Dolar 32,2819
%0.02
Euro 35,0407
%-0.13
Altın 2.474,820
%0.35
Bist-100 10.512,00
%1.86

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Antibiyotik kullanımına dikkat

Antibiyotik kullanımına dikkat

İZMİR Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hakan Abacıoğlu, antibiyotiklerin yanlış kullanımı sonucu dirençli mikropların hızla yaygınlaşmasına neden olduğunu, bunun sonucunda bazı enfeksiyon hastalıklarında antibiyotiklerin etkisiz kaldığını vurguladı.

  • Ege Postası
  • 18.11.2015 - 12:39
Antibiyotik direnci ciddi sağlık sorununa dönüşürken, Sağlık Bakanlığı verilerine göre Türkiye'de günde bin kişiye düşen günlük doz tüketim miktarı yüzde 42.28 oranına yükseldi. Bu oranın Belçika'da 28.4, Bulgaristan'da 18.2, Avusturya'da 14.9, Almanya'da 14.5, İngiltere 18.6 düzeyinde olduğunu hatırlatan uzmanlar, antibiyotik direncinin her gün geliştiğini, önlem alınmaması durumunda çok geç kalınacağının altını çizdi.

Antibiyotiklerin artık zatürre, verem (tüberküloz), bel soğukluğu (gonore) ve kan zehirlenmesi (sepsis) gibi hastalıklarda etkili olmadığına dikkat çeken Prof. Dr. Abacıoğlu, bu hastalıkların etkin olarak tedavi edilmedikleri takdirde ölüme kadar giden ciddi sonuçları olabildiğini bildirdi. Dünya Sağlık Örgütü tarafından 16 - 22 Kasım tarihlerinin Dünya Antibiyotik Farkındalık Haftası olarak kabul edildiğini, antibiyotik direnci ile savaşmanın herkesin görevi olduğunu aktaran Prof. Dr. Abacıoğlu, “Antibiyotik direncini küresel bir sorun haline getiren birçok faktör var. Antibiyotiklere reçetesiz ulaşabilmesi, sağlık çalışanları tarafından standart olmayan tedaviler uygulanması, hayvancılıkta yaygın ve yanlış kullanım sayılabilir. Dolayısıyla, antibiyotik direnci ile savaşta halka, sağlık çalışanlarına, sağlık bakanlığına, hayvancılık sektörüne ve ilaç endüstrisine büyük görevler düşüyor" dedi. 

Vatandaşların ellerini düzenli yıkaması, aşı olması, hasta kişilerle temas etmeyerek kendini enfeksiyonlardan korumasının önem kazandığını kaydeden Prof. Dr. Abacıoğlu, şunları söyledi:

“Antibiyotikler sadece hekimler tarafından önerildiğinde, önerilen doz ve sürede kullanılmalıdır. Başkalarının ilaçlarını kullanmamak ve başkalarına kendi ilaçlarını önermemek gerekiyor. Sağlık çalışanları, kişileri enfeksiyonlardan korumak için eğitim, el yıkama, aşılama gibi etkinliklere önem vermelidir. Bakteri enfeksiyonlarından kuşkulanıldığında, kültür-antibiyogram testi yaptırarak etkeni ve doğru antibiyotiği belirlemeleri gerekir. Sağlık Bakanlığımız da etkili bir ulusal bir plan oluşturmalıdır. Enfeksiyon kontrolü ve önlenmesine yönelik politikalar geliştirilmelidir."

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.