Dolar 32,5437
%0.01
Euro 34,9217
%0.27
Altın 2.427,060
%0.16
Bist-100 9.675,00
%-0.49

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
8. Gün'de de gündem: Corona virüsü! Hükümet nasıl bir tedbir alacak'

8. Gün'de de gündem: Corona virüsü! Hükümet nasıl bir tedbir alacak'

TV 35 ekranlarında yayınlanan 8. Gün programının gündem maddesi Corona virüsü ve Türkiye’ye etkilerinin neler olacağı, AK Parti’de virüs nedeniyle kongrelerin ertelenmesi ve bir anket şirketinin yaptığı ankette 4 İzmirli CHP’li belediye başkanının yer alması konuları oldu. 8. Gün'de de gündem: Corona virüsü!

  • Ege Postası
  • 17.03.2020 - 09:22

EGEPOSTASI-TV 35 Yönetim Kurulu Başkanı Mithat Umutoğulları, Covid 19 virüsünün Türkiye’de son görülen vaka sayısının 47’ye yükselmesinin ardından alınan önlemlerin yerinde olduğunu ancak kapanmak zorunda kalan birçok işyeri nedeniyle başta esnaf olmak üzere vatandaşın ekonomik anlamda ciddi sıkıntı yaşadığını, hükümetin buna yönelik adım atmasının beklendiğini söyledi.

Umutoğulları, “Türkiye’de zaten bir ekonomik kriz var. Hem esnafı hem işvereni hem çalışanı kıt kanaat zor geçiniyor. Bu ertelemeler, kapatılan işyerleri bir sürü insan işsiz kalacak. Hükümet buna nasıl bir tedbir alacak'” diye sordu.

Umutoğulları: Bayır’ın bu gafını doğru bulmuyorum

Umutoğulları programda CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır’ın birçok kurumun ardından camilerin neden kapatılmadığı açıklamasının CHP açısından vatandaş nezdinde sorun teşkil edeceğini savunarak, “Tacettin Bayır bir konuşmasında camileri gündeme getirdi. Camiler neden kapanmıyor dedi. Alkollü mekanlar kapatılıyor ama camiler neden kapanmıyor dedi, üç saat sonra kapandı zaten. CHP’nin iktidar olamamasının gerekçelerinden bir tanesi bu tip çıkışlar. Buna gerek var m? CHP’li bir milletvekilinin.. Niyetini sorgulamıyorum. Korona ile ilgili hükümetin yaptığı bir sürü şey var, hiçbir Allah’ın oğlu Sağlık Bakanlığı’nı bu konuyla ilgili eleştiremez. CHP’li milletvekilinin bu gereksiz gafını doğru bulmuyorum” eleştirisini yaptı.

Nakçı: Keşke söylememiş olsaydı ancak

Gerçek Haberci Genel Yayın Yönetmeni Adem Nakçı da Bayır’ın açıklamasının erken olduğunu ancak Diyanet İşleri Başkanlığı’nın daha erken hareket etmesi gerektiğini söyleyerek, “Bu biraz da Diyanet’in eksikliğinden kaynaklandı. Diyanet Başkanı çıktı açıklama yaptı, ezanlar olacak, ama toplu namazları kılmayın dedi. Bayır keşke üç saat daha sabredebilseydi. Keşke söylememiş olsaydı, keşke de Diyanet bu işi daha önce çözmüş olsaydı. Aklın yolu birdir” değerlendirmesini yaptı.

PROGRAMIN SATIR BAŞLARI:

Mithat Umutoğulları: Türkiye’de zaten bir ekonomik kriz var. Hem esnafı hem işvereni hem çalışanı kıt kanaat zor geçiniyor. Bu ertelemeler, kapatılan işyerleri bir sürü insan işsiz kalacak. Hükümet buna nasıl bir tedbir alaca? Küçük esnafa kredi mi açaca? Nasıl bir yol haritası çizilece? AVM’ler kapanacak deniyor. 35 50 bin lira kirası var. 20’ye yakın personel çalışıyor.

Adem Nakçı: Buca’da öğretmenler sokağındaki kafelerde 800 işçi çalışıyor en az. İşsizlik maaşı var ama sadece on ay. Ekonomide de bir öteleme yapılmak zorunda. Dünya Bankası’nın ve IMF’nin açıklaması var. Bir trilyon dolar destek olunacak. Bundan yararlanılsın. İçinde 300 tane yolcunun olduğu İngiliz gemisinde 5 korona vakası var, kimse kabul etmemiş. Biz kabul ettik. Yardımlaşma da var. Biz ciddiye almadık, sokağa çıkmayın diyorlar İtalyanlar. Çinliler fuara gelince oradan bütün ülkeye yayılıyor. Doktorlar sokağa çıkmayın diyor, kimse takmıyor, bulaşmaz diyorlar. Öyle olmuyor. Televizyonlarda bir sürü adam cirit atıyor. Geçen gün bir profesör isyan etti. Yalan yanlış bilgiler var. Allah’a inanmadıkları için ölüyorlar diyorlar. İran, Suudi Arabistan’da da var.

BAYIR'IN CAMİ AÇIKLAMASI GEREKSİZ 

Mithat Umutoğulları: Tacettin Bayır bir konuşmasında camileri gündeme getirdi. Camiler neden kapanmıyor dedi. Alkollü mekanlar kapatılıyor ama camiler neden kapanmıyor dedi, üç saat sonra kapandı zaten. CHP’nin iktidar olamamasının gerekçelerinden bir tanesi bu tip çıkışlar. Nasıl AK Parti içkili yerlerle ilgili bir belediye meclis toplantısında burayı alkollü alan ilan edelim diyor, AK Partililer karşı çıkıyor. Hemen yaşam kaygısı var İzmirlilerin diyorlar. Belki bölgesel olarak yanlış, hemen böyle algılanıyor. Ülkenin diğer yerlerinde CHP’nin dinle ilgili bir sıkıntısı olduğunu düşünüyor insanlar. Bayır’ın da yapmış olduğu açıklama CHP’nin zaman zaman içinde bulunduğu, AK Parti’nin bir türlü kıramadığı, algı. Aynı şeyi CHP’li Bayır yaptı. Bu kadar insan ölmüş, birçok işyeri kapatılmış. İnsanların bir sürü sıkıntısı var. Bayır’ın konuştuğu konu, camilerle ilgili çelişkisini ortaya koydu. Buna gerek var m? CHP’li bir milletvekilinin.. Niyetini sorgulamıyorum. Korona ile ilgili hükümetin yaptığı bir sürü şey var, hiçbir Allah’ın oğlu Sağlık Bakanlığı’nı bu konuyla ilgili eleştiremez. CHP’li milletvekilinin bu gereksiz gafını doğru bulmuyorum. Etkisi İzmir’de çok hissedilmiyor ama.

KEŞKE SÖYLEMEMİŞ OLSAYDI

A.N: Bu biraz da Diyanet’in eksikliğinden kaynaklandı. Diyanet Başkanı çıktı açıklama yaptı, ezanlar olacak, ama toplu namazları kılmayın dedi. Bayır keşke üç saat daha sabredebilseydi. Keşke söylememiş olsaydı, keşke de Diyanet bu işi daha önce çözmüş olsaydı. Aklın yolu birdir. Geçen hafta Cuma hamam başı sinagoglarda toplu ibadete karşıyız dedi. Önlem aldın, karantina uyguluyorsun.

M.U: Vaka arttıkça tedbir alıyor hükümet. Değişen duruma göre pozisyon alıyor. Tacettin Bayır haksızdır demiyorum. Ben işin siyasi politik durumuna bakıyorum.

A.N: Bu virüs 3 saat havada asılı kalabiliyor. SÜREKLİ mutasyon geçiriyor. Kesin önlemi uhan’da yaptılar. Bir Allah’ın kulunu dışarı çıkarmadı. Adam karantinaya alınmış, yurtta, ben burada rahat etmiyorum diye kavga çıkarıyor. Polis zoruyla durdurdular. İki Corona’lıyı serbest bıraktığında 2 bin kişinin enfekte olma süresi bir buçuk iki gün. Bu açıdan bakıldığında Tacettin Bayır haklı.

M.U: Niye başka yerleri değil de camiyi söylüyor o zaman. Niye CHP’li milletvekili söylüyor'

A.N: AK Partililer çekiniyor ondan söylemiyor. Hisar Camisi’nde en az 3-4 bin kişi namaz kılıyor. Tüm İzmir karantina altına alınmak zorunda kalırdı. Musevi cemaatinin başı sinagoga gelmeyin diyor.

SONAR ENKETİNDE DÖRT CHP'Lİ BELEDİYE BAŞLANI VAR

M.U: İzmir’de ülke genelinde yapılan ankette, ilçe belediye başkanları başarılı başarısız mı diye soruyor Sonar. Çukurova Belediye Başkanı birinci çıkıyor. Çiğli Belediye Başkanı üçüncü oluyor. Efeler Belediye Başkanı dördüncü oluyor. Mustafa İduğ Bornova Belediye Başkanı sekizinci, Erhan Kılıç Buca Belediye Başkanı dokuzuncu, ve Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin onuncu çıkıyor anketten. Yani ilk ona on ikiye 4 tane İzmirli belediye başkanı seçilmiş.

M.U: Sonar’ın büyükşehir belediye başkanları arasında da anketi vardı. İmamoğlu birinci çıkmıştı. Konya ikinci olmuştu. Tunç Soyer, üçüncü olmuştu. Dördüncü Fatma Şahin, beşinci Ankara Belediye Başkanı Mansur Yavaş çıkmıştı.

ANKET BANA İNANDIRICI GELMEDİ

A.N: Bana samimi gelmedi. Bana göre en başarılı belediye başkanı Mansur Yavaş. Birçok uygulamada öne çıkan isim o oldu. Beşinci çıkması komik geldi bana. Bence İmamoğlu ve Yavaş yer değiştirmeli. Fatma Şahin’e haksızlık yapılmış yeri daha düşük olmalı. Yavaş’a duble haksızlık olmuş, üstte olmalıydı. İnandırıcı gelmedi bu anket bana.

İDUĞ GÜMRÜKÇÜ'DEN DAHA BAŞARILI

M.U: Geçmiş dönemde bir çok belediye başkanı yurtdışına gidip ödül alırdı. Nerede o belediye başkanlar? Bir yıl olmuş belediyede. Bu belediye başkanları içerisinde bir yılı dolmuş dört tane belediye başkanı var. Şahsi kanaatim, İduğ ve Gümrükçü’nün yer değiştirmesi gerekiyor bence. Gümrükçü sokakta bir belediye başkanı evet doğru. Ama başarı kriterine gelince, Mustafa İduğ’u belediyecilik açısından ondan daha başarılı. Buca Belediye Başkanı Erhan Kılıç’ın da Çiğli başkanına göre daha başarılı olduğunu düşünüyorum. Buca Belediyesi geçmiş dönemden gelen ekonomik kriz nedeniyle sıkıntı yaşıyor ama buna rağmen belediyenin hiçbir faaliyeti aksamıyor. Muhalefet partisinin milletvekilleriyle kurduğu diyalog, işbirliği önemli. Çiğli belediye başkanı da ilçenin geri kalmış, yapısal nedenlerinden dolayı geçmiş dönemlerde yapmış olduğu, kültür sanat etkinliklerinde çok başarılı işler yaptığını düşünüyorum. Bu anlamda bir vizyon kazandırdı.

MENEMEMEN VE KARŞIYAKA BAŞKANLARI BAŞARILI

Ama yeterli mi, değil. Belediyenin ciddi ekonomik sıkıntıları ve işçilerle yaşanan gerilim var. Bence bunları çözmesi gerekiyor. Menemen, Karşıyaka belediye başkanlarının yaptığı güzel işler var. Karabağlar Belediye Başkanı var, bence İzmir’in en tecrübeli belediye başkanlarından birisi. Bu bence büyük bir haksızlık. İsmail Başkan ne yaparsa yapsın Tunç Başkanın gölgesinde kalacak.

A.N: İsmail Başkanı ilçe başkanlığından beri tanırım. Seferihisar’ın öz evladıdır, sokakta çocukla da konuşur.

M.U: Bornova’da Kamil Okyay, Olgun Atilla hep Aziz Kocaoğlu’nun gölgesinde kaldı. Aynı şeyi İsmail Başkan yaşıyor. Tunç Soyer’den sonra o koltuğa oturup aynı ölçüde bir şey yapması mümkün değil, dolayısıyla gölgesinde kalır.

A.N: Mustafa İduğ’un bir senelik kiralama bedeli ile belediyenin on yıllık araç ihtiyacını karşıladı her şeyden önce. Erhan Kılıç büyük bir siyasi krizin içinden çıkması söz konusu. Önce kendi partisi içinde barışı sağladı. İlçe kongrelerinde, delege seçimlerinde kavga olmasına rağmen hiç topa girmedi, son güne kadar. Gümrükçü sokakta çok seviliyor olabilir. Sokağın nabzıdır. Telefonlara bakmama sıkıntısı var Utku Başkanın. Kılıç’a, İduğ’a, Yetişkin’e çok kolay ulaşabiliyorsunuz. Selçuk’a çok sık giderim. Elle tutulur şu yatırım yapıldı diyemezsiniz.

SELÇUK BELEDİYE BAŞKANI DAHA NE YAPSIN

M.U: Selçuk Belediye Başkanına başarısız dersen çok yanlış yaparsın. Selçuk gibi küçük bir ilçede yaptığı faaliyetler önemli. Kadın gidip Selçuk gibi bir yerde 60 milyon lira bütçesi olan bir yerde, 200 milyon borcu olan bir belediye başkanı ne yapabili? Yol yapıyor, çöp topluyor, tüm etkinliklere katılıyor. Vatandaşıyla barışık. Kendi ilçesinde yapmış olduğu faaliyetlerde sokakta mı, insanlarla iç içe m? Yaşadığı yere göre belediye faaliyetlerini sürdürebiliyor m? Hangi başkana gidersen git hepsi benden önceki kötü yönetmiş diyor. Bunları kenara bırakalım. Utku Başkan sokakta, etkinlikler yapıyor. Metropol belediye başkanlarının dikili ağacı olması gerektiğine inananlardanım. Seferihisar’ın 28 bin nüfusu var. Ne yapacak abi'

İzmir’in neresine gitsek yüzde 50 60 üzeri memnuniyet çıkar. Oy vermişler zaten. Anket işleri bence erken ve boş.

A.N: Her anketi birincisi Hakan Tartan değil miyd? Ne oldu'

M.U: AK Parti’de yeniden aday olacak isimler belli. Yerine atanacak isimler de belli bazı ilçelerde. Korona virüsü var ilçe başkanı olamıyorum. Kalana da bekleyene de zulüm.

AK PARTİ'DE BAŞKANLAR ATANAMADI AMA...

A.N: 12 taneden 11’i aday değilim dedi. Bir tek Bornova açıklama yapmadı. Bornova ve Gaziemir için altı kişi çağırıldı. Foça, Menemen, Ödemiş ve Çeşme’nin çalışma yetersiz bulundu. Onlar yeniden görüşülecek. Bornova’da Hasan Ali Karaman yeni başkan olarak kabul ediliyor mu şu a? Ama hala Cevdet Çayır başkan. Çayır görevi bıraktığım diye açıklama yapmadı hala. Kongreler 24’üne kadar ertelendi. Genel merkezin belirlediği gelmesi gereken isim var, bir de hala ben aday değilim demeyen halen başkan olan biri var. Coronadan dolayı AK Parti kongrelerinin ertelenmesi AK Parti’nin işine geldi. Çünkü kapıda ciddi bir kriz var. Kemalpaşa’da Yaşar Kırkpınar bir daha milletvekili olmayacağını düşünüyor. En büyük rakibi de Arif Uğurlu. Bundan önceki Mehmet Ali Başkan da şimdiki de Kırkıpınar tarafından getirilmişti. Belki Karabağlar çekilebilir ama Bayraklı ve Bornova ısrarlı. Biri isyan ettiğinde AK Parti’de diğerleri de cesaretleniyor. Özellikle de adayı beğenmezlerse. Bornova’da da aynı durum olabilir. Kerem Ali Sürekli’nin eli hafifledi. Olası kriz buzluğa şimdilik kaldırıldı.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.