Dolar 32,3683
%-0.35
Euro 34,7001
%-0.3
Altın 2.393,100
%-1.22
Bist-100 10.168,00
%1.22

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Ayasköy Bellekevi'nde nostaljik yolculuk

Ayasköy Bellekevi'nde nostaljik yolculuk

Ayasköy Bellekevi, nostaljik bir yolculuğa çıkmak isteyen herkese, 8 Temmuz 2019 Pazartesi günü kapılarını açıyor.

  • Ege Postası
  • 05.07.2019 - 15:35

İzmir’in Bergama ilçesine bağlı Ayaskent mahallesi sakinleri bugünlerde tatlı bir telaş içinde. Bu telaşın nedeni ise ‘Geçmişe Saygı, Geleceğe Miras’ temasıyla imece usulüyle mahalleli tarafından hazırlanan Ayasköy Bellekevi’nin açılacak olması.

Evlerimizde eskiden çok önemli yer tutan fotoğraf albümleri, bir yandan fotoğrafın dijitalleşmesi diğer yandan da sosyal medyada adeta tüketim nesnesi haline gelmiş olmasından dolayı eski önemini yitirdi. Anı yaşayıp anlarını paylaşmayı moda haline getiren günümüz dijital dünyasının sakinleri için, fotoğraf albümlerinin içinde sıkışıp kalan anılar, belleklerimizden silinmeye başladı. Dijital dünyanın içine doğan günümüz gençleri neredeyse iki kuşak öncesindeki atalarını tanımadan, akrabalık bağlarını bilmeden büyüyorlar. “Dijital insancıklar” için önemli olansa kendi anlarının sosyal medya üzerinden pazarlanması. Andy Warhol’un kehanetini doğrulamak istercesine her dijital insan “on beş dakikalığına da olsa meşhur olmak” için bu sanal dünyanın içinde yarış halinde.

İşte bu sorunu gören Ayaskent sakinleri sosyal medya üzerinden oluşturdukları grupta önce eski fotoğrafları paylaşmaya başladı. Sonrasında “Herkesin evlerindeki albümlerinden derlenen bir kasaba albümü oluşturamaz mıyız'” fikri ortaya çıktı. Kasabayla ilgili basında çıkan haberler, Gazi Mustafa Kemal, İsmet İnönü ve Celal Bayar imzalı köyle ilgili bazı belgeler, kasaba yaşamına damgasını vuran kişilerin çok eski fotoğrafları ve o kişilerle ilgili anılar ve kullandıkları eşyaların yer aldığı küçük çaplı bir müze çalışması ortaya çıktı. Ayasköy Bellekevi adı verilen bu proje, sadece maddi kültürel varlıklara yönelik olmayacak. Bununla birlikte eski geleneklerin canlandırıldığı canlı müze örneklerine de yer verilecek. Böylece Ayasköy Bellekevi’ne ziyarete gelmiş olanlar, mahalle sakinlerinin görev aldığı tiyatral gösterilerilerle Ayasköy’ün eski geleneklerini de canlı olarak gözlemleme fırsatı bulacaklar. Bu yönüyle Ayasköy Bellekevi Türkiye’de bir ilk olma özelliği de gösteriyor.

Ayasköy Bellekevi projesinin en ayırıcı özelliklerinden biri de sözkonusu tüm çalışmaların mahalle halkı tarafından imece usulüyle gerçekleştiriliyor olması. Fotoğrafların temin edilmesi, mekanın oluşturulması, sergi malzemelerinin sağlanmasında olduğu gibi, geleneklerin canlandırılacağı gösterilerin kahramanları da mahalle halkının ortaklaşa çalışmasının bir ürünü olacak. Bu yönüyle Ayasköy Bellekevi, tam anlamıyla organik bir çalışmanın ürünü. Bergama Kaymakamlığı’nın idari desteği ve Bergama Belediyesi’nin teknik desteği dışında hiçbir yerden, hiç kimseden maddi yardım alınmadan; sadece konularında uzman olarak çalışanların ortak çabalarının ürünü olarak ortaya çıkan organik bir müze olmayı amaçlıyor Ayasköy Bellekevi. Tarihçisinden, çiftçisine, doktorundan, medya çalışanına, öğretmenlerinden marangozuna, öğrencisinden yaşlı teyzelerine kadar pek çok kişinin ortaklaşa olarak imza attıkları bir projenin adı Ayasköy Bellekevi.

PROGRAM

13.00 : Yerel ürünler ve bazı sosyal etkinliklerin olduğu standların açılışı(Yiyecek-içecek / Giyim / Hijyen standı / Antika Eşya Standı / Parfümeri / Çocuklar için el sanatları atölye standı

19.00-20.30: Bergama Kılıç Kalkan Ekibi Gösterisi ve Ayasköy Kadınları Halkoyunları Ekibi Gösterisi

20.30: Bellekevi ve Sergi Açılışı

21.00: Sahne Programlarının Başlaması

Açılış Konuşmaları: Bergama Kaymakamı Mahmut Kaşıkçı ve Bergama Belediye Başkanı Hakan Koştu

Söyleşi: Proje yürütücüleri Zafer Altuğ ve Ali Osman Gürdal Şahpaz’ın Bellekevi etkinliği ile ilgili konuşmaları

Gösteriler:

- Ayaskent kız isteme ile ilgili tiyatral bir gösteri

- Bölgenin en başarılı okullarından biri olan Ayaskent İrfan Kırdar Ortaokul Müdürü’ne ve Ayaskent futbol takımında oynayıp vefat etmiş olan bir arkadaşımızın ailesine çiçek verilmesi.

- Dinleti Cafe Müzik Grubu gösterisi

- Kapanış

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.