Dolar 32,4375
%-0.15
Euro 34,7411
%-0.66
Altın 2.441,870
%0.23
Bist-100 9.916,00
%2.05

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Bakan Albayrak: Ekim ve Kasım'da da cari fazla vereceğiz

Bakan Albayrak: Ekim ve Kasım'da da cari fazla vereceğiz

TBMM’de bütçe görüşmeleri başladı. Meclis Başkanı Binali Yıldırım sözü Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’a verdi. Bakan Albayrak alınan önlemlerin meyvelerini verdiğine değinirken, "2018'de cari açığın 36 milyar doların altında olacağını öngörüyorum. Ağustos ve eylülden sonra ekim ve kasımda da cari fazla vereceğiz" açıklamasında bulundu.

  • Ege Postası
  • 10.12.2018 - 14:43

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, TBMM'deki bütçe görüşmeleri kapsamında 2018 bütçesi ve 2019 çalışmalarıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Bakan Albayrak, "Ağustos ve eylülden sonra ekim ve kasımda da cari fazla vereceğiz" ifadesinde bulunurken, Yeni Ekonomi Programı'nda hedeflerin yakalanacağını belirtti. Bakan Albayrak bütçedeki en yüksek payı ise eğitime verdiklerini açıkladı.

İşte Bakan Albayrak’ın sözlerinden satır başları:

*Artan korumacılık tedbirleriyle uluslararası ticaret hız kaybetmektedir

*Son dönemde düşen petrol fiyatları petrol ihracatçılarını olumsuz etkileyecektir.

*Gelişmiş ülkelerde ekonomik büyümenin hız kesmesi beklenmektedir.

* Kasımdan sonra aralık ayında da enflasyonla mücadelede güçlü bir performansı yakalayacağımıza inanıyoruz. Finansal istikrarı desteklemek amacıyla döviz likiditesi için gerekli tedbirler alınmıştır. Finansal piyasalar üzerindeki etkiler alınan tedbirlerle olumlu şekilde düzenlenmiştir. 

* Sıkı para ve maliye politikaları ile enflasyon, cari işlemlerle sürdürülebilir bir büyüme politikası izlenecek. 2018'de 3,8 büyüme beklentimiz 2019'da 2,3 olarak bekliyoruz. 

* 2018 ağustosta istihdam 29 milyona ulaştı. İşgücü piyasası politikaları istihdam artışına yansıdı. İşgücü arzının devam etmesi, ekonomik dengenin belirginleşmesini öngörüyoruz. 

YEP'TE HEDEFLERİMİZİ YAKALAYACAĞIZ

* 2018'in 2. çeyreğinde tüketici ve üretici güçlü bir adım izlemiştir. Yeni Ekonomi Programı sonrasında kur ve faizlerden sonra enflasyonda da etkisini gösterdi. Kasım ayında 3,61 puan geriledi. Para ve maliye politikalarındaki güçlü duruşla destekleyeceğiz. 

* KDV ve ÖTV indirimleri ve enerjide zam yapılmamasıyla enflasyonda güçlü devam edeceğimize inanıyoruz. YEP'teki 2018 hedefimizi yakalayacağız. 

* 2017'de jeopolitik risklere rağmen kasımda 168,1 milyar dolarla en yüksek değerine, yıl sonunda 170 milyar dolarlık hedef yakalanacaktır. AB'ye yönelik ihracatımız artış yaşanmıştır. Toplam ihracatımızın yüzde 53'ünü oluşturuyor.  Turizmdeki toparlanma cari açığa da etkisi olmuştur. 2018'in ekimde yıllık 38 milyonla rekor seviyeye ulaşmıştır. 

AĞUSTOS VE EYLÜLDEN SONRA EKİM VE KASIMDA DA CARİ FAZLA VERECEĞİZ

* 2018'de işsizlik verisini yüzde 11,3 seviyesinde öngörüyoruz. Türkiye ekonomisinin zayıf kalmasının önüne geçilmesi çok büyük önem arz etmektedir. Yüksek borçlanmayı artıracak, döviz kurunu sabitleyecek adımlar atmaya devam ediyoruz. 

* Türkiye 2002'den beri makro ekonomik politikalarla örnek gösterilen ülke haline gelmiştir. Kamu borç yükümüz tarihin en düşük seviyesinde. 2017'de yüzde 28,3 olmuştur. Enflasyonla mücadeleyi desteklerken, sosyal ihtiyaçları karşılayacak şekilde düzenledik. Vergi düzenlemeleriyle enflasyonla mücadeleye katkı sağlanmıştır. 

* Vergisel teşvikler sağlanmış, düzenlemeler hayata geçirilmiştir. 2018'de cari açığın 36 milyar doların altında olacağını öngörüyorum. Ağustos ve eylülden sonra ekim ve kasımda da cari fazla vereceğiz. 2017'de yüzde 1,5 olan merkezi yönetim bütçe oranı, 2019'da yüzde 1,8 olacağını öngörüyoruz. Genel devlet açığının GSYH oranı 2018'de yüzde 6 olmasını öngörüyoruz. Gelişmekte olan ülkelere göre düşük seviyede. (A.A)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.