Dolar 32,4873
%0.12
Euro 34,7668
%0.13
Altın 2.490,220
%1.13
Bist-100 9.533,00
%0.03

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Ardalı'dan Bartholomeos'a 'geçmiş olsun' dileği

Ardalı'dan Bartholomeos'a 'geçmiş olsun' dileği

İzmir'e gelen Fener Rum Patriği Bartholomeos'un Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesi'ne (APİKAM) yaptığı ziyaret sırasında, duvarda asılı olan, 1922 İzmir Yangını'nı anlatan yağlı boya tablonun başına düşmesi son anda önlendi. Tabloyu yapıp, 2011 yılında müzeye bağışlayan İzmirli yazar ve ressam Ferda Ardalı, Bartholomeos'a 'geçmiş olsun' dileğinde bulundu.

  • Ege Postası
  • 11.02.2016 - 12:19
Yazar ve ressam Ferda Ardalı'nın yedi yıl önce, 'Eleni'nin kızı Halime' adlı kitabının kapağında kullanmak üzere yaptığı 1.5 metre uzunluğunda, 3 metre genişliğinde, 6 panodan oluşan '1922 İzmir Yangını' adlı yağlı boya tablosu, 2011 yılında, Seba Uğurtan'ın küratörlüğünü yaptığı Birinci İzmir Bienali'nde sergilendikten sonra APİKAM'a bağışlandı. Özellikle o müzeye bağışlanmasının nedeni ise, bir zamanlar o mekanın İzmir İtfaiyesi'nin bulunduğu yer olmasıydı. Aziz Vukolos Günü için İzmir'e gelen Fener Rum Patriği Bartholomeos'un geçen salı günü Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesi'ne yaptığı ziyaret sırasında, duvarda asılı olan, 1922 İzmir Yangını'nı anlatan yağlı boya tablonun başına düşmesi son anda önlendi. 

Tablonun hikayesini anlatan Ferda Ardalı, "Osmanlı'nın son dönemindeki İzmir'i kendi büyüklerinin gözünden anlatan 'Eleni'nin kızı Halime' adlı roman İzmir yangınıyla bitiyor. Dönem romanı yazabilmek için İzmir tarihi hakkında çok sayıda kitap okudum. O tarihlerde yaşananlar beni çok etkilemişti. Özellikle Kurtuluş Savaşı'nın ardından gelen İzmir Yangını; o devirde Türkiye'nin en büyük ve zengin şehirlerinden biri olan İzmir'in yarısının yanmasına, birçok tarihi değerin kaybolmasına neden olmuştur. İzmir'i, o çağlarda bu denli zengin yapan kültür çeşitliliğiydi. Yunanlar, levantenler bir arada kardeş gibi yaşamaktaydılar. Savaş, arkasından gelen yangın bu kardeşliği yıktığı gibi o güne kadar kazanılmış olan tarihi değerlerin de sonunu getirdi. Tabloyu bitirdikten sonra, yangın resminin sağ köşesine ağzında zeytin dalı olan bir güvercin koymuştum. O mesajın özellikle Yunanlar tarafından da görülmesini çok istemiştim. Çok ilginç ki; yapıldıktan beş yıl sonra Rum Patriği'nin geldiği gün düşmesi, amacımın gerçekleştiğini gösteriyor bana. Tablo düşmeseydi belki de Patrik o barış mesajına dikkat etmeyecekti. İnşallah insanlar geçmişten ders alır, o acılar bir daha yaşanmaz" dedi. 


Fener Rum Patriği Bartholomeos'un ziyareti sırasında, duvarda asılı olan tablonun düşmesiyle tatsız bir şey yaşamamasının sevindirici olduğunu ifade eden Ardalı, 'Geçmiş olsun' dileğinde bulundu.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.