Dolar 32,5113
%0.18
Euro 34,5506
%0.02
Altın 2.494,610
%0.33
Bist-100 9.548,00
%-1.36

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Bakanlığın hatası Göztepe'yi yaktı!: Gürsel Aksel'de flaş gelişme

Bakanlığın hatası Göztepe'yi yaktı!: Gürsel Aksel'de flaş gelişme

Yapımı yılan hikayesine dönen şehir statlarından Gürsel Aksel'de flaş bir gelişme yaşandı. Kapasite artışına gidilen ve 21 bin kişilik yapılması planlanan Göztepe'deki stat bu sefer de mevzuat engeline takıldı. Bakanlığın Büyükşehir Belediyesi'nden bedelsiz tahsis istediği stat arazisinde ortaya çıkan yeni hissedar nedeniyle tüm planlar suya düştü. Gürsel Aksel'de flaş gelişme

  • Ege Postası
  • 03.08.2015 - 13:00
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Geçtiğimiz ay Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın Gürsel Aksel Stadı'nda İzmir Büyükşehir Belediyesi'nden bedelsiz tahsisini istediği bin 400 metrekarelik alanla ilgili sürpriz bir gelişme yaşandı. İhalesi yapılan ve yakında temeli atılması planlanan yeni stat projesi için belediye ve bakanlık arasında görüşmeler devam ederken, aşanda üçüncü şahıslara ait hisse çıktı. Yürürlükteki mevzuat nedeniyle bedelsiz devir planları rafa kalkarken, bakanlık ancak kamulaştırma yaptıktan sonra stat inşasına başlayabilecek. Gelişmelerle birlikte, yaşanacak bürokratik süreç ve kamulaştırma işlemlerinin de etkisiyle stadın yapımı da bir kez daha gecikmeye uğramış oldu.



BAKANLIK MÜLKİYET PROBLEMİNİ ÇÖZMEDEN İHALEYE ÇIKMIŞ

Göztepe Gürsel Aksel Stadı için geçtiğimiz ay proje değişikliğine giden ve stat kapasitesinin arttırıldığını duyuran Gençlik ve Spor Bakanlığı acı bir sürprizle karşılaştı. Projeyle ilgili ihaleye çıkan ve yüklenici firmaya yer teslimi yapan bakanlık alanla ilgili mülkiyet problemini çözmediğinden ötürü stadın inşaatı bir kez daha zoraki olarak ertelendi. Gürsel Aksel'in önünü açan ve plan ile projelerin getirilmesi karşılığında alandaki bin 400 metrekarelik Tansaş arazisinin bulunduğu hissesinden vazgeçmeye hazırlanan İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin çabaları da gelişmelerin ardından boşa çıktı.  



BEDELSİZ DEVİR PLANLARI SUYA DÜŞTÜ

Göztepe'de Gürsel Aksel Stadı'nın bulunduğu alana ait tapu kayıtlarında İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın haricinde ortaya çıkan yeni hissedar nedeniyle tüm planlar da suya düştü. Kamu idarelerine ait taşınmazların tahsis ve devri hakkındaki yönetmelik gereği, belediye kendi hissesinden vazgeçerek Tansaş arazisini bakanlığa bedelsiz olarak veremeyecek. Yaklaşık 37 bin metrekare alan üzerinde kurulu Gürsel Aksel Stadı’nın bulunduğu alanın 246 metrekarelik bölümünün hissesini elinde bulunduran diğer hissedar nedeniyle stat için kritik öneme sahip alanlarda tahsis ya da bedelsiz devir işlemi yapılamayacak.

STAT ARAZİSİNDE YENİ HİSSEDAR ÇIKTI!

Buna göre, mevzuat gereği süreç sil-baştan işleyecek. TOKİ tarafından geçtiğimiz yıl ihalesine çıkılan ve 21 bin kişilik stadyum inşaatı için kritik role sahip şahıs arazisi için bakanlık mülkiyet sahipleri ile masaya oturacak. Yapılacak kamulaştırma işlemleri, bürokratik süreç ve olası yargı süreçlerinin de etkisiyle projenin gecikmesi gündeme gelirken, diğer yandan Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın taleplerine olumlu bakan belediye ise hissesinden karşılıksız olarak vazgeçemeyecek.



PROJE GECİKECEK
Bakanlık belediyenin sahibi olduğu arazileri ya rayiç bedeli üzerinden satın alacak, ya da takas yöntemi ile bir başka arazi vermek zorunda kalacak. Bir diğer ihtimale göre ise, toplam üç hissedarın bulunduğu alanda ortaklığın giderilmesi (İzale-i şuyu) için dava açılacak ve yargıdan gelen sonuç beklenecek. Son ihtimale göre ise, hükümet 2006 yılında yayınlanan yönetmelikte değişikliğe gidecek ve projenin önünü bu yolla açacak.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.