Dolar 32,3240
%0.23
Euro 35,1085
%-0.04
Altın 2.299,790
%0.98
Bist-100 9,08
%3.1

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
​Başbakan Davutoğlu  İş Dünyasıyla Buluştu...

​Başbakan Davutoğlu İş Dünyasıyla Buluştu...

Başbakan Ahmet Davutoğlu, İzmir’de yüksek teknoloji içeren yeni yatırımlarda 5. bölge teşviki uygulayacaklarını söyledi. VE MÜJDE VERDİ

  • Ege Postası
  • 01.02.2015 - 02:03
İZMİR- Başbakan Ahmet Davutoğlu, İzmir'de yüksek teknoloji içeren yeni yatırımlarda 5. bölge teşviki uygulayacaklarını söyledi.

Ege İhracatçı Birlikleri 2014 İhracatın Yükselen Yıldızları Ödül Töreni İzmir Sivil Toplum Buluşması'na katılan Başbakan Ahmet Davutoğlu, ileri teknoloji yatırımlarının Türkiye ekonomisinin en önemli zaaflarından biri olduğunu ifade ederek Türkiye'nin katma değerinin güçlenmesi için orta ve yüksek teknolojilere ağırlık verdiklerini belirtti. Sadece niceliksel olarak artış değil, yüksek teknolojili ihraç ürünlerinin ortaya koyulması gerektiğini kaydeden Davutoğlu, "Niceliksel olarak artışı da sağlamak lazım. Yüksel teknolojiyi teşvik etmek lazım. Yüksek teknoloji içeren yeni yatırımlarda 5. bölge teşviki uygulayacağız. Yüksek teknoloji içeriyorsa 5. bölge muamelesi uygulayacağız. Yüksek teknolojili yatırımları hem teşvik etmiş olacağız hem de Anadolu'nun her yerine yaymaya çalışacağız. İstanbul ve Marmara etrafında yoğunlaşan teknoloji alanlarını böylece Ege'ye İç Anadolu'nun belli merkezlerine, Karadeniz'e her yere bunu yaymaya çalışacağız. Türkiye'de ekonomik bölgesel dengesizlikleri ortadan kaldırmaya kararlıyız. Bunu en kolay yapacağımız yerlerden biri İzmir" diye konuştu.

"DAVUTOĞLU: İZMİR'E BAŞBAKANLIK OFİSİ AÇACAĞIZ"HABER İÇİN TIKLAYINIZ

"ÜRETİM POTANSİYELİNİ ANADOLU'YA YAYMAK"
İzmir'in, yükselen Asya ekonomilerinin Akdeniz'e iniş şehri olmak durumunda olduğunu ifade eden Davutoğlu, söyle konuştu:
"İzmir'imizi kara, deniz demir ve hava yollarını entegre bir stratejide buluşmamamız gerekiyor. Coğrafya her şeydir. Her şeyi inşa etmek için temel zemin coğrafyadır. Ankara- İzmir arasında hem otoban hem de yüksek hızlı tren yapıyoruz, yapacağız. 14,5 saatlik güzergahı 3,5 saate indireceğiz. Bu İzmir'in hinterlandı ile buluşması demek. İstanbul- İzmit Körfez geçişi ile birlikte 2017'ye kadar otoyol tamamlanmış olacak. Bu da İstanbul'un Bursa'nın Kocaeli'nin zengin sanayi havzasının aktarım hattını İzmir'e taşıyacak. 9 saat süren yol 3,5 saate inecek. Temel hedeflerimizden biri, Marmara Bölgesi'nde yoğunlaşan o sanayiyi ve üretim potansiyelini Anadolu'nun değişik bölgelerine yaymak. Bunun için teşvik paketi çıkardık."

"HER TÜRLÜ DÜŞÜNCEYE AÇIĞIZ"

Reform paketleri açıklandığına sivil toplumun kanaatlerini açıklaması gerektiğini kaydeden Davutoğlu, "25 sektörel değişim programı açıkladık. Kasımdan bu yana daha iş dünyamızdan, özel sektörden, sivil toplumdan kanaat belirten dönüş alamadık. Sivil toplum, iş dünyası, üniversiteler, 'şurada şu değil de şöyle destekleyebiliriz' desinler. Davette bulunuyorum. Detayları inceleyin ve bize gönderin. Topluma empoze etmek için çıkardığımız bir program değil. Her türlü düşünceye açığız. Bu politika açıklamalarında beklentimiz; İzmir perspektifinden bakın. Hem temsili hem de katılımcı demokrasiyi birlikte geliştirelim. İnancı düşüncesi yaşam biçimi hepsi saygı değerdir ama sakın ola ki psikolojik duvarlar örmeyin" dedi.

"BENİM ARTIK BİR YAKINIM YOK"

Başbakan Davutoğlu, reform paketleri açıklandığından iş dünyasının kanaatlerini açıklaması gerektiğini belirterek şu anısını anlattı:
"Birini telefonla bağlamak istediler. 'Yakınımızmış' dediler. Dedim ki söyle o kimse, 'Benim artık bir yakınım yok. 77 milyon yakınım var. Hepsi aynı yakınlıkta. Kimse yakınım diye arama hakkına sahip değil artık. Başbakanlık görevini alan kişinin öncelikli vazifesi toplumun her kesiminde kim ne düşüncede ne inançta ne etnik kökende olursa olsun kendisini Başbakan'a en yakın halde hissetmeli. Hiç kimse de bu konuda ayrıcalıklı hissetmemeli. Oy vermiş ya da vermemiş olabilir ama görevi aldığımız andan itibaren bütün meselemiz toplumun her kesimine açık olma imkanının sağlanmasıdır."

"İSTABUL'UN DAHA FAZLA MAL VE İNSAN CAZİBE MERKEZİ OLMASINI ARZU ETMİYORUZ"

İzmir'i, Akdeniz'in önemli lokomotif şehri haline getirmek yükümlülüğü olduğunu kaydeden Davutoğlu, " İzmir büyük bir imkan ve sorumluluktur. Kıyının hemen arkasındaki şehirlerde büyük bir dinamizm ortaya çıkıyor. İzmir onların önüne geçmeli arkasında kalmamalı. Onları yönlendirmeli. Baskı altına alınmamalı. İzmir gelişmezse mal, enerji, ticaret akışı İstanbul'a yönelecek. Açıkçası biz İstanbul'un daha fazla mal ve insan cazibe merkezi olmasını arzu etmiyoruz. İstanbul küresel bir şehir olarak büyüyecek. İstanbul'un yükünü hafifletmenin bir yolu İzmir'i, Mersin'i, İskenderun'u güçlendirmektir" dedi.

"DURMAK YOK İHRACATA DEVAM"

Toplantıda konuşan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ise 2014 yılının dünyada çok önemli gelişmelerin olduğu bir yıl olduğunu belirterek, "2014 yılı ihracatçılarımızın üstün gayretleri, hükümetimizin destekleri ile yüzde 5 artırdık. Allah bereket versin. Hedeflerimizden biraz uzaklaştık ama 2002'den bu yana ihracatımızı yüzde 13 artırarak dünyanın sayılı ülkelerinden biriyiz. Biliyoruz 2015 yılı zor bir sene ama eminim ki 2014'ten daha zor olmayacaktır. 2015 yılı inşallah ihracatımız açısından son derece önemli bir yıl olacaktır. 2014 yılında Türkiye olarak büyümemizin yüzde 2,5 doğrudan ihracattandır. Asıl olan en sağlıklı büyüme şekli de budur. Buna milli büyüme de diyebiliriz. 2015 yılı her anlamda iyi olacak. Durmak yok ihracata devam" şeklinden konuştu.


ÖDÜLLERİ DAVUTOĞLU TAKDİM ETTİ

Davutoğlu, konuşmasının ardından en fazla ihracat gerçekleştiren dış ticaret sermaye şirketi birincisi Pargamon Satatus Dış Tic. A.Ş., en fazla ihracat kaydı olan bölge birincisi Petkim Petrokimya Holding A.Ş., en fazla üretim ve ihracatı gerçekleştiren firma İzmir Demir Çelik Sanayi A.Ş., Brıtısh Amerıcan Tobacco Tütün Mamülleri San. ve Tic. A.Ş., CMS Jant ve Makine San. A.Ş., Indesıt Company Beyaz Eşya Paz. A.Ş., Üniteks Tekstil Gıda Motorlu Araçlar Sanayi ve Ticaret A.Ş., KLC Gıda Ürünleri İTH. İHR. ve Tic. A.Ş., Özdoğu İnşaat ve Tic. LTD. ŞTİ. ile Balta Floorcoverdıng Yer Döşeme San. ve Dış Tic. A.Ş. yetkililerine ödüllerini takdim etti. 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.