Dolar 32,4375
%-0.15
Euro 34,7411
%-0.66
Altın 2.441,870
%0.23
Bist-100 9.916,00
%2.05

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Bakan Pakdemirli oda ve borsa ödüllerini dağıttı

Bakan Pakdemirli oda ve borsa ödüllerini dağıttı

İzmir Ticaret Odası, Ege Bölgesi Sanayi Odası ve İzmir Ticaret Borsası tarafından ortaklaşa düzenlenen "Üye Ödüllendirme Töreni"nde başarılı firmalar ve iş insanları ödüllendirildi. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli Törende yaptığı konuşmada bakanlığın hedeflerini açıkladı. Bakan Pakdemirli oda ve borsa ödüllerini dağıttı

  • Ege Postası
  • 05.02.2020 - 18:10

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, gelecek dönemde endüstriyel amaçlı lifli bitki üretimi, organik ve organomineral gübre kullanımı, su ürünlerinde 2 milyar dolarlık ihracat hedefi, 2 milyon hektar alanın daha sulamaya açılması, 14,3 milyon hektarlık tarımsal arazinin toplulaştırılması gibi konuları daha fazla gündeme getireceklerini bildirdi.

Bakan Pakdemirli, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan'nın da katılımıyla İzmir Ticaret Odası, Ege Bölgesi Sanayi Odası ve İzmir Ticaret Borsasının ortaklaşa Balçova Kaya Termal Otel'de düzenlediği "Üye Ödüllendirme Töreni"nde yaptığı konuşmada, ödül alan şirketleri tebrik etti. Van'ın Bahçesaray ilçesindeki çığda şehitler bulunduğunu belirten Pakdemirli, olaydan duyduğu üzüntüyü dile getirdi. Pakdemirli, meteorolojinin uyarılarına karşı duyarlı olunmasını istedi.

İzmir'de bulunmaktan duyduğu memnuniyeti de dile getiren Pakdemirli, Ege Bölgesi'nin hayvancılık ve tarım anlamında Türkiye'de önemli bir yere sahip olduğunu ifade etti. Hükümet olarak ülkenin her tarafında olduğu gibi bölgeye de önemli hizmet ve destekler sunduklarının vurgulayan Bakan Pakdemirli, şöyle devam etti:

"Biz zengin ve üretim potansiyeli yüksek bir ülkeyiz. Üretimin başında da elbette tarım, hayvancılık ve ormancılık gibi konular geliyor. Dolayısıyla vatandaşımızın Bakanlığımızdan daha çok şey beklediğini görüyor, gözlemliyor, takip ediyorum. Evet, övünülecek bir seviyemiz var. Kuru üzüm, incir, fındık, zeytin, kayısı gibi birçok tarımsal üründe dünya lideriyiz. Tarımsal üretimde dünyada ilk ondayız. Küçükbaş hayvancılıkta Avrupa’da birinciyiz. Yine ağaçlandırma faaliyetlerinde dünyada üçüncü sıradayız. Bunlar güzel işler elbette ancak artan dünya ve ülke nüfusuna bakıldığında bunların yetmeyeceğinin de farkındayız. Mesela artık üretimde ve ihracatta lider konumda olduğumuz ürünlerde biz fiyat belirleyici olmalıyız. Bunu da üretimdeki artışa bağlı olarak, piyasa fiyatlarının üretici aleyhine düşmesini engelleyerek sağlayabiliriz. Biz bu tür konularda oldukça iyi niyetli, destekleyici ve teşvik ediciyiz. Örneğin bildiğiniz gibi, Ege Bölgemizin lider konumda olduğu kuru üzüm ve kuru incire, TMO aracılığıyla müdahalede bulunduk. Düşmesi beklenen iç ve dış piyasa fiyatlarını müdahalelerimiz sayesinde artışa geçirerek, üreticimizin emeğini koruduk."

"Sadece ihracat yeterli değil" 

Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli, böylece ülkenin bu ürünlerde daha çok söz sahibi olmasını sağladıklarına dikkati çekerek "Somut bir örnek vermek gerekirse kuru üzümde ihracat fiyatı geçen seneye göre ton başına 200 dolar artmış. Yani ülkemize ilave 55 milyon dolar gelir sağlanmıştır. Aynı şekilde, üretimdeki artışa bağlı olarak, ihracat fiyatının ton başına 500 dolara düşmesi beklenen kuru incirde düşüşü durdurarak ihracatta oluşacak 10 milyon dolarlık kaybı da engellemiş olduk. Tabii sadece ihracat yeterli değil markalaşmamız, yani ürettiğimiz ürünlere birer hikaye ve katma değer katarak dünyaya pazarlamamız gerekiyor." dedi. 

"İnovasyon üzerinde önemle duruyoruz"

Bekir Pakdemirli, diğer yandan, inovasyon üzerinde de önemle durduklarını vurgulayarak şöyle devam etti:

"İnşallah önümüzdeki dönemde sözleşmeli üretim, kamu, özel sektör ve üniversite iş birliği, endüstriyel amaçlı lifli bitkilerin üretimi, organik ve organomineral gübre kullanımı, su ürünlerinde 2 milyar dolarlık ihracat hedefi, yeni damızlık üretim merkezleri, 2 milyon hektar alanın daha sulamaya açılması, 14,3 milyon hektar tarımsal arazinin toplulaştırması gibi konuları bizim ağzımızdan daha sıklıkla duyacaksınız. Tabii diğer yandan, inovasyon üzerinde de önemle duruyoruz. Çünkü inovasyon yalnızca tarımsal üretimdeki etkinliğin artırılması değil, doğal kaynakların etkin ve sürdürülebilir kullanımı için de gerekli aksiyonun başında geliyor. Bu noktada, tarıma dayalı ihtisas organize sanayi bölgelerinin önemi daha da çok ortaya çıkıyor. Organize sanayi bölgeleri modern üretim uygulamaları ile maliyeti düşük, güvenilir, marka değeri yüksek tarımsal ürünlerin, tüketiciye doğrudan sunulması açısından yürüttüğümüz büyük projelerdendir."

Törene, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı (TOBB) Rifat Hisarcıklıoğlu, İzmir Valisi Erol Ayyıldız, Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, AK Parti Genel Başkanı Yardımcısı Hamza Dağ, İzmir'deki borsa ve oda başkanları ile üyeler katıldı. 

İzmirli başarılı şirketler ödüllendirildi

Kaya Termal Otel'de düzenlenen törende ticari kazanç sıralamasına göre vergi rekortmenleri, ihracat ve döviz kazandıran faaliyetler, en yüksek yatırım yapanlar, oda üyeliğinde 25 ve 50 yılı geçenler, en fazla tescil ücreti ödeyen firmalar, en fazla istihdam sağlayan kadın girişimciler gibi farklı kategorilerde ödüller verildi. 

İzmir Valisi Erol Ayyıldız, törende, Elazığ'daki depreme değinerek, acı olayın ardından İzmir'deki iş insanlarının bölgeye her türlü desteği verdiğini söyledi. 

Ülkenin kalkınmasına destek veren iş insanlarına teşekkür eden Ayyıldız, "Fedakar çalışmalarıyla, fikirleriyle, hizmetleriyle ilimizin dolayısıyla ülkemizin sosyal, ekonomik gelişmesine katkıda bulunan sizlerle gurur duyuyoruz. Her zaman bir hayır vardır, bu zamanın hayrı da ekonomi ve istihdam sağlamaktır. Bunu beceren siz iş insanlarına teşekkür ediyorum." diye konuştu.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, programın düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür ederek ödül alan şirketleri tebrik etti.

İzmir'in tarihsel açıdan Türkiye'nin en önemli kentlerinden biri olduğunu ifade eden Soyer, "İzmir tarihsel açıdan dünyanın en zengin ve en gelişmiş şehirlerinden biri olarak doğu ve batının kesişim noktası ve tarihte birçok yeni fikrin doğduğu çok özel bir şehir. Ticaret, sanayi, turizm ve tarım İzmir’i İzmir yapan en önemli değerler. Biz de bu özellikleri göz önüne alarak kültürel ve toplumsal gelişmeleri bütünleştirmeyi amaçlayan kapsamlı bir stratejik plan çerçevesinde çalışmayı sürdürüyoruz." ifadelerini kullandı.

Hisarcıklıoğlu: "Ülkemize 235 milyar dolar döviz kazandırdık"

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, İzmir'deki oda ve borsaların iş birliğinin sevindirici olduğunu söyledi. 

Türkiye'nin Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ile ihracat rekoru kırdığını belirten Hisarcıklıoğlu, şöyle konuştu:

"Dünya ticareti durağanlaşırken, biz ihracatını artırmayı başaran az sayıdaki ülkeden biriyiz. Elbette bu başarı, İzmirli iş insanlarımızın ve tüm özel sektörümüzün de büyük emekleriyle mümkün oldu. Türk özel sektörü, mal ihracatının yanı sıra, turizm, müteahhitlik ve taşımacılıktan da 53 milyar dolar döviz girdisi sağladı. Böylece ülkemize yıllık 235 milyar dolar döviz kazandırdık ki, bu da ayrı bir rekordur." 

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından gerçekleşen Tarım Şurası'nda gelecek 5 yılın haritasının çizildiğine işaret eden Hisarcıklıoğlu, "Tarım Bakanımız yıllardır hayalini kurduğumuz Ürün İhtisas Borsasını açtı. Lisanlı depoculuk sistemini faal hale getirerek, girişimcilerimize önemli destekler sağladı. Ben her 2 kıymetli Bakanımıza da teşekkürlerimi sunuyorum." ifadelerini kullandı.
İzmir'in yeni yatırımlarıyla çok daha cazip hale geleceğine vurgu yapan Hisarcıklıoğlu, "Devletten tek isteğimiz dünyadaki rakiplerimiz hangi şartlarda satış yapıyorsa biz de onları istiyoruz." dedi.

Alsancak Limanı için Ro-Ro talebi 

TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve İzmir Ticaret Odası (İZTO) Başkanı Mahmut Özgener, küresel ekonomide yaşanan sıkıntılara rağmen Türkiye'nin ihracat rekorları kırdığını aktardı.

Türkiye'nin dış ticaret vermesi için çalışmaları, desteklemeleri takdirle karşıladıklarını belirten Özgener, İzmir'in sadece sanayide ve ihracatta değil tarımda da çok güçlü olduğunu söyledi.

Kentte sadece Çeşme Limanı'nda Ro-Ro taşımacılığı yapıldığını anımsatan Özgener, şunları kaydetti:

"Sadece İzmir'den değil, tüm Ege Bölgesi'nden karayolu araçlarımız ile yapılan ihracata hizmet veren İzmir Alsancak Limanı'nın yeniden Ro-Ro taşımacılığına açılması ile rekabet koşullarının oluşacağı ve Ro-Ro navlun ücretlerinin düşmesi ve bu düşürülen ücretlerin doğrudan ihracatçılarımıza yansıyarak sorunun çözümüne katkıda bulunacağına inanıyoruz. Bu talebimizi, 3 Şubat 2020 tarihinde Ulaştırma ve Altyapı Bakanımız Sayın Mehmet Cahit Turhan'a ilettik. Ro-Ro taşımacılığının İzmir Alsancak Limanından yeniden başlatılmasına yönelik gerekli düzenlemelerin yapılması konusunda Bakanlığımızın desteklerini bekliyoruz." 

İzmir Ticaret Borsası (İTB) Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, Türkiye'nin yeni bir hızlanma patikasına girdiğini ifade etti.

Türkiye'nin tarımsal hasılada dünyanın en iyi ülkelerinden biri olduğuna değinen Kestelli, "Nitelikli üretim ekonomisiyle 2023 hedeflerimizi tutturacağımıza inancımız tam. Tarımın ülkenin lokomotifi olacağına inanıyorum." dedi. 

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar ise sürdürülebilir başarı için daha çok ve nitelikli ürün üretmekten başka çare olmadığını vurguladı.

Özel sektör, devlet ve üniversite iş birliğinin önemine işaret eden Yorgancılar, "1947'den bu yana dış ticarette açık veren Türkiye'de İzmir net ihracatçıdır. İzmir bu katkıyı arttırmaya hazırdır. Bu amaçlı büyük sanayi yatırımları için büyük arazilere ihtiyaç var." diye konuştu. 

Törene AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ, borsa ve odaların üyeleri katıldı. (AA)

 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.