Dolar 32,2020
%-0.22
Euro 35,0069
%-0.22
Altın 2.498,740
%1.32
Bist-100 10.644,00
%3.14

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Ankara katliamının 5. yılında adalet isyanı: Sorumlular hak ettikleri cezayı alana kadar öfkemizi diri tutacağız

Ankara katliamının 5. yılında adalet isyanı: Sorumlular hak ettikleri cezayı alana kadar öfkemizi diri tutacağız

10 Ekim 2015 tarihinde Ankara Garı’nda yapılmak istenen Emek, Barış ve Demokrasi Mitingi’ne IŞİD tarafından düzenlenen ve 103 insanın yaşamını yitirmesine yol açan canlı bomba saldırısının beşinci yılında hayatını kaybedenler için İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri anma töreni gerçekleştirdi. Törende yapılan basın açıklamasında katliamın faillerinin ve ihmali olanların bulunup yargılanması talebi yinelenirken, “Katliamın unutturulmak istenmesine izin vermeyeceğiz. Katledilen arkadaşlarımızın hesabını mutlaka soracağız” denildi.

  • Ege Postası
  • 10.10.2020 - 12:06

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- 10 Ekim 2015 tarihinde Türk Tabipler Birliği (TTB), Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) ile Türk Mimar ve Mühendis Odalar Birliği (TMMOB)’nin 81 ilden binlerce vatandaşın katılımıyla Ankara Garı’nda “Barış Mitingi” düzenlenmek istenmişti.  

Ancak henüz miting başlamadan, IŞİD’in mitinge katılanlara yönelik canlı bomba saldırısı gerçekleştirilmişti. Birden fazla bombanın patlatıldığı saldırıda 103 kişi hayatını yitirmiş ve yüzlerce kişi de yaralanmıştı. 

Ankara Gari Katliamı’nın 5. yılında kaybedilen 103 can İzmir’de anıldı. İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri, Kıbrıs Şehitleri Caddesi’nde anma töreni düzenledi. Törene, 10 Ekim Barış ve Dayanışma Derneği, KESK İzmir Şubeler Platformu, Halk Evleri ve Gençlik Örgütleri üyeleri katıldı. 

Türkiye’nin 81 ilinde eş zamanlı olarak düzenlenen anma töreninde katliamın gerçekleştiği 10.04’te hayatını kaybeden 103 can için 1 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Saygı duruşunun ardından ortak basın açıklaması yapıldı. 

İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri adına basın açıklamasını yapan DİSK Ege Bölgesi Temsilcisi Memiş Sarı, barış ve demokrasi vurgusu yaptığı konuşmada, “Bu toprakları katliamlarla, faili meçhul cinayetlerle anılmaktan çıkararak barış ve demokrasiyle taçlandıracak, emeğin ve bir arada yaşama iradesinin egemen olduğu Türkiye’yi yitirdiğimiz canlarımıza, yoldaşlarımıza, 103 karanfilimize armağan edeceğiz” dedi.

Basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi;
“10 Ekim Katliamı’nın üzerinden beş yıl geçti… 
‘Savaşa İnat, Barış Hemen Şimdi’ diyenlere düşmanca saldırdılar. Türkiye’nin dört bir yanından gelen on binlerce kişinin katılımıyla gerçekleşen Emek, Barış ve Demokrasi Mitingimize savaştan, gerilimden, kaostan, kutuplaşmadan beslenen karanlık odaklar katliamla cevap verdiler. 

103 insanımızı yitirdiğimiz, yüzlerce insanımızın fiziksel, yüzbinlerce insanımızın ruhsal olarak yaralandığı 10 Ekim katliamı, emek, barış ve demokrasi uğruna ödenen ağır bedellerden sadece biridir. 
10 Ekim katliamı, 6 Haziran Diyarbakır ve 20 Temmuz 2015 Suruç katliamlarıyla başlayan ve ardı ardına gelen IŞİD saldırılarının bir parçasıdır. Başta 10 Ekim katliamı olmak üzere 7 Haziran 2015 ve 1 Kasım 2015 seçimleri arasında bunca katliamın neden yaşandığının cevabı verilmeden 10 Ekim katliamının arka planı aydınlatılamayacaktır. 

Katliam sonrası anket yapıp oylarının ne kadar arttığını araştıranların, ‘Kokteyl örgüt’ diyerek davayı sulandıranların, yol kontrollerini kaldırarak katillere adeta koridor açanların, saldırı olacağı istihbaratını tertip komitesinden gizleyenlerin, patlamaların ardından birçok kişinin yaşamını yitirmesine neden olan gaz sıkma emri verenlerin, ambulansların geç gelmesinin sorumlusu olanların, güvenlik tedbiri almayanların katliamdaki rolü ortaya çıkarılmadıkça, asıl failler yargılanmadıkça 10 Ekim dosyası kapanmayacaktır. 

1 Mayıs katliamından Maraş katliamına, Bahçelievler katliamından Sivas katliamına, bu ülkenin katliamları ile hesaplaşmak için mücadele verenlerin karşısına çıkarılan duvarları ve engelleri biliyoruz. Ne yaparlarsa yapsınlar, ne duvarlar örerlerse örsünler, o duvarı yıkacak tuğlaları çekip çıkaracağımızdan kimse kuşku duymamalıdır. 

10 Ekim katliamında rolü olan, görevini ihmal eden, katliama yol veren ve emir veren tüm sorumlular yargılanana ve hak ettikleri cezayı alana kadar öfkemizi diri tutacağız. Katliamın unutturulmak istenmesine izin vermeyeceğiz. Katledilen arkadaşlarımızın hesabını mutlaka soracağız. 

İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri olarak, 10 Ekim Ankara katliamının beşinci yıldönümünde sözümüzü bir kez daha yineliyoruz: Bu toprakları katliamlarla, faili meçhul cinayetlerle anılmaktan çıkararak barış ve demokrasiyle taçlandıracak, emeğin ve bir arada yaşama iradesinin egemen olduğu Türkiye’yi yitirdiğimiz canlarımıza, yoldaşlarımıza, 103 karanfilimize armağan edeceğiz.”

Yapılan açıklamanın ardından kaybedilen 103 can anısına denize karanfil atıldı.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.