Dolar 32,5878
%0.35
Euro 34,8666
%0.39
Altın 2.495,840
%0.46
Bist-100 9.701,00
%1.85

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Bakanlık yapmadı, yine belediyeye kaldı: Buca'da kriz nihayet çözülüyor

Bakanlık yapmadı, yine belediyeye kaldı: Buca'da kriz nihayet çözülüyor

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Buca’daki atıl demiryolunda Aliağa-Menderes Raylı Sistem Hattı Projesi’ni ek hat olarak yapmayı planladığı tramvay projesinde yaşanan çıkmaz nihayet çözüme kavuşuyor. Geçtiğimiz yıllarda bakanlığın metro ısrarı üzerine projeden vazgeçen belediye, ilçeye nefes aldıracak ulaşım yatırımı için adım atılmayınca ihale hazırlıklarına başladı. Bakanlık yapmadı, yine belediyeye kaldı

  • Ege Postası
  • 28.05.2015 - 15:13
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- İzmir Büyükşehir Belediyesi, projesi hazırlanan ancak Ulaştırma Bakanlığı'na devredilen Buca tramvayı için çalışmalara yeniden başladı. Bakanlığın yetersiz diyerek metro için ısrar ettiği ve ortada kalan ulaşım yatırımıyla ilgili kolları sıvayan Büyükşehir Belediyesi, projede yapılacak revizyonun ardından ihaleye çıkacak. Belediyenin önümüzdeki aylarda ihale duyurusuna çıkacağı proje kapsamında Şirinyer'den Tınaztepe'ye kadar yaklaşk 6 kilometre uzunluğunda raylı sistem ulaşımı sağlanacak.

BAKANLIK YAPMADI, YİNE BELEDİYEYE KALDI

Türkiye genelindeki metro ve hafif raylı sistem projeleri için 2015 yılında toplamda 1 milyar 734 milyon 92 bin TL harcayacağını duyuran ve İzmir'e sadece 62 milyon TL’lik kaynak ayıran Ulaştırma Bakanlığı'nın söz verdiği Narlıdere metrosunun ardından Buca Tramvay Projesi de Büyükşehir Belediyesi'ne kaldı.

İZMİR'İN ÜÇÜNCÜ TRAMVAYI OLACAK

2012 yılında Şirinyer-Tınaztepe hattı için mülkiyeti TCDD'ye ait bin 800 metrelik eski tren yolu hattının kendilerine tahsis edilmesi için başvuruda bulunan fakat uzun süre talebi yanıtsız kalan Büyükşehir Belediyesi Buca tramvayı için düğmeye bastı. Konuyla ilgili olarak geçtiğimiz yıllarda Ankara'ya giden ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile bir dizi temas gerçekleştiren Başkan Aziz Kocaoğlu'nun bakanlığın "Biz yapalım" yanıtı sonrasında vazgeçtiği projede ibre de yeniden belediyeye döndü. Şirinyer-Tınaztepe Hattı'ndan vazgeçerek Karşıyaka ve Konak Tramvayı için çalışmalarını sürdüren ve geçtiğimiz ay içerisinde Mavişehir'de ilk kazmayı vuran İzmir Büyükşehir Belediyesi, Buca'ya can katacak raylı sistem yatırımı için ihale hazırlıklarına başladı.

ANKARA'DAN ONAY GELİRSE İHALEYE ÇIKILACAK

Buna göre, 2009 yılında Konak, Karşıyaka, Buca, Bornova ilçelerinde hayata geçireceği tramvay hatları için ulaşım ana planı kapsamında çalışmalar yapan Büyükşehir Belediyesi, Ulaştırma Bakanlığı'nın yatırım programına bir türlü alınmayan Buca'daki eski projeyi yeniden değerlendirecek. Güzergah planında gerekli revizyonları yapacak olan belediye, Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü'nden alınacak onayın ardından merakla beklenen proje ihalesine çıkılacak. Sürecin devamında ihaleyi kazanan yüklenici firmaya yer teslimi yapacak olan Büyükşehir Belediyesi, yaklaşık iki yılda tramvay projesini tamamlayarak İzmirlilerin hizmetine sunacak.

5,4 KİLOMETRELİK ŞİRİNYER-TINAZTEPE HATTI

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Buca için hazırladığı tramvay hattı projesi, İZBAN'ın (Aliağa-Menderes Banliyö hattı ) Şirinyer istasyonundan başlayacak. Mevcut hattan geliş ve gidiş olarak iki kısım işleyecek güzergah Çevik Bir Meydanı'na ulaşacak. Buradan Üçkuyular'a, ardından da Eski Mezarlık ve Tınaztepe'ye ulaşacak. Toplam 7 istasyon olarak planlanan hattın uzunluğu ise 5.4 kilometre olacak.

BAKAN "TRAMVAY DEĞİL, METRO OLACAK" DEMİŞTİ

Geçtiğimiz aylarda çıkmaza giren projeyle ilgili açıklamada bulunan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Eski Bakanı Lütfi Elvan, tramvayın kapasiteyi karşılamayacağını belirterek, "Buca nüfus oranı olarak kalabalık bir ilçe. O yüzden buraya nostaljik tramvay yapılmaz. Yapacaksak adam gibi bir şey yapmamız lazım. Tramvay yapalım ama bu bizim ihtiyacımıza cevap vermez. Büyükşehir Belediyesi orada metro yapmak istiyor. O da konuşulur. Biz kendimiz de çalışmalarımızı yaparız" demişti.

KOCAOĞLU "BAKANLIĞA GÜVENDİK, HATA ETTİK" DEMİŞTİ

Bakan Elvan'ın yaptığı açıklama sonrasında konuya açıklık getiren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ise Buca'ya nefes aldıracak ulaşım yatırımının ortada kalmasına tepki göstermiş ve "Buca'da proje ihalesine Karşıyaka ve Konak ile birlikte çıktık. Sonra Ulaştırma Bakanlığı projeyi biz yapacağız dedi. Biz de proje ihalesinden Buca ayağını çıkarttık. Karşıyaka ve Konak için ihaleye çıktık, yapımına başladık. Keşke çıkarmasaydık, bugün yapmıyorlar. Bugün Buca'da da tramvayın temelini atmış olurduk ve 3 yıl içinde bitirecektik. Bakanlığa güvendik, hata yaptık, Bucalı hemşerilerimizden özür diliyorum. En kısa zamanda proje ihalesine çıkıp bir an evvel Buca tramvayının da temelini atmak istiyoruz" demişti.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.