Dolar 32,5625
%0.07
Euro 34,9858
%0.45
Altın 2.421,060
%-0.09
Bist-100 9.722,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Ayhan Işık'ın evi yıkımın eşiğinde

Ayhan Işık'ın evi yıkımın eşiğinde

İzmir’in dört bir yanından tarih fışkıran semti Karataş’ta Türk sinema tarihinin efsane ismi Ayhan Işık’ın doğup büyüdüğü ev olarak da bilinen tescilli yapı yok olmanın eşiğine geldi. Tiyatro ve sinemaya genç yetenekler kazandıran oyuncu akademisinin bulunduğu binayla ilgili yapılan son düzenlemeye karşı çıkan vatandaşlar tarihe sahip çıkılmasını isteyerek duruma isyan etti. İzmir'in göbeğinde, müze değerinde

  • Ege Postası
  • 04.09.2015 - 15:38
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Mithatpaşa Caddesi 119 numarada oyuncu akademisi olarak hizmet veren ve Yeşilçam efsanesi Ayhan Işık’ın gençlik yıllarını geçirdiği Karataş’taki ünlü ev elden gidiyor. Dört bir yanı inşaata dönen ve tescilli olmasına karşın imara açılan tarihi yapı bugünlerde ranta karşı direniyor.
 
 
“TARİHİ” VEFASIZLIK
Geçtiğimiz haftalarda aynı alanda müzik dünyasının önde gelen isimlerinden Ferdi Özbeğen’e ait evin döner salonu yapılmak üzere yıkılması ile şoka uğrayan semt halkı bu sefer de Karataş’ı Karataş yapan değerlerden Ayhan Işık’a ait evi kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. Her bir köşesinde ayrı değerler barındıran Karataş’tan çıkma efsane sinema sanatçısı Ayhan Işık’ın doğduğu ve gençlik yıllarını geçirdiği tescilli tarihi yapıya dair getirilen son imar düzenlemesiyle birlikte binada yeni bir yıkım ve yenileme çalışmasının da önü açıldı.
 
ESFSANE OYUNCUNUN EVİ YIKILACAK MI'
Mithatpaşa Caddesi 117, 121 numara ve tarihi tescil kaydı bulunmasına karşın Işık’ın evi olarak da bilinen 119 numaralı yapılar yapılan imar revizyonu ile tek parsel altında birleştirildi. Düzenlemeyle birlikte binanın yıkılması ve aynı alanda çok katlı yapılaşmanın da önü açılırken, “Karataş’ın taçsız kralı” Ayhan Işık’a ait evle ilgili yaşanan söz konusu süreç halkın tepkisini çekti.
 
AİLESİ VE YAKINLARI DA SAHİP ÇIKMADI
Geçtiğimiz yıllarda binada kiracı durumunda bulunan Ayhan Işık Oyuncu Akademisi sahibi gençler tarafından restore edilerek kültür sanat faaliyetlerinde kullanılmaya başlanan canlı müze konumundaki eve merhum sanatçı Işık’ın İstanbul’da bulunan ailesi ve yakınlarının sahip çıkmaması halk tarafından vefasızlık olarak karşılandı. Resmi kurumların binaya sahip çıkmasını isteyen halk “Bu bina yıkılırsa gelecek kuşaklara hesap veremeyiz” dedi. Sinema camiası ve sanata gönül veren isimlere seslenen yöre sakinleri efsane oyuncunun yetiştiği eve yardım eli uzatılmasını istedi.    
 
YIKILMASIN, MÜZE YAPILSIN
Tescilli bir yapılarda benzer düzenlemenin hukuken mümkün olmadığına değinen Karataşlılar, “Türk sinemasına büyük emekler veren bir insanın evini yıkmaya kimsenin gücü yetmez. Bu yapı tescilli bir alandır. Buradan belediye ve anıtlar kurulu başta olmak üzere tüm yetkili kurumları göreve çağırıyoruz. Gelin bu değere sahip çıkın. Gerekirse burası kamulaştırılsın. Biz buranın “Ayhan Işık Anı Evi” ya da “Türk Sineması Butik Müzesi” olmasını istiyoruz. Semtimizin simgesi olan bu güzide yapının yıkılmasını değil, adına yakışır şekilde restore edilerek bir şekilde kullanılmasını talep ediyoruz” diyerek tepkisini dile getirdi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.