Dolar 32,6007
%0.39
Euro 34,8025
%0.2
Altın 2.490,160
%0.23
Bist-100 9.465,00
%-0.63

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
87. İEF unutulmazdı

87. İEF unutulmazdı

Bu yıl ziyaretçilerini 7 – 16 Eylül tarihleri arasında ağırlayan Türkiye’nin ilk ve tek genel ticaret fuarı 87. İzmir Enternasyonal Fuarı, 528 etkinliği, ticari anlaşmaları, ikili görüşmelerle ortaya çıkan yatırım olanaklarının yanı sıra eğlence, kültür – sanat ve ticaretin odak noktası oldu. Partner Ülkesi Sırbistan, Odak Ülkesi Hindistan, Ana Teması “Teknoloji” ile on gün boyunca her kesimden konuğu ağırlayan İzmir Enternasyonal Fuarı, önümüzdeki yıl 6 – 15 Eylül tarihleri arasında gerçekleşecek. 87. İEF unutulmazdı

  • Ege Postası
  • 18.09.2018 - 10:47

İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde İZFAŞ tarafından gerçekleştirilen Türkiye’nin ilk ve tek genel ticaret fuarı İzmir Enternasyonal Fuarı, on gün boyunca konuklarına unutulmaz günler yaşattı. 7’den 70’e kadar tüm yaşlara hitap eden ve her gün binlerce insanın ziyaret ettiği 87. İzmir Enternasyonal Fuarı’nda 528 etkinlik gerçekleştirilirken, fuar öncesinde düzenlenen İş Günleri Toplantıları ile de ticari anlaşmalar ve görüşmeler yapıldı. Ana Sponsoru Folkart, İnovasyon Ana Sponsoru Vestel ve Etkinlik Sponsoru Migros olan İzmir Enternasyonal Fuarı, Ana Teması “Teknoloji” ile son teknolojik gelişmeleri İzmir’de buluşturdu. Şimdiden çalışmaları başlayan 88. İzmir Enternasyonal Fuarı ise 2019 yılında 6 – 15 Eylül tarihleri arasında düzenlenecek.

Uluslararası İş Günleri

Fuar kapsamında Ticaret Bakanlığı tarafından düzenlenen İş Günleri Toplantıları 5-7 Eylül tarihlerinde Swissotel’de gerçekleştirildi. Delegasyonlar arasında ve bakanlar seviyesinde iş görüşmeleri yapıldı. Bu yıl 27 ülke İzmir İş Günleri Toplantıları’na katıldı. Ülke ve proje sunumları yapılarak, yerli ve yabancı fuar katılımcılarının, üst düzey yabancı delegasyon ve ulusal ticari temsilcilikleri ile buluşması sağlandı. Afrika Zirvesi düzenlendi. İzmirli sanayiciler ile Afrikalı paydaşları arasında yeni işbirliği fırsatları yaratmak, üretim ve ihracatlarını arttırmak amacıyla düzenlenen Afrika İş ve Yatırım Olanakları Toplantısı Türk ve Afrikalı iş adamlarının yoğun katılımı ile gerçekleşti. İEF’nin partner ülkesi Sırbistan eğitim sektöründe iş bağlantıları yaparken, İzmir Ticaret Odası, Ege Bölgesi Sanayi Odası ve Ege İhracatçılar Birliği’nin katılımcı ülke temsilcileriyle yaptıkları toplantılarda İzmir’de yatırım olanakları, tarıma dayalı sanayi, su ürünleri ve balıkçılık gibi alanlarda işbirliği yapılması yönünde adımlar atılması görüşüne varıldı.

Sırbistan teknoloji sergiledi

Bu yıl Partner Ülke olarak İzmir Enternasyonal Fuarı’nın konuğu olan Sırbistan, teknoparkları, telekomünikasyon teknolojileri, gıda ürünleri ile teknolojileri, yapı ve yapı sektörü teknolojileri gibi ürün gruplarıyla 20’ye yakın firmayla yer aldı.  Sırbistan standında görme engelliler için özel eldiven, beyin aktivitelerini ölçen giyilebilir mobil cihazlar, mobil cihazlardan kontrol edilebilen saksılar ile teknolojik çalışmalar fuarda sergilendi. Sırp katılımcılar, fuar ziyaretçileriyle sık sık ticari görüşmeler yapma fırsatı bulurken, Sırbistan Başbakan Yardımcısı Rasim Ljajic, “Fuarda partner ülke olmak bizim için bir onurdu. Firmalarımız kendilerini Türk yatırımcılara, turistlere ve öğrencilere tanıtma olanağı elde etti. Bu fuar, ekonomik önemin ötesinde farklı ulusların, kültürlerin ve ülkelerin ortak buluşma noktası oldu” dedi.

Hindistan 50’nin üzerinde firmayla katıldı

İzmir Enternasyonal Fuarı’na ilk kez 1943 yılında katılan Hindistan, 2014 yılından sonra bu yıl ikinci kez odak ülke olarak İEF’de yer aldı. Çoğunluğu teknoloji ağırlıklı 50’nin üzerinde firmasıyla fuarda bulunan Hindistan, Hol 1–A’da yerini alırken ziyaretçiler Hint stantlarına yoğun ilgi gösterdi. Medikal, yapı ve inşaat, dijital yer karoları, seramik, elektrik, elektronik, güneş enerjisi, endüstriyel aydınlatma, ev dekorasyonu, sondaj, gıda, radar, su teknolojileri gibi çeşitli teknolojilerin yer aldığı holde Hindistan’a özgü tekstil ve el sanatları ürünleri görücüye çıktı.

Fuara bu yıl ilk kez Doğu Afrika’dan Burundi katılırken, Venezuela, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Çin Halk Cumhuriyeti, Bulgaristan, Bosna – Hersek, Kamerun, Sudan, Gana, Irak, Gambia, Kenya teknolojik ürünleriyle yer aldı. Uluslararası katılım, beş gün sürdü.

2 No’lu Hol Teknolojiyi buluşturdu

İnovasyon çatı teması altında, “Teknoloji” olarak belirlenen ana tema kapsamında fuara, İzmir başta olmak üzere çeşitli illerin teknoparkları katıldı. Bir ürünün düşünme aşamasından yaratılma aşamasına kadar olan sürecin sunulduğu Maker Fair bölümünde 100’ün üzerinde katılımcı yer aldı. Fikirlere yatırım yapmak isteyenler bu alanı ziyaret etti. İnovasyon Ana Sponsoru Vestel de 2 No’lu holde ziyaretçilerle buluştu. Henüz kullanıcıyla buluşmamış son teknoloji cep telefonu, televizyon, beyaz eşya gibi ürünlerini sergileyen Vestel’in yaptığı etkinlikler de ilgi gördü. Teknoloji Holü’nde reklam yayınlayan robot, anahtar tutma, klavye kullanma, tam kavrama modu gibi özellikleri olan akıllı biyonik kollar dikkat çekti. Ayrıca bu holde kolejler, hastaneler, medikal firmaları, jeotermal ve inşaat firmaları yer aldı. Hol 1-B’de Botanik EXPO’sunu gerçekleştirecek olan, UNESCO’nun 26. Gastronomi Şehri Hatay ziyaretçilerle buluştu. 3 No’lu holde Batman Belediyesi ile İzmir’in ilçe belediyeleri vatandaşlarla buluştu.

Dev Çekirge büyüledi

Birbirinden renkli etkinliklerin buluşma noktası olan 87. İzmir Enternasyonal Fuarı’nda ziyaretçileri bu yıl mekanik robot dev çekirge “The Giant Grasshopper” karşıladı. 13,5 metre uzunluğu ve 14 ton ağırlığı ve gece yanan ışıklarıyla günün her saati dikkatleri üzerine çeken dev çekirge fuar boyunca her gün Lozan Kapısı’ndan başlayarak Kaskatlı Havuz’a, oradan da İzmir Büyükşehir Belediyesi standına kadar şov yaptı. İEF ziyaretçileri dev mekanik çekirge The Giant Grasshopper ile sık sık fotoğraf çektirdi.   

 Konserlerde unutulmaz geceler

İzmir başta olmak üzere Türkiye ve dünyadan ziyaretçilerin hayranlıkla takip ettiği Fuar Çim Konserleri 7 Eylül Cuma günü Vestel sponsorluğunda Nazan Öncel ile başladı. Sertap Erener, Hakan Aysev, Kenan Doğulu, Vestel sponsorluğunda Hey Douglas, Ceza, Aleyna Tilki, Migros sponsorluğunda Berkay, Gülşen ve Fettah Can ile son gece İrem Derici’yi konuk etti. Hemen hemen her tür müziğin Çim’de buluştuğu konserlerde, binlerce kişi hep bir ağızdan şarkılara eşlik ederek unutulmaz geceler yaşadı.

Bu yıl geçtiğimiz yıllardan farklı olarak 3 No’lu Hol otoparkında Rock Sahnesi kuruldu. Folkart sponsorluğunda gerçekleşen konserlerde rock müziğin ünlü isimleri ve grupları sahne aldı. Gripin ile başlayan konserler, Adamlar, Feridun Düzağaç, Son Feci Bisiklet, Vera, Necati ve Saykolar, Moğollar, Kolpa ve Redd ile devam etti.

Mogambo Caz Geceleri bu yıl da caz sevenlere keyifli geceler yaşattı. Her gün saat 21.00-23.00 arasında Grup Gündoğarken’in sahne aldığı Mogambo’da saat 23.00’ten itibaren her gün bir başka sanatçı konser verdi. İlk konseri 8 Eylül’de Zuhal Olcay’ın verdiği Caz Geceleri’nde Alpay, Hüsnü Arkan, Şenay Lambaoğlu, Fatih Erkoç, Kürşat Başar ve Nükhet Yalçın, Melis Sökmen, Ayşe Gencer ve İmer Demirer, Bülent Ortaçgil sahne aldı. Caz sevenlerin buluşma noktası olan Mogambo, ziyaretçilere keyifli geceler yaşattı.   

Ünlü oyuncular sahne aldı

İsmet İnönü Sanat Merkezi’nde ise ünlü oyuncuların yer aldığı tiyatro oyunları sahnelendi.  İlk oyun 8 Eylül’de Melek Baykal, Veysel Diker, Jess Molho, Ebru Saçar, Özgür Yetkinoğlu ve Cem Güler’in oynadığı Şen Makas’tı. Fuar boyunca Aşk Halleri, İntiharın Genel Provası, Tamamla Bizi Ey Aşk, Azizname, Sanat, Çehov Kabare oyunları sahnelendi.

Türkiye’nin en çok okunan kültür-sanat dergilerinden olan Kafa Dergisi’nin yazarları Zafer Algöz, Can Yılmaz, Cem Davran, Celil Nalçakan ve Candaş Tolga Işık da “5 Kafadar” adlı söyleşiyle İsmet İnönü Sanat Merkezi’ne konuk oldu.

İsmet İnönü Sanat Merkezi’ndeki etkinlikler Ali ve Aysun Kocatepe’nin “Hayat Bayram Olsa” adını verdikleri konserle sona erdi.

Edebiyat konuşuldu

İEF kapsamında yapılan Edebiyat Sohbetlerinde Kerimcan Kamal, Azra Kohen, Saygı Öztürk, Mine Söğüt, Buket Uzuner okurlarıyla buluştu. Kitaplarını tanıtan, edebiyat söyleşileri yapan ve güncel konularda düşüncelerini açıklayan yazarlar buluşmaların ardından okurlarına kitaplarını imzaladı.

Açıkhava sahnesi müzik ve dansın merkezi oldu

Müzik, dans, sanat ve eğlencenin birleştiği Atatürk Açıkhava Tiyatrosu’nda müzikli gösteriler ve dans toplulukları sahne aldı.  Açıkhava’nın ilk uluslararası konuğu Moscow State Ballet Topluluğu oldu. Dünya çapında tescillenmiş 34 sanatçılı topluluk, “Romeo and Juliette” isimli gösterilerini sergiledi. Hemen ardından Açıkhava Tiyatrosu art arda nostalji dolu iki gece yaşadı. Sevenlerine toplam 30 şarkı seslendiren Nükhet Duru, anlattığı fuar anılarıyla izleyenlere nostalji dolu bir gece yaşattı. Bir gün sonra sahnelenen  “Bir Selami Şahin Müzikali Seninle Başım Dertte”,  usta sanatçı Selami Şahin’in bestelerinden oluşan şarkılar eşliğinde 80’lerin ruhunu sahneye taşıdı. Açıkhava Tiyatrosunun bir diğer uluslararası konuğu “Arsiani”, iki gün boyunca Karadeniz rüzgarı estirdi. Gürcistan’dan gelen Acara Cumhuriyeti Halk Dansları Topluluğu’nun sergilediği gösteri izleyenleri büyüledi. Açıkhava Tiyatrosu fuara “Tropical Party” isimli gösteri ile veda etti. Küba’nın en tanınmış orkestralarından biri olan “Cuban Crystal Band” ve Kolombiya’dan gelen dans topluluğu “Swing Latino”nun fuar için özel olarak hazırladığı gösteri, fuarın kapanış günü sahnelendi.

Sinemaseverlerin Fuar buluşması

Sinema tutkunlarının vazgeçilmezi 18. Sinema Burada Festivali, İzmir Sanat Merkezi’nde beş gün süreyle düzenlendi. Festivalin açılışında ünlü oyuncular Suna Selen ve Tamer Levent’e Onur Ödülü, Berrak Tüzünataç ve Engin Günaydın’a ise Başarı Ödülü verilirken, 3. Kısa Film Proje Yarışması ödülleri de sahiplerini buldu. Yerli yabancı birbirinden değerli dokuz film gösteriminin yapıldığı festival yoğun ilgi gördü. Sinemaseverlerin yakından takip ettiği festivalde filmlerin öncesinde oluşan kuyruklar, sanat merkezinin bahçesine kadar uzadı. İzleyenler, filmlerin yapımcı, yönetmen ve oyuncularıyla bir araya gelerek söyleşiler gerçekleştirdi. Zengin içeriği ile dikkat çeken festivalde Zeynep Özbatur Atakan film yapım atölyesi yaparken İrem Altuğ da oyunculuk atölyesi gerçekleştirdi. Festivalde ayrıca, Ethem Onur Bilgiç’in film afişlerinin de yer aldığı “Karışık Kaset” isimli illüstrasyon sergisi fuar boyunca sergilendi. Festivalin son gününde ise Kısa Film Maratonu düzenlendi. Bu yıl ilk kez yapılan etkinlikte 10 kısa film gösterildi.

Sokaklarda şov vardı

Ziyaretçilerine eğlence dolu günler yaşatan fuarın sokakları ise, dünyaca ünlü göstericilerin sokak gösterileriyle renklendi. 7’den 70’e herkesin, fuarda attıkları her adımlarında karşılarına çıkan gösterilerde keyifli anlar yaşandı. Folkart sponsorluğunda gerçekleşen ve Göl, Lozan, Basmane, Kaskatlı sahnelerinde bir gecede yapılan toplam 27 sokak gösterisi fuar ziyaretçilerine renkli anlar yaşattı. İtalya başta olmak üzere Arjantin, Brezilya, İsviçre, İngiltere, Estonya, Kanada, Yeni Zelanda, ABD, Avusturalya ve Şili’den gelen 25 sanatçı fuarın dört bir yanında eğlenceli sahne şovları ile fuar ziyaretçilerini ağırladı. Gösterilerin yanında gerçekleşen Free Fall etkinliğinde, Fransa’dan gelen beş kişilik ekip, 18 metre yükseklikten aşağıda kurulan özel hava yatağına akrobatik atlayışlar gerçekleştirdi. İzleyenlere heyecan dolu dakikalar yaşatan etkinliğe katılmak isteyenler, dört metre yükseklikten denemeler yaparak bu heyecana ortak oldu.

Çocuklar da doyasıya eğlendi

7’den 70’e herkese unutulmaz anlar yaşatan fuar, çocukların da vazgeçilmezi oldu. Fuarda orkestra yöneten, pizza yapan ve ata binen çocuklar doyasıya eğlendi. Ziyaretçilere sürpriz yaşatan “Şef Sensin” etkinliğinde en çok eğlenen çocuklar oldu. Her yaştan ziyaretçinin katılabildiği etkinlikte çocuklar, büyük bir ciddiyetle orkestrayı yönetti. Hem kendileri eğlendi, hem de izleyenlere keyifli dakikalar yaşattı. Türkiye Jokey Kulübü’nün düzenlediği “Pony Club” etkinliğinde çocuklar atlarla buluştu. Çocuklar midilli atlarının üzerine gezinti yaptı. Fuar kapsamında çocuklar pizza yapımının inceliklerini de öğrenirken hayallerindeki pizzaları da yaptılar.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.