Dolar 32,3196
%0.21
Euro 35,0662
%-0.16
Altın 2.279,620
%0.09
Bist-100 9,02
%2.43

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Aylık 43 lira ancak ufak bir harçlık olur

Aylık 43 lira ancak ufak bir harçlık olur

Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Şerafettin Kılıç, asgari ücretliye yapılan artışın yaşam standardını iyileştiren bir zam değil, ancak ufak bir harçlık olabileceğini söyledi.

  • Ege Postası
  • 03.01.2014 - 13:36
 Partisinin İzmir İl Başkanlığında düzenlediği basın toplantısında 2014 bütçesini ve asgari ücrete yapılan zammı değerlendiren Kılıç, faiz ödemelerinin 52 milyar TL ile bütçenin en büyük giderlerinden birisi olduğunu ifade etti. SP’li Kılıç, bütçede asgari ücretlinin, işçinin, memurun, emeklinin ve işsizlerin sorunlarına çözüm yer almadığının altını çizdi. Devletin hazinesindeki her 8 TL'den 1 TL'sinin faiz olarak rantiyeciye gideceğini savunan Şerafettin Kılıç, “Hükümet, şikayetçi olduğu faiz lobisinin cebini kendisi doldurmaya devam edecektir. Faiz lobisinden bu kadar dert yanan hükümetin, faize kaynak aktaran düzene çözüm bulmadığı gibi, bu düzene aynen devam ediyor olması da dikkate değerdir. Bir yandan faiz lobisine karşı çıkışlarda bulunan, diğer yandan ise 52 milyar TL’yi faiz lobisine aktaran bir bütçe hazırlayan hükümet, en büyük çelişkiyi yine kendisi yaşamaktadır.” dedi.

Adil bir bütçe değil
403 milyar TL’lik 2014 yılı bütçesinin yüzde 87’sinin yine milletin sırtına yüklenen vergilerle karşılanacağını belirten Genel Başkan Yardımcısı Kılıç, “2014 bütçesi adil bir bütçe değildir. Çünkü vergilerin yüzde 67'si KDV, ÖTV, ÖİV gibi dolaylı vergi kalemlerinden alınmaya devam edilecek. Bu adaletsiz vergi yapısı, milyarder ile asgari ücret alan kişinin yüzde 67 oranda aynı vergiyi verdiği anlamını taşımaktadır.” şeklinde konuştu. Böyle bir bütçenin, ülkenin üretim gücünün gelişmesine, ekonomisinin iyileşmesine, kalkınmasına, insanların refah ve huzuruna katkısı olamayacağını kaydeden Saadet Partili Kılıç, yoksulluğu ve yolsuzluğu önleyecek, 76 milyon vatandaşı kucaklayacak bir bütçe olmadığını iddia etti.

Yaraya merhem olmadı
2014 yılı için asgari ücretin yüzde 5’lik artışla 803 liradan 846 liraya yükseldiğini hatırlatan Şerafettin Kılıç, aylık 43 liralık zammın günlük 1,4 liraya tekabül ettiğini vurguladı. Bu artışla hükümetin yaraya merhem olmadığını bildiren Kılıç, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bir ailenin tek harcamasının çay-simitle karın doyurmak olmadığı, daha bunun kirasının, eğitim masrafının, sağlık harcamalarının, giyim kuşamının, gıdanın ve bunun gibi daha pek çok giderin olduğunu da düşünürseniz, asgari ücret tam bir darlık ücretine dönüşmüş oluyor. Günlük 1,4 lirayla bir aile hangi ihtiyacını karşılar, hangi açığını kapatır anlamak mümkün değil. Talebimiz asgari ücretin bir işçinin ailesi ile birlikte temel ihtiyaçlarını karşılayacak, işçiyi kimseye muhtaç etmeyecek bir düzeyde belirlenmesi ve bu sefaletin son bulmasıdır.”

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.