Dolar 32,5884
%0.35
Euro 34,8737
%0.41
Altın 2.498,600
%0.57
Bist-100 9.659,00
%1.41

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
85 yıllık İEF çıta yükseltiyor

85 yıllık İEF çıta yükseltiyor

85. İzmir Enternasyonal Fuarı’nın (İEF) açılışı nedeniyle düzenlenen basın toplantısında konuşan Başkan Kocaoğlu, İEF’de çağın gereklerine göre pozisyon almaya çalıştıklarını söyledi. Vali Ayyıldız “Bu fuardan çıkacak ses sadece İzmir’de değil tüm dünyada yankılanacak” dedi. 85 yıllık İEF çıta yükseltiyor

  • Ege Postası
  • 26.08.2016 - 14:03

Bakan Yardımcısı Fatih Metin, 85. İzmir Enternasyonal Fuarı'nın açılış öncesi düzenlediği toplantıda yatırım yapmak amacıyla İzmir'e gelen yabancı heyetlere teşekkür etti. Metin, 15 Temmuz darbe girişimini hatırlatarak, "Birçok Avrupalı müttefikimizin yapmadığını yapıyorsunuz. Zor günümüzde bizim yanımızda duruyorsunuz. Mevcut durumda ekonomik ve siyasi anlamda Türkiye'de hiçbir sorun bulunmamaktadır. Türkiye bir hukuk devletidir. Bu terör girişimin sorumluları bu girişime destek veren herkes hukukun üstünlüğü çerçevesinde ve yasalarımızın ön gördüğü şekilde yargılanacak ve cezalandırılacaklardır" dedi. 

Türkiye’de kendimizi güvende hissediyoruz

Ekonomiye ivme kazandıracak Ege İhracatçılar Birliği'ne 5 ülkeden resmi delegasyon İzmir'e Güney Afrikalı çıkarması

İsrail Başkonsolosu'ndan İTO'ya ziyaret

85. İzmir Enternasyonal Fuarı basın toplantısı Ekonomi Bakan Yardımcısı Fatih Metin'in katılımıyla Swiss Otel'de gerçekleştirildi. Toplantıya, İzmir Valisi Erol Ayyıldız, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, onur konuğu ülke Malezya ve onur konuğu kent Manisa'nın temsilcileri ile 24 ülkeden heyetler katıldı.

Toplantı'da konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, "Ulu önderimizin 'bu kentte fuarlar açın, sergiler kurun' talimatı üzerine İzmir Belediyesi Belediye başkanları, cumhuriyetin kuruluşundan bu yana İzmir Enternasyonal Fuarı'nı gerçekleştiriyorlar, ev sahipliği yapıyorlar. Türkiye Cumhuriyeti Ekonomi Bakanlığımız da bu fuarın hamiliğini yapmaktadır. Tam 85 yıl, acısıyla tatlısıyla, 29 dünya ekonomik buhranıyla, 2. Dünya Savaşı'yla bu 85 yıllık dev çınar İzmir Enternasyonel Fuarı yaşamını sürdürdü. 2. Dünya Savaşı yıllarında karartma gecelerinde, mum ışığında bu fuar uluslararası gerçekleşti. 2. Dünya Savaşında birbirleriyle savaşan ülkeler İzmir Enternasyonel Fuarında birlikte yarıştılar. İhtisas fuarlarının artmasıyla birlikte İEF de çağa uygun olarak değişimi gelişimi takip ederek değişmeyen tek şeyin değişim olduğuna inanarak ve sürekli kendini yenileyerek bu günlere geldi" diye konuştu.

Bu yılki konseptin inovasyon olduğunu belirten Kocaoğlu, "Zaten geçmişinde de İEF ilk ürünlerin sunulduğu dünyada doğu batı bloğunun soğuk savaş yıllarında birbirleriyle teknoloji yarıştırdığı bir arena kapısı idi. İEF bugün de tüm dünya insanlığının tüm buluşların yeniliklerin yani inovasyonun bu fuarımızda buluşmasını arzu ettik. Seneye de yine inovasyonun başka bir yönü olan tasırımı ön plana çıkaracağız" dedi.

TÜM DÜNYADA YANKILANACAK
İzmir Valisi Erol Ayyıldız ise fuar kelimesinin neredeyse hem ülkemizde hem de dünyada İzmir’le özdeşleştiğini belirterek, “Fuar, öğrencilik yıllarımdan beri ziyaret ettiğim ve İzmir’de gezilecek ilk yer olarak akıllara kazınan bir yer. Belki de dünyada başka ülkelere nasip olmamıştır. Bu anlamda fuardan yararlanmak için ne yapılırsa, sadece İzmir’e değil ülkemize ve uluslararası alana da katkı sağlayacaktır. Bu fuardan çıkacak ses sadece İzmir’de değil tüm dünyada yankılanacak” diye konuştu.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na dün gerçekleştirilen saldırıyı kınayarak sözlerine başlayan Ekonomi Bakan Yardımcısı Fatih Metin, "Birliğimize beraberliğimize yapılan dünkü saldırıyı, ana muhalefet partisi Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu heyetine ve askerlerimize yapılan saldırıyı bir kez daha nefretle kınadığımızı ve teröre karşı hep birlikte beraberce mücadeleden hiç bir zaman yılmayacağımızı ve terörün üstesinden geleceğimizi bir kez daha ifade etmek istiyorum. Yine dün Cizre saldırısıyla şehit olan askerlerimize Allah'tan rahmet yakınlarına ve milletimize başsağlığı temenni ediyorum" dedi. İlk defa bu yıl tanıtım günleri, iş günleri yapılacağını belirten Metin, " Bu etkinlikleri her yıl daha da zenginleştirmek ve İzmir iş dünyasına hitap edecek daha verimli hale getirmek istiyoruz. İlk adımı 2016 yılında attık. Önümüzdeki yıllarda da İzmirlilerle birlikte daha ileriye taşıyacak, tıpkı İzmir fuarı gibi İzmir iş günlerini de gelenek haline getirmeyi amaçlıyoruz. Değerli konuklar bu yıl Malezya'nın ortak ülke olarak fuara iştirak etmesinden büyük onur duyuyoruz. Ülkemizin önemli ticaret ortaklarından birisi olan Malezya'nın fuar vesilesiyle ülkemizde daha yaygın bir şekilde tanıtılması için önemli bir fırsat elde edilmiştir" dedi.

"EKONOMİK VE SİYASİ ANLAMDA TÜRKİYE'DE HİÇBİR SORUN BULUNMAMAKTADIR"

15 Temmuz'da gerçekleştirilen darbe girişimine değinen Fatih Metin, şöyle konuştu:

"15 Temmuz 2016 gecesi, asker kıyafeti giymiş teröristler ülkemizde bir terör eylemi girişiminde bulunmuşlardır. Bu teröristler Türkiye Cumhuriyeti'nin demokrasisi ve anayasal düzenini hedef aldılar. Terörist Fethullah Gülen öncülüğünde, Fethullahçı Terör Örgütü mensupları bu hain darbe girişiminin sorumlusudur. Ancak bu hain girişim Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakanımız Binali Yıldırım'ın Türk halkına yaptıkları ilk çağrıdan itibaren aziz Türk milletince püskürtülmüş ve halkımız demokrasiye ve anayasal düzene sahip çıkmıştır. Türk halkı ortak bir paydada demokrasi ve hukuk devleti paydasında harekete geçmiş iradesini savunmuş ve ülkemizin yeni bir başlangıç yapması için ilk adımı atmıştır. Hiçbir şey bundan sonra eskisi gibi olmayacak. 15 Temmuz günü yaşananların bir daha tekrarlanmasına izin verilmeyecek. Artık demokrasimizin hukuk devletimizin daha da sağlam temeller üzerine inşa edilmesi için adımlar hızla atılmaktadır. Bu noktada aramızda bulunan değerli dost ülkelerin, ortakların Türkiye'nin ve Türk demokrasisinin yanında yer almış olması bizim için çok değerlidir. Ancak diğer taraftan müttefikimiz olan birçok Avrupa ülkesi durumun ehemmiyetini anlamakta ve ülkemize destek vermekte geç kalmıştır. Türkiye'nin Temmuz ayında maruz kaldığı bu terör eylemine rağmen Türkiye'ye duyduğunuz güven için ve uzun yıllardır İzmir'de devam eden geleneği sürdürmemize destek verdiğiniz için bir kez daha en içten duygularımızla teşekkür ediyoruz. Birçok Avrupalı müttefikimizin yapmadığını yapıyorsunuz. Zor günümüzde bizim yanımızda duruyorsunuz. Mevcut durumda ekonomik ve siyasi anlamda Türkiye'de hiçbir sorun bulunmamaktadır. Türkiye bir hukuk devletidir. Bu terör girişimin sorumluları bu girişime destek veren herkes hukukun üstünlüğü çerçevesinde ve yasalarımızın ön gördüğü şekilde yargılanacak ve cezalandırılacaklardır. Türkiye Kopenhag Kriterleri'nin tam olarak uygulanması hususuna büyük önem vermektedir. Bu doğrultuda demokrasi hukukun üstünlüğü ve insan hakları konuları her zaman bizim önceliğimize olacaktır."

"FAİZ VE İŞGÜCÜNE KATILIM ORANLARI EKONOMİMİZİN NE KADAR GÜÇLÜ OLDUĞUNU KANITLAR NİTELİKTEDİR"
Türkiye ekonomisinin son 6 yılda üstün performans gösterdiğini ifade eden Metin, "Faiz ve işgücüne katılım oranları ekonomimizin ne kadar güçlü olduğunu kanıtlar niteliktedir. Bugün 720 milyar dolarlık gayri safi hasılasıyla Türkiye dünyanın 18 Avrupa'nın en büyük 7. ekonomisidir. Aynı zamanda ülkemiz dünyanın en gelişmiş ekonomilerin yer aldığı G20'de de aktif bir rol üstlenmektedir. Ülkemiz son 26 çeyrektir ortalama yüzde 5.3'lük bir oran ile kesintisiz büyümektedir. 28 Avrupa ülkesi ve 34 OECD ülkesi arasında en hızlı büyüyen ülkelerin başında gelmektedir. Dünyanın hala en cazip yatırım merkezlerinden birisi hatta birincisiyiz. Türkiye'nin toplam dış ticaret hacmi 400 milyara ulaşmıştır. 2016 yılının ilk 6 ayında da 71 milyarlık bir ihracat potansiyelini yakalamış durumdayız." dedi.

"GELECEĞE ÜMİTLE BAKAN BİR İZMİR VAR"
Metin sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu amaçla daha fazla ihracat daha fazla yatırım ekonomi politikamızın temelini oluşturmaktadır. Hedefimiz cumhuriyetimizin 100. yılında 2023 yılında 500 milyar dolar mal ihracatı ve 150 milyar dolar hizmet ihracatını yakalamaktır. Bunun için de ülke olarak var gücümüzle çalışmaktayız. Son 13 yılda Türkiye'nin kat ettiği büyüme ve gelişme yolu Türkiye ekonomisine muazzam bir dinamizm kazandırmıştır. Kısacası son 13 yıl yaptığı atılımla geleceği umutla bakan bir Türkiye, geleceğe ümitle bakan bir İzmir var.

Ticari olarak Akdeniz Karadeniz geçişi üzerinde yer alan ve Balkanlar'a Avrupa'ya ve Anadolu üzerinden Ortadoğu'ya açılma imkanına sahip olan İzmir Türkiye ekonomisinin itici güçlerinden birisi nüfus açısından Türkiye'nin 3. büyük şehri ve ticari açıdan da Türkiye'nin 2. büyük şehridir. Tarihin en eski limanlarından olan ve geçmişi 5 bin yıl öncesine dayanan İzmir ile dünyanın en büyük limanlarından birisi haline gelecek olan Çandarlı Limanı'nın bu bölgede olması da tesadüf değildir. Bugün İzmir'e 4 bin 500'e yakın ihracatçı firmaya ev sahipliği yaptığı gibi 13 organize sanayi bölgesi 2 serbest bölgesi 4 teknoloji geliştirme bölgesi ve ticaret limanlarıyla sadece Türkiye'nin batısında değil Akdeniz'in doğusunda da iş ve yatırım için cazibe merkezidir. Amacamız İzmir'in hali hazırdaki potansiyelini Türkiye'nin dinamizmi ile birleştirmektir. İzmir sadece kültür ve turizm boyutuyla bir cazibe merkezi değil aynı zamanda iş ve ticaret hayatının da merkezlerinden birisidir. İzmirden 2015 yılında 8 milyar dolar ihracat, yaklaşık 8,5 milyar dolar ithalat yapılmıştır. 2002 yılında 5 milyar dolar civarında olan İzmir'in dış ticaret hacmi bugün 16 milyarı aşmıştır."

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.