Dolar 32,5176
%-0.09
Euro 34,8249
%-0.12
Altın 2.427,490
%-0.11
Bist-100 9.696,00
%0.53

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Bakan Zeybekçi'den ilginç mesajlar

Bakan Zeybekçi'den ilginç mesajlar

EKONOMİ Bakanı Nihat Zeybekci, İzmir'de katıldığı Ekonomi Zirvesi'nde teşvik sistemi nedeniyle İzmir'in Manisa'nın gerisinde kalmasından yakınan iş dünyasına, "Manisa'yla yarışmayın. Yaptığımız teşvik sistemi doğru ama İzmir'e nokta atışı teşviklerle terzi tipi ceket dikmeye de hazırız" dedi. Zirvede konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ise Ankara&ya 6 önemli mesaj verdi.

  • Ege Postası
  • 25.07.2014 - 09:45
İZMİR-Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, İzmir'de Ekonomi Zirvesi'ne katıldı. Swiss Otel'de düzenlenen zirvede İzmir Ticaret Odası Meclis Başkanı Rebii Akdurak, Ege Bölgesi Sanayi Odası Meclis Başkanı Salih Esen ve İzmir Ticaret Borsası Meclis Başkanı Barış Kocagöz'ün yaptığı toplantıya işadamları, sanayiciler, ihracatçılar katıldı. İzmir iş dünyası, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'ye, teşvik sistemi nedeniyle kentteki gidişatın iyi olmadığı ve bir an önce müdahale edilmesi gerektiği anlattı. Toplantıda bölgesel teşvik yerine, ilçelere ve sektörlere göre teşvik talebinde bulunan iş dünyası 'Serbest kent' önerisinde de bulundu. Bakan Zeybekci ise her yerin sanayi bölgesi olmak zorunda olmadığını söyleyerek, "Manisa'yla yarışmayın. Yaptığımız teşvik sistemi doğru ama İzmir'e nokta atışı teşviklerle terzi tipi ceket dikmeye de hazırız" dedi. 
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, İzmir için özel konfeksiyon gibi özel ve nokta atışı çalışmalar yapmaya hazır olduklarını anlattı. Eleştirilen teşvik sistemine de sahip çıkan Bakan Zeybekci, "Yaptığımız teşvik sistemi doğru ama İzmir'e nokta atışı teşviklerle, terzi tipi ceket dikmeye de hazırız. Bunu EBSO Başkanı Ender Yorgancılar'a da ilettik. Ama İzmir'i de körfeze sıkıştırmadan Manisa, Aydın, Uşak ve Denizli'yle birlikte büyütmek zorundayız. Manisa'yı Aydın'ı, Denizli'yi, Muğla'yı, Uşak'ı içine almadan, pastayı büyütmeden belirlenen hedeflere ulaşamayız. Bütün bunları da birlikte yapacağız" dedi. 

Bakan Zeybekci, İzmir'in serbest bölgeler şehri olmasının da düşülebileceğini aktararak, "Halen bu alandaki dünya örneklerini inceliyoruz. Serbest bölgeleri genişleteceğiz. ESBAŞ örneği gibi oturup İzmir'i yeniden parlatalım. Limanlarıyla birlikte içinde diğer illeri de kapsayacak şekilde sağlık serbest bölgeleri yapalım. Öyle bir serbest bölge kuralım ki, gelişmiş ülkelerin emeklilerini ağırlayıp onlara yaşlı bakım ve sağlık hizmetleri verelim" diye konuştu. 

İZMİR'E HAKSIZLIK YAPMAYIN
İzmir'de zengin bir malzeme olduğunun altını çizen Zeybekci sözlerini şöyle sürdürdü: 

"Manisa şöyle oldu, İzmir böyle oldu demek bu kente haksızlıktır. İzmir'de tek başına değil; Manisa'yla, Denizli'yle, Uşak'la birlikte düşünülmeli. Böyle düşündüğünüzde de buranın başkenti İzmir olur. Çünkü artık kümelenmeler önemli. Her yerde liman olsun düşüncesi bugün karlı değil. Dünyanın en zengin enerji kaynaklarının çıkış ve giriş kapısı Ege'dir. Onun için bölgeyle ilgili çok geniş düşünmememiz gerek." 



MANİSA'YA ENGEL OLAMAZSINIZ
Bakan Nihat Zeybekçi, "Manisa'da sanayi varsa, İzmir'de de sanayi olsun demek yanlış. Buradaki yatırım Manisa'ya gidiyorsa ona da engel olamazsınız. Doğu'daki bölgelerimiz 6'ncı bölge kapsamında ama oraya giden var m? Bazı şeyler düzeltilebilir ama mevcut teşvik sisteminin mantığı doğrudur. Benim önerim İzmir Körfezi'ni 1'inci derece doğal sit ilan edelim ve burayı 5'inci bölge turizm teşviklerinden yararlandıralım" dedi.

İZMİR, AKIL TERİ YATIRIMLARA YÖNELMELİ 
Ak Parti'nin yatırımlardan sorumlu Genel Başkan Danışmanı, İzmir Milletvekili Binali Yıldırım, yatırım için çözüm sürecine dikkat çekerek, yatırımcının riskli yere gitmediğini ifade etti. Yıldırım, İzmir'in akıl teri yatırımlara yönelmesi gerektiğini, lojistikte gelişebileceğini belirterek, "Yatırımcının önünü açmak yerine gereken her türlü eziyeti gösteriyoruz. Yerel yönetim genel yönetim değil, genel bir aksaklığımız var. Bunun bilinmesi lazım. Zaman ekonomisi bürokraside yok. Memur için zaman 65 yaş, siyasetçi için dört yıl. Bu iki zaman birbirine uymadığı için işler yapılamıyor. Bizim siyasetçiler olarak görevimiz çözüm üretmektir. Süreçleri anlatmak değil. Zaman ekonomisinin paradan daha önemli olduğu gerçeğini görüp hızlı hareket etmek lazım" dedi. 

"İZMİR - MANİSA ARASINDA ASİMETRİK TEŞVİK VAR"
Teşvik sisteminde Manisa'nın 3. bölge İzmir'in 1. bölgede yer alıyor olmasının İzmir'in aleyhine işlediği gerçeğini onaylayan Başbakan Yardımcısı ve Eski Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, "Sabuncubeli Tüneli ile 2 şehir birleşmiş olacak. Türkiye'de birbirine bu kadar yakın hiçbir şehir yok. Bu gerçeği göz ardı etmeyin. 10 binden fazla nüfus Manisa'ya her gün çalışmak için gidip geliyor. İki şehir arasında asimetrik teşvik olması İzmir'in aleyhine gelişiyor. Bunu görmek lazım" dedi. 

YATIRIMCIYA HALI SERİN 
İzmit Körfez geçişi ile İzmir- İstanbul arasının 3.5 saate düşmesi, yüksek hızlı tren ile İzmir'in Anadolu'ya bağlandığını ve havayolu ile artık yatırımcının önünün açıldığını vurgulayan Yıldırım, "İzmir'in hak ettiği yatırımları alabilmesi için altyapı yatırımları hakkında görevlerimizi yaptık. Artık yatırımcı gelmesini beklemeyin. Gelip yatırımcıları kendiniz arayıp ikna edin. Gerekirse halı bile serin" dedi.

LOJİSTİK, BİLİŞİM VE ALTERNATİF ENERJİ VURGUSU
İzmir'in ticareti Türkiye'ye öğrettiğini ancak geride kaldığını belirten Yıldırım, kentin gelişme sürecinde yeni alanların olması gerektiğini kaydetti. Yıldırım, kentin turizm, lojistik, bilişim ve alternatif enerjilere odaklanması vurgusu yaptı. İzmir'de kamuda enerjinin yatırımcının önünün açmak yerine eziyet edilmek üzere kullanıldığı öz eleştirisini getiren Yıldırım, zaman ekonomisine geçilmedikçe fırsatların kaçacağı vurgusunu yaptı.

"TEŞVİK DEĞİL KAPILAR AÇILSIN YETER"
CHP Genel Başkan Yardımcısı, İzmir Milletvekili Aytun Çıray, Yıldırım'ın ardından çıktığı kürsüde konuşmasına "Yıldırım'a katılıyorum. Demek ki bazı şeyleri fark etmek için bazı makamları bırakmak gerekiyormuş. Yeni iktidara gelen bir partinin milletvekili gibi konuştu" diyerek başladı. 
Çıray, İzmir'in yüzde 15.4 işsizlik oranı ile Türkiye rekoru kırdığını belirterek, Ankara'daki kapıların İzmir için açılmasını istedi. Çıray, şöyle konuştu: "Biz İzmirliler, teşvik, destek beklemeyiz. Biz önümüzün açılmasını bekleriz. Bizim iktidardan isteğimiz Ankara'da kapılar bize açılsın. İşlerin hızlandırılmasını bir an önce yapılmasını istiyoruz. Sekiz yıldır şokla yatıp kalkıyoruz. Yarın sabah kapı çalındığında sütçü mü polis mi gelecek diye endişe duyulan adeta darbe dönemlerinden geçiyoruz. Çözüm sürecinden söz ediliyor, ama dün iki şehit cenazesi oldu. Siyasi istikrarın olmadığı yere yabancı yatırımcı gelmez. Türkiye'de hukukun üstünlüğünden kimse söz edemez. Başbakan 'Obama'yı aradım telefonuma çıkmıyor' diyor. Bunu siyaset olsun diye değil ekonomiye etkisi olduğu için söylüyorum." 

ODA VE BORSA BAŞKANLARI SORUNLARI ANLATTI 
Her dört firmadan birinin zarar ettiği bir ortamda 2023 hedeflerimiz doğrultusunda yeni bir teşvik sistemi istediklerini söyleyen EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, bu sistemin ihracat, ithalat, organize sanayi bölgeleri ve yatırım anlamında yeniden düzenlenmesi önerisini getirdi. Teşvikler ile yatırımların artmasını ve OSB'lerde yatırımların yapılması gerekliliğine işaret eden Yorgancılar, şunları kaydetti; "Sınır illerde yaratılan haksız rekabetin önlenmesi için OSB'ler dolana kadar komşu ilin teşvik oranlarından faydalanılmalıdır. TOKİ'nin müşteri portföyüne OSB'leri alması. İzmir serbest şehire dönüştürülmesi. ESBAŞ'ın başarısı dikkate alınarak İzmir'in pilot il seçilerek Aliağa Bölgesi'nin Özel Ekonomi Bölgesi'ne dönüştürülmesi sağlanmalıdır" dedi. 

DEMİRTAŞ'TAN MANİSA SİTEMİ
İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, teşvik sistemi ile Manisa'ya karşı İzmir'in sırtına basıldığını öne sürerek şunları söyledi: "Yatırımcı İzmir yerine daha fazla teşvik alan illeri tercih ediyor. Çünkü, İzmir'in sırtına basılmış durumda. Tabii arkasından dolanıp iki puan alıyorlar. Örneğin İzmir'in ilçesi Kemalpaşa birinci bölge desteklerinden yararlanıyorken, Manisa ilçesi Turgutlu üçüncü bölge desteklerinden yararlanıyor. Kınık birinci bölge desteklerinden yararlanıyorken, kapı komşusu Manisa ve ilçeleri üçüncü bölge desteklerinden yararlanıyor. Kim gider Kınık'a, kim gelir Manisa yerine İzmir'e. Siz de sanayicisiniz. Manisa varken gelir misiniz İzmir'? Durum ortada."



Zirvede konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da İzmir ile Manisa arasındaki teşvik adaletsizliğinin mutlaka ortadan kaldırılması gerektiğini belirtirken, “Efendim ‘şöyle olursa 3. bölgeden, böyle olursa 5. bölgeden vereceğiz; ihracat olursa şöyle yapacağız, ithalat olursa böyle yapacağız’ Bunların hepsini dinlemekten yorulduk. Bu işi artık Manisa’yla eşitleyin! İzmir'in toprağı zaten sınırlı, alt yapı yatırımları yapılmış. Daha fabrika kurulmadan yolları eskimiş, şimdi biz Büyükşehir Belediyesi olarak asfalt yapıyoruz. Kemalpaşa OSB kilitlenmişti, önünü açtık, çoğu boş duruyor” dedi.

İzmir Limanı’nın büyütülmesinin İzmir için önemine dikkat çeken Büyükşehir Belediye Başkanı, sözlerine şöyle devam etti:



“Limanın büyütülmesi konusunda ve dünyanın en büyük çevre yatırımlarından birisi olan körfeze sirkülasyon kanalının yapılması konusundaki projemizi hazırlayıp 15 sayfa halinde Binali Bey’e verdim. O günden bugüne kadar tam 5 yıl geçti. Devlet Demiryolları yaklaşma kanalını büyütecek, derinleştirecek. Bunun için geri sahasını tarama malzemesi ile dolduracak, geri sahası iki-üç kat büyüyecek. İzmir Limanı’nın kapasitesi üç kat artacak, üçüncü nesil gemiler girecek, ticaretimiz ve lojistiğimiz canlanacak. Biz de İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak kuzeye sirkülasyon kanalı yapacağız Bizim yapacağımız yatırım iki, iki buçuk misli daha pahalı ama İzmir’i, Körfez’i kurtaracağız”
 
300 DÖNÜME DOKUNAMAZSIN AZİZ...
6 yıl önce Başbakan’a arz ettiği üçüncü konunun ise İnciraltı olduğunu vurgulayan Başkan Kocaoğlu, “450 hektar alanı sağlık kampüsü olarak belirliyorsunuz, içine 300 dönüm AVM koyuyorsunuz. Şu anda Balçova alışveriş merkezlerinin kapladığı toplam alan 70 dönüm, trafik nasıl sıkışıyor, yaşanmaz hale geliyor! 300 dönüm AVM’nin yapıldığı yerde sağlık turizmi olmaz, sağlık da olmaz. Oranın yaşaması için kaç bin araba girecek. ‘Efendim illa bu olacak, bu kaçınılmaz’ diyorlar. Turizm Bakanlığı'nda plan yapıyorlar, biz de aman düzgün olsun diye gidiyoruz. Bakan, ‘Bu 300 dönüme dokunamazsın Aziz’ diyor. Doğal sit olduğu için Çevre Bakanlığı’na geçti. Gittim; Bakan, ‘‘Bu 300 dönüme dokunamazsın Aziz’ dedi. Bu 300 dönüme dokunamazsak burada sağlık turizmi de olmaz. Termal su tamam, her şey tamam ama olmaz. Birbirine zıt iki tane şey aynı alanda olmaz. Akıl ve bilim ne diyorsa onu yapmamız gerekiyor. Bizim istediğimiz tek şey bu” diye konuştu.
 
NİYE ENGELLENİR
Seferihisar’da hiç kullanılmadan bütün ömrünü bitiren kuyuların yanına 7 milyon lira para harcayarak yeniden kuyu açtıklarını hatırlatan Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu,  3.5 sene önce bu kuyulardan su çıkardıklarını belirtti.  Minimum 800 dönüm serayı ısıtacak su ve 4.5 megavat elektrik üretecek enerji bulunduğunu söyleyen Başkan Kocaoğlu şöyle devam etti:

“İzmir Jeotermal A.Ş.’nim yönetim kurulu başkanı İzmir Valisi, Büyükşehir Belediye Başkanı da yönetim kurulu başkan yardımcısı, yüzde 50’şer ortağız. Sera yapımına uygun 49 dönüm hazine arazisi bulduk. Vali Bey’in imzası ile bu arazinin tahsisini istedik. Tarımı seracılığı kalkındıralım diye. Bir dönüm serada bir kişi çalışıyor. Yanında da 39 bin dönüm tatbikat alanı var, oradan da 500 dönüm verilerse, bacasız 1000 kişinin çalışacağı, ihracat yapılacak bir seracılık, üretim faaliyetine başlayacağız. Bunu kentin kalkınması için yapacağız. Hadi Büyükşehir Belediyesi muhalif, bunu gündeme getirmiyorum. Ama Vali ile ortağız, devletle ortağız. Valilik de kamu kurumu, biz de kamu kurumuyuz. Bu niye engellenir, bu niye tahsis edilme? Bu garip bir iştir” dedi.
 
ALLAH RAZI OLSUN AMA...
İzmir’de hizmet sektörünün, turizmin, sanayinin, tarımın gelişmesi için her türlü katkıyı koyduklarını hatırlatan Başkan Aziz Kocaoğlu, Ekonomi Bakanı Zeybekçi’nin Denizli Büyükşehir Belediye Başkanlığı yaptığını hatırlatarak sözlerini şöyle sürdürdü:
“Sayın Bakınım; siz hiç bir metropol kentin belediyesinin, öz kaynaklarıyla 400 milyon lira harcayarak memleketin en büyük fuar alanını yaptığını gördünüz mü, işittiniz mi'  Yeni fuarımız bu sene sonunda bitiyor.  Bunu kenti kalkındırmak, yerelde kalkınma için yapıyoruz. Merkezi hükümet, otobanlar, bölünmüş yollar ve yap-işlet-devretle havaalanı yaptı, Allah razı olsun ama ekonominin canlanması sadece yola, havaalanına bağlı değil. Bu cennet Ege Bölgesi turizmde büyüyecekse yatırım yapılması, turizme teşvik sağlanması gerekiyor. Sağlık turizmine teşvik verilmesi, kongre turizmine, fuar alanına, kongre turizmine destek olunması gerekiyor. Başka türlü olmaz. Bir Adnan Saygun kültür merkezi yaptık, bugün 100 milyon liraya yapamazsınız.”  
 
6 AYDIR RANDEVU BEKLİYORUM
İzmir’in gündeminde Göztepe ve Karşıyaka’da iki tane stat olduğunu kaydeden Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Örnekköy’deki spor kompleksi projesini gündeme getirerek, “Ama anlatamadık. Sayın Başbakan’a da mektup yazdım, spor bakanlarına yazdım. Bu kentin olmayacak yerine stat yapıp trafiği, kenti kirletmeyin dedik. Yok! 6 aydır, Bakan değiştiğinden beri randevu istiyorum. bunu konuşacağım, ‘gelin bakın inceleyin, bir karar verelim diyeceğim’ ama yok! Bir kenti en iyi yerel yönetim, belediye başkanı bilir. Planını da programını da geleceğini de o bilir. Eğer bir kentte önemli bir proje yapılacaksa mutlaka yerel yönetimlerle bunun planının tartışılması, görüşünün alınması ve haklı gerekçelerinin nazarı dikkate alınmasa gerekir. Öbür türlü kaynak israfından başka bir yere gidemeyiz” diye konuştu.
 
YİNE SIFIR ÇEKTİK
İzmir’in İl Genel Meclis üyeleri, İzmir’in valilerinin çalışıp tasarruf ederek, 150 senede toplam 1704 tapu edindiğini hatırlatan Başkan Kocaoğlu sözlerini şöyle tamamladı:

“İl Özel İdareleri kapatıldı. Bu 1704 tapudan Sayın Valimizin kurduğu, Sayan Vali Yardımcısı’nın başkan yardımcılığını yaptığı, 8 tane İl Müdürü ile Büyükşehir Belediye Başkanı’nın olduğu komisyonda İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bütün görevler verildiği halde 1 tane tapu verilmedi. Yani komisyon ve Valilik sıfır çekti. Bunun belediye başkanlığı yapmış Sayın Bakanımız tarafından sorgulanması ve masaya yatırılması, Bakanlar Kurulu’na getirilmesi gerektiğine inanıyorum”
(DHA)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.