Dolar 32,5572
%0.05
Euro 34,9937
%0.47
Altın 2.422,850
%-0.01
Bist-100 9.722,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
88’inci İzmir Enternasyonal Fuarı kapılarını açtı

88’inci İzmir Enternasyonal Fuarı kapılarını açtı

İEF 88’inci kez kapılarını açtı. Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in ev sahipliğinde görkemli bir törenle açıldı. Törende konuşan Başkan Soyer, İzmir’in özgürlükler kenti olduğunu vurguladı. CHP lideri Kııçdaroğlu İzmir’in yerinin her zaman ayrı olduğunu dile getirirken üretim ve birliktelik vurgusu yaptı. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, 88 yıldır fuara katılmadıkları için üzgün olduklarını vurgularken, İzmir ve İstanbul’un enerjsinin Türkiye’ye öncü olacağını ifade etti. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Çin ile ilişkilerin geliştirilmesine değinirken, Egeliler için İzmir Fuarı’nın en heyecanlı gün olduğunu belirtti. 88’inci İzmir Enternasyonal Fuarı kapılarını açtı

  • Ege Postası
  • 06.09.2019 - 20:49

HAYRULLAH YILDIZ/EGEPOSTASI- İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde İZFAŞ tarafından 6 – 15 Eylül tarihleri arasında düzenlenecek 88’inci İzmir Enternasyonal Fuarı (İEF), kapılarını açtı. Vestel’in İnovasyon, Migros’un Etkinlik, Show Radyo’nun ise Radyo sponsoru olduğu İEF sayesinde İzmir; 10 gün sürecek etkinliklerle ticaret, kültür, sanat ve eğlencenin merkezi haline gelecek. “Fuardayız” sloganıyla misafirlerini ağırlayan İzmir Enternasyonal Fuarı, bu yıl da yüz binleri ağırlayacak. Türkiye’nin en önemli kentlerinden biri olan İstanbul, 88 yıllık İEF tarihinde ilk kez Onur Konuğu İl olarak yer alıyor. 88’inci İzmir Enternasyonal Fuarı’nın açık alanları 12.00’de ziyaretçilere açıldı. Hollere giriş saatleri ise 16.00 - 23.00 arasında olacak. İzmir’in nazar boncuğu Enternasyonal Fuarı’nın görkemli açılış töreni gerçekleşti. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in ev sahipliğindeki açılış törenine, İzmir Valisi Erol Ayyıldız, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör ve, Ekonomi eski Bakanı Nihat Zeybekci, AK Parti , CHP, ve İYİ Parti’nin İzmir Milletvekilleri, İzmir ilçe Belediye Başkanları, siyasi partilerin İl ve İlçe Başkanları, İzmir Büyükşehir Belediyesi eski başkanı Aziz Kocaoğlu, ve çok sayıda vatandaş katıldı. 

ANADOLU ATEŞİ’NDEN UNUTULMAZ PERFORMANS

Genel Sanat Yönetmeni Mustafa Erdoğan yönetimindeki dünyaca ünlü Anadolu Ateşi açılışta sahne aldı. Anadolu Ateşi’nin Zeybek oyunu esnasında İzmirlilerden büyük alkış alırken, Mustafa Erdoğan zeybek gösterisine eşlik etti.

ÜÇ BAŞKAN YAN YANA

Açılış töreninde, CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, AK Parti İzmir İl Başkanı Kerem Ali Sürekli, MHP İzmir İl Başkanı Veysel Şahin yan yana oturması dikkatlerden kaçmadı. 3 başkan siyasete mola vererek açılış töreninin coşkusuna ortak oldu. 

SOYER’DEN AÇILIŞ KONUŞMASINDA ÖZGÜRLÜK VURGUSU

Törende açılış konuşması yapa İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, özgürlük vurgusu yaparken, “Fikri temelleri 1923’teki iktisat kongresinde atılan, Behçet Uz’un İzmir’e kazandırığı Kültürpark’ta yaşamaya devam ediyor. Biz 88 yıldır aslında hep buradayız. İzmir’deyiz, Fuardayız. Ay’dan gelen ilk taşı burada gördü, milli piyonga burada çekildi. Sandaviç kelimesini ilk kez burada duyduk. Yürüyen merdivenle duardatanıştık. Biz 88 yıldır dünyaya İzmir Enternasyonal Fuarı’ndan açılan pencereden bakıyoruz, dünya bizi bu pencereden görüyor. Kültürpark’ın şu eski ağaçları, sadece İzmir’in değil Türkiye’nin anıları dünyayla buluşturuyor. İzmir bu fuarın kurulmasından çok daha önce Asya ve Anadolu’nun birbirine bağlandığıgörkemli bir metropoll olarak ortaya çıktı. Doğunun batıyı gördüğü ilk pencere. Asya ve Akdeniz arasındaki kalp vazifesini üstlenendir İzmir. İzmir bir özgürlükler kentidir. Bir yanıyla amazon kadını, haksızlıklara başkaldıran efedir. Anadolu’nun en büyük direnişlerinden biri milli mücadele buradan başlamıştır. Demokrasi dünyaya buradan yayılmıştır” ifadelerini kullandı. 

PİRİŞTİNA VE KOCAOĞLU’NU UNUTMADI 

Başkan Soyer, konuşmasının sonunda İzmir Belediyesi eski Başkanları rahmetli Ahmet Piriştina ve görevi devraldığı Aziz Kocaoğlu’nu da unutmadı. Başkan Soyer, “Tarihin akışı içinde her şey değişti ancak İzmir’in ruhu değişmedi. İzmir’in ve fuarın birleştirici gücünü bir kez daha kanıtlıyor. Rahmetli Ahmet Piriştina’yı rahmetle anıyor. Sayın Aziz Kocaoğlu da aramızda ona da teşekkür ediyorum. Hepiniz hoşgeldiniz” diye konuştu.

KEMAL KILIÇDAROĞLU’NDAN BİRLİKTE YAŞAMA VURGUSU

Açılış töreninde konuşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıdaroğlu, Türkiye’nin kalkınması için herkese görev düştüğünü belirtti. Kılıçdaroğlu konuşmasında, farklı düşüncelere saygı duyulması gerektiğini dile getirirken, “Çok güzel konuşmalar yapıldı. Ben size bir gelecek ufku çizmek isterim. Dünyanın en güzel coğrafyasında yaşıyoruz. Bütün farklı görüşlere saygı duymalıyız. Bir arada huzur içinde yaşamak istiyoruz. Gazi Mustafa Kemal cumhuriyeti kurma sürecine geldiğinde ülke perişan vaziyette, sadece sıtmadan binlerce insan hayatını kaybediyordu. Ülkeyi nasıl kalkındırılacağını düşünürken İzmir İktisat Kongesini topladı. Hep beraber Türkiye’yi bir yerlere ulaştırmak zorundayız. Her birimize görev düşüyor. Sanatçısına, politikacısına, iş adamına, esnafına herkese görev düşüyor. Anadolu’nun her motifinin sergilendiği oyunları izledik keyifle izledik. Düşüncelerimizi de böyle görmeli, birlikte yaşamalıyız” şeklinde konuştu. 

“TÜRKİYE’NİN İHRAÇ ETTİĞİ UÇAK DANİMARKA’DA SERGİLENİYOR”

Kılıçdaroğlu, Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk yıllarında uçak ürettiğini ve ihraç ettiğini dile getirirken, “Genç Türkiye Cumhuriyeti kaçırılan sanayi devrimini yakalamak için, uçak fabrikası açar, üretim yapar ve ihraç eder. Danimaka’daki bir müzede Türkiye’nin ihraç ettiği uçak var ancak Türkiye’de müzelerde yok. Kırıkkale’de entegre bir sanayi kuruldu. 21’inci yüzyılda üretmek zorundayız. Her alanda, sanayide, kültürde, sanatta ve bilimde üreterek, üniversitelerin bilim üretmesi için çabalamak zorundayız. Kişi başı gelirin yüksek olduğu bir ülke, aç kimsenin olmadığı bir ülke hayal ediyoruz.  1940’larda uçak üretebiliyorsak bugün de yapabilriz” dedi. 

“BİZİM GÖZÜMÜZDE İZMİR AYRI BİR YERDİR”

İzmir’in yerinin her zaman ayrı olduğunu dile getiren CHP Lideri Kılıçdaroğlu, “Bu fuar ilk kurulduğunda yerli mallarının sergilendiği bir fuardır. İlerleyen süreçte pek çok ülkeden katılımcılar geldi. Çin’in ve Hindistan’ın uzak doğuda parlamasını büyük bir keyifle izliyoruz. Fuarda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Bizim gözümüzde İzmir ayrı bir değerdir. İzmir en çağdaş kentlerdir. Maraş ve İstanbul başkanlarımızın burada bulunmasından sevinç duyuyorum” ifadelerini kullandı. 

İMAMOĞLU’NDAN İZMİR’E ÖVGÜ

Törende konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, İzmir’in 88 yıldır Türkiye’yi kucaklaştırdığını dile getirirken, “İzmir’in Cumhuriyetimizin kuruluşundan itibaren özellikle ticaret ve ekonomi anlamında büyük katkıları oldu. Bunlardan en önemlisi İzmir İktisat Kongresi olmuştur. Cumhurriyet öncesi sadece savaşla başarının yeterli olmayacağına dair atılan en önemli adımı olmuştur. Dünyaya açık bir sistemin varlığına imza atılmıştır. Dolayısıyla Cumhuriyetin imkansızlıkar içinde başlattığı sanayi hamlesi böyle başlamış ve gelişmiştir. Dünyanın en güçlü ülkelerinde EXPO dalgası sürüyor ve yıllar süren hazırlıklar yapıyor. Aslında İzmir 88 yıl önce böyle bir etkinliğe imza atarak ne kadar önemli bir adım olduğunu dünyaya göstermiştir. Ben aynı zamanda 82 milyonun birbirini kucaklaşması gerektiğini her zaman söylüyorum. Bu ülkemizin en büyük gücü olduğunu belirtmek isterim.İzmir’de bu kucaklaşmayı ve buluşmayı 88 yıldır gerçekleştiriyor. Ülkemizin her yanındaın yuttaşlarımız buraya geliyor. Bu adımların hepsini çok önemsiyorum” dedi. 

İMAMOĞLU; İZMİR ULUSLARARASI ALANDA BÜYÜK ADIMLAR ATIYOR

Başkan İmamoğlu, İzmir’in uluslararası alanda büyük adımlar attığını vurgularken, “İzmir Enternasyonal Fuarı uluslararası alanda büyük adımlar atıyor, bir araya getiriyor. Farklı sektörleri bir araya getiren ilk ve tek genel ticaret fuarıdır. Katılımcılara yeni olanaklar sunarak uluslararası ticaret platformu haline geliyor.Sadece ticaret değil, gösterilerden müzikallere ve, sokak gösterilerine kadar misafirlerine keyifli dakikalar sunuyor” dedi. 

“İSTANBUL OLARAK NE YAZIK Kİ İLK KEZ KATILIYORUZ” 

İstanbul’un 88 yıllık fuar tarihinde ilk kez katıldığını hatırlatan Başkan İmamoğlu, “İstanbul olarak ne yazık ki ilk kez katılıyoruz. İzmir’imizin bu güzel etkinliğine katılım sağlamamış olmamız çok büyük eksiklik” dedi. 

İZMİR VE İSTANBUL’UN ENERJİSİNİN TÜRKİYE’YE ÖNCÜ OLACAK

Başkan İmamoğlu, İzmir ve İstanbul’un enerjisinin Türkiye’ye öncü olacağını dile getirirken, “Önümüzdeki dönemde İstanbul’un kadim kenti oluşu, İzmir’İn sinerjisini,  enerjsini İstanbul’un motivasyonunu Türkiye’ye her alanda, ekonomi, ticari kültür ve sanatta öncü olmaya iki belediye başkanı olarak buna imza atacağımızı duyurmak istiyorum. Tunç Soyer ile birlikte atacağımız her güzel adım her dört vatandaşımızdan birini direk etkiliyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin standını da mutlaka ziyaret etmenizi, görmenizi istiyorum” diye konuştu.

BAKAN PEKCAN’DAN ÇİN İLE İLİŞKİLERİN GELİŞTİRİLMESİ VURGUSU

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, konuşmasında Çin Halk Cumhuriyeti ile ilişkilerin geliştirilmesine vurgu yaparken, “Tüm misafirlere hoşgeldiniz diyorum. İzmir’den güzel anılarla ayrılacağınıza inanıyorum. Türkiye Cumhuriyeti’nin dünyaya açılan kapısı benim gibi Egelilerin en renkli günüdür. Biz çocukken bir bayramlarda bir de fuar açılışında bu akdar sevinirdik. 2018 yılı verilerine 23 milyar 600 milyon dolara ulaştı. Çin bizim en çok ticaret yaptığımız 3’üncü ülke konumunda bugün buraya yaptıkları katılım ile sürdürülebilir ilişkileirmiz için önemli bir adımı yapmış bulunuyoruz. Dün yaptığımız görüşmelerde artık bu birlikteliğin sadece ticaret ortaklığı değil yatırım ortaklığı olma yönünde ilk adımları atmış bulunuyoruz” ifadelerini kullandı. 

VALİ EROL AYYILDIZ’DAN TEŞEKKÜR

İzmir Valisi Erol Ayyıldız, yaptığı konuşmada 88’inci İzmir Enternasyonal Fuarı’nın hazırlanmasında emeği geçen herkese teşekkür ederken, “İzmir’in temel dinamiklerinden olan ve kent geleneceği haline gelen  İzmir Enternasyonal Fuarı’nın 88’inci kez kapılarını açmasının heyecanını yaşıyoruz. İzmir soyoekonomik gelişmiş sıralamasında en önde yer alan illerimizden birisi. Daha da ileri taşımak için yoğun çaba içerisindeyiz” dedi.

İZMİRLİLERDEN BÜYÜK İLGİ

Konuşmaların ardından fuarın açılış kurdelesi kesildi ve davetliler birlikte onur konuğu il İstanbul'un standının açılışını gerçekleştirdi. Kılıçdaroğlu, Soyer ve İmamoğlu fuarda yaptıkları gezinti sırasında vatandaşların büyük ilgi ve sevgi gösterileriyle karşılaştı. 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.