 ay olmuş ortada bir dava yok. İki insan gazetecilik yaptığı için, bu ülkenin insanlarını aydınlatma sorumluluğunu yerine getirdiği için, bu ülkenin kaynaklarını terör örgütlerine peşkeş çekenleri ifşa ettiği için yargılanmıştır" dedi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.