Dolar 32,5318
%0.29
Euro 34,8631
%0.35
Altın 2.444,900
%0.26
Bist-100 9.916,00
%2.05

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Annesinin sesini ilk kez duydu

Annesinin sesini ilk kez duydu

İşitme engelli doğan Deniz biyonik kulak sayesinde sessiz dünyadan kurtuldu. Annesinin sesini ilk duyduğunda başta şaşırdı, sonra gülümsedi Annesinin sesini ilk kez duydu

  • Ege Postası
  • 30.09.2014 - 09:54
İZMİR - İzmir’de işitme engelli olarak dünyaya gelen 1 yaşındaki Deniz, biyonik kulak sayesinde sessiz dünyasından kurtuldu. Annesinin sesini ilk kez duyan Deniz bebek, mutluluktan havaya uçtu. İlk kez sesleri işittiğinde şaşkınlık ve korku da yaşayan minik kız, alacağı eğitimlerle kısa sürede akranları gibi konuşmaya başlayacak. Anne İmren Kızıl, “Biyonik kulakla kızım sağlığına kavuştu. O da akranlarıyla iletişim kurabilecek. Şu anda her duyduğu ses onu çok mutlu ediyor. Çok mutluyum” dedi.

İmren ve Şahin Kızıl çifti yeni doğan taramasında üçüncü çocukları Deniz’in kulaklarında sorun olduğunu öğrendi. Deniz’in kulak sinirlerinin gelişmemesine bağı işitme engelli olduğu fark edildi. Deniz 6 aylık olduğunda ise kulaklarında yüzde 95 oranında işitme kaybı olduğu tespit edildi. Ancak biyonik kulakla duyabileceği bilgisi üzerine ailesi hemen ameliyat başvurusu yaptı. Yönetmelik gereği Deniz’in ameliyatı tam 1 yaşına geldiğinde yapıldı.
 
Ameliyattan bir ay sonra dış kulağa takılan cihazla minik Deniz ilk kez annesinin sesini duydu. Farklı sesler karşısında büyük şaşkınlık yaşasa da doktorları alacağı eğitimlerle küçük kızın dünyaya uyum sağlayacağı bilgisini verdi.
 
BiR ÇEŞiT BiLGiSAYAR
 
İzmir Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden Opr. Dr. Levent Olgun, 1993’ten beri bin 600 kişiye biyonik kulak taktıklarını, bunun bin 200’ünün çocuk olduğunu söyledi. Olgun, “Bir çeşit bilgisayar bu. İç kulakta salyangoz denilen bölüme yerleştiriliyor. Konuşma sesini, dış sesleri alıp kişinin algılayacağı sinyallere dönüştürüyor. Kulağın görevini üstleniyor. Erken yaşta uygulandığında kişi normal bir çocuk gibi duyduğunu anlıyor, konuşuyor. Ancak 5 yaşı geçerse işe yaramıyor” dedi. (BUGÜN GAZETESİ)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.