Dolar 32,5004
%0.08
Euro 34,6901
%-0.12
Altın 2.496,860
%0.5
Bist-100 9.693,00
%1.77

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Bakandan Türeli'ye  kozak yanıt

Bakandan Türeli'ye kozak yanıt

CHP İzmir Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli, Kozak Yaylası’ndaki çam fıstığı ağaçlarında yaşanan problemlere ilişkin verdiği soru önergesine Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’ndan yanıt geldiğini belirterek, “Bu çalışmalar bir an önce sonuca ulaştırılırsa çok iyi olacak. Çünkü çalışmalar tamamlanana kadar ağaçları kaybedeceğiz” dedi.

  • Ege Postası
  • 19.12.2014 - 11:31
Türeli, Eroğlu’ndan gelen cevaba ilişkin yaptığı değerlendirmede, Türkiye’nin, çam fıstığı üretiminde yurtdışına yapılan ihracatın yüzde 70’ini tek başına karşılayan, çam fıstığının anavatanı sayılan Kozak Yaylası’nda 2006 yılında başlayan verimsizliğin halen devam ettiğine dikkati çekti.

Ağaçlarda görülen hastalığın tedavisine ilişkin bir ilerleme sağlanamadığını vurgulayan Türeli, “Hastalığın tedavisine ilişkin bir ilerleme sağlanamazken yaklaşık 10 yıldan bu yana bölgede ağaçlara ilişkin bilimsel çalışma yapan Ege Ormancılık Araştırma Enstitüsü bünyesinde görevli uzmanların da rotasyonla görev yerleri değiştirilmiştir. Bu uzmanların görev yerlerinin değiştirilmesi bu zamana kadar yapılan tüm bilimsel çalışmanın boşa gitmesi ve göz ardı edilmesi anlamına gelmektedir” diye konuştu. Bölgede yeni uzmanlar görevlendirilse bile aynı araştırmaların yeniden yapılmasının ya da yeni uzmanların konuya adaptasyonun zaman alacağını ifade eden Türeli, “Bu nedenle şu anda ekonomik anlamda çöküş yaşayan Kozak Yaylası kaderine terk edilmiş olacaktır” ifadesini kullandı.

-BAKANDAN GELEN CEVAP-


Bakanlıktan gelen cevapta, özetle şu ifadelere yer veriliyor:
“Kozak Yaylası’ndaki çam fıstığı ağaçlarında yaşanan verimsizliğin diğer bölgelerdeki fıstık çamı ormanlarında da olup olmadığını belirlemek için Tarsus, Bozdoğan, Koçarlı, Armutlu Yarımadası/Gemlik, Balıkesir yörelerinden 1, 2, 3 yaşlı kozalaklarda inceleme yapılmış olup Kozak Havzası’ndaki kozalaklarda görülen benzer belirtiler buralarda da gözlemlenmiştir.

Sorununun nedenleri için farklı uzmanlar bölgeye davet edilerek havzada birçok tarihlerde bilimsel çalışmalarda bulunulmuştur. Örneğin, dökülmüş ülkerlerde fitopatolojik hastalıklarla ilgili patojen unsurların olup olmadığının tespiti için alınan örnekler incelenmiştir. Ülkerlerde polen ve tozlaşma ilişkisini sorgulamak, döllenmenin gerçekleşip gerçekleşmediğini gözlemlemek, kozalak veriminin genetik farklılığını ortaya koymak için İzmir İleri teknoloji ile ortak çalışmalar yapılmıştır.

Kozak havzası fıstık çamlarında verim ve tohum patojeni sorunlarının çözümünde ‘Entegre Ürün Yönetimi Programlarının Etkinliği’nin Araştırılması’ isimli projeyle alakalı çalışmalar devam etmektedir.”

-“ÇALIŞMALAR SONUCA ULAŞTIRILSIN”-

Önergede yer alan, bölgede yıllarca ağaçlar üzerinde çalışan uzmanların görev yerlerinin değiştirilmesine ilişkin sorunun cevaplanmadığına dikkati çeken Türeli, “Ancak, cevapta farklı uzmanların bölgeye davet edilerek bilimsel çalışmalarda bulunduğu belirtiliyor. O zaman, yıllarca bölgede ağaçlar üzerinde çalışan personelin hazırladığı bilimsel raporların akıbeti ne olmuştur” diye konuştu.

Cevapta yer alan, “çalışmalar yapılmıştır” ya da “çalışmalar devam etmektedir” ifadelerine değinen Türeli, “Bu sorunun 2006 yılından bu yana devam ettiğini söylüyoruz. Bu çalışmalar daha ne kadar devam edecek acab? Çalışmalar bir an önce sonuca ulaştırılırsa çok iyi olacak. Çünkü çalışmalar tamamlanana kadar ağaçları kaybedeceğiz. Sorun madem ülke çapında, buna ilişkin çözüme ulaşmak için çalışmaların daha da hızlandırılması gerekmiyor mu” şeklinde konuştu.  

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.