Dolar 32,5004
%0.08
Euro 34,6901
%-0.12
Altın 2.496,860
%0.5
Bist-100 9.693,00
%1.77

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Antik tiyatro mu, düğün salonu mu'

Antik tiyatro mu, düğün salonu mu'

Bergama’da her yıl geleneksel olarak düzenlenen ve bu yıl 78’incisi yapılacak Türkiye’nin ilk yerel festivali olma özelliğine de sahip Uluslararası Bergama Kermesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı engeline takıldı. Atatürk’ün ilçeye mirası olan ve Bergama’nın ünlü tarihi mekanı Asklepiyon Antik Tiyatrosu’nda düzenlenen kermes için bakanlığın toplam 37 bin TL kira bedeli istemesi ilçede şaşkınlık yaratırken, etkinliklerin Cumhuriyet Meydanı’na taşınmasına karar verildi.

  • Ege Postası
  • 03.09.2014 - 09:30
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Bergama ilçesinde her yıl Haziran ayında düzenlenen geleneksel Bergama Uluslararası Kermesi, Asklepiyon Antik Tiyatrosu’ndan Cumhuriyet Meydanı’na taşındı. Geçtiğimiz aylarda UNESCO’nun dünya kültür mirası listesine girmeyi başaran ilçede bu yıl 78’incisi gerçekleştirilecek olan kermes etkinlikleri için Kültür ve Turizm Bakanlığı 37 bin TL kira isteyince kriz yaşandı.
 
 
BAKANLIK 37 BİN TL KİRA İSTEDİ
Soma’da yaşanan maden faciası nedeniyle bu yıl 8-14 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilmesine karar verilen 78’inci Uluslararası Bergama Kermesi'nin önüne çıkan maddi engel ilçede şok yarattı. Mustafa Kemal Atatürk’ün Bergama’yı ziyareti sırasında tavsiyesi üzerine düzenlenmeye başlanan, uluslararası düzeyde etkinliklere sahne olan ve dünyanın dört bir yanından ziyaretçilerin akın ettiği Bergama Kermesi’nin her yıl gerçekleştirildiği Asklepiyon Antik Tiyatrosu için Kültür ve Turizm Bakanlığı, organizasyonu düzenleyen Bergama Belediyesi’nden hafta içi günlük 5 bin TL, hafta sonu için de günlük 6 bin TL olmak üzere toplamda 37 bin TL kira bedeli talep etti.
 
KÜLTÜR HAZİNESİ BERGAMA’DA ŞOK YARATTI
Gelen bu haberle birlikte şoka uğrayan Bergama Belediyesi, gelişmeler üzerine 77 yıldır aralıksız düzenlenen ve Türkiye’nin de ilk yerel festivali olan, dans gösterileri, şiir dinletileri, paneller, tiyatro ve konserlerle kente bayram havası yaşatan Bergama Kermesi’ni ilçe merkezindeki Cumhuriyet Meydanı’nda düzenleme kararı aldı. Bergama Belediyesi, başlangıcı 13 Nisan 1934 tarihine uzanan ve ilk olarak 22 Mayıs 1937 yılında gerçekleştirilen, ilçenin simgesi haline gelmiş kermesi bu yıl tek başına ve kendi imkanları dahilinde gerçekleştirecek.
 
“İKİ BİN YILLIK TİYATROYU DÜĞÜN SALONU YERİNE KOYDULAR”
Binlerce yıllık tarihi geçmişe sahip ve dünya medeniyetleri arasında çok önemli bir kültür hazinesi olan Bergama’da yaşanan bu gelişmeler sonrasında bakanlığın talebine tepki gösteren Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, “Biz festivali her yıl Asklepiyon Antik Tiyatrosu’nda aralıksız düzenledik. Dünyanın ve Türkiye’nin sayılı sanatçılarına ev sahipliği yaptık. Halkımız burada tiyatro gösterileri, konserler ve birçok kültür sanat etkinliği ile buluştu. Ancak bu yıl Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın kira istemesi sebebiyle festivali burada gerçekleştiremeyeceğiz. Kültür ve Turizm Bakanlığı, UNESCO dünya kültür mirası listesine girmiş iki bin yıllık Asklepiyon Antik Tiyatrosu’nu resmen düğün salonu yerine koyuyor” sözleriyle yaşanan gelişmelerin ilçe tanıtımına olumsuz yansıdığını belirtti.
 
GÖNENÇ: BAKANLIĞIN TAVRI SKANDALDIR
Bergama Belediye Başkanı Gönenç, bakanlığın Bergama’ya karşı çifte standart izlediğini de savunarak şunları söyledi: “Sonuçta burası tarihi bir alan. Burayla ilgili bazı kısıtlamalar gelebilir. Bunu anlayışla karşılarız. Seyirci ve ses açısından koruma amaçlı önleme gidilebilir. Ama ortada böyle bir gerekçe de yok. Bergamalılar bu sene orada festival düzenleyemediğimiz için biraz üzülecek. Biz bu kirayı ödemeyeceğiz ve bu uygulamayı protesto ediyoruz. Bakanlığın tek kriterinin kira ücreti olması gerçekten düşündürücü. Festivali sokakta kutlayacağız. Geçmişte bakanlık tarafından destek gören ve yardım alan bir festivale beş yıldır hiçbir şekilde destek alamadık. Bizim derdimiz kermese para verilmesi değil. Buranın manevi bir değeri var. Bu organizasyon aynı zamanda Atatürk’ün İzmir’e mirasıdır. Bakanlığın bu tavrı “Ben bu etkinliği tanımıyorum”, “Destek vermiyorum” demektir. Böyle bir etkinliğin desteğe değer bulunmaması bile başlı başına bir skandaldır. Daha yeni yeni başlayan bir çok küçük festivale destek sunulurken, buraya dönüp bakılmaması ve bu alanlar için para talep edilmesi gerçekten acı bir durumdur. Ancak Türkiye’de sanata ve kültüre olan bakış açısına düşününce, yaşadıklarımız çok garip değil. Eti Arkeoloji Müzesi’nde sünnet düğünü düzenleyen bir bakanlığın bizden para istemesine şaşırmamak lazım.”

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.