Dolar 32,5709
%0.09
Euro 34,9451
%0.33
Altın 2.429,750
%0.27
Bist-100 9.722,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
8.Gün'de İzmir gündemi masaya yatırıldı! Gaziemir’de yeni bir Urla sıkıntısı yaşanabilir

8.Gün'de İzmir gündemi masaya yatırıldı! Gaziemir’de yeni bir Urla sıkıntısı yaşanabilir

TV35’te yayınlanan Sekizinci Gün programına katılan gazeteciler Adem Nakçı ve Sinan Kara, TV 35 Yönetim Kurulu Başkanı Mithat Umutoğulları ile birlikte İzmir siyaset gündemini değerlendirdi. 8.Gün'de İzmir gündemi masaya yatırıldı

  • Ege Postası
  • 10.03.2020 - 13:52

EGEPOSTASI-Programda masaya yatırılan konular arasında Torbalı Belediye Başkanı’nın açıklamaları, Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda’nın 15 Temmuz nedeniyle yaptığı sosyal medya paylaşımları nedeniyle AK Parti Gaziemir Belediye Meclis Grup Başkan Vekili Uğur İnan Atmaca ile yaşadığı polemik ve açıklaması, Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal’ın belediyeye ait bazı mekanlara alkollü ruhsat almak istemesine AK Partili meclis üyelerinin itirazı ve Sandal’ın buna yönelik açıklamasıyla ortaya çıkan tepki ile Ali Babacan önderliğinde kurulacak olan yeni partinin kurucular kurulu listesinde yer alan isimler ve yeni partinin şansının ne olacağı yer aldı.

Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda’nın 15 Temmuz darbe girişimi sonrası attığı tveetleri eleştiren AK Parti Grup Başkan Vekili Uğur Atmaca İnan’a, MİT elamanı gibi çalışmışsınız, teşekkür ediyorum. Elinizdeki belgelerin hepsini Cumhuriyet Savcılığına verin. Ceza almazsak o zaman konuşuruz. Ceza alırsak buraya kayyum atanır ama Türkiye’yi kayyumlarla yönetemezsiniz. Millet size bunun hesabını bugün olmasa da bir dahaki seçimde verecektir” şeklindeki sözleri programda masaya geldi.

Kara: Gaziemir’de yeni bir Urla sıkıntısı yaşanabilir

Sinan Kara, Arda’nın Cumhurbaşkanına hakaret içeren ağır ifadelerinin bulunduğunu belirterek, ikinci bir Urla vakası yaşanabileceği uyarısında bulundu. Kara, “Halil Arda ile ilgili sıkıntı var. Bir iki hukukçu ile de görüştüm. 4 Haziran 2015’te attığı bir tweet var. Çok ağır ifadeler var. Hakarete girer. Halil Arda kayyumu davet eder gibi bir açıklama yapmamalıydı. O zaman bunları söylemiştim. Ya da demedim diyebilirdi. Beş altı yıl önce kim kimin hakkında neler neler yazmış. Bu tveeti götürüp oraya bağlarlarsa yeni bir Urla sıkıntısı yaşanabilir” dedi.

Umutoğulları: Bu muhalefet anlayışı AK Parti’ye kazandırmıyor

Mithat Umutoğulları bu konuyla ilgili olarak, “Bu tip muhalefet anlayışı AK Parti’ye kazandırmıyor. Yarın siz Halil Arda’yı koltuktan alsanız, başka bir CHP’li gelip o koltuğa oturacak. Bir şey değişmiyor. Tamam Halil Arda gidecek diyelim. Siyaset sonuç alma işi. Gaziemir’de ben AK Partili olsam bunun hesabını yaparım, nasıl iktidar oluruz. Sen gidiyorsun şimdi, şikayet ettin Arda’yı. Yargılaması 3 sene. Oraya yine bir CHP’li gelecek. Yarın seçim oldu Gaziemir’de CHP yüzde 80 oy alır. AK Parti Grup Başkanvekili doğru yapıyor. Ama partisinin filesine doğru bir şey taşımıyor” değerlendirmesini yaptı.

Umutoğulları: Sandal’ın açıklamaları talihsizlik

Sekizinci Gün’de ele alınan konulardan bir diğeri de Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal’ın belediyeye ait bazı mekanlara alkollü ruhsat alınmak istemesine AK Partili meclis üyelerinin tepki koyması üzerine yaptığı açıklamalar oldu. Mithat Umutoğulları Sandal’ın eğitimci kimliğiyle yaptığı açıklamaların birbiriyle uyuşmadığını vurgulayarak, “Gaziemir, Torbalı’yı konuştuk. Bayraklı’ya gelelim. Bayraklı Belediye Başkanının mesleği öğretmenlik. Yaptığı açıklamalara bakalım. Bayraklı meclisinde belediye kendi tesislerine alkol ruhsatı almak istiyor. AK Parti buna karşı çıkıyor. Bununla ilgili AK Parti grubuna, o bölgede gençler arabaların içinde oturup alkol alıyorlar. Ben de oğlumla alkollü yerlere gittim ama oğlumda bir değişiklik görmedim diyor. Bir eğitimcinin bu yöndeki açıklamasını inanılmaz talihsizlik olarak gördüm” dedi.

Nakçı: Yeni parti İzmir’i kötü sallayacak

Programda konuşan Adem Nakçı da, Ali Babacan önderliğinde kurulan yeni partinin kurucular kurulu ve bu listeye İzmir’den giren isimleri değerlendirdi. Nakçı, yeni partinin İzmir’den de Türkiye’den de ciddi oy alabileceğini belirterek, “İzmir’den 4 kişi var. Beşinci girmeyen isim Naci Koru. Fehmi Koru’nun kardeşi. Uzun yıllar BM Daimi temsilciliğini yapmış, e devlet programını ülkeye getirmiş. Adbullah Gül’ün kuzeni karısı. Mehmet Tekelioğlu da Gül’ün yakını. Fehmi Koru fetö’cü tartışması var diye Naci Koru’yu koymamışlar. Tekelioğlu da yok. Adamlar her bölgede genç, dinamik, belli bir eğitimi olan insanları toplamış. Hakkari’den bile kurucular kuruluna üye almışsın. Naci Koru ve Mehmet Tekelioğlu’nu almamışlar İzmir’den. İçinden yeni yeni partiler çıkıyor AK Parti’den. AK Parti artık mitoz bölünmeye girdi. İzmir’i çok kötü sallayacaklar. Ekonomi anlatacaklar daha çok. AK Parti, İYİ Parti, MHP’den alabilirler. Ülkü ocaklarından aldıkları isim var” yorumunu yaptı.

PROGRAMIN SATIR BAŞLARI:

Adem Nakçı: Torbalı nev-i şahsına münhasır bir yer kardeşim. Torbalı’da Adnan Yaşar Görmez’in seçim kaybetmesinin temel nedenlerinden biri beraberindeki basın işlerini yapan insanların yanlış yönlendirmesi. Daha seçimi kazanmamış. Yönetim eski belediyede iken şehitlerin tabelasını indirdi, kendi tabelasını astırdı. Karşılıklı atışmalar hala devam ediyor. İsmail Uygur Adnan Yaşar Görmez şunu yaptı. Seçimde orda gerginlik had safhadaydı. İki tarafın da bel aşağı vurması vardı. Başkan üçüncü dönemini rahat alabilecek iken, son anda adayları düşürüldü. İçinde hırs kalmıştı, seçimi de aldı. İntikamımı aldım dedi.

Mithat Umutoğulları: Genç bir siyasetçi bu hatayı yapabilir. Ama o değil. Yav sen ceza almışsın mahkemeden.

Sinan Kara: AKP’li belediye başkanı çıkıyor CHP Genel başkanına ağza alınmayacak laflar söylüyor. Kantarın topuzu kaçmış şu anda.

M.U: Selçuk Belediye Başkanı. Genç bir başkan. Bu adamda duygu patlaması var da, gelip de cumhurbaşkanına mı patlayacaksı? Bence yalan söylemeye gerek yok. Gaza geldim söyledim demeli. Daha dürüstçe olur.

S.K: Cumhurbaşkanı eleştirilebilir, herkes eleştirebilir. Ama eleştirirken dozaja dikkat etmek, hakaret etmemek lazım. Tayyip Erdoğan için de Kılıçdaroğlu için de geçerli bu. Üslubu dikkatli kullanacaksın, hakaret etmeyeceksin.

M.U: Torbalı en çok göç alan gelişen ilçelerden birisi. Yaşar Görmez döneminde gayri menkullerin en çok arttığı, en çok göç alan ilçelerden birisiydi. O dönem bununla ekonomideki gelişmesiyle göz önünde olan bir yer oldu. Sen buranın belediye başkanı oluyorsun, işini gücünü bırakıp işçiyle uğraşıyorsun, cumhurbaşkanına hakaret ediyorsun. Yüksel Çakmur büyükşehir belediyesinin işçiyle uğraştığı için ikinci dönem kaybetti.

S.K: 2014 döneminde kazanan AKP belediye başkanları da mobbing yaptı, bu yanlış bir şey. Bu belediye başkanlarının rövanşist davranmamaları gerekir. Önceki başkanla hesabın varsa onunla gör, işçi üzerinden bunu yapma. Yok önceki başkanın adamıymış. Bu olmaz yanlış. Sen de kendi adamlarını yerleştiriyorsun, dört sene sonra gittiğinde diğeri gelip senin yerleştirdiğin adamları talan edecek.

A.N: Aliağa, Kemalpaşa belediye başkanı da onlarca işçiyi işten çıkardı.

M.U: AK Partili belediye işten çıkarma yaptığında haber yaptığımızda ha bu CHP’li diyorlar.

A.N: Bergama üç kişiyi çıkardı, cumhurbaşkanı geliyor diye eylemlerine yasak koydu. Bu da bir mobbing.

S.K: Bergama Belediye Başkanı performans düşüklüğü gerekçesiyle işten çıkarmış.

M.U: İsmail Uygur çıkaramıyor, çünkü memur. Mobbing uyguluyor.

A.N: Bu sadece İsmail Uygur’un değil tüm belediye başkanlarının yaptığı bir iş.

M.U: Turizm Bakanı buradaydı. Bakan ve büyükşehir belediye başkanı bir araya geldi. Soyer mecliste işbirliğinden duyduğu memnuniyeti açıklamış. Ben belediye başkanı olsam bakanla iktidar partisinin milletvekilleriyle iyi geçinirim. Bir belediye başkanı bu ülkenin en başındaki adamla ilgili çıkıp konuşursa, işçiye baskı yaparsa vesaire. CHP’li belediye başkanı partisinin iktidara bu kadar yakın olduğu bir dönemde. Yav eritme, tüketme. İnsanlar Yaşar Görmez’in kıymetini bilemedik diyor, pişman. Vatandaş beni başkan azarlıyor diyor. İlgili birimleri arıyoruz hizmet alamıyoruz diyor. Belediyenin basın danışmanı ne iş yapıyor ab? Basın danışmanı kendi gazetesi varsa ve faaliyeti devam ediyorsa, bu etik değil.

S.K: İsmail Uygur’un oğlunu şirket müdürü yapması kabul edilebilir bir şey. Bunu yapmakla partisine zarar verdi. Tüm ulusal medyada günlerce sürdü. Gerekçesi ben oğlumdan başka kime güveneceğim dedi. Mübarek sana oy verenler kimle? Sen kimseye güvenmiyor musun'

M.U: Özkan Yıldız var Torbalı’da. Bu kadar bilgili, birikimli birisinin bu kadar pasif görevine getirilmesini anlayamıyorum. Gaziemir’e gelelim. Önce kendi partisiyle yaşadığı sorunlar, gündeme çok düştü. Kendi ilçe başkanıyla ilgili özellikle. Arkasından özellikle AK Parti grubuyla yaşadığı polemikler, tartışmalar. Son meclis toplantısında yaşadığı polemik hakikaten çok vahim.

A.N: Başkan siyaset yaptığını söyledi. Siyasi bir söylemle söylediğim laflar bunlar diyor. Kayyum getirmek istiyorsanız getirirsiniz diyor.

S.K: AKP’li şikayet edeceğini söylüyor. Halil Arda da diyor ki kayyum mu getireceksiniz diyor.

A.N: Halil Arda için tam dişimize göre, kimsenin tanımadığı bir insan, ezeriz geçeriz diyordu. Hiç kimsenin elde edemediği başarıyı elde etti. Konjoktör monjoktör ayrı hesap. Seçimi kaybettiysen öp başına koy.

S.K: Halil Arda’nın eleştirilerinin yanındayım. Ama hakaret olmaz. O ayrı bir şey.

A.N: Sosyal medyada Ankara kuşu diye bir şey var. her gün bir sürü insan hakkında, halen AK Partili belediye başkanı hakkında Fetö’yü öven başkanlar var diyor. Hemen sil diye uyarıyor. Arda 2015’te bu lafı söylemiş. Adam diyor ki ben söyledim siyaset yaptım diyor. Selayı niye okutuyorsunuz diyor.

M.U: Seçimden sonra biz burada AKP’yi çok eleştirdik. AK Partinin aldığı başarısızlığın temelinde HDP’nin başarısı vardı. İzmir’de de öyle. Bu HDP’nin gösterdiği tavırdı. AK Parti yapacağı bu tip şeyler İzmirliler tarafından tepkiyle karşılanıyor. Bu tip muhalefet anlayışı AK Parti’ye kazandırmıyor. Yarın siz Halil Arda’yı koltuktan alsanız, başka bir CHP’li gelip o koltuğa oturacak. Bir şey değişmiyor. İşi çözmüş AK Partililer.

S.K: Bir şey yazarken dikkatli yaz. O zaman çıkacak bunu savunacak.

A.N: Uğur Atmaca çıkıp diyebiliyor mu ki Binbaşı Reşat’ta asfalt yok diyebiliyor m? Niye hizmeti eleştirmiyorsun.

M.U: 2011’de AK Parti başarılı bir dönem geçirdi. Hiç polemiğe girmedi, AK Parti tarihinin en büyük oyunu aldı. Arkasından Binali Yıldırım operasyonlara rağmen bir milyona yakın oy aldı. Siz AK Parti’nin İzmirliye kendini anlatmalı bence, kavga etmemeli. İki üç tane yandaş gazete ile CHP’li belediyeleri yıpratmaya çalışmakla olmuyor. AK Parti İl Başkanı Sürekli, o yumuşak tarzıyla ılımlı üslubuyla siyasete yeni bir renk katmaya başladı. Özgür Hızal grup başkan vekili. Daha kibar, keyifli. Hüsnü Boztepe bana bir şey olursa, bunun sebebi Soyer’dir dedi. Bunlar iyi şeyler değil.

S.K: Halil Arda ile ilgili sıkıntı var. Bir iki hukukçu ile de görüştüm. 4 Haziran 2015’te attığı bir tveet var. Çok ağır ifadeler var. Hakarete girer.

M.U: Tamam Halil Arda gidecek diyelim. Siyaset sonuç alma işi. Gaziemir’de ben AK Partili olsam bunun hesabını yaparım, nasıl iktidar oluruz. Sen gidiyorsun şimdi, şikayet ettin Arda’yı. Yargılaması 3 sene. Oraya yine bir CHP’li gelecek. Yarın seçim oldu Gaziemir’de CHP yüzde 80 oy alır. AK Parti Grup Başkanvekili doğru yapıyor. Ama partisinin filesine doğru bir şey taşımıyor.

A.N: ilçe başkanı ile belediye başkanı arasında husumet var m? Var. AK Parti elini ovuşturdu. Bunlar birbirine girdi. Biz aradan çıkarız dediler, çıkamadılar. Şimdi aynı umut var. El altından Umut Tekin, Kasım Özkan bu bilgileri dağıtıyor diye dedikodu da yayıyorlar. Ayrıştırmayı keskinleştirmek için.

M.U: Urla’da kayyum atandı. Burak Oğuz’un mahkemesine kadar vatandaş siyasi karar alındı diyordu vatandaş da. Sonra vatandaş CHP yönetimine nasıl bu adamı getirirsiniz diye tepki gösterdi. CHP’nin Urla’da yaptığı toplantıda müthiş tepki gösterdi. Urla’da seçim olsa CHP yine yüksek oy alır. AK Parti’nin elinde önemli bir iktidar gücü var. AK Parti’nin hafta sonu kongrelerine gittim. Orda sayın bakan geliyor  hizmetleri anlatıyor. Bergama’ya inanılmaz güzel işler yapıyorlar. Ya bunu Urla’da yapalım. Bakan bey, siyasi şeylerinizi park edin, biz iş yapacağız dedi. AK Parti’nin meclis grup başkanvekilleri meclis üyeleri kendi içinde bir yarışa girmiş. Ben CHP’li belediye başkanına nasıl muhalefet yapalım. Abi yapın da bir üslubu tarzı var. Özgür Hızal yapıyor ama Soyer ile oturup çay da içebiliyor. Burada tehlikeli bir durum var. Sayın Halil Arda başkanın biraz daha sakin olması lazım.

S.K: Halil Arda kayyumu davet eder gibi bir açıklama yapmamalıydı. O zaman bunları söylemiştim. Ya da demedim diyebilirdi. Beş altı yıl önce kim kimin hakkında neler neler yazmış. Bu tveeti götürüp oraya bağlarlarsa yeni bir Urla sıkıntısı yaşanabilir.

M.U: Doğu ve Güneydoğuda iki dönem kayyum atanıyor. Tekrar HDP’li belediyeler kazanıyor. Bu bir çözüm değil. AK Parti’ye önerim daha sakin olmalı.

Çarşamba günü biraz netleşir. Yeni chp il yönetiminin nasıl bir tavır alacağını anlamamız yönünde.

S.K: Bazı genel başkan yardımcıları blok liste ile gidelim diye genel başkana baskı yapıyorlarmış. Umarım böyle yapmazlar. CHP bu yıl kongrelerde kötü sınav verdi.

M.U: Gaziemir, Torbalı’yı konuştuk. Bayraklı’ya gelelim. Bayraklı belediye başkanının mesleği öğretmenlik. Yaptığı açıklamalara bakalım. Bayraklı meclisinde belediye kendi tesislerine alkol ruhsatı almak istiyor. AK Parti buna karşı çıkıyor. Bununla ilgili AK Parti grubuna, o bölgede gençler arabaların içinde oturup alkol alıyorlar. Ben de oğlumla alkollü yerlere gittim ama oğlumda bir değişiklik görmedim diyor. Bir eğitimcinin bu yöndeki açıklamasını inanılmaz talihsizlik olarak gördüm. Çok tepkiliyim bu konuda. Devlet dünya kadar para ödüyor gençleri kötü alışkanlıklardan uzak tutmak için. Bu kafayla bakarsak devletin yaptığı boş yatırımlar. Hele hele Bayraklı gibi bu kadar muhafazakarın olduğu bir bölgede. 59 cami, 49 okul var. Eski belediye başkanı camileri her ay düzenli olarak temizlemiş. CHP’ye oy vermeyen muhafazakar kesimle ilişki kurmuş. CHP’nin oyunu arttırmış. Hiç kimse kendinde kerameti aramasın. Hele hele Sandal. Kaşıkla topladı Sandal kepçeyle topluyor şimdi.

S.K: Sandal’ın açıklaması doğru ve güzel örnek değil. Herkesin belediye başkanısın artık. Belediye başkanları okula, camiye yakın olma yönündeki yasalara dikkat etmeli.

M.U: AK Partilileri böyle bir tartışmanın içine çekip, bunlar yobaz, bak alkollü yer ruhsatına karşı çıkıyorlar.

S.K: Biz gelirsek içkiyi yasaklamayacağız diyor AK Parti de. Bunu dediğin zaman inandırıcı olmuyor. Kurallara uymak lazım ama.

A.N: Kanun sana sınırlandırma getiriyorsa uyacaksın. Çocuk üzerinden alkolü helalleştirmenin iyi niyetini görmüyorum. Çok istiyorsa Teras’ın yukarısı Dünya Barış Anıtı. Orada içilsin.

M.U: Deva Partisinin kurucular kuruluna baktım. Gelecek partisinden çok daha nitelikli.

A.N: Mir Dengir Fırat’ın kızı Helin Fırat orada. Abdurrahman Bilgiç’i almış. Adıyaman’da meşhur şeyhlerden. Batman Şırnak’ta Erkmenler var. Selma Aliye Kavaf var. Nihan Ergün var eski bakan. İzmir’den 4 tane isim var. Sanem Oktar Ögüt, Bornova doğumlu. Kadın KAGİDER’in efsane başkanı. Bu kadın Yılmaz Erdoğan’ın ilk eşi. Berfin Erdoğan’ın annesi. Kadın önemli markalarla büyük markalarla hemen hemen hepsinin tanıtımını yapmış. Büyük ihtimalle tanıtımın başına geçecek.

M.U: İzmir’den Vecdi Koru, İbrahim Dönertaş var.

A.N: Dönertaş AK Parti kurucu. Sonra İYİ Partinin Meral Akşener’in danışman kadrosunda. Şimdi buraya geçti.

S.K: Ali Babacan Gelecek Partisinden çok çok iyi.

A.N: Canberk Demirci diye 22 yaşında bir çocuk var İzmir’den. Yazılımcı. Ahmet Ulçin Yenerli var. Ali İhsan Merdanoğlu var Diyarbakır’dan. Adamlar ince eleyip sık dokumuş. Bitlis’ten üç dört tane isim var. Daha parti kurulmadan yüzde 6 sempati var Babacan’ın partisine. Davutoğlu için yüzde 2,5 – 3 veriyorlar. Millet ittifakına katılacaklar bunlar. Devaparti.org diye sosyal medya var. ilk attıkları tveet var. Merhaba demiş, tüm partileri mentionlamış. Gelecek Partisi aynı anda hayırlı olsun demiş.

M.U: Erdoğan karşıtı iki parti kuruldu. Bunların hedefi üç dört puan. Bu algıyı yıkmaları lazım. Babacan’ın açıklamaları daha ayakları yere basın, parti lideri gibi. AK Parti nasıl bir yol izleyecek bundan sonr? 17 yıl sene hiç fire vermedi bu parti. AK Parti kurulduğundan bu yana ilk defa kendi içinden iki parti çıkardı. Şahsi kanaatim İzmir’i Babacan’ın partisi ciddi etkileyecek.

A.N: İzmir’den 4 kişi var. Beşinci girmeyen isim Naci Koru. Fehmi Koru’nun kardeşi. Uzun yıllar BM Daimi temsilciliğini yapmış, e devlet programını ülkeye getirmiş. Adbullah Gül’ün kuzeni karısı. Mehmet Tekelioğlu da Gül’ün yakını. Fehmi Koru fetö’cü tartışması var diye Naci Koru’yu koymamışlar. Tekelioğlu da yok. Adamlar her bölgede genç, dinamik, belli bir eğitimi olan insanları toplamış. Hakkari’den bile kurucular kuruluna üye almışsın. Naci Koru ve Mehmet Tekelioğlu’nu almamışlar İzmir’den. İçinden yeni yeni partiler çıkıyor AK Parti’den. AK Parti artık mitoz bölünmeye girdi. İzmir’i çok kötü sallayacaklar. Ekonomi anlatacaklar daha çok. AK Parti, İYİ Parti, MHP’den alabilirler. Ülkü ocaklarından aldıkları isim var.

S.K: İYİ Parti’nin Millet İttifakından kopacağını sanmıyorum.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.