Dolar 32,3374
%-0.07
Euro 34,8108
%0.06
Altın 2.393,270
%-0.15
Bist-100 10.277,00
%0.67

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Alevi derneğinden flaş disiplin hamlesi

Alevi derneğinden flaş disiplin hamlesi

Aralarında CHP Bayraklı kadın kolları yöneticileri, Yamanlar Cemevi derneği eski yöneticileri ve Bayraklı'dan dernek yöneticilerinin yer aldığı grup cemevi düğün salonu yıkım krizini CHP Lideri Kılıçdaroğlu'na aktarmasının ardından, dernek yönetimi, tamamı CHP'li olan bazı üyelerini disipline verdi. Kaçak düğün salonu yıkımında ikinci perde

  • Ege Postası
  • 26.12.2016 - 15:38

EGE POSTASI – Alevi Kültür Derneği Karşıyaka Şubesi Yönetim Kurulu, cemevinin işlettiği kaçak düğün salonunun Bayraklı Belediyesi tarafından yıkılmasının ardından, bu süreçte belediyenin yanında yer alan üyelerini ihraç istemiyle disipline sevk etti.

Bayraklı Belediyesi, Karşıyaka Alevi Kültür Derneği’ne bağlı Yamanlar Cemevi’ne gelir sağlayan düğün salonunu kaçak olduğu gerekçesiyle geçen ay yıktı. Bu süreçte dernek ve belediye arasında gerginlik yaşandı. CHP’li Belediye Başkanı Hasan Karabağ, yaptığı açıklamada, yıkımı mahkeme kararıyla gerçekleştirdiklerini belirtti, karşı çıkışı “HDP provokasyonu” diye niteledi. Ardından CHP Bayraklı İlçe Kadın Kolları yöneticileri, Yamanlar Cemevinin eski yöneticileri ile Dörtler Derneği, Çorum Hitit Derneği, Doğançay Tahtacılar Derneği, Diyarbakır Erenler Derneği, Balıkesirliler Derneği, Afyonlular Derneği'nden yöneticilerin yer aldığı grup Ankara'ya giderek CHP Lideri Kılıçdaroğlu'na yaşananları aktardı.

ALGI OPERASYONU YAPILDI

Grubun, CHP Lideri'ne  "Orada cemevi yıkılmadı. Kaçak düğün salonu yıkıldı. Algı siyaseti yapıldı. Hasan Karabağ'a haksız şekilde Alevi düşmanı dediler. Hasan Karabağ Alevi düşmanı olsa başka bir mahalleye cemevi yapmazdı. Temeli atılan bir cemevi daha var. Belediyede çalışan Aleviler var. Hem yıkılan orjnal bir düğün salonu da değildi. Yıkımın dernekte yapılan seçimle de bir alakası yok. Hasan Karabağ seçimi kazanmak isteseydi üç liste çıkmazdı. 3 listede de belediye çalışanları vardı" dedikleri belirtildi. Kılıçdaroğlu'nun ise "Siyaset ibadet birbirine karıştırılmasın. Ben süreci takip ettim. Herşeyin farkındayım. Ben Hasan Başkanı biliyorum" dediği öğrenildi.

DERNEKTEN SERT YAPTIRIM

Alevi Kültür Derneği  Karşıyaka Şubesi yönetimi, Kılıçdaroğlu ziyaretine katılan Abidin Yücesan (AKD Yamanlar Cemevi Yönetim Kurulu Eski Başkanı), Fettah Gökalp (Diyarbakır Erenler Derneği Başkanı ve AKD Yamanlar Cemevi Yönetim Kurulu Eski üyesi ), Yusuf Karabulut (Konya Beyşehir Şamlar Köyü Kültür ve Yard. Derneği Onursal Başkanı, AKD Yamanlar Cemevi Yönetim Kurulu Eski 2. Başkanı), Bayram Arda (AKD Yamanlar Cemevi Üyesi) ve Hamza Turan’ı (AKD Yamanlar Cemevi Eski Saymanı) dernek tüzüğünün 7. Maddesinin 5. Ve 7. Bentleri uyarınca disipline verdi. Dernek yönetiminin CHP İlçe Başkanı Cemalettin Alper’i de bu süreçte kendilerine destek vermemekle suçlayarak disipline gönderip savunma istediği iddia edildi. Disipline verilenlerin, ya CHP üyesi ya da partiyle gönül bağı bulunan kişiler olduğu öğrenildi. 

İKRAM ARACI GÖNDERMEYİN

Bu arada dernek yönetiminin bununla da kalmayarak belediyeyi arayıp, cenazelerde belediyenin destek amacıyla vatandaşlara gönderdiği çay ikram aracıyla otobüsünü de artık istemediklerini söyledikleri öğrenildi.

Disipline gönderilenler ise tek tek savunma yapmak yerine, derneğe ortak bir savunma yazısı gönderdi. Yazı şöyle:

Alevi Kültür Derneği Karşıyaka Şubesi Yönetim Kurulu

Biz aşağıda imzaları bulunan derneğinizin üyeleri olarak, tarafımıza tebliğ edilen yazıyla, dernek tüzüğümüzün 7. Maddesinin 5 ve 7. Bentlerine istinaden, bizleri disiplin kuruluna sevk ettiğinizi belirtmişsiniz. Bizleri savunmalarımızı vermek için 18.12.2016 tarihinde dernek merkezinde hazır bulunmamızı istemenize rağmen, ilgili tebliğ elimize belirtilen tarihten sonra ulaşmıştır. Bizlere isnat edilen suçları asla kabul etmiyoruz. Adı geçen 5. Ve 7. Bentlerin içeriğini yönetim kurulu olarak incelediniz m? Çünkü bu maddelerin içerikleri çok ağır ve toplum nazarında kabul görmeyen ifadelerdir. Bizler her zaman kamuoyu önünde olan, yıllarca yöresel Alevi derneklerinde başkanlık yapmış kişiler olarak, bu tanımlar bizleri ve temsil ettiğimiz toplumları derinden yaralamıştır. Bizler Alevi kökeninden gelen ve Aleviliği çok iyi bilen dernekleriz. AKD Yamanlar Cemevi bizim inanç merkezimizdir. Bu inanç merkezimizin kurumsal kimliği ve bizlerin hiçbir sorunu yoktur. Üye olsak da üyelikten ihraç edilsek de cemevimize maddi ve manevi desteklerimiz devam edecektir. Bizlerin disiplin kuruluna sevk edilmesi nedeni bizce, sizlerin bizleri muhalif görmeniz ve bundan sonraki genel kurullarda karşınıza çıkma şansımızı ortadan kaldırma niyetlidir. Dernek mevcut yönetim kurulunun yapmış olduğu yanlışları ve eksikleri hakarete varmadan, demokrasi çerçevesinde kuruma zarar vermeden eleştirmek, öneride bulunmak biz üyelerin hakkıdır. Disiplin kuruluna şahsen sözlü savunma yapmayacağımızı ve tarafımıza yapılan suçlamaları kabul etmediğimiz için savunmalarımızı ortak bir metin halinde yazılı olarak veriyoruz. Ancak bize yöneltilen bu suçlamaları kabul etmediğimizi ve yasal haklarımızın saklı kalacağının bilinmesini isteriz.

Cemalettin Alper (CHP Bayraklı İlçe Başkanı)

Abidin Yücesan (AKD Yamanlar Cemevi Yönetim Kurulu Eski Başkanı)

Fettah Gökalp (Diyarbakır Erenler Derneği Başkanı ve AKD Yamanlar Cemevi Yönetim Kurulu Eski üyesi)

Yusuf Karabulut (Konya Beyşehir Şamlar Köyü Kültür ve Yard. Derneği Onursal Başkanı, AKD Yamanlar Cemevi Yönetim Kurulu Eski 2. Başkanı)

Bayram Arda ‘(AKD Yamanlar Cemevi Üyesi)

Hamza Turan (AKD Yamanlar Cemevi Eski Saymanı)

CHP İLÇE BAŞKANI'NDAN SERT TEPKİ

CHP Bayraklı ilçe Başkanı Cemalettin Alper, yaptığı açıklamada, dernek yönetiminin intikam duygusuyla hareket ettiğini söyledi. Alper açıklamasında şu ifadelere yer verdi:  "Geçtiğimiz günlerde Bayraklı Belediyemiz tarafından “kaçak olduğu” gerekçesiyle yıkılan düğün salonun dernek yönetimi tarafından defalarca kamuoyunda sanki “cem evi yıkılıyor” algısı yaratılmıştı. Daha önce yaptığım açıklamalarda ve Belediye Başkanımızın defalarca dile getirdiği gibi orada yönetim kurulunda bulunan bazı kişiler tarafından siyasallaştırılmış bir dernek yapısı oluştuğunu ifade ettik. Bugün derneğin bu hamlesiyle haklı olduğumuzu gördük.

DERNEK ALEVİ İNANCINA GÖRE YÖNETİLİR

Ne tesadüftür ki, disipline verdiği herkes CHP üyesi. CHP’de Başkanlık ve üyelik yapmış isimlere disiplin dosyası yollamışlar. Şimdi bu dernek yöneticileri tamamı CHP’li olan önceki dönem Dernek Başkanı Abidin Yücesan, yönetim kurulu üyeleri ve CHP’de yöneticilik yapan birçok kişiyi intikam duygusuyla disiplin kuruluna verildiklerini öğrendik. Oysa inanç merkezlerinde “disiplin diye” bir tavır içinde olunamaz.  Burası siyasi bir kurum ku k? İnançları için burada olanlar için Cemevi başkanı ayrıştırıcı bir dil kullanamaz.  Alevi derneği Alevi öğretisine göre yönetilir. Bu inanç neyi emrediyorsa bununla yönetilmesi gerekiyor. Bu arkadaşlar burayı bir siyasi partisi gibi yönetiyorlar…  

CHP’LİLERDEN İNTİKAM ALIYORLAR

Bu disiplin süreciyle birlikte dernek yönetimi CHP’ye karşı olan niyetini açık açık ortaya koymuştur. CHP karşıtı tavır içinde hareket eden bu arkadaşlar yıllarca iç içe olan CHP ve Alevi dernekleri arasına nifak koymaya devam ediyor.  CHP’ye karşı seçildikleri günlerden beri Belediye Başkanımıza ve İlçe Başkanı olarak partimize karşı agresif tutum içinde olan bu dernek yönetiminin bu tavrı Alevi vatandaşlarımız tarafında tepki ile karşılanmaktadır.

VATANDAŞI MAĞDUR EDİYORLAR

Yaşanan süreç içinde hiçbir olumlu bir tavır içine girmeyen dernek yöneticileri vatandaşlarımızı zor durumda bırakıyorlar.

Dernek yönetimi Belediyemizin Sosyal hizmetler müdürlümüzü arayarak Belediyemizin cenazeler de yolladığı “ikram aracı ve ulaşım için otobüslerini” istemediklerini ifade etmişlerdir. Bu tavırları yüzünden durumu olmayan vatandaşlarımız mağdur olmaktadır. Kendi iç çekişmeleri yüzünden vatandaşın mağdur olmasına İlçe Başkanı olarak asla müsaade etmeyeceğimi buradan bildirmek istiyorum.

KONUYU KOCAOĞLUNA AKTARACAĞIM

Bu konuda İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Aziz Kocaoğlu ile görüşerek daha önce Bornova ve Çiğli’de olduğu gibi, buradaki binanın da Büyükşehir personeli ile hizmet vermesini isteyeceğim. Bu şekilde Büyükşehir Belediyesine ait olan Yamanlar Cemevi’nin binasında Alevi vatandaşların kendi inançlarını daha özgür bir şekilde yaşamasını sağlamış olacağız. Cemevi yönetim kurulu ülkenin bu kadar sorunu varken, kalkıp intikam duygusuyla CHP’nin Bayraklı’da İlçe Başkanına ve üyelerini küçük düşürecek bir hamle içine girmesine asla sessiz kalmacağız.”

Disipline sevke dayanak olarak gösterilen 5. bent: Dernek kurullarındoa hakkını aramak yolunu hiçe sayan, dernek tüzel kişileri üyeleri ve yöneticileri aleyhine basın ve görsel yayın yollarında mesaj verilmesi.

7. bent: Genel ahlak ve Alevi edebine aykırı tutum ve davranış içinde bulunulması. Kapsamı; yalan söylemek, kumar oynamak, tefecilik yapmak, uyuşturucu kullanmak. 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.