Dolar 32,5004
%0.08
Euro 34,6901
%-0.12
Altın 2.496,860
%0.5
Bist-100 9.693,00
%1.77

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
8. MINEX Fuarı’nın teknolojisi hayat kurtarıyor

8. MINEX Fuarı’nın teknolojisi hayat kurtarıyor

Türkiye ve dünyadan maden sektörü temsilcilerini İzmir’de buluşturan MİNEX - 8. Madencilik, Doğal Kaynaklar ve Teknolojileri Fuarı, sergilediği son model dev maden makinaları ve teknolojileriyle göz doldurdu. Madencilik sektöründe insan hayatı açısından en önemli güvenlik unsurları arasında yer alan, bir madencinin 36 saat ve gerekli eklemelerle daha fazla hayatta kalmasını sağlayan sığınma odaları, sektör profesyonelleri tarafından dikkatle incelendi. 8. MINEX Fuarı göz doldurdu

  • Ege Postası
  • 28.10.2019 - 09:58

Türkiye’de önemli bir sektör olarak öne çıkan madenciliğin buluşma noktası MINEX – 8. Madencilik, Doğal Kaynaklar ve Teknolojileri Fuarı, İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde İZFAŞ ve TMMOB Maden Mühendisleri Odası işbirliğiyle fuarizmir’de misafirlerini ağırladı. Dünyanın dört bir yanından binlerce sektör profesyonelinin ticaret yapmak için buluştuğu 8. MINEX, Türkiye’nin 2019 sonunda hedeflediği 5 milyar dolarlık ihracat hedefine katkı sağlamayı amaçlıyor. Sergilenen dev madencilik makinaları, maden işleme makinaları ile ekipmanları, yardımcı teçhizatlar, işyeri sağlığı ve güvenlik malzemeleri gibi birçok sektör ihtiyacı, profesyonellerle 8. MINEX’te bir araya geldi.

Hayat kurtaran ‘Odalar’ MINEX’te

Fuarda katılımcılar son teknolojilerini profesyonellere sundu. Madencilikle ilgili makinaların yanında madencilerin olası bir kaza anında hayatta kalmasına olanak sunan ‘Sığınma Odaları’ da büyük dikkat çekti. 13 Mayıs 2014’te Manisa’nın Soma ilçesinde gerçekleşen ve 301 madencinin hayatını kaybettiği maden kazasının ardından sıkça gündeme gelen Sığınma Odası, 8. MINEX’te misafirler tarafından incelendi. Odalar, teknolojileriyle kendine hayran bıraktı. İstenilen donanımlara göre hazırlanabilen ve en az 36 saat hayatta kalmayı sağlayan odaların içinde tuvaletleri, klimaları, oturma alanları, oksijen tüpleri gibi yaşam koşullarını sağlayacak tüm imkanlar yer alıyor.

36 saat enerji ve hava ihtiyacını karşılıyor

Katılımcı firmanın Satış ve Pazarlama Sorumlusu Eren Açıl, “Bizim sergilediğimiz sığınma odası 20 kişilik. Tamamen kapalı sisteme geçtiğinde 36 saat, 20 kişi için enerji ve hava ihtiyacı sağlıyor. İçinde kimyasal tuvalet mevcut. Karbondioksit ve karbonmonoksit dönüşümü sağlayan bir sistem var. Klima, çeşitli gaz izleme cihazları bulunuyor. Bunun dışında koyduğumuz odaya yüzeyden bir sondaj hattı istiyoruz. Buradan hava, enerji ve haberleşme sistemi çekerek göçük ya da kaza anında hatta bir şey olmadığı durumlarda saat sınırlamamız da olmuyor madenciler için. Odadaki tüm materyallerin yanmama özelliği var. Metalik madenlerde zorunlu hale geldi. Son birkaç senedir kazalar yaşadığımız kömür ya da farklı madenlerde zorunlu değil. Kullanıcı ve firma inisiyatifine bırakıldı. Bir oda ile 20 kişiyi kurtarmak fazlasıyla güzel bir şey” şeklinde konuştu.

Sığınma odası hayat kurtarır

Bir başka katılımcı firmanın Satış ve Pazarlama Koordinatörü Ali Gökoğlu ise, “14 kişilik bir sığınma odası sergiliyoruz. Minimum 36 saat çalışma süresi var. Son derece sağlam bir yapısı var, sızdırmazlık özelliği bulunuyor. Yangına dayanıklı, insan sağlığını etkilemeyen malzemelerden oluşuyor. İsteğe göre bu sığınma odası büyütülebiliyor ve madende de kurabiliyoruz. Metal madenlerde zorunlu, kömürde muaf tuttular. Sığınma odası hayat kurtarır. İsteğe göre sığınma odasının özellikleri değiştirilebiliyor. Maden sahiplerinin isteklerine göre bu odaları şekillendirebiliyoruz. İçinde madencilerin sıkılmaması için oyun aktivitesi bile var” diye konuştu.    

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.