Dolar 32,4786
%-0.19
Euro 34,9606
%0.38
Altın 2.436,080
%0.53
Bist-100 9.717,00
%-0.05

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
8. Günde gündem ilçe kongreleri ve Soyer'e sitem

8. Günde gündem ilçe kongreleri ve Soyer'e sitem

TV 35 ekranlarında yayınlanan Sekizinci Gün programında Konak, Karabağlar, Çiğli ilçelerindeki delege seçim sonuçları ve olası ilçe başkan adaylarının kimler olduğu masaya yatırıldı. 8. Günde gündem kongreler ve Soyer'e sitem

  • Ege Postası
  • 11.12.2019 - 15:09

EGEPOSTASI - Programda üç ilçeyi ele alan TV 35 Yönetim Kurulu Başkanı Mithat Umutoğulları ve Gerçek Haberci Genel Yayın Yönetmeni Adem Nakçı, son durumu değerlendirdi.

İlçe değerlendirmeleri öncesinde, Mithat Umutoğulları  İzmir’de yayın yapan bir internet medya grubunun Tunç Soyer hakkında,  adaylığı öncesinde hakarete varan eleştiriler yapmasına karşın Soyer’in başkan olmasının ardından geçtiğimiz günlerde bir araya gelerek yemek yemesi ve fotoğraf çektirmesini sert bir dille eleştirdi.

Umutoğulları, eleştirisini, “Bu arkadaşlar o dönem Aziz Kocaoğlu’na çok yakın olan hatta Fatih Yapar Kocaoğlu’nun arabasından inmeyen, hafta sonu değişik ilçelere seyahat eden bir arkadaşımızdı. Ne zaman ki Tunç Soyer aday adayı olduktan itibaren inanılmaz dehşet verici yazılar yazdılar. Kocaoğlu’nun koltuğunu korumak açısından. Bu arkadaşlar inanılmaz büyük eleştiri hatta hakarete varan yazılar yazdı. Geçtiğimiz gün bir yemek yenmiş Tunç Bey de davet edilmiş. Fotoğraftaki ifadeler mimikler ne kadar samimidi? Ne Tunç Beyin ne de arkadaşların gülümsemesini ben samimi görmüyorum. İnsanlar kendilerine yapılanları unutmamalı. Şahsi kanaatimdir. Türk basınının geldiği yer burası maalesef” şeklinde yaptı.

Umutoğulları, Tunç Soyer’in bir internet sitesine verdiği demeci de gündeme getirdi. Mithat Umutoğulları, ilçe kongre sürecinde Soyer’in tarafsız olduğunu belirtmesine karşın Rıfat Nalbantoğlu ve Mustafa Özuslu’nun on yıldır birlikte yürüdüğü arkadaşları olduğunu belirterek örtülü destek verdiğini söyledi.

SOYER ÇOK İNCE VE ZEKİCE MESAJ VERMİŞ

Umutoğulları, “Soyer tarafsızım demişti. Fakat Tunç Başkanın enteresan açıklaması var. ‘on yıl öncesinden beri siyaset yaptığım arkadaşlarım var. Rıfat Nalbantoğlu ve Mustafa Özuslu gibi. Onların alanda çalışmasından daha doğal bir şey yok. Ben yokum kardeşim siz istediğinizi yapabilirsiniz, ben taraf değilim. Kamu gücünüzü kullanmanıza izin vermem. Bu anlamda sıkıntı yok’. Soyer’den örtülü destek demek bu. Karışmıyorum ama arkadaşlarım siyaset yapıyor, kamu gücünü kullandırtmıyorum ama diyor. Tunç başkan aslında çok zekice. CHP kamuoyuna çok ince olarak ben buradayım mesajını vermiş” değerlendirmesini yaptı.

PROGRAMIN SATIR BAŞLARI:

Mithat Umutoğulları: Bu arkadaşlar o dönem Aziz Kocaoğlu’na çok yakın olan hatta Fatih Yapar, Kocaoğlu’nun arabasından inmeyen, hafta sonu değişik ilçelere seyahat eden bir arkadaşımızdı. Ne zaman ki Tunç Soyer aday adayı olduktan itibaren inanılmaz dehşet verici yazılar yazdılar. Kocaoğlu’nun koltuğunu korumak açısından. Bu arkadaşlar inanılmaz büyük eleştiri hatta hakarete varan yazılar yazdı. Geçtiğimiz gün bir yemek yenmiş Tunç Bey de davet edilmiş. Fotoğraftaki ifadeler mimikler ne kadar samimidi? Ne Tunç Beyin ne de arkadaşların gülümsemesini ben samimi görmüyorum. İnsanlar kendilerine yapılanları unutmamalı. Şahsi kanaatimdir. Türk basınının geldiği yer burası maalesef. Çok eleştirdiğimiz siyasiler bizim de olabilir ama birinin koltuğunu korumak için yapılan eleştiriler değildir. Fotoğrafı görünce şaşırdım. Fotoğrafın içeriğine baktığınızda çok samimi olmayan iki mecburiyet karşısında verilen fotoğraf. Tunç başkanı anlayabilirim niye kavga etsin k? Ama o arkadaşların yüzlerindeki rahatlama herhalde onların içinde bulunduğu ruh halini gösteriyor.  Dünya menfaat dünyası olmuş. Tunç beyin babası hakkındaki eleştirilere bu stüdyodan ben cevap vermiştim. Bu adam on yıldır belediye başkanı, şimdi mi aklınıza geldi babası demiştim. Bu konuyu yine ben söylüyorum. İnsanlar kendisine yapılanları unutmamalı. Eleştiri olur tabi. Siyasetçinin eleştiriyi hazmetmesi olmalı. Ama günlerce aynı konuyu işleyenlerle bir araya gelmesi benim kafamda soru işaretleri oluşturdu. Bir siyasetçi kendisini eleştiren habercilerle bir araya gelebilir. Ama bu kadar sert muhalefet etmiş, bu kadar şey yapmış bir haber grubunun. Yüzündeki gülücüklere bakar mısı? Siz üç ay boyunca bu adamın ne annesini ne babasını bıraktınız şimdi de hiçbir şey olmamış gibi pişkin pişkin fotoğraf veriyorsunuz. Soyer tarafsızım demişti. Fakat Tunç Başkanın enteresan açıklaması var. ‘on yıl öncesinden beri siyaset yaptığım arkadaşlarım var. Rıfat Nalbantoğlu ve Mustafa Özuslu gibi. Onların alanda çalışmasından daha doğal bir şey yok. Ben yokum kardeşim siz istediğinizi yapabilirsiniz, ben taraf değilim. Kamu gücünüzü kullanmanıza izin vermem. Bu anlamda sıkıntı yok’. Soyer’den örtülü destek demek bu. Karışmıyorum ama arkadaşlarım siyaset yapıyor, kamu gücünü kullandırtmıyorum ama diyor. Tunç başkan aslında çok zekice. CHP kamuoyuna çok ince olarak ben buradayım mesajını vermiş.

Genel Başkan, Deniz Yücel’i işaret ediyor diyorlar. İsim vermiş mi, benim gönlüm ondan yana, o gelirse iyi olur demiş m? Öyle bir açıklama var m? Biz bile bunu kafamızın bir yerine o algıyı yerleştirmişler.

Adem Nakçı: On yıldır Seferihisar’ı, on aydır büyükşehiri yönetiyor. Uyumlu çalışacak birini istemesi kadar doğal bir şey yok. Deniz Yücel olmaz Devrim Çelik olur Ahmet olur Mehmet olur. Örtülü olarak ima etmesi de normal. On senelik yol arkadaşlığı hikaye değil.

Umutoğulları:  Dün o belediye başkanı aday adayı iken yerden yere vuran, babasına kadar hakaret eden mezardan çıkarıp siyasi malzeme haline getirenlerin onun koluna girip pişkin pişkin fotoğraf vermesi etik değil. Tunç başkan kibarca ben varım diyor. Tunç Başkan zaten taraf olmasaydı Nalbantoğlu da Özuslu da buna cesaret edemezdi. Kamu gücünü kullanma meselesi içi boş bir kelime.

Nakçı: Dimyata pirince giderken elindekinden de olma durumu var. İlçelerde belediye başkanlarına muhalif olanlar kendilerine Nallbantoğlu-Özuslu yapısının içine atıyorlar kendilerini. Kendi kendilerine vaatler veriyorlar. Balçova’da mavi liste çıktı ama bu yapıyla hiçbir alakaları yoktu. Tunç Soyer’in bu açıklaması bir yanda kendini koruma hamlesi.

Umutoğulları: Genel başkanın kendisine birisim vermediğini de ifade etmiş Tunç Soyer. Deniz Yücel’i genel başkan istiyor açıklamasına karşın kamuoyuna mesaj veriyor. Hepiniz çıkın siyasetinizi yapın diyor. Çok akıllıca verilmiş bir beyan.

Nakçı: Bu aynı zamanda bu saatten sonra herkes kılıcını kınından çıkaracak, çakısını ele alacak. Çok sert bir süreç olacak.

Umutoğulları: Parti içi yarış önemli, yeter ki birbirimizi incitecek noktaya gelmesin diyor Tunç Başkan. Bizim vatandaşa güven vermemiz için kendi içinde kavga görüntüsü vermememiz lazım. Ben masadayım diyor, genel başkan isim vermedi diyor iki. Üçüncüsü kavga edilmesin diyor.

Nakçı: Vaatler havada uçuşuyor. Bir cerahati temizlemeden yarayı temizleme durumun var m? CHP’de dünya alem biliyor. Demokrasinin adalet doğruluk için mücadele ettiğini görsünler.

Umutoğulları: Çiğli’ye gelelim. Dışarıdan bakıldığında kongre sonucu belli ilçelerden biri gibi görünüyor. Ama tabi siyasetti . iki adaylı bir yarış olacakmış gibi görünüyor. Eski il başkan yardımcısı Şirin Akgül ve mevcut başkan Mert Özcan ile gidilecekmiş gibi.

Nakçı: Mert Özcan’ın arkasındaki güç belli. Yıllardır kente hakim güç. Söylemler önemli. Bu kez seçilerek gelmek istiyorum diyor mevcut başkan. Sandıktan ortak karar alınmış bir sonuç değil onunki. Karşısında Şirin Akgül var. Adaylık açıklamasının içi çok doluydu, güzeldi. Keşke hiç kavga etmesek de gücümüzü dışarıda göstersek. Yıllardır Çiğli’de, toplumun her kesimi tarafından sevilen, takdir gören biri. İşine gücüne kazancına bakarsan lorttur ama halka yakındır. Lort görünüpavam olan, daha çok insana temas eden, insana dokunan bir yapısı var. Titretir. En kötü ihtimalle bir gürler. Açık fark olacağını tahmin etmiyorum.

Umutoğulları: Ali Rıza Koçer’in çok baskı yaptığı, iş vaatleriyle delegasyonun üzerine çok gittiği söyleniyor. Mert Özcan için mahalle mahalle imza topladığı belirtiliyor. Koçer orada işin içine çok girmiş durumda. Utku Gümrükçü’nün adı yok hiçbir mahallede.

Nakçı: Gümrükçü Koçer’in adayıydı. Gerek var m? Koçer. 15 yıldır Koçer Çiğli’de var. İlçe başkanının adını kimse bilmez ama Koçer’i herkes bilir. Koçer’e rağmen gelen adamlar hep gitti. 416 delege var. Koçer oyunu iyi kuruyor. Her ilçeye bir Koçer lazım.

Umutoğulları: Karabağlar’a gelelim. Belediyenin adayı belli. Muhalefetin adayı ki? Belediye Ali İhsanYıldız ile devam etme kararı aldı. Bendoğru buluyorum. Kaç seçimi beraber götürdüler, sıkıntı yok. Selvitopu başkanın mevcut başkanıyla devam etme kararını doğru buluyorum.

Nakçı:  Bağlantısız, ortada duran adamlar da var orada. 80-90 tane. Polat Manduz’un beraber hareket ettiği bir yapı var. Karabağlar’da havuz var. Siz talep etmeden kaç tane delege talep ediyorsunu? Mavi listenin adayı belli değil daha üç dört tane isim geçiyor. Muhalefet zorlanır bağlantısızları yanına almadıkça. Ali İhsan Yıldız büyük bir gövde gösterisi yapacak yarın öbür gün. Adam ilçe binasını satın aldı adam. Rezidans tarzı bir yerde aldılar Bozyaka’da. Kardeşim ben bina sorununu da çözdüm diyecek. Artı bir öne geçecek. Ceyhan Kayhan da destekliyor. Görünen ibre ilçeden yana.  ADD, Eğit Der’in oy potansiyeli de var. 16 SIFIR önde başlıyor ilçe başkanları bir kere.

Umutoğulları:  Konak’a gelelim. Konak’ta Abdül Batur. Enteresan bir siyasetçi. Gittiği her yeri örgütlemeyi beceriyor adam. Narlıdere’de iken istediği adayı getirdi, ilçe başkanı yaptı. Konak gibi bir yerde neredeyse sadece Yalı kaldı. Yalı’yı da toplasan 40-50 delegesi var. Çok fazla güçleri kalmadı. Çağrı Gruşçu’nun Batur ile uyumu, süreçte yaptıkları onu daha güçlü hale getirdi. Batur bir oyum da olsa Çağrı Gruşçu’ya destek vereceğim dedi. Gruşçu çok zeki biri. Bayraklı’da Cemalettin Alper de Sandal’ın yanında aslanlar gibi mücadele etti. Mahalle delege seçimleri yapılırken de il kongre delege hesabı yapıldı. Dolayısıyla Abdül Batur ve Tuncay Özkan da mevcut il başkanını destekliyor, açık ve net.  Ki Ali Engin’den önce Abdül Batur Yücel’e olan desteğini açıkladı. Konak ve büyükşehir rekabeti de var.

Nakçı: Batur her dönem il başkanlarına maddi manevi destek veren bir isim.

Umutoğulları: Batur ilçesinden güçlü çıktı. Bu önemli. Ali Engin de onu destekliyor. Karşıyaka, Narlıdere, Konak üçgeni sağlam kuruldu. Selçuk Ayhan ile birlikte Bayraklı’yı kazanırlarsa Deniz Yücel’in adaylığı neredeyse bitti bitecek. Ki Selçuk Ayhan kazanırsa mavi liste. Bayraklıda Tuncay Özkan’ın desteklediği aday kazanırsa neredeyse Yücel’in işi tamam olacak.

Nakçı: Konak’ta ilk plan, gence karşı genç. Yani Gruçşu’ya karşı. İyi bir hatip. Batılı Gruşçu’ya karşı doğu kökenli biri istendi. Ama bu hesap tutmadı.

Umutoğulları: Konak’ta Şakir Başak, Mardinlidir. Ama her kitleyle iletişim kurdu. Başak, Gruşçu’yu yerine getir miydi kaygısı olsa.

Nakçı:  Şakir Başak iyi bir solcudur. İyi bir doğu kökenli yapıdadır. Her kesime yakındır. Konak’ta muhalefet güçlü. Ahmet Karadağ’ın aday olmasıyla birçok taş yerinden oynadı. Sol kanadın 37 oyu var, Karadağ ile çok yakın değiller. Bu oy nereye gidece? Mustafa Düzyol’un 20 oyu var. Güzelyalı, Murat Reis, Kılıç Reis muhtarları var. Havuz siyaseti Karabağlar, Konak siyasetine yön veriyor. Havuza atacak adam sayısı önemli. Kötü olanın en iyisine gidecek. İki taraf da kötü demiyorum. Kongre sabahına kadar birçok şey belli olmayabilir. Ama Karabağlar’da da Konak’ta da mevcut başkanlar güçlü.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.