Dolar 32,5192
%-0.06
Euro 34,8732
%0.13
Altın 2.432,040
%0.37
Bist-100 9.775,00
%0.55

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
AGÜ Mimarlık Buluşmaları devam ediyor

AGÜ Mimarlık Buluşmaları devam ediyor

Abdullah Gül Üniversitesi (AGÜ) Mimarlık Fakültesi’nin düzenlediği 'Mimarlık Buluşmaları' devam ediyor. Mimarlık Buluşmaları etkinlikleri çerçevesinde İstanbul Şehir Üniversitesi Şehir Araştırmaları Merkezi Direktörü Prof. Dr....

  • Ege Postası
  • 19.04.2013 - 15:16
Abdullah Gül Üniversitesi (AGÜ) Mimarlık Fakültesi’nin düzenlediği 'Mimarlık Buluşmaları' devam ediyor. Mimarlık Buluşmaları etkinlikleri çerçevesinde İstanbul Şehir Üniversitesi Şehir Araştırmaları Merkezi Direktörü Prof. Dr. Murat Güvenç ile Mersin Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cana Bilsel konferans verdi.

    Büyükşehir Belediyesi Konferans Salonu'ndaki buluşmada açılış konuşmasını yapan AGÜ Mimarlık Fakültesi Dekan Vekili Nur Urfalıoğlu, mimarlık buluşmalarına nisan ayında da devam ettiklerini belirterek, Mimarlık Buluşmalarının alanında uzman konukların katılımı ile yıl boyunca devam edeceğini bildirdi.

    Açılış konuşmasından sonra söz alan İstanbul Şehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Güvenç, 'Mekansal Tarih Okumaları: İstanbul' konulu konferansına başladı. Mekanı adlandırmak ve mekanda kentsel dönüşüm konularını anlatan Prof. Dr. Güvenç, İstanbul’un tarihsel gelişimi hakkında bilgiler vererek şehrin kontrolsüz bir biçimde büyüdüğünü ve şişmiş bir kent özelliği gösterdiğini söyledi.

    İstanbul’un 20. yüzyılın başlarında durağan bir kent özelliği gösterdiğini dile getiren Güvenç, İstanbul’un tekrar gelişmeye 1950’lerde başladığını, bu dönemde kırdan kente göçler yaşandığını, bununla beraber şehrin çevresinde banliyöler oluştuğunu ve Türkiye’nin gecekondu kültürüyle tanıştığını ifade etti. Güvenç, “Gecekondulu, işportacı, dolmuşlu şehir oluştu.” dedi.

    Bu dönemde kamu mallarının kalitesinin düştüğüne de değinen Prof. Dr. Güvenç, ülkenin o dönemde kanalizasyon ve altyapı gibi ihtiyaçları karşılayamadığını ve karşılanamayan her hizmet için şehrin çevresinde yeni tampon bölgeler oluştuğunu söyledi. Dünyayı etkisi altına alan 'Petrol Krizi' ile birlikte ülkenin ekonomik sisteminde değişimler yaşandığını ve bunun şehir yapısına yansıdığını ifade eden Güvenç, şehrin çevresinde bulunan gecekonduların müteahhit apartmanlarına dönüştüğünü vurguladı. Bu dönemde devletin imkanlarının arttığını dile getirerek, köprüler, yollar yapıldığını altyapı çalışmalarına hız verildiğini bunun sonucunda da bugünkü “Metrobüslü, AVM’li şehirlerin oluştuğunu sözlerine ekledi.

    Konferansın sonunda AGÜ Mimarlık Fakültesi Dekan Vekili Nur Urfalıoğlu tarafından verdiği seminer nedeniyle Güvenç’e teşekkür plaketi verildi.

    Mersin Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cana Bilsel de, 'Osmanlı Döneminde Modernleşme ve Kentsel Mekana etkileri' konulu konferans verdi. Bilsel, Tanzimat Dönemi'nden itibaren Osmanlı şehirlerinin değişimini anlattı. Osmanlı’da modern şehir yapısının 1839 Tanzimat Fermanı ile oluşmaya başladığını ifade eden Bilsel, bu dönemde çıkarılan Nizamnamelerle sokakların ve caddelerin yapılarının belirlendiğini söyledi.

    Osmanlı aydınlarında Avrupai beğeni tarzının oluştuğunu anlatan Prof. Dr. Bilsel, İstanbul’daki büyük yangından sonra Avrupa’dan Şehir Plancıları ve Mimarlar getirilerek Aksaray semtinin örnek olarak tekrar tasarlandığını anlattı.

    Ulaşımla ilgili çalışmaların bu dönemde hız kazandığını anlatan Bilsel, demiryolu ağlarının hayata geçirildiğini ve bununla beraber boğaza köprü yapılması fikrinin gündeme geldiğini ifade etti.

    Konferansın sonunda AGÜ Mimarlık Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Nur Urfalıoğlu katkılarından dolayı Prof. Dr. Cana Bilsel’e teşekkür plaketi verdi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.