Dolar 32,4375
%-0.15
Euro 34,7411
%-0.66
Altın 2.441,870
%0.23
Bist-100 9.916,00
%2.05

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Bakan Yıldız’dan CHP'li Yüksel’e sert Soma yanıtı: Okuma özürlü!

Bakan Yıldız’dan CHP'li Yüksel’e sert Soma yanıtı: Okuma özürlü!

Soma'da yaşanan maden faciasından sonra düzenlenen kampanyada toplanan paraların ailelere verildiğini söyleyen Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, konuyu soru önergesi haline getiren CHP İzmir Milletvekili Alaattin Yüksel için 'okuma özürlü' dedi. Bakan Yıldız, RES’lere karşı çıkan Karaburun Kent Konseyi’ni haksız buldu. Bakan Yıldız’dan CHP'li Yüksel’e sert Soma yanıtı:

  • Ege Postası
  • 21.05.2015 - 21:25
EDA EBRU NANECİ / HABER SERVİSİ - Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, AK Parti İzmir İl Başkanlığı’nı ziyaret etti. Gündemde Soma’da yaşanan ve 301 işçinin hayatını kaybettiği maden faciasından sonra yapılan kampanyada toplanan paraları vardı. CHP İzmir Milletvekili Alaattin Yüksel’in “Toplanan paralar ne old? Yardımların tutarı 45 milyon TL mi yoksa 52 milyon TL mi'” şeklindeki soru önergesine sert çıktı. 

"CHP'li Yüksel Başbakan Davutoğlu'na AFAD'taki Soma paralarını sordu!"HABER İÇİN TIKLAYINIZ


KENDİ KENDİSİNE KONUŞUR
Yıldız, “Kimse bu tür sorular ile fitne çıkartmaya kalkmasın.  Öyle gizli kapaklı bir şey yok. Başbakanlığın açıklamaları nettir. İnternet sitesi üzerinden resmi açıklamalar ve duyurular yapılmıştır. Kaymakamlıklar da gereken bilgileri anında vermiştir. O arkadaş okuma özürlüyse sorumlusu biz değiliz. Paralar, madencilerimizin yakınlarının hesaplarına yatırıldı. Bunları madenci kardeşim seslendirmiyor da ona ne oluyo? İçimizde yaşadığımız acıyı bize mi soraca? Bu laflara değil icraata bakmak lazım.  Benim duyarlı vatandaşlarım bu tür fitne hareketini de elinin tersi ile iter. O da kendi kendisine konuşur” diye konuştu. Madenin devletleştirmesi ile ilgili soruya yanıt veren Yıldız, “Oranın devletleştirilmesi söz konusu değildir.  Anlaşmalar gereği çalışmalar özel sektör ile yapılacaktır. Türkiye’deki yer altı madenciliğinin yarısından fazlası iş sağlığına uyulmadığı için kapatıldı. Bize soru sormaya kalktılar ama kapısını mühürlediğimiz yerlerle ilgili sordular. Kapalı fakat kaçak çalışan yerler var” dedi. 


BİZ ÇEVREDEN VAZGEÇMEYİZ 
Karaburun’da Rüzgar Enerji Santrali (RES) projesinin açılışı konusunda bölgedeki halkın tepkisini değerlendiren Yıldız, “Yerine kadar gittim. Kime ne zarar veriyor diye baktım.  Yerleşim yerlerine yakın olsa  söylenenleri anlayacağımda oralarda ne kesilecek ağaç ne de tarım arazisi var. Rüzgar var. Kime zarara olur diye baktık. İthal doğal gazın bağlantısının ne kadar olduğunu bizler biliyoruz. Yerli kaynakları arttırmak için her birimizin gayret göstermesi lazım. Çevreye rağmen olumsuz çalışma yapmayız. Çevre hassasiyetimiz,  bize söyleyenlerin hassasiyetinden az değildir. Bölge ile ilgili verilen dosyayı tekrar inceleyeceğim. Hem yenilenebilir enerji kaynaklarından kopmayalım hem de  çevreye önem verelim istiyoruz. Para hepimizden çıkan paradır.  Biz ne kadar az doğalgaz parası verirsek o kadar az kaynak gidecek. Doğalgaz evlere gitsin ama elektrik üretiminde kullanılmasını istemiyoruz. Rüzgar, güneş ve sudan yararlanalım istiyoruz. Böyle imkanları olmayan insanlar var. Biz çevreden vazgeçmeyiz. Çevre ile ilgili hassasiyetlere yalnızca itina göstermeyiz. Kaynaklar hepimizin kaynağıdır. Toplumsal hassasiyetin de oluşması lazım. Çevrecilere, ‘ Akkuyu’ya karşı çıkıyorsunuz da Ermenistan’da yapılana niye karşı çıkmıyorsunuz’ dedim. Onlar da bana ‘iyi hatırlattınız ona da karşı çıkalım’ dediler. Bir enerji bakan için en kolay iş çayını söyleyip doğalgaz sipariş etmektir. İşin kolaycılığına kaçmayacağız. Açık sözlü ve dürüst olacağız” şeklinde konuştu. 

TÜRKİYE'DE YOKUN PAYLAŞILDIĞI ZAMANLAR OLDU 
Vatandaşların iyi niyetinin istismar edilmeyeceğini vurgulayan Yıldız şunları söyledi: “Tükettiğimiz enerjinin yüzde 10.30’unu rüzgardan elde ettik. Bu süre zarfında 850 milyon dolarlık daha az doğalgaz elde ettik. Yerli kaynaklarımızın arttırılması için olumlu bir gelişme. Yerli üretim açısından önemli bir gelişme oldu. Amasya ve Sivas’ta çöpten, Çanakkale’de kömürden enerji üretim tesislerini yaptık. Türkiye her ne kadar vaatlere, soyut bir kısım cümlelere, yalnızca sırtını oturduğu sandalye taşıyarak söylenen cümlelere kanmayacaktır.  Türkiye’de  yokun paylaşıldığı zamanlar çok oldu. AK Parti ile varlar paylaşıldı. Bir takım kopya işlerle vatandaşların aldatılamayacağını görmüş olacağız.  Vatandaşlarımızın iyi niyetleri istismar edilmeyecek.” Lenf kanserine yakalanan partili Gürbüz Aşkar’a da telefonda geçmiş olsun dileklerini ileten Yıldız, hastalığı nedeniyle mitinge gelemeyecek olan Aşkar’ı toparlandığı zaman ziyaret etme isteğini iletti. 


MENDERES'E DOĞALGAZ
 Menderes’e kazandırılacak doğalgazla ilgili doğalgaz borularının kaynaklanması Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız tarafından gerçekleştirildi. Tören sonrası Bakan Yıldız, Menderes Belediyesi’ni de ziyaret etti.
 Menderes Belediyesi ve İzmirgaz ortak çalışması ile Menderes’e kazandırılacak doğalgaz için doğalgaz borularının kaynaklanması töreni gerçekleşti. Törene Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız da katıldı. Bakan Yıldız, Menderes Belediye Başkanı Bülent Soylu ve İzmirgaz Genel Müdürü H. Burçin Yandımata doğalgazın ilçe merkezine verilmesi adına ilk borunun kaynaklanması için gerekli çalışmayı birlikte başlattı. Tören sonrası Bakan Yıldız, Menderes Belediyesi’ni de ziyaret etti.
 
AYRIM YAPMIYORUZ 
Törende konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, hiçbir ayrım yapmadan hizmeti her alana götürdüklerini kaydederek, ” Belediye Başkanımız Ermenek’te ki facianın ardından Ermenek’e gelerek bizim acımızı paylaşmıştı, ben de bugün onun mutlu gününde yanında oldum. Doğalgazın evlerde kullanılmasını destekliyoruz. Yerli kaynaklarımızı yenilenebilen kaynaklarımızı harekete geçirmemiz lazım ki doğalgaz ithalatını hafifletelim. Doğalgazın Menderes’te kullanılıyor olması gerçekten iftihar ettiğimiz bir konu. Bunu seçimler öncesi diye söylemiyorum. Biz siyasi istikrarı temin eden bir yapıyız. Aldığımız yüzde 50 oy oranıyla yüzde 100’e hizmet götürüyoruz. Bu hizmetide götürürken eşit ve adil oluyoruz. Benim partimden değil diyerek hizmet götürmemezlik yapmıyoruz. Menderes’te de ayrısı gayrısı olmadan doğalgaz hizmeti gelecek ve herkes doğalgazdan yararlanacak.
 
TOPRAK: HAYIRLI OLSUN

İzmir Valisi Mustafa Toprak ise, doğalgazın önemine değinerek ” Menderes’in doğalgaz ile tanışması çok önemli. Katkısı olan herkese teşekkür ederim. Menderesli vatandaşlarımıza hayırlı uğurlu olsun” ifadelerini kullandı.
 
SOYLU: SÖZLERİMİZİ TUTUYORUZ

Seçim öncesi verilen sözlerin tek tek yerine getirildiğini ifade eden Menderes Belediye Başkanı Bülent Soylu ise, “ Halka rağmen değil, halkımızla beraber hizmet etmeyi şiar edinmiş bir yerel yönetim olarak, yaptırmış olduğumuz anketler sonucunda vatandaşlarımızın bizden öncelikle çözüm beklediği konuların başında doğalgaz geliyordu.  Biz de bu konuyu önemseyerek adımlarımızı attık ve İzmirgaz ile ortak bir çalışmaya imza attık. Bugün geldiğimiz noktada ilçemize temiz enerji doğalgazı getirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. 
 
Ucuz ve konforlu enerji
 
İzmirgaz Genel Müdürü H. Burçin Yandımata ise Menderes’in konforlu ve ucuz enerjiye kavuştuğunu belirterek , “ Menderesliler bundan sonra konutlarında çevreci, ucuz ve konforlu enerji doğalgazı pişirme, sıcak su ve ısınma amaçlı olarak kullanabilecekler ” dedi.

BAKAN YILDIZ: "TÜRKİYE HER YIL 15 ÜLKENİN KENDİSİ KADAR BÜYÜYOR" 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Müstakil Sanayici İşadamları Derneği (MÜSİAD) İzmir Şubesi'nin '25. Yıl Yeni Türkiye ve 2023 Enerji Politikaları' toplantısına katıldı. Bakan Yıldız'a Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Nükhet Hotar ve İzmir Valisi Mustafa Toprak'ta eşlik etti. Türkiye'nin son yüzyıllık süreçte enerji üretimi bakımından çok önemli bir yol kat ettiğini belirten Bakan Yıldız, "Türkiye 15 kadar ülkenin kendisi kadar büyüyor her yıl. Bir yıl önce 7 bin megawatt kurulu güç oluşturduk. Bu yıl 4 bin megawatt büyüyeceğiz inşallah. Biz bir yandan kaynaklarımızı yerli hale getirmeye çalışırken büyümeyi yönetmek durumundaydık. Talebin arzdan daha fazla olduğu bir ortam vardı. 12 yıl içerisinde 39 bin megawattlık kurulu güç inşa ettik. Bu değişimi uluslararası arenada anlattığımızda yanlış anlama olup olmadığını tekrar soruyorlar. Türkiye 15 kadar ülkenin kendisi kadar büyüyor her yıl. Bir yıl önce 7 bin megawatt kurulu güç oluşturduk. Bu yıl 4 bin megawatt büyüyeceğiz inşallah. Her yıl Türkiye'ye bir başka ülke kadar ekleniyor. Bütün bunlar için yenilebilir enerji kaynakları dediğimiz kaynaklarının hayata geçirilmesi gerekiyor" dedi. 

EN UCUZ DOĞALGAZI TÜRKİYE SATIYOR 

Türkiye'nin petrol ve doğalgaz ülkesi olmamasına rağmen 28 Avrupa Birliği üyesi ülkenin en ucuz doğalgazını sattığını dile getiren Bakan Yıldız, "Elektrikte de en ucuz 3 ülke arasına girdi Türkiye. Almanya'daki bir meskenin elektrik fiyatı Türkiye'nin 2,5 katıdır. Çünkü bu o kadar dikkatli yönetilmesi gereken konudur ki; üreticilerin daima ucuz, tüketicilerin daima pahalı bulduğu bir paradoksu yönetme işidir. Kusura bakmasınlar Almanya'da bu iş yönetilemedi. Türkiye'de ise çok iyi yönetilemedi. Türkiye 10 ayrı ülkeye geçici görevlendiğimiz genel müdürler vasıtasıyla danışmanlık veriyoruz devlet başkanlarına. Çünkü bunu nasıl yaptığımızı çok merak ettiler. Gittik 10 gün anlattık. Hem özel sektöre kazandırmak hem de aşırı kar vermemek durumundasınız" ifadelerini kullandı. 

VESAYETİN HER TÜRLÜSÜNE KARŞIYIZ 

Türkiye'nin 2023 Enerji Politikalarıyla ilgili bilgi veren Bakan Yıldız, Türkiye'nin son 20 yıl içerisinde bir ülkenin görebileceği artı ve eksi bütün noktaları gördüğünü söyledi. Bakan Yıldız şöyle devam etti: "7 Haziran seçimleri öncesinde yaptığımız tercihlerin bir takım vesayetlerle itibarsızlaştırmaya çalışıldığı dönemden geçtik. Bu vesayetler bazen üniformalı, bazen sivil, bazen çok uzaktan, bazen yakından, bazen çok yakın tanıdığımız ve bazen de tanımadığımız kişiler tarafından yapıldı. Vesayetin her türlüsüne karşı çıktığımızı ve sandığa giden vatandaşın tercihlerine sahip çıkmamız gerektiğini söylemiştik. Dünyada birçok tanım istismar ediliyor. Bunlardan bir tanesi de demokrasi. Hem insanların zihni hem de ülke büyümelidir. Güçlü irade bütün bunları hedeflemiştir. Bazı şirketlerde zaman zaman para zihniyetten daha hızlı büyür. Bu aslında riskli bir durumdur. Bir müddet sonra o parayı idare edecek zihin oluşmadığı için tersine dönüş başlar. Birçok kavramın istismar edildiği ortamda doğru şeyleri yapmakla meşguldük. Türkiye büyümek durumundaydı. Büyümeyecekseniz birçok probleminizi çözmeden ötelemiş oluyorsunuz. Türkiye bu büyüme içinde uluslararası sermaye ile beraber büyümesi gerekiyordu." 

DÜNYANIN DURUMU ÇOK FAZLA İYİ DEĞİL 

Bakan Yıldız uluslararası sermayenin elzem durumda olduğunu belirterek, "Dünyadaki bütün gelişmeleri irdelemek zorundasınız. Hele hele enerji sektöründe. Dünyanın durumu çok fazla iyi değil. 7.1 milyar insanın 1. 3 milyarı elektrikle tanışmamış durumda. Dünyadaki 890 milyonlu Afrika'nın kullandığı elektik, 19,5 milyon nüfuslu New York'un kullandığı elektriğe denktir. Bu olayların bütününe şahit olan biri olarak Türkiye'nin güçlenmesinin birçok açıdan birçok yönüyle değerlendirilmesi lazım. Bizle güçlü iradeyi bütün yönleriyle hissederek yapıyı kurgulamamış gerekiyor" dedi.

TÜRKİYE'DE SİYASİ İSTİKRAR, ZOR ELDE EDİLEN AMA KIRILGANLIĞI YÜKSEK BİR KAVRAMDIR 

Siyasetçilerin saygınlığının bir kısım vaatlerle zedelendiğini vurgulayan Bakan Yıldız, "İnsanların zekasıyla alay etmek, ümitleriyle oynamak ancak siyasetçinin kendisine zarar verir. Türkiye büyümesine karar verdikten sonra değişim içine girmek zorundaydı. Hem büyücek hem de değişecek, bu son derece riskli ve dikkatli bir yönetim ister. Türkiye her ikisini beraber başarmak durumundaydı. 12 yıl önce özel sektörün elektrik üretimindeki payı kamu ile yer değiştirmek durumundaydı. Tabiri caizse yer değiştirdiler. Mavi Marmara olayı bir siyasi olaydır hiçbir enerji kalemi karşısında değişeceğimiz bir konu değildir. Rusya Federasyonu ile alakalı yaptığımız işlemlerin zaman zaman sözde Ermeni soykırımı ile alakalı, zaman zamansa Kırım işgali ile alakalı birçok konuyu ihtiva etmektedir. Bakanlığımızın dış ilişkileri çok güçlü ekiple bu işleri yönetmektedir. Türkiye'de siyasi istikrar, zor elde edilen ama kırılganlığı yüksek bir kavramdır. Siyasi istikrar temin etmek durumda olan partilerdir ama siyasi iktidarı korumak durumunda olanlar yalnızca iktidar partileri değil aynı zamanda muhalefet partileri, sanayiciler, esnaflar, sanatkarlar, akademisyenlerdir. Biz oy aldığımız yüzde 52'lik yapıdan yüzde 100'üne hizmet götürüyoruz. Siyasi istikrar, muhafaza edilmesi bütün kesimler tarafından yapılması gereken, ortak paydaya konulması gereken bir konu haline gelmiştir. Yaptığımız çalışmalar yalnızca parti meselesi olmaktan çıkmış çünkü Ak Parti istikrarı Türkiye istikrarı ile eş anlamlı söylenmeye başlanmıştır" diye konuştu. 

MÜSİAD İzmir Şube Başkanı Ümit Ülkü ise, "MÜSİAD olarak elektrik santralleri konusuna girmiş bulunmaktayız. Manisa Demirci'ye bağlı 55 dönümlü arazi üzerinde 3,3 megawatt gücünde, 3.3. milyon liraya mal olan ilk girişimlerimizin izinleri alınmıştır. 3.3. milyon liralık yatırımla yıllık bin 200 ton, proje süresi içerisinde de 36 bin ton karbon salımına engel olunacak. Yılda 4 bin, proje süresi içinde de 120 bin ağacı kurtarmış oluyoruz" dedi. 

Taner Yıldız'dan ucuz mazot tepkisi: Vatandaşın, çiftçinin ümitleriyle oynamayacaksınız

ENERJİ ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, İzmir'in Karaburun İlçesi Sarpıncık Mevkiin'de FİNA Enerji'nin Salman Rüzgar Elektrik Enerji Santrali'ni açtı. Muhalefetin ucuz mazot vaadine tepki gösteren Yıldız, "Vatandaşın, çiftçinin ümitleriyle oynamayacaksınız" dedi. 

Karaburun'da 27.5 megavat kapasiteli Salman Elektrik Enerji Santrali'nin açılış töreninde konuşan Bakan Yıldız seçim kampanyalarında muhalefetin ucuz enerji ve 1.5 liraya mazot vaatlerini değerlendirdi. Muhalefet partilerine, hem sektörle hem de vatandaşın ümidiyle oynamama çağrısında bulunan Yıldız, "Biz, ciddi bir iş yapıyoruz. Ülkeyi yönetiyor, Türkiye'nin büyümesini idare ediyoruz. Bu tür vaatlerin, vatandaşlarımız tarafından rağbet edilmeyen vaatler olduğunun bilinmesi lazım. Siz kalkıp da 1.5 liraya TÜPRAŞ'ın kapısından bidonlarla mazot satmayacaksınız, vatandaşın, çiftçinin ümitleriyle oynamayacaksınız" diye konuştu.

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın belli miktara kadar 'ücretsiz elektrik' vaadiyle ilgili olarak da Yıldız, "Selahattin Demirtaş, kayıp kaçakların önlenmesiyle alakalı istismar ettiği Kürt vatandaşlara çağrıda bulunsun, hem kul hakkının hem devlet hakkının olduğunu söylesin. Kayıp kaçakları en aza indirmeyle alakalı beraber olalım" dedi.

TORBALI'DA AÇILIŞ

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız daha sonra Torbalı'ya geçerek boru profil üreten Meko Metal'in 80 milyon liraya mal olan yeni tesisini açılışını gerçekleştirdi. Hyundai, BMC, Fiat, Renault ve Krone gibi otomotiv markalarına çeşitli parçalar üreten kuruluşun, 80 milyon liraya mal olan yatırımının açılış törenine Enerji Bakanı Taner Yıldız'la birlikte, İzmir Valisi Mustafa Toprak, AK Parti İzmir Milletvekili Ali Aşlık, Torbalı Belediye Başkanı Adnan Yaşar Görmez ve çok sayıda davetli katıldı.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.