Dolar 32,2406
%-0.3
Euro 34,7538
%-0.16
Altın 2.387,780
%-0.24
Bist-100 10.277,00
%0.67

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
ABD Konsolosu Espinoza: Eksperlerimiz Esed'in silahları vermeyeceği kanaatinde

ABD Konsolosu Espinoza: Eksperlerimiz Esed'in silahları vermeyeceği kanaatinde

ABD Adana Konsolosu John Espinoza, Suriye'nin kimyasal silahları teslim edeceği kanaatinde olmadıklarını söyledi. Suriye'de görünür kolay ve net bir çözüm olmadığını kaydeden Espinoza, diplomatik baskının kararlılıkla süreceğini kaydetti....

  • Ege Postası
  • 20.09.2013 - 09:22
ABD Adana Konsolosu John Espinoza, Suriye'nin kimyasal silahları teslim edeceği kanaatinde olmadıklarını söyledi. Suriye'de görünür kolay ve net bir çözüm olmadığını kaydeden Espinoza, diplomatik baskının kararlılıkla süreceğini kaydetti.

Gazetecilerle sohbet toplantısı düzenleyen ABD Adana Konsolosu John Espinoza, gündemle ilgili soruları cevaplandırdı. Suriye'ye ABD'nin müdahalesi ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Konsolos, ihtiyaç duyulması durumunda hala müdahaleye hazır olduklarını söyledi. Rusya ve Esed'le varılan kimyasal silahların iadesi anlaşmasının pozitif sonuçlarını beklediklerini kaydeden John Espinoza, bir gazetecinin, Esed'in kimyasal silahları teslim etme teklifinin inandırıcı bulunmadığını, kendisinin bu konudaki görüşünü sorması üzerine şu cevabı verdi: "Bize de inandırıcı gelmedi. Ancak silahları teslim etmek için süre istedi. Bu durumda müdahale doğru olmazdı. Fakat birçok Suriye eksperimiz Esed'in elindeki silahları vermeyeceği kanaatinde."

Saldırının da pek çok riski beraberinde getireceğini kaydeden John Espinoza, güç kullanmanın tehlikeli olabileceğini, kimyasal silahların saklandığı depoları vurmanın pek çok insanın ölümüne yol açabileceğini vurguladı. Daha geniş politik bir çözüm için baskı yapmaya devam edebileceklerine işaret eden Adana Konsolosu, "Muhalefete desteğimiz kararlılıkla devam ediyor. Muhalefet, askeri ve politik açıdan şimdi daha güçlü oldu. Herhangi bir çözümün arkasında sonuçta bir Suriyeli liderliğin olması gerekiyor. Ama şu anda bunu bulmak gerçekten çok zor." değerlendirmesini yaptı. Espinoza, Suriye olayında İran'ın negatif bir rol oynadığının çok açık olduğunu, hem asker hem de silahla Esed rejimini desteklemesinin çok talihsiz bir durum olduğuna değindi. Kimyasalları muhaliflerin kullandığına yönelik söylentilerin de doğru olmadığını kaydeden Konsolos, elde bunu destekleyen inandırıcı hiçbir verinin olmadığını anlattı.

"TÜRKİYE LİDER ÜLKE OLACAK"

Orta Doğu'da hemen her ülkenin kendi içinde sorunlar yaşadığını, bunlar içinde en istikrarlı ülkenin Türkiye olduğunu belirten ABD Konsolosu, güçlü bir demokrasiye sahip olduğunu ve bunu sürekli geliştirdiğine de değindi. Bölge için model bir ülke olan Türkiye'nin lider olmaya doğru büyüdüğünü ifade eden John Espinoza, ilerde bu konuma geleceğine inandığını söyledi.

"MISIR'DAKİ DURUM KOMPLİKE"

Mısır hakkındaki soruları da cevaplandıran John Espinoza, orada bir seçim olduğunu ancak başa gelen hükümetin, gücünü demokratik bir şekilde kullanmamaya başladığını iddia ederek, "Pek çok insan sokaklara döküldü. Bizim düşüncemize göre insanlar sokaklarda görüşlerini dile getirebilmeli. Ama şiddete karşıyız. Mısır'da ABD'nin demokrasiyi desteklemediği görüşü doğru değil. İktidar değişikliği olana kadar politik bir çözüm olması gerektiğine dair açıklamar yaptık. Demek ki herkes bizi dinlemiyormuş, görüşlerimizi o kadar da dikkate almıyormuş. Protestocuların taleplerine yönelik adımlar atılmasını bekledik. Mısır'da demokrasiyi destekledik ama demokrasi bizim sadece seçim demek değildir. Mısır'da halk için olumlu şeylerin olması için çalışıyoruz." ifadelerini kullandı. Bir gazetecinin, "Seçimle gelen bir iktidarı General Sisi'nin askeri gücünü kullanarak yönetime el koymasını nasıl tanımlıyorsunuz'" sorusuna Espinoza, 'komplike' cevabını verdi. Gezi Parkı olaylarının uluslararasına yansıyan yönüyle Türkiye'nin imajına zarar verdiğini söyleyen Konsolos John Espinoza, barış sürecinin devam ettiğini ve kendilerinin de destek verdiğini ifade etti.

Türkiye'ye gelmeden önce Türkçeyi öğrenmek için internet üzerinden Türk dizilerini izlediğini ifade eden Espinoza, Binbir Gece'yi izlediğini ifade ederek, "Türkiye'ye gelirken büyük bir ev, hizmetçiler ve yat hayali kuruyordum, fakat nerede." şeklinde espri yaptı.


Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.