Dolar 32,5622
%0.15
Euro 34,6933
%0.09
Altın 2.414,980
%-0.73
Bist-100 9.645,00
%-0.5

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
​Sendikalar kararlı: 'Hodri meydan'

​Sendikalar kararlı: 'Hodri meydan'

Erdoğan 1 Mayıs'ın Taksim ve Kadıköy'de kutlanmasına izin vermeyeceklerini belirtti ama sendikalar Taksim'e çıkmaya kararlı. Türk İş Erdoğan'ın açıklamaları üzerine toplanma kararı aldı.

  • Ege Postası
  • 20.04.2014 - 13:30
Mustafa Çakır / Cumhuriyet - Başbakan Tayyip Erdoğan’ın Taksim’in yanı sıra Kadıköy’de de 1 Mayıs kutlamalarına izin verilmeyeceğini açıklaması, Kadıköy’de kutlama kararı alan Türk-İş’te “şok” yarattı. Türk-İş’in Kadıköy’de kutlama yapmak için İstanbul Valiliği’ne yaptığı başvuruya da henüz yanıt verilmediği ortaya çıktı. Türkİş yönetimi Erdoğan’ın açıklamalarını değerlendirmek üzere toplanma kararı aldı.
Taksim’de 1 Mayıs kutlamalarına ilişkin tartışmalar devam ederken Başbakan Erdoğan’ın açıklamaları 1 Mayıs’ı Kadıköy’de kutlama kararı alan Türk-İş için de sürpriz oldu. Türk-İş Genel Sekreteri Pevrul Kavlak yönetim olarak görüştükten sonra bir açıklama yapacaklarını söyledi. Türk-İş Yönetim Kurulu üyesi Nazmi Irgat, konfederasyon olarak Kadıköy’de kutlama yapmak için valiliğe başvurduklarını ancak henüz kendilerine bir yanıt verilmediğini belirtti.
Irgat, Kadıköy dışında Yenikapı ya da başka bir meydanda kutlama yapmayı ise düşünmediklerini bildirdi. “Bugüne kadar Kadıköy’e izin veriliyordu. Şimdi Başbakan mı kapatıyor” diyen Irgat, yönetimde değerlendireceklerini, gerekirse Başkanlar Kurulu’nun da toplanabileceğini belirtti. Irgat, İstanbul Valisi ile de konuyu görüşeceklerini söyledi.

‘O zaman Taksim’
Türk-İş içerisindeki muhalif 10 sendikanın oluşturduğu Sendikal Güç Birliği Platformu’nun (SGBP) Dönem Sözcüsü, Tek Gıda-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Türkel ise kutlamaların hep birlikte yapılmasından yana olduklarını belirterek, “Öncelikle Taksim, o olmuyorsa Kadıköy’de hep beraber kutlanmasından yanayız. Ama eğer Kadıköy’de de kutlayamazsınız deniliyorsa o zaman bize düşen görev yeniden Taksim’dir. Hodri meydandır. Burası muz cumhuriyeti değil. Burası Başbakanın diktatörlüğünde yönetilen bir ülke değilse insanların özgürlükleri de vardır” dedi.
Petrol-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın da, “Başta işçi konfederasyonları olmak üzere emeğin diğer dostları 1 Mayıs’ı İstanbul’da ortaklaşa kutlamalılar. Başbakanın gösterdiği adreste değil kendi istedikleri yerde özgürce kutlamalılar” diye konuştu. 1 Mayıs’ı Kadıköy Meydanı’nda kutlama kararı alan Türkiye Kamu-Sen’in Genel Başkanı İsmail Koncuk, Türk-İş’in daveti üzerine bu kararı aldıklarını, kendileri için bir meydan şartı bulunmadığını bildirdi.

Beko: Boyun eğmeyiz
1 Mayıs’ı Taksim’de kutlama kararı alan DİSK Genel Başkanı Kani Beko da dün CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu ziyaret etti. Beko, görüşmede Kılıçdaroğlu’nun emekçilerin 1 Mayıs’ı Taksim’de kutlamalarına izin verilmesi gerektiğini söylediğini bildirdi. Kılıçdaroğlu’nun hükümetin 1 Mayıs’la ilgili AİHM kararına da uyması gerektiğini belirttiğine dikkat çeken Beko, “Bizimle birlik-beraberlik içinde olduğunu ifade etti” dedi.
Beko, 1 Mayıs’ın Taksim’de kutlanması için Cumhurbaşkanlığı’ndan istedikleri randevuya ise henüz yanıt gelmediğini söyledi. 1 Mayıs’ı Taksim’de kutlama taleplerinin görmezden gelinemeyeceğini vurgulayan Beko, “Geçen yıl yaşananların yeniden yaşanmasını kesinlikle istemiyoruz. Başbakan da bunların yaşanmamasını istiyorsa önce AİHM’nin Taksim’le ilgili aldığı kararına saygı duyması gerekir. AİHM kararlarını tanımıyorsa o zaman çıksın tanımıyorum desin. Biz boyun eğecek bir örgüt değiliz. Örgütümüzün aldığı karar doğrultusunda 1 Mayıs’ta Taksim’de olacağız” dedi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.