Dolar 32,4961
%0.26
Euro 34,5721
%0.23
Altın 2.481,210
%-0.08
Bist-100 9.550,00
%-1.34

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
8.Gün’de Soyer çıkışı! ‘İnansalardı bugün Soyer görevde olmaz, Büyükşehir'e de kayyum atanırdı’

8.Gün’de Soyer çıkışı! ‘İnansalardı bugün Soyer görevde olmaz, Büyükşehir'e de kayyum atanırdı’

8. Gün programında gündem İBB Başkanı Tunç Soyer’in yaptığı İzmir bayrağı ve izcoin açıklamalarının ardından başlayan tartışmalar oldu. Programda İYİ Parti’nin büyükşehir belediye başkanı Soyer üzerinden yapılan eleştirilere olan tavrı da masaya yatırıldı.

  • Ege Postası
  • 27.06.2020 - 19:07

EGEPOSTASI-TV 35 Yönetim Kurulu Başkanı Mithat Umutoğulları, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in İzmir’in tarihte bir bayrağı olduğu, kendilerinin de gönüllülük çalışmalarına katılanlara yönelik puan esasına dayalı izcoin gibi bir parayı hayata geçirme planları olduğunu açıklamasının ardından başlayan tartışmaları değerlendirdi.

Soyer’in açıklamalarının iktidara yakın medya organları tarafından çarpıtıldığını kaydeden Mithat Umutoğulları, “Mevcut yandaş medyanın, iktidara aslında zarar verdiğini söylüyorum. Bu da tam da bunun gibi bir olay. Derslik bir olay. Bir medya kuruluşunun Soyer’in konuşmasını sırf iktidara yaranmak için, başını, sonunu, ortasını kesip işte bir İzmir’in bayrağı var diyor, arkasından da bir para birimi şey yapabilir miyizi alıyor, bunun üzerinden. Ben AK Parti milletvekiliyim, genel başkan yardımcısıyım, genel başkanıyım ya da ben bu haberi gördüğümde şuna bak ya İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı bakın ne yapıyor diyorum. İzmir’de de yeni bir furya oluştu. Genel başkan yardımcısından milletvekillerine kadar, haydi! Hemen iki satır yazı yaz tveeterdan yapıştır. Doğru değil. Memleketin başka problemleri var. Tunç Soyer’i başka konularda eleştirebiliriz” dedi.

Nakçı: İnansalardı, bugün görevde olmazdı

Gerçek Haberci Genel Yayın Yönetmeni Adem Nakçı da, durumu eleştirerek, “Ben bu açıklamanın, Türkiye’de adalet, ekonomi, hukuk, barolar sistemi bu kadar konuşulurken, sen tartışmaya yeni bir boyut yapmak siyaset yapmaktır. İzmir’de bunu konuşanlar Soyer’in dediğine inansaydı, bu videonun çıktığı günün ikinci günü büyükşehir belediye başkanı görevde değildi, ve kayyum atanmıştı. İnansalardı. Böyle bir şey olduğuna inansalardı” yorumunu yaptı.

PROGRAMIN SATIR BAŞLARI:

M.U: Soyer’in bayrak meselesiyle ilgili 1800’lerde İzmir’in bayrağı varmış. Ama bunu anlatırsak yanlış anlaşılabilir dedi arkadaşlar. Eyalet kurmak istiyormuşuz gibi algılanır ve bunu bir kitap haline getirip bunu da şey yapacağız. Hatta bunu şaka olsun diye anlatıyorum size diyor Soyer. Öbür taraftan da Konya Büyükşehir Belediye Başkanının açıklaması var. Orada sayın başkan daha cesur konuşuyor.  Diyor ki, Konya Büyükşehir Belediyesi olarak acaba Türkiye’de ilk kez bir belediye parası diyor, hatta bunu da diyor basabileceğimiz para olabilir mi diyor. Yapabilir miyiz diyor. Dijital para olması önemli değil. dijital para da basabiliriz diyor.

A.N: Hatta uygulamaya geçmek istiyor. Hatıra parası demiyor diyor.

M.U: İki tane örnek var. Bir büyükşehir belediye başkanının yaptığı. Asıl şeyi konuşmak lazım. TÜRSAB’ın yapmış olduğu yayını kayıt alıp arkasından dağıtması da ne kadar etiktir. Biz de buradan SKYPE üzerinden birçok konuk aldık.

A.N: Zoomda sadece yönetici olan kaydı alabiliyor. Ve yönetici TÜRSAB. Bununla ilgili Serdar Öztürk, büyükşehir belediyesinde ihanet var, TÜRSAB’ta ise kasıt var diyor. Sonuçta TÜRSAB yayıncıymış. Hem kayda aldık hem de sitelerimizden halka açtık diye, daha da kopyalanmasını sağlamak amacıyla. Şimdi yayıncılık ilkelerinde önce mikrofon uzattığında izin alıyorsun.

M.U: Bence oradan bakmak haksızlık olur. Orada zaten başkana sanal bir yayın olacak katılır mısınız deniyor. O da kabul ediyor. Bunun kaydını sorgulamak bence doğru değil.

A.N: Siyaseten Tunç Soyer’in bu sözüne atlamak tutarsız bir durum. Cumhur ittifakından ardı ardına açıklamalar geldi. Sanki bölücüymüş gibi. Ocak ayında AK Partili Konya Büyükşehir Belediye Başkanı AK Parti’nin kalesi bir kent. Soyer hatıra parası diyor. Konya Belediyesi bildiğin takır takır anlatıyor, belediye işlerinin iştirakini bu parayla yapacağız diyor. Yani Konya Belediyesi’ne mal sattığımızda 30 lira demeyeceğiz de 30 Koncoin diyeceğiz. Resmen legalleştirmek isteyene ses çıkarmayıp, işte Konya federasyon mu istiyor ayrılmak mı istiyor demeyen adamlar İzmir için bunu söylüyor.

M.U: Biz izcoin diye bir para yapacağız ama gönüllülük faaliyetleri karşısında bir puan yükleyeceğiz. Siz de bununla ister kent kart yükleyeceksiniz ister kültür sanat etkinliklerine bilet alacaksınız diyor. Bu şekilde dayanışma ruhuna şey yapacak bir durum diyor. Ama siyasette burada AK Partili siyasetçilerin de çok fazla şey yapmıyorum. Mevcut yandaş medyanın, iktidara aslında zarar verdiğini söylüyorum. Bu da tam da bunun gibi bir olay. Derslik bir olay. Bir medya kuruluşunun Soyer’in konuşmasını sırf iktidara yaranmak için, başını, sonunu, ortasını kesip işte bir İzmir’in bayrağı var diyor, arkasından da bir para birimi şey yapabilir miyizi alıyor, bunun üzerinden. Ben AK Parti milletvekiliyim, genel başkan yardımcısıyım, genel başkanıyım ya da ben bu haberi gördüğümde şuna bak ya İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı bakın ne yapıyor diyorum. İzmir’de de yeni bir furya oluştu. Genel başkan yardımcısından milletvekillerine kadar, haydi! Hemen iki satır yazı yaz tveeterdan yapıştır. Doğru değil. Memleketin başka problemleri var. Tunç Soyer’i başka konularda eleştirebiliriz.

Türkiye’de öyle bir hale geldi ki, artık herkes iğneyle kuzu kazar gibi, bir şey bulabilir miyi? Türkiye’de başka şeyler konuşulsun artık. Büyükşehir belediye başkanını ben de eleştiriyorum. Kendisine de zaman zaman söylüyorum. Bu kadar çok canlı yayına katılmasını doğru bulmuyorum. Bu kadar çok kendi yaşadığı herşeyi ekran önüne koymasını doğru bulmuyorum. En son üç hafta önce sen arabaya binip halkı selamlarken, burası neresi dersen, bu duyulur. Orada başkana da sormak lazmı derken Karabağlar olduğunu bilmiyor m? Karabağlar’ın neresi dese. Bunu canlı yayın olarak verirseniz tartışmaya zemin açan şeyler yaparsınız. Bu, üzerinde çok tartışılacak bir şey değil. Konya Büyükşehir  Belediye Başkanı ülkede ilk kez kendi parasını basacak belediye olabilir miyiz diyor. Bu belediye başkanını Konya Büyükşehir Belediye Başkanı kendi parasını basıp özerklik mi ilan edece? Doğru değli. CHP’liler de alıp bunu vay islami bir memleket mi kurmak istiyor demesi mi lazım'

A.N: Bunu Kerem Ali Sürekli derse dersin ki yerel yöneticidir. Ya da Hasan Kalyoncu, Tamer Osmanağaoğlu ya da Hamza Dağ, Atilla Kaya açıklarsa dersin ki yerel siyaset yapıyorlar, büyükşehiri eleştiriyorlar. Yav kardeşim bu konu için AK parti Genel Sözcüsü Ömer Çelik çıkıp saatlerce açıkladı, ayrı para basıyorlar diye. Şimdi Tunç Soyer yarın çıksa, büyük bir basın toplantısı düzenlese, ya da Faik Öztrak, biz sadece bir anı para basmak isterken, sizin adamınız devlet kurma teşebbüsü yapmış, şunu yapmış bunu yapmış. Ne diyecek Ömer Çeli? Adamı partiden mi atacak'

M.U: Banu Özdemir’in tutuklanma meselesini sayın Cumhurbaşkanı çıktı konuştu değil m? Ama niy? Yanlış bilgi gidiyor. Yanlış bilgi. Cumhurbaşkanının kaç tane danışmanı var. İzmir’de böyle bir olay olmuş diye bilgi notu koyuyorlar ortaya.

A.N: Hamza Dağ bu konuda açıklama yapmadı mesela. Sert çıkış söylemedi. Büyük ihtimalle ona sağlam bilgi gitmiş. Bu adamın kastı bu değil diye. ARGE’de adam bir de. Birşeye vakıf olduğu için çıkıp konuşmadı. Ki para basmadan  bahsediyoruz kardeşim. Antalya para basmış. Antalya adına para basmış devlet. Mardin için para basmışlar. Çok öteye gitme. FETÖ’nün marka uygulaması Türkçe Olimpiyatlarına katılmak suç. Ama o zaman basılan paralar hala tedavülde. Halen var. Aykırı bir yol çizmişsin.

M.U: En son da şaka olsun diye anlatıyorum bunu diyor. Sorulan soruya cevap veriyor. Bayrak hikayesini şaka olsun diye anlattım diyor. Bu özerklik diye anlaşılabilir diye beni uyardı arkadaşlar diyor. Bunları diyince Tunç Soyer’e büyük haksızlık diye içimden geçiriyorum.

A.N: Adam belediye iştiraklerinden mal alış verişi yapacak. Bu parayı kullanmayı teklif ediyor Konya. Millete yardımları bu parala vereceğim. Benden destek isteyen bu parayı alacak. Kendi ekonomik sistemimi kuracağım diyor. Artık adam aşmış. Hayata geçmiş. Buradakiler de katkı koysun diyor. Soyer’in mantığı şu, para puan var ya ondan. Aynı şeyi söylüyor. Sana para puan hediye edeceğim diyor yaptığın çalışmalara karşılık olarak. Öbürü ekonomik sistem kuruyor. Biri hediye öbürü ekonomik sistem. Çok farklı bir şey. Merak ediyorum. Ömer Çelik uyuyor muyd? Para basmak devletlerin uhdesindedir. Art niyet arıyorsan Konya’dan arayacaksın. Soyer söyleseydi asarlardı ibret-i alem olsun diye.

M.U: İlk haber açıklandığında, Tunç Soyer herhalde sıyırmış dedim yani. Ama ne yazık ki videonun tamamını izledim. Bu kadar da olmaz! Videonun tamamında gönüllülük esasına dayalı bir para sistemi çıkaracağız. Dayanışma ruhunu geliştirmek adına yapacağız diyor.

A.N: Birkaç ay öne Türk Tarih Dergisi’nin kapağında var, üç renkli İzmir bayrağı. İzmir Limanı Osmanlı döneminden hatta Selçuklu döneminden beri önemli. Bu kentten çıkan bütün mallar karışmasın diye hepsinin flaması var. 30-35 tane mıntıkanın. Bu bayrağı görenler bu geminin İzmir Limanından çıktığını görüyor ve anlıyor. Bu bayrağın bütün özelliği bu. Tarihte İzmir Bayrağı diye bir şey var yani. İstanbul’dan çıkanın ayrı, Girit’ten çıkanın ayrı, Ceneviz’den çıkanın ayrı bayrağı var yani.

M.U: Bir büyükşehir belediye başkanı bir şey anlatıyor. Sonra biz izcoin diye bir para yapacağız diyor. Aslında burada ülkenin içinde bulunduğu duruma da bakmak lazım. Türkiye’de iş artık o kadar başka noktaya gidiyor ki. Biz bile konuşurken tedirgin konuşuyoruz. Medya artık birinci güç. Bir adamla ilgili bir şey söylüyorsunuz, iktidara yakın gazeteler, hepsi aynı manşetle çıkıyor. Bunu izleyen adam Soyer’in şu konuşmasını izleyen hangi akıl sağlığı yerinde olan bir kişi bunu böyle yorumlayabilir. Bunlar siyasetçileri de yanlış yönlendiriyorlar.

A.N: Ben bu açıklamanın, Türkiye’de adalet, ekonomi, hukuk, barolar sistemi bu kadar konuşulurken, sen tartışmaya yeni bir boyut yapmak siyaset yapmaktır. İzmir’de bunu konuşanlar Soyer’in dediğine inansaydı, bu videonun çıktığı günün ikinci günü büyükşehir belediye başkanı görevde değildi, ve kayyum atanmıştı. İnansalardı. Böyle bir şey olduğuna inansalardı.

M.U: Bu tartışmalar, bu şey. Hüsmen Kırkpınar konuğumuzdu geçen gün. Sorduğumuz soruya dolaştırdı. İktidarın bütün planlaması HDP-CHP ilişkisi kurup, İYİ Parti’nin kafasında soru işareti oluşturmak. Soru işareti bırakmış gibi gözüküyor. İYİ Partili Müsavat Dervişoğlu’nun kendi partisinin kongresinde sarf ettiği sözlere bakalım.

Sabrın da bir sınırı var diyor. Sayın Soyer üzerinden CHP’ye mesaj verdi. Bize verilen sözler tutulmadı. Bizimle ittifak yapıyorsanız verdiğiniz sözleri tutun diyor. Şirketlere atadığınız kişilerle ilgili CHP içinden de ciddi sıkıntılar var diyerek başlıyor. Büyükşehir belediye başkanının kenti bizim de evet diyeceğimiz formatta yönetmesini istiyoruz. Daha fazla sayıda söz verilmiş demek ki.

A.N: AK Parti ve MHP HDP üzerinden vurmaya çalışıyor. Soyer habire bölücü bölücü. Bir de Soyer nafi. İmamoğlu gibi ters cevap verecek biri değil. Soyer halen kibar, naif. Israrla kibar davranmaya çalışıyor. Müsavat bey de grup başkanvekili İYİ Parti’nin. Çok sert çıkışları olabilen biri. Ufak yollu uyarı yapıyor.

M.U: Bence AK Parti ve İYİ Parti arasında ittifak söz konusu olabilir. Şimdiden Müsavat Dervişoğlu, ülkücü tabandan gelen biri. Büyükşehir belediyesine şirketlere atanan isimler üzerinden yürüyüp kendi tabanına hamle yaptı. Kongredeki zamanlaması da çok doğruydu. Bence tabanı tutmak için böyle mesaj verdi. Ama Türkiye’de bugün İYİ Parti7nin iktidar olma şansı yok. Yüzde on almışlarsa CHP’nin vermiş olduğu emanet vekiller sayesinde meclise girdiler. Bunu da unutmasınlar.

A.N: Tabanı tutma diyorsun ama Tire’de birinci sıradan büyükşehir belediye meclis üyesi istifa etti. Hem de MHP’lilerle birlikte Bozkurt selamı vererek, yuvama döndüm diyerek döndü MHP’ye. Şirketlere verdiğin üç tane isim var. Ben iki tanesini çok iyi tanıyorum. İkisi de CHP kökenli.

M.U: Aytun Çıray da gitmeden önce CHP’nin iki numaralı isimdi. İttifakta ne kadar önemli rol aldığını Aytun Beyin biliyoruz yani. Bence o kapıyı kapatmamak için şu an bir formül üretiyor.

A.N: İstedikleri kadar inkar etsinler Türkiye’nin üçüncü büyük partisi HDP. MHP ve İYİ Parti’nin toplamından daha fazla oy aldıkları yerler var.  Birileri kendi iktidarını sağlama almak için bu ayrışmayı yapması normaldir. Ama muhalefetin bu kadar tedirgin olması gerekmiyor.

M.U: Orkun Kolonyalının düğünü vardı. Mustafa İduğ, Ekrem Oran, Erhan Kılıç, Utku Gümrükçü ve Tuncay Özkan. Fotoğrafta vardı. Bu fotoğrafla mesaj mı veriyorlar acaba. Çok garip değil m? Tesadüf müdü? Tuncay Özkan’a yakın isimlerin biraradalığı. Bornova Belediye Başkanı da yeni katılmıştır.

A.N: Üçüyle birebir samimiyeti var. Adamlar sevdiği kardeşlerinin düğününe gitmişler. Gümrükçü ile uzun yıllar dostluğu var. Erhan Kılıç’ın özel kalem müdürlüğünü yaptı. İduğ ile seçim döneminde çalıştı.

M.U: Hepsiyle çalışmış. Nasıl bir yetenektir maşallah. Orkun Kalonyalı. Tebrik ediyorum seni. Bir tek seçim bölgesi olan Konak’ta çalışmamış. Her ilçede çalışmış maşallah. Maşallah maşallah. Her yere yetmiş adam. Tebrik ediyorum. Dört belediye başkanıyla seçim çalışması yürütmüş. Tebrik ediyorum kendisini. Helal olsun. Bayraklı’ya da bir ara el atmıştı sanırım. M

A.N: Adam siyaseti biliyor. Proje üretiyor.

M.U: Bu dört belediye başkanı oturdukları koltuğu ona borçlu galiba. Bence Tuncay Özkan genel başkan yardımcılığı yapıyor ya! Müthiş bir zeka. Orkun Kalonya bence CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun danışmanı olması lazım. Çünkü CHP’nin iktidara koşması için böyle bir adama ihtiyaç var. Çeşme’de bak. Buca gibi büyük metropolden oraya gönderilmesi bence büyük bir kayıp. 500 bin nüfuslu yerden 40 bin nüfuslu yere gönderilmiş. Yazık olmuş yani. Böyle yetenekli, vasıflı inşaların CHP’de olmasını büyük şans olarak görüyorum.

 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.