Dolar 32,3682
%0.16
Euro 34,9474
%-0.34
Altın 2.325,340
%0.21
Bist-100 9,08
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Ağaçlar kesilmesin dediler,kesilen ağaçlarla ısındılar

Ağaçlar kesilmesin dediler,kesilen ağaçlarla ısındılar

Çevreci aktivistler ile sivil toplum örgütlerinin temsilcilerinin ve Dikili eski Belediye Başkanı Osman Özgüven'in de aralarında bulunduğu bir grup çevrecinin, Soma'nın "Yırca Köyü'nde" gerçekleştiriği eylem kafaları karıştırdı.

  • Ege Postası
  • 30.10.2014 - 14:08
Eylemden yansıyan bir kare fotoğrafta Osman Özgüven ve arkadaşlarının yeni kesilmiş zeytin ağaçlarından yakılan ateşte ısınmaları şaşkınlık yarattı. Diğer eylemcilerin şaşkın bakışları arasında sohbet eden grup kimseya aldırmadan ağaçların yakılmasına sessiz kalması tam anlamı ile bir fiyasko olarak değerlendirildi. Eyleme katılan bazı çevreciler de bu duruma “bir anlam veremediklerini” ifade ettiler.

EYLEME KİMLER KATILDI'

Dikili'nin eski Belediye Başkanı Osman Özgüven, Güney Marmara Doğal ve Kültürel Çevreyi Koruma Derneği (GÜMÇED), Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, Salihli Çevre ve Toplumsal Dayanışma Derneği, Ege Çevre ve Kültür Platformu (EGEÇEP), Turgutlu Çevre Platformu (TURÇEP), Foça Çevre ve Kültür Platformu (FOÇEP), Çanakkale Çevre Platformu, Bergama Çevre Platformu, 'Kuzey Ormanları Savunması' adlı grup, Kazdağı ve Madra Dağı Belediyeler Birliği üyelerinin de aralarında bulunduğu bir grup çevreci, dün öğlende bölgeye gelen grup basın açılmalası yaptı.

Eylem sonrasında yapılan ortak basın açıklamasında, "Yırca köylülerinin yanındayız. Zeytin nöbetinin 42'inci gününde 29 Ekim'i 'Zeytin Hasadı Günü' olarak kutladık. Hep beraberiz, birleştik. 500 dönümlük Yırca arazisi müşterek alanımız. Validebağ nasıl müşterek alansa, Gezi Parkı nasıl müşterek alansa, Kaz Dağları nasıl müşterek alansa, Munzur dereleri, Artvin dereleri, Karadeniz vadileri, Toroslar nasıl müşterek alanlarsa, Yırca Köyü de müşterek alanımızdır. Yaşasın Yırca dayanışması" denildi.

'HALK ZEYTİNİNİN KESİLMESİN İSTEMİYOR'

Yırcalılar'a ait zeytinlik alanda dava süreci sürdüğü halde zeytinlerin hukuksuzca kesildiğini, zeytinlerin toplanmasının bile beklenmediğini söyleyen Dikili'nin eski Belediye Başkanı Osman Özgüven, "Ne yazık ki burada 1000 kadar zeytin ağacı acımasızca kesilmiş, zeytinlerin toplanması bile beklenilmemiş. Halk zeytininin kesilmesini istemiyor. Termik santral yapılmasını istemiyor. Sağlıklı yaşam istiyor" dedi. 

HUKUKSUZLUK VURGUSU

TURÇEP Basın Sözcüsü avukat Hasan Namak, "Yırca Köyü'nde acele kamulaştırma kararı ile köylünün zeytinlik arazisine el konulmuş. Acele kamulaştırma kararı savaş, seferberlik, doğal afet gibi çok olağanüstü durumlarda, istisnai şekilde uygulanması gereken bir hüküm. Buna rağmen son yıllarda maden ve enerji yatırımları kamu yararı gerektiriyor gerekçesiyle, istisnai hükmü genel hale getirdiler. Bu konuda Danıştay'ın acele kamulaştırma kararı verilemeyeceği yönünde birçok kararları olmasına rağmen Bakanlar Kurulu ısrarla bu karara devam ediyor. Burada, bu anlamıyla büyük bir hukuksuzluk var" diye konuştu. 



FOÇEP dönem Sözcüsü Bahadır Doğutürk, "FOÇEP olarak Yırcalılarla dayanışmak için buradayız. Yurdumuzun dört bir yanında enerji adı altında yaşanmakta olan talanın bir örneğini de burada görmekteyiz. Buradaki köylüler haklı olarak zeytinliklerine sahip çıkıyorlar. Bizler Aliağa'da yapılmak istenilen termik santrallerine karşı mücadele eden bir gurubuz. Burada yeteri kadar kirli havanın olduğunu hepimiz yaşayarak görmüş bulunuyoruz. Dolayısıyla buralarda yeni bir kirletici tesis buraların geleceğinin yok edilmesi anlamına gelmektedir" dedi. 

YIRCALILAR MÜCADELEYE KARARLI

Yırca sakini Ahmet Sezer, "Kolin Şirketi elimizden zeytinimizi almaya çalışıyor. Direnmeye devam edeceğiz. Burada 3'üncü termik santral istemiyoruz" dedi. Zeytin hasadına katılan Yırca Muhtarının eşi Hamide Akın, "Zeytinlerimizi kestirmeyeceğiz. termik santral istemiyoruz. Sonuna kadar direneceğiz" diye konuştu.

TELLERİN ÜZERİNE PANKARTLAR ASILDI 

Çevreciler konuşmalardan sonra çevrili alandaki tellerin üzerine yanlarında getirdiği üzerinde 'Nükleer enerji çatlar, patlar, rüzgar, güneş bize yeter', 'Diren Yırca gençlik seninle', 'Havama, suyuma, zeytinime dokunma','Kolin'in zehiri değil, köyümün zeytini', 'Zorba Kolin.A.Ş.', 'Hoyrat Kolin.A.Ş.', 'Doğayı tüketmek cinayettir' yazılı pankartlar astı. Ardından çevrilen alanın yakınına oluşturulan nöbet yerine geçildi. Soğuk hava nedeniyle ateş yakıldı, çaylar demlendi. 'Halkın ayakkabı kutusu' adıyla oluşturulan yardım kutusunda ihtiyaçlar için para toplandı.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.