Dolar 32,3377
%0.27
Euro 35,1323
%0.03
Altın 2.305,740
%1.24
Bist-100 9,08
%3.1

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Balçova’da engel kalmayacak

Balçova’da engel kalmayacak

Balçova Belediyesi tarafından yeni oluşturulan Engelli Hakları Masası, Balçova’da yaşayan tüm engelli vatandaşlara “Engelsiz Hizmet” götürecek. İzmir’deki Engelli Dernekleri ile bir araya gelen Başkan Çalkaya “bundan sonra her hizmeti birlikte gerçekleştireceğiz” dedi.

  • Ege Postası
  • 02.10.2014 - 11:12
Balçova Belediyesi’nin 10 yıldır sürdürdüğü Sosyal Belediyecilik uygulamalarının önemli bir ayağını oluşturan Engelli Hizmetleri artık farklı bir boyutta gerçekleştirilecek. İzmir Valiliği Engelliler Koordinatörlüğü görevinden Balçova Belediyesi’ne geçen Rıza Mutkilioğlu’nun girişimleriyle oluşturulan Engelli Hakları Masası sayesinde, ilçede yaşayan tüm engel gurubundaki vatandaşlara yüzyüze veya internet veri tabanı üzerinden hizmet verilecek.
 
İlk Engelli Haritası
Engelliler ile ilgili daha önce yaptıkları hizmetleri ve bundan sonra yapacaklarını anlatmak için İzmir’deki Engelli derneklerinin temsilcileri ile bir araya gelen Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya “Göreve gelir gelmez yani 2004 yılında ilçemizin Engelli Haritasını çıkardık. Bu kentte kaç engelli yaşadığını bilmeyen bir belediye vardı. Biz sokak sokak tespit ettik. Ardından onlar için ayrı bir birim oluşturduk. Yüzlerce Engelliye akülü tekerlekli sandalye ve diğer tıbbi cihaz yardımı yaptık. Onların sosyal hakları için hukuk birimi oluşturduk. Engelsiz Şekerleme ile engelli gençlerin ürettiği nikah şekerleri satılarak ekonomik gelir elde etmeleri sağladık. Şimdi onlar için bir kafeterya açmayı planlıyoruz. Yine 2006 yılında İzmir’in ilk ve tek Zihinsel Engelli Folklör Ekibi kurduk ve halen gösterilerine devam ediyorlar” diye konuştu.
 
Engellilere Özel Telefon Hattı
Yeni oluşturulan Engelli Hakları Masası hakkında da bilgi veren Başkan Çalkaya “Belediyemiz ana hizmet binasının Erişebilirlik sorunu bütüncül olarak ele aldık ve bu konuyu çözümledik. Engelli rampaları, görmeyenler için takip ve uyarı izleri, braille yazıları, engelli tuvaleti, sesli sistemler gibi erişim sistemleri tamamlandı. Türkiye’de web sitesin engelli vatandaşların kullanabileceği şekilde tasarlayan çok az belediyeden birisi bizim belediyemiz. Ayrıca bakanlığın unuttuğu İşitme Engelliler de Belediyemiz tarafından ihmal edilmedi ve Engelli Hakları Masamızın telefonu olan 455 20 65 numaralı sabit hattımız cep telefonlarından mesaj almaya ve yanıtlamaya uygun hale getirildi. Belediyemize başvuran işitme cihazı kullanan engelli ve yaşlılarımız, yeni kurduğumuz İndiksiyon Döngü sistemi sayesinde dış seslerden etkilenmeden sadece görevlimiz ile iletişim kurarak sorunlarını çözebilecekler” dedi.
 
Projeler birlikte yapılacak
Engelli vatandaşların en büyük sorunlarından birisinin sosyal faaliyetlere katılmamak olduğunu vurgulayan Mehmet Ali Çalkaya “Engellilerin ve ailelerinin toplumsal yaşama katılımlarındaki sorunları çözmek üzere ‘Liftli’ bir minibüs satın almak için işlemler başlattık. Yatalak engellilerimizin diş tedavisi için görüşmelerimiz devam ediyor, ayrıca hem personelimize hem de engelli ailelerini bilgilendirecek sempozyumlar hazırlıyoruz, bir çalışmamız da sporla uğraşan engelli gençlerimize destek olmak” diye konuştu. İzmir’deki Engelli Dernekleri de Başkan Çalkaya’yı ve ekibini yaptığı hizmetlerden dolayı kutlayarak Engelliler ile ilgili yapılacak her hizmet için katkı koymaya hazır olduklarını ifade ederek bazı projeleri ile ilgili bilgilendirme yaptılar.
 
 
TOPLANTIYA KATILAN DERNEK VE KİŞİLER
Salih ARIKAN (Beyaz Ay Der. Bşk.)
Kürşat BEDİR (Gör-Bir Der.)
Ergin GÜNGÖR (Otizmli Çocuklar Der.Bşk.)
Nurdan ANLI (Spina Bifida Der.Bşk.)
Erdem ÇERÇİOĞLU (Sakatlar Der.Bşk.)
Süheyla KARAGÜLLE (Sakatlar Der.Gen.Sek.)
Kamuran PARILTI (Buca Engelliler Der.Bşk.)
Gülgün YORGANCILAR (Engelsiz Yaşam Der.Bşk.)
Metin ATAK (Sağır Disizleri Kor.Der.Bşk.)
Sinem Aksema KILIÇ (Balçova Belediyesi Meclis Üyesi-)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.