Dolar 32,3673
%0.15
Euro 34,9585
%-0.3
Altın 2.324,360
%0.17
Bist-100 9,08
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Bartholomeos Çeşme'de ayin yönetti

Bartholomeos Çeşme'de ayin yönetti

Çeşme Belediyesi tarafından restore edilen Aya Haralambos Kilisesi'nde 100 yıllık bir sürenin ardından ilk kez ayin yapıldı. Ayini İstanbul Rum Ortodoks Patriği Bartholomeos yönetti Aya Haralambos'ta

  • Ege Postası
  • 10.02.2016 - 17:16
Çeşme Belediyesi tarafından restore edilerek kültür merkezi olarak ilçeye kazandırılan Tarihi Aya Haralambos Kilisesi, adını aldığı Aziz Haralambos'un bayramında önemli bir etkinliğe ev sahipliği yaptı. Tarihi yapıda, yaklaşık 100 yıllık uzun bir sürenin ardından 10 Şubat Aziz Haralambos Bayramı'nda ayin yapıldı. İ

stanbul Rum Ortodoks Patriği Bartholomeos tarafından yönetilen ayine Yunanistan İzmir Başkonsolosu Theodore Tsakiris, Yunanistan Milletvekili Andreas Mihailidis, Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç, Sakız Adası Belediye Başkanı Emmanouil Vournous, İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş,  İzmir Ortodoks cemaati mensupları ve ilçeye yakın Yunan adalarında yaşayan Ortodokslar katıldı.

MEDENİYETLERİN BULUŞMA NOKTASI 
Aziz Haralambos'un hayatının da anlatıldığı ayinin ardından konuşma yapan İstanbul Rum Ortodoks Patriği Bartholomeos, "Başta Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç ve İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş olmak üzere, bir asır sonra ayin yapabilmemiz için izin verilmesini sağladıkları için tüm devlet makamları ve hükümet temsilcilerine cemaat ve patrikhane olarak sonsuz şükranlarımı arz ederim. Bizim Anadolumuz medeniyetlerin buluştuğu ve kesiştiği bir yerdir. Bugün Anadolu'daki kültür mirasımızı ziyaret edenler bütün dünya ülkelerinden geliyor. Bu eski medeniyetlere hayran kalıyorlar. Bugünkü Türk misafirperverliğine hayran kalıyorlar. Her zaman en müspet ve en iyi intibalarla ayrılıyorlar.

YUNANİSTAN VE TÜRKİYE BARIŞ TİMSALİ OLACAK
Biz Rumlar bu topraklarda asırlar boyunca yaşadık. Ne yazık ki mübadelede Yunanistan'daki Müslüman kardeşlerimiz evlerinden barklarından olup buraya geldiler ve buradaki Rumlar evlerinden, tarlarından kültür miraslarından mahrum kalıp Yunanistan'a göç etme mecburiyetinde kaldılar. Allah'a şükrediyoruz ki bugün iki ülke arasında dostluk ve işbirliği bağları bulunmaktadır. Bu bağlar ve ilişkiler eminiz ki önümüzdeki günlerde iki ülkenin başbakanlarının buluşması ile daha da geliştirilecek, çoğalacak. Bu iki ülke, Yunanistan ve Türkiye bölgemizde ve dünyada huzur ve barış timsali olacaktır. Biz buradaki dostlarımıza bir kere daha teşekkür ediyor, hepinize hayırlı, huzurlu günler diliyoruz. Ve bugün kutladığımız Aziz Haralambos'un dualarına sığınarak, hepinize uzun ömürler diliyoruz. Ve ilgili makamlar bize izin verirse inşallah seneye yine 10 Şubat'ta Aziz Haralambos Bayramı'nda buraya gelmeyi ümit ediyoruz " diye konuştu.
 
HOŞGÖRÜ VE BARIŞA İHTİYACIMIZ VAR
Çeşme olarak yaklaşık 100 yıllık bir süreden sonra böyle önemli bir törene ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyduklarını ifade eden Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç, "Savaşlarla ve bu savaşlardan doğan açlık, kıtlık ve göç sorunuyla çalkalanan dünya, her şeyden çok barışa, hoşgörüye, sevgiye ve saygıya ihtiyaç duyuyor. Turizm cenneti Çeşme'nin tarihi ve kültürel anlamda en önemli zenginliklerinden biri olan Aya Haralambos Kilisesi'nde gerçekleştirilen ayinin, hem Türk ve Yunan halklarının dostluğuna hem de iki ülke arasındaki ilişkilere olumlu yönde etki edeceğine inanıyorum. Umarım önümüzdeki yıllarda atılacak adımlarla çift taraflı olarak bu dostluğu daha da iyi bir noktaya ulaştırırız" şeklinde konuştu.
 

 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.