Dolar 32,5004
%0.08
Euro 34,6901
%-0.12
Altın 2.496,860
%0.5
Bist-100 9.693,00
%1.77

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
8.Gün’de gündem büyükşehir

8.Gün’de gündem büyükşehir

TV 35 ekranlarında yayınlanan Sekizinci Gün programında gündem Ankara ve İstanbul ile İzmir büyükşehir belediye başkanlarının performanslarının değerlendirdiği anket sonuçları oldu. TV 35 Yönetim Kurulu Başkanı Mithat Umutoğulları, İzmir Büyküşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in sürekli sokakta olmasına, İzmirlilere yönelik önemli projelerine karşın İzmirlilere ulusal kanallar dışında anlatılmamasının sonucunun anket sonucuna da yansıdığını söyledi. 

  • Ege Postası
  • 02.05.2020 - 01:53

EGEPOSTASI-Anket sonuçlarını değerlendiren TV 35 Yönetim Kurulu Başkanı Mithat Umutoğulları ve Gerçek Haberci Genel Yayın Yönetmeni Adem Nakçı, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın çalışmalarını iyi yapması ve bunları iyi anlatması nedeniyle açık ara önde olduğunu belirtti. Umutoğulları ve Nakçı, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer hakkındaki olumlu kanaatin oranının çok düşük çıktığı söz konusu anket sonuçlarına Başkan Soyer’in ekibinin iyi olmamasından kaynaklandığı görüşünde birleşti.

İzmir sonuçlarını okuyan Mithat Umutoğulları, “İzmir’e dönelim. Aynı araştırma şirketinin İzmir Büyükşehir Belediyesi ile yaptığı araştırma var. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer İle ilgili kanaatiniz nedir diye sormuş. Yüzde 17.8’i olumlu, yüzde 63’ü olumsuz. Fikir belirtmeyenler yüzde 18.9. İkinci grafikte de, Tunç Soyer ile ilgili genel kanaati olumlu olanların oranı yüzde 39.2, olumsuz olanların oranı yüzde 55.8” şeklinde bilgi verdi, ardından Soyer’in ekibinin sınıfta kaldığını söyledi.

İZMİR’İ TANIMAYAN, BİLMEYEN İSİMLER VAR

Umutoğulları, “M.U: Bence danışmanlarla ilgili ciddi sıkıntı var. İyi bir danışmanı olsa belediyenin burası neresi dediği noktada servis yapılır mıyd? Neden başka başkanların danışmanları bu tür organizasyonları canlı vermiyor. Başkanın her attığı adımı verirseniz muhalefete malzeme çıkıyor. İBB’nin temel sorunu İzmir’i bilmeyen danışmanların olması. Tunç Başkanın etrafında İzmir dışından gelmiş, İzmir’de hem basın biriminde hem de danışmanlık kadrosunda İzmir’i tanımayan, bilmeyen isimler var. Bu da ciddi sıkıntı yaratıyor. Emin olun Soyer’in yerel medyayla ilişkisi Seferihisar’dan kalan kendi kurduğu ilişkiler” değerlendirmesini yaptı.

Adem Nakçı: Senin elemanların bunu anlatamıyorsa, zaten iş bitmiştir

Adem Nakçı da, “: AK Parti’nin topyekun il başkanı Kerem Ali Sürekli, Atila Kaya, Hamza Dağ, Ceyda Bölünmez bunlar dahil olmak üzere hepsi aynı noktadan vuruyorlar. Soyer bu muhalefete karşın ne kadar savunuluyor peki. Soyer’in cevabı çok geride kalıyor. Cevaplar paylaşılmadığı için. AK Parti’nin basın danışmanı, Sürekli ya da ilçe başkanı, milletvekili açıklama yaptığında hemen link atıyor. Sayın vekilimiz, il başkanımız bu açıklamayı yaptı diyor. Tveetleri bile. AK Parti’nin bu kadar toplu olarak sana saldırdığı bir ortamda, senin kendi elemanların bunu anlatamıyorsa zaten iş bitmiştir. Yaptığı işi anlatsın bari” tespitini yaptı.

PROGRAMIN SATIR BAŞLARI:

M.U: Süreci çok doğru götürerek güzel işlere imza attığını düşünüyorum. Siyaset sonuç alma işidir. Seçmenin ona bakışı, Ankaralıların özellikle Mansur Yavaş’a bakışı ne kadar doğru bir iş yaptığını ortaya koyuyor. Çıkan anket sonuçlarına da bakarsak Yavaş’ın açık ara önde olduğunu görüyoruz. Bu da Yavaş açısından ve onunla beraber çalışan ekibi açısından doğru iş yaptığını görüyoruz.

A.N: İmamoğlu balonmuş’a inanmıyorum. Bir senedir sürekli soru cevap atışma ortamında. Ondan dolayı bir strateji belirleyemedi.

 

M.U: İmamoğlu’nun medyada yer bulduğu kadar hiçbir aday kendine yer bulamadı.

Siyaseti bir senedir karşılıklı atışma içinde. Yaptığı icraatları ortaya dökemedi. Hep bir mağdur edebiyatı çıkarıldı ya. AK Parti’nin tartışmacı, muhalefet etmesiyle başlattığı siyasi zemini mağduru oynayarak yapmaya çalıştı.

M.U: Virüs ile mücadelede İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ni nasıl değerlendiriyorsunuz diye sorulmuş. Yüzde 84.4 başarılı demiş.

A.N: AK Parti ve MHP nasıl değerlendiriyora bak sen. Kararsızların oranı çok önemli. 

M.U: Ankara için AK Partili seçmen yüzde 51 demiş Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin icraatına. MHP yüzde 69 demiş. İYİ Parti yüzde 89 demiş. Diğer siyasi partiler de yüzde 77.9 destek veriyor Ankara Büyükşehire. Genel ortalama yüzde 65.1. İmamoğlu’nun yüzde 48 ortalama. Sonuç itibariyle seçmenin ya da İstanbul ve Ankaralı seçmenin tavrı bu noktada. Dolayısıyla bence bu araştırma şirketlerinin şu süreçte yaptığı araştırmaları önemsiyorum. Kesin sonuçlar değil bunlar ama netice itibariyle birçok siyasetçi, büyükşehir ve Ankara büyükşehir belediyesinin de elinde veri vardır mutlaka. Bir yanlış varsa belediye başkanlarının veya ilgili yetkililerin kendilerine çeki düzen.

A.N: Pandemi havasıyla. Anket yapılsa mevcut iktidar aldığı oyun altında oy alacak. Mesele pandemi ortamında insanlık namına yapılan işlerin kendine dönmesi. Nasıl anlatmış nasıl anlatmamış hikayesi. Kim ne derse desin Mansur Yavaş dört beş adım önde gidiyor. İyi de anlatıyor. İstanbul dışındaki tüm yerler taşradır medya için. İstanbul anlatamıyorsa bu başarısızlığından geliyordur. İstanbul büyükşehir Belediye Başkanı Danışmanı Murat Ongun. Ankara’nınkini bilen var mı tanıyan var mı. Yok. Çünkü ekip olarak ve partiler üstü çalışıyor.

 

M.U: Ekibinde olanlar da ön plana çıkmıyor. Bu da başarıyı getiriyor.

A.N: İstanbul’da da tek adamlık var. Ankara’da açılışlarda bir iki tweet atıyor sadece. Yavaş MHP kökenlidir. Soldan eski tüfekler sen nereden çıktın diye bakıyorlar. Çünkü umut ettikleri, devrim türküleri, marşları söyleyen insanlardan çok suya sabuna dokunmadan ama emekçinin ve mağdurun yanında bir Mansur Yavaş var. Eminim tüm belediye başkanları vatandaşın yanındadır. Ama anlatmak ayrı bir şey. Mansur Yavaş yapıyor ve yaptığını da çok net anlatıyor. Başarısının sırrı burada.

M.U: İzmir’e dönelim. Aynı araştırma şirketinin İzmir Büyükşehir Belediyesi ile yaptığı araştırma var. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer İle ilgili kanaatiniz nedir diye sormuş. Yüzde 17.8’i olumlu, yüzde 63’ü olumsuz. Fikir belirtmeyenler yüzde 18.9. İkinci grafikte de, Tunç Soyer ile ilgili genel kanaati olumlu olanların oranı yüzde 39.2, olumsuz olanların oranı yüzde 55.8.

KOCAOĞLU YEREL MEDYA’YA ÖNEM VERİYORDU

A.N: Önceki dönem İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı olan Aziz Koca yerel medyaya önem veriyordu. Başkan  İzmir’de üç dört tane gazeteci ile diyalog içinde olması. İzmir sosyal demokratların merkezi kabul ediliyor. Bence değil. Anti AK Partili seçmen İzmirli. Mesela Aziz Kocaoğlu kendini iyi anlatabiliyor. Kocaoğlu senin radyona televizyonuna çok sık geliyordu. Ortak yayın yapıyordu. Bir tanesi müzik yayını yapan bir radyoydu, öbürü sol yayın yapandı, üçüncüsü de muhafazakarların radyosuydu.

İZMİR’İ BİLMEYEN DANIŞMANLAR VAR!

M.U: Bence danışmanlarla ilgili ciddi sıkıntı var. İyi bir danışmanı olsa başkanın “burası neresi dediği” söz medya’da tartışma konusuna malzeme  yapılır mıyd? Neden başka başkanların danışmanları bu tür organizasyonları canlı veriyor. Başkanın her attığı adımı verirseniz muhalefete malzeme çıkıyor. İBB’nin temel sorunu İzmir’i bilmeyen danışmanların olması. Tunç Başkanın etrafında İzmir dışından gelmiş, İzmir’de hem basın biriminde hem de danışmanlık kadrosunda İzmir’i tanımayan, bilmeyen isimler var. Bu da ciddi sıkıntı yaratıyor. Emin olun Soyer’in yerel medyayla ilişkisi Seferihisar’dan kalan kendi kurduğu ilişkiler.

BAŞKANIN DANIŞMANLARINA ULAŞAMIYORUZ

İzmir’in tek televizyonuyuz biz. Bir tane danışmanı bir defa bile gelip bizim televizyonumuzun kapısını çalmadı. Bu bir handikap değil midi? İBB’nin bir haberiyle ilgili videoyu almak için üç tane danışmanını arıyoruz. Biz bunu almak zorunda mıyı? Yazılı medya servisi yapıyorsun ama video haberi alamıyorsun. Ben teveccüh gösterirsem alıyorum. Yerel medyadan arkadaşlarla görüşüyorum. Kendisiyle görüşebiliyorlar. Ama danışmanına ve maalesef hem başkanlık kadrosunda hem basın danışmanlığı kadrosunda bulunanlar ulaşamıyoruz ya da sonuç alamıyoruz ulaştığımızda da. Sayın Başkan seçimlerden önce yerel medyaya destek vereceğini açıklamıştı. Bu niyetle gelmiş bir başkanın İstanbul’dan getirttiği kişilerle bu işi nasıl sağlayacak'

Bir yılı geçtik. Bu kadar yanlış şeylerden sonra İlyas Özgüven getirildi. Keşke en başından Aziz Bey döneminden kalmış mevcut sistemle gidip değişime gidilseydi.  Kendisi için önemli olan medya ayağını bu kadar hızlı değiştirmeyip, bu işi bilen, bu işe 15-20 yıldır devam eden insanlarla devam edip, kademeli değiştirseydi. Basın birimiyle ilgili ciddi yanlışı olduğunu düşünüyorum.

BAŞKAN KENDİSİNİ ANLATAMIYOR

A.N: Siz şeyh olsanız bile müridiniz yoksa. Üç dört adam sizinle ilgili keramet buyursa, herkes farklı konuşacak. Sen sabahtan akşama anlat hele bir uçsana derler. Sen iyi iş yapıyor olabilirsin. Başkanın Günlüğü diye bir uygulaması var, güzel mesela. Büyükşehirin yaptığı işleri ilçe belediyeleri biz yaptık ayağında. Benim bildiğim en az üç dört tane belediye başkanı kendi başarısıyla Soyer’in başarısızlığını kıyaslattıran anketler araştırmalar yaptırıyor. Kendini iyi anlatamaması bunun temel nedeni. Aziz Bey başkan iken tüm ilçe başkanları ona tabiydi.

BU ÇALIŞMALARI ANKARA VE İSTANBUL YAPSAYDI TÜM TÜRKİYE KONUŞURDU.

M.U: Bir büyükşehir belediye başkanı düşün. Tarıma döndü Türkiye Corona ile. Aynı Soyer, tarımla ilgili yaptığı tüm açıklamalara baktığımızda ve büyükşehire geçtikten sonra tarım politikalarıyla ilgili yaptığı icraatları, Ankara ve İstanbul yapsaydı tüm Türkiye bugün onu konuşurdu. Başkan Soyer’in tarımla ilgili kurduğu kooperatiflerle yaptığı küçük baş hayvan desteği, halk bakkalı, seyyar manav, vatandaşın ihtiyacına göre bence çok önemli işler. Manda yetiştiricilerine destek veriyor. Bunun gibi yüzlerce örnek sayabiliriz. Kaç tane belediye toprak analiz laboratuvarı kurmuş.

Organik pazarlar kuruyor büyükşehir. Aracıyı aradan kaldırıyor. On liralık ürünü üç liraya alabiliyoruz. Tüm bunları yapıyor Soyer. Soyer bunları yaparken ne kadarını vatandaşa anlatıyor. Araştırma şirketinin yaptığı araştırmanın faturası kime çıkar'

Sokağa çıkıyor, ihtiyaca göre beş kat daha fazla yapıyor, günde belki 20 saat çalışıyor. Ama ankette sokaktaki vatandaş Soyer’i başarısız buluyor. Bunun sorumlusu ki? Bunu halka anlatamayan danışmanları… Büyükşehir belediye başkanının danışmanları sadece belli kesimin izlediği ulusal kanallara kanalize ederse Soyer’i, Soyer de kendisi gibi düşünen belli kesim var, o kesimden başkalarına anlatamaz.

A.N: Aziz Kocaoğlu üç farklı görüşten radyoya aynı anda çıkıyordu, ortak yayın yapıyordu. Bunu ayda bir yapıyordu. İzmir’e sesleniş yapıyordu. Benim muhabirim takip ediyordu. Keşke Soyer’in Kocaoğlu’nun ekibinden bir tanesi yanlış yapıyoruz demiyor m? Danışmanların hedefi Sayın Soyer’i oralarda görmekse yaptıkları doğrudur. Merkez medyanın başkenti İstanbul, idari başkenti Ankara.

İZMİR’İN TEK TELEVİZYON KANALINDA TEK TANITIM ÇIKMADI

Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ulusal kanallara çıkıyor. Bu kanallarda 15-20 çıkıyor. Bu süre içinde ne nlatabilir. On dakikası polemikler üzerine, on dakikası yerel. Ödemiş’in köyünde ne yaptığını anlatabiliyor mu, ya da Konak’ta yaptığını. Çünkü süresi yetmez. Kendini anlatıyor ama yaptığını. 14 aydır İzmir’de yayın yapan tek televizyon var, 14 ayda bir tane İBB tanıtımı bu televizyonda dönmemiş. İzmir’in tek televizyonu. Bir tane danışmanı bu televizyonun kapısını açmamış. Bu kanalı arayıp da bu haberi girebilir miyiz, bizim için önemli dememiş. Ana haberde her gün büyükşehir haberi var, bir kere bile teşekkür ederiz dememişler.

SOSYAL MEDYA EKİBİ SINIFTA KALMIŞTIR

Bu kentin dinamiklerinden uzak büyükşehir belediye başkanının kadrosundan ne beklersin. Karşıyaka, Menemen’e gittiğinde bu platformlarda kendini görmeyenler Soyer’in başarısız olduğunu söyler. Soyer’in sosyal medya ekibi sınıfta kalmıştır kimse kusura bakmasın. Soyer bugün bir şey paylaşmış sosyal medyasından. Bir gireyim dedim merak ettim. DİSK Genel Başkanı, sanatçılardan Onur Akın, Nevşin Mengü sunuyor, Meltem Cumbul var, üç kişi daha var. 560 kişi var. İBB’NİN SOSYAL medya hesabında sadece 560 kişi bu yayını izlemiş. Bizi en az 4,5 bin kişi izliyor. Büyükşehir belediye başkanından bahsediyoruz ya. Koca büyükşehir belediye başkanının tweeter veya youtube’ndan 561 kişi izlemiş 1 Mayıs özel programını. Ne anlatacaksın bana anlat abi'

BÜYÜKŞEHİR YAPTIKLARINI ANLATAMIYORSA...

A.N: AK Parti’nin topyekun il başkanı Kerem Ali Sürekli, Atila Kaya, Hamza Dağ, Ceyda Bölünmez bunlar dahil olmak üzere hepsi aynı noktadan vuruyorlar. Soyer bu muhalefete karşın ne kadar savunuluyor peki. Soyer’in cevabı çok geride kalıyor. Cevaplar paylaşılmadığı için. AK Parti’nin basın danışmanı, Sürekli ya da ilçe başkanı, milletvekili açıklama yaptığında hemen link atıyor. Sayın vekilimiz, il başkanımız bu açıklamayı yaptı diyor. Tveetleri bile. AK Parti’nin bu kadar toplu olarak sana saldırdığı bir ortamda, senin kendi elemanların bunu anlatamıyorsa zaten iş bitmiştir. Yaptığı işi anlatsın bari.

BAŞKANIN DANIŞMANLARI YEREL MEDYAYI YOK SAYIYOR

M.U: Tunç Soyer İzmir’de yerel kanallarda yaptığı programşar Soyer’in  medya ekibi bu mecralara çıktığını paylaşmıyor. Halk TV, Fox TV paylaşılıyor. İstanbul’dan gelmiş bir danışman bu hassasiyetleri öne koyar ve yayınlarını bu şekilde yaparsa, benim gibi bir kanalın İzmir’de ulusal yayın yapıyoruz çünkü. Karasal yayında da varım. Sayın başkan yayınıma çıktığında sosyal medya hesabından paylaşımı yapılmıyor. Ya da başka bir yerel medyaya çıktığında. Başkanın danışmanları yanında. Ulusal bir medyaya çıkması gerekiyor. Eğer çıkarsa İzmirliler haberdar oluyor. İzmir medyasına çıktığında ama sayın başkan sosyal medya hesaplarından duyuru yapılmıyor. Çünkü oradaki zihniyet seni yok sayıyor. Dolayısıyla İzmirliler sayın Başkanı dinleyemiyor. Ne kadar başkanı koruyup kolluyor danışman.

HATAY BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİNİN DANIŞMALARI…

Bugün Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı çıktı. Bugün haber müdürüne, editörlere, basın danışmanı, özel kalem müdürü, daire başkanına kadar insörtler hazır oldu mu, şu girsin bu girsine kadar işlerine hakim. Başkanın çıktığı mecrayı güzelleştirmeye çalışan bir ekip var. Bir taraftan da İzmir medyasını yok saymaya çalışan bir ekip var. Anket sonuçlarının kötü çıkıyor olmasının nedeni ben değilim ki sen değilsin ki. Başkanın vizyonunu hazırlayacak olan İstanbul’dan ya da başka mecradan gelmiş olan arkadaştır. İzmir’in sitelerini, gazetelerini yok sayıyorsun yarın da seçimlere yaklaştığında onlar da sizin ricalarınızı yok sayacaklar. Bu gidişat tehlikeli  Başkan Soyer açısından. Bence Tunç Soyer’in az önce saydığımız eksikleri yapan ekibi, başkanın sonunu hazırlıyor, bu net.

A.N: İzmir’i bilen DHA temsilcisi bir ismin gelmesi önemli.

M.U: İki defa telefonda konuştum. Umarım toparlayıcı olur. Sorun bir tek bizde değil. Başka yerlerde de problem var. Başkanın kendini anlatabileceği şey bu. Ben olsam gezi turunu canlı vermem. Çünkü riskli.

 

A.N: Pronter’dan konuşuyor cumhurbaşkanı diye CHP’liler eleştiriyor. Hata yapılmasın diye. AK Parti düzen içinde yapıyor. Bugün bir milletvekilinin 1 Mayıs videosunu izledim, ne oluyor dedim. Sen milletvekilisin. Kafada baret, değişik havalar tavırlar. Sosyal medyayı sosyal şov alanı sanıyorlar. Sen o görüntüyle empati yaptığını sanıyorsun ama. Tüm belediye başkanlarının temel sorunu bu.

 

M.U: Yarın bir gazetenin halkın bakkalına destek kampanyası. Birçok sanatçı gelip destek verecek. Büyükşehir belediye başkanı da sanırım katılacak. Madem böyle bir proje yapılacaksa İzmir medyasına bir çağrı yapılıp bu konuda bir destek alınabilir miyd? Böyle bir kampanya yapılacaksa bir gazete kendisine statü kazandırmak adına böyle bir şey yapıyor. Bir büyükşehir belediye başkanının bence bunu kabul etmemesi gerekiyor. Bunu büyütelim daha fazla kitleye ulaştıralım diyebilir.

A.N: Tüm birimlerde revizyon var. Birisi pandemi döneminde büyükşehir belediyesi 156 konser ihalesine çıkılmış. Youtube üzerinden yayın yapıyorlar, olabilir. Ama anlatımda eksiklik var. Birçok insan birçok şeyi bilmiyor. Danışmanlarla bürokratlar arasında gerilim var. Aziz beyin bürokratları iş üreten, çalışkan tipler. İzmir’i bilmeyen adamların engel olma çabası içinde olduğunu düşünüyorum.,

 

M.U: Tunç Başkan kadar aktif, sokakta olan bir kişiyi pazarlayamamak, bu kadar yeteneksiz olmak çok mu zor anlamak. Yerel medya önemli. Özellikle CHP’li belediye başkanları için. İktidarın bu kadar kendi medyasını oluşturduğu bir dönemde yerel medya gerçekten çok önemli. Yerel medya olmasa CHP’li belediyelerin nefes alacağı alan olmayacak. Sayın başkanın ekibinin de bu konuda hassas davranmalarını bekliyorum. Aksi taktirde zararı kendileri görecek.

 

 

 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.