Dolar 32,3276
%0.24
Euro 35,0684
%-0.15
Altın 2.309,700
%1.41
Bist-100 9,08
%3.1

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
AK Parti İzmir İl Başkanı Delican gündemi değerlendirdi

AK Parti İzmir İl Başkanı Delican gündemi değerlendirdi

AK Parti İzmir İl Başkanı Bülent Delican, önceki gün konuk olduğu yerel bir televizyonda gazetecilerin sorularını yanıtladı. AK Parti İzmir İl Başkanı Delican gündemi değerlendirdi

  • Ege Postası
  • 13.02.2016 - 15:26
İzmir ve ülke gündemi ile parti çalışmalarına dair önemli mesajlar veren Delican; ses getiren başkanlık sistemi araştırması açıklaması hakkında da önemli konulara değindi. Başkan Bülent Delican;  muhalefetin 7 Haziran öncesinde başkanlık sistemi ile ilgili tuzak niteliğinde bir algı yönetimi yürüttüğünü hatırlattı. Delican; ‘Seni Başkan yaptırmayacağız' diyerek; sistemi Cumhurbaşkanı odağında halkın önyargısına hapseden bu girişimin işe yaramadığını vurgulayarak; bugün halkın başkanlık sistemini daha tarafsız ve daha yakından anlamaya çalıştığını söyledi.
 
SİSTEMİ BİLMİYOLARDI...
Başkan Delican; 7 Haziran öncesi yapılan ve yaptırdıkları pek çok araştırmada başkanlık sistemi ve İzmirlinin bakışı açısının sorgulandığını hatırlatarak şunları söyledi; "Ben bunlardan birinin sonuçlarını geçtiğimiz günlerde paylaşmış ve şunun altını çizmiştim; 7 Haziran öncesi Türkiye’de ve İzmir’de insanlar henüz başkanlık sistemini anlayamamış durumdaydı. Başkanlık sistemine karşı olduğunu söyleyenler yüzde 65 civarındaydı. Ancak insanlar başkanlık sistemini henüz tam anlayamadıkları için sanki Cumhurbaşkanımıza karşılarmış gibi bir algı operasyonu yapıldı. Ama biz insanların Cumhurbaşkanımıza değil de, sisteme karşı olduklarını şu sorudan anladık: Bu araştırmada ‘Sayın Cumhurbaşkanımız dışında başka biri başkan olsa fikriniz değişir mi'’ sorusuna verilen cevap yine % 65 oranında ‘değişmez’ şeklindeydi. Oysa araştırmalar; o günün muhalefet örgüsünün sonucu olarak, seçmenin başkanlık sistemine karşı ya da sistemi anlamak ve kavramaktan uzak olduğunu vurguluyordu. Bugün tablo bu değil; halkımız başkanlık sistemine daha sıcak bakıyor.’’
 
MUHALEFETİN ÖNYARGI TUZAĞI
''Aslında sistem doğru anlatıldığında kesinlikle halkımız karşı olmayacaktır, bunu net ve içten söylüyorum ki; herkesin altına rahatlıkla imza atabileceği bir sistem'' diyerek başkanlık sistemine ilişkin algıda önyargı operasyonu olduğuna dair açıklamalarda bulundu. Delican; konuyla ilgili şunları söyledi; " Bunlar da bunu araştırmış ve görmüşler ki böyle bir algı yarattılar. Sayın Cumhurbaşkanımızın üzerinden giderek bir algı operasyonu yaptılar. ‘Diktatörlük’ gibi çirkin yakıştırmalarla tartışmayı başka yerlere çektiler. Halbuki bu sistem Cumhurbaşkanının yetkilerini sınırlıyor. 7 Haziran öncesinde de bunu yaptılar, ancak başarılı olamadılar ve olamayacaklar."
 
DAHA HIZLI KARAR ALMA VE İŞLEYİŞ
AK Parti İzmir İl Başkanı Bülent Delican, ülkenin siyasi işleyişinde parlamenter sistemin artık tıkandığını ve bunun bir arayış doğurduğunu dile getirerek sözlerini şöyle sürdürdü; "Başkanlık sisteminde ise net bir şekilde kuvvetlerin uyum içerisinde yasama, yürütme ve yargının birlikte çalışması var. Aynı bir sistemin dişli çarkları gibi bütünün uyumu ile çalışıyor. Net bir şekilde kuvvetler birliği bize neyi getirece? Çok daha hızlı karar alma ve işleyiş sağlayacak. Cumhurbaşkanını halk seçinceye kadar olan sistemde halk, sadece başbakanı seçebiliyordu. Ondan sonrası parlamentoya aitti. Biz ne yaptı? ‘Bu vesayet rejimlerinin istediklerini seçmelerine izin vermeyeceğiz’ dedik. Artık Cumhur’un başı Cumhur tarafından seçiliyor”
 
Türkiye'nin 13 yıllık AK Parti iktidarlarıyla Cumhuriyet tarihinin 3 katı yatırıma imza attığını belirten AK Parti İzmir İl başkanı Bülent Delican; "Şimdi bunca yıllık hizmet şunu net ortaya koydu kivesayet rejimleriyle bu ülkenin parlamentosu yıllarca didiklendi. Bu, sistemin yürümediğini de gösteriyor. Nede? Parlamenter sistem Osmanlı’dan Cumhuriyet’e 150 yıldan beri çok da sağlıklı çalışmayan bir sistem. Bu modelin değişmesi gerekir. Bizim önerdiğimiz ve adı nedeniyle manipülasyona uğrayan bir sistem başkanlık sistemiBu sistem yürütmeyle, yasamanın ve yargının kesin olarak ayrıştığı bir sistem. Aslında Türkiye’ye çok da uygun bir sistem. Amerika’dan veya farklı bir ülkeden alınmış model bir sistem değil. Biz, kendi öz sistemimizi kuruyoruz. Çünkü biz devlet yönetme özelliğimizle tanınmış bir milletiz ve o sağlam devlet yapısını ve hiyerarşiyi tarihimizde hep görüyoruz. Ve bu lider odaklı bir yapılanmadır. Bizim genetiğimizde olan bir yapılanmadır ve Türkiye liderlerinin güçlü olduğu dönemlerde çok hızlı bir şekilde yükselmiştir. Mustafa Kemal Atatürk dönemi öyleydi, rahmetli Adnan Menderes dönemi öyleydi, rahmetli Turgut Özal dönemi öyleydi, Sayın Cumhurbaşkanımızın, Başbakan olduğu dönem de Cumhurbaşkanlığı dönemi de ve Sayın Başbakanımızın şimdiki dönemi de aynı şekilde” dedi.
 
MUHALEFET NEDEN KORKUYOR'
Canlı yayında muhalefetin sürekli dile getirdiği sorulara da cevap veren Başkan Delican, ‘Neden korkuyorlar' Sayın Cumhurbaşkanımız seçilmiş bir Cumhurbaşkanı. Yetkilerini bırakarak bu ülkenin geleceği için ‘Bu ülkeye daha hızlı yol aldıracak sistem başkanlık sistemidir’ diyor. Onlar da gelsin, girsin seçime, başkan olsunlar. Neden korkuyorla? Seçimden korkuyorlar.Sayın Cumhurbaşkanımıza halkın sevgisinden ve güveninden korkuyorlar. Bu yüzden de sistemi kötülüyorlar’ şeklinde konuştu.

 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.