Dolar 32,5004
%0.08
Euro 34,6901
%-0.12
Altın 2.496,860
%0.5
Bist-100 9.693,00
%1.77

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
ABD'den flaş askeri hamle

ABD'den flaş askeri hamle

Afganistan’ın yeni Devlet Başkanı Eşref Gani, ülkedeki görev süresi bu yılın sonunda dolan Amerikan ordusuna Afganistan’da 2 yıl daha kalma hakkı veren anlaşmayı onayladı.

  • Ege Postası
  • 30.09.2014 - 16:22
İmzalar, başkent Kabil’deki devlet başkanlığı sarayında Afganistan Ulusal Güvenlik Danışmanı Muhammed Hanif Atmar ve ABD Büyükelçisi James Cunningham tarafından atıldı.
Ayrıca, NATO güçlerine de aynı hakkı tanıyan ikinci bir anlaşma yapıldı. Bu anlaşmalar sayesinde yaklaşık 9 bin 800’ü Amerikan ordusundan olmak üzere 12 bin 500 NATO askeri Afganistan’da görev yapmayı sürdürecek.

TÜRK ORDUSU DA GÖREV ALACAK
NATO güçlerine askeri personel desteği verecek ülkelerden biri de Türkiye. Alman ve İtalyan askerleri de NATO güçlerinin önemli bir bölümünü oluşturacak. Anlaşma kapsamında bu askerlerin bir bölümü ‘terörle mücadele operasyonları’ düzenlemekle görevli olacak. Diğerleri de Afgan kuvvetlerine destek ve eğitim verecek.
 
AP: ABD 2016'DAN SONRA BİN ASKERİNİ ÜLKEDE BIRAKACAK
Anlaşmaya göre yabancı güçlerin sayısı 2015’in sonunda yarı yarıya azaltılacak. 2016 sonunda ise yabancı kuvvetler tamamen çekilecek. Ancak AP haber ajansına göre Washington, 2016 sonrasında da bin askerini ülkede bırakmayı planlıyor.
Afganistan’da şu anda ise 41 bin NATO bünyesinde görev yapan asker bulunuyor. Önceki gün resmen görevine başlayan Afganistan Devlet Başkanı Gani, yaptığı açıklamada “Anlaşma sadece Afganistan’ın güvenliği ve istikrarı için. İmzalanan anlaşmalar ulusal çıkarlarımız lehinde” dedi.

KARZAİ REDDETMİŞTİ
Eski devlet başkanı Hamid Karzai, kendi görev süresinde gündeme getirilen anlaşmayı Taliban ile barış sürecini gerekçe göstererek imzalamamıştı.
İki kez üst üste devlet başkanı seçildiği anayasaya göre son seçimde aday olamayan Karzai, etnik grupların temsilcilerinden oluşan Afgan meclisi Loya Jirga’nın anlaşmanın kabulü yönündeki kararına rağmen imza atmamış ve bunu yeni seçilecek isme bırakmıştı. Karzai’nin bu tavrı Kabil ile Washington arasındaki ilişkilerde yıpranma olarak değerlendirilmişti.

TALİBAN: ABD ÇOK TEHLİKELİ BİR SAVAŞA HAZIRLANIYOR
Anlaşma kapsamında ABD, ülkedeki askeri üslerini de elinde tutabilecek. Karşılığında ise ABD, sayısı 350 bine varan Afgan kuvvetlerinin eğitim ve donanım masraflarını karşılamak için ayırdığı bütçeyi artıracak. Bu arada, anlaşmaya Taliban’dan tepki geldi.
Örgüt, medya kuruluşlarına e-posta yoluyla gönderdiği açıklamasında anlaşmanın ‘kötü niyetli amaçlar’ taşıdığını belirtti. Açıklamada, “Güvenlik anlaşması adı altında Amerikalılar kendilerini öngörülemeyen ve çok tehlikeli bir savaşa hazırlamak istiyor. Afgan halkının, (ABD’nin) komplolarından ve kötü niyetli amaçlarından haberi olmadığını düşünüyorlar” ifadeleri yer aldı. (HÜRRİYET)


Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.