Dolar 32,4909
%-0.15
Euro 34,9626
%0.38
Altın 2.430,820
%0.32
Bist-100 9.717,00
%-0.05

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
8. Gün'de CHP listesi değerlendirmesi: Güç olma ihtimali olan tüm odakların üzeri çizilmiş

8. Gün'de CHP listesi değerlendirmesi: Güç olma ihtimali olan tüm odakların üzeri çizilmiş

Gazeteci Mithat Umutoğulları ve Ümit Kartal’ın siyaset gündemini değerlendirdiği 8. Gün programında başta CHP olmak üzere partilerin dün açıkladığı milletvekili aday listeleri ele alındı.

  • Ege Postası
  • 22.05.2018 - 12:49

HAZIRLAYAN: HALİDE DEMİR POLATLI/EGEPOSTASI-İYİ Parti’ye geçen ve ardından tekrar partilerine geri dönen 15 Milletvekili arasında olan CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır’ın CHP’nin dün açıklanan yeni listesinde altıncı sıraya kaydırılmasına büyük tepki olduğunu belirten Mithat Umutoğulları, “CHP’nin temel sorunu bu. Vefa çok önemli. Eğer siz bunu yaşattığınız bir milletvekilini altıncı sıraya koyuyorsanız, kimse artık bu partide konuşmasın” dedi.

CHP İzmir Listesinde 6’ıncı sıraya yazılan mevcut İzmir Milletvekili Tacettin Bayır’ın ailesinin de eşinin de parti emektarı olduğuna vurgu yapan Mithat Umutoğulları, CHP Genel Merkezi’nin İzmir’in tanımadığı ama cezaevine girip çıktığı için bazı isimleri üst sıralardan Milletvekili yapma gayretini anlamanın mümkün olmadığını söyledi.

HER İKİ BÖLGEDE ALEVİ KÖKENLİ İSİM YOK

Tacettin Bayır, Atila Sertel, Murat Bakan, Kamil Okyay Sındır, Ali Engin, Musa Çam gibi isimlerin örgüt içinden ve ön seçimle geldiğini vurgulayan Umutoğulları, birinci ve ikinci bölgede Alevi kökenli isimlerin de yer almadığına dikkat çekerek, CHP İzmir listesinde kendisini heyecanlandıran bir isim göremediğini kaydetti.

İTİBARSIZLAŞTIRDIĞINIZ, PSİKOLOJİK TRAVMAYI YAŞAMIŞ BİR ADAMI GETİRİP 6’INCI SIRAYA KOYUYORSUNUZ

Umutoğulları, şu değerlendirmeyi yaptı: “Bazıları da hain ilan etti onları. Adam ağlayarak gitti oraya. Kalkıyorsunuz altıncı sıraya yazıyorsunuz. Listeye yazmasanız daha iyi olur. Ailesi de eşi yıllardır eğitimci, İzmir’de kimsenin gitmediği yerlere gidiyor. Milyonlarca kilometre yapmıştır bugüne kadar. İzmir’i belki 50 defa dolaşmıştır. Bu kadar önemli bir aileyi alıp, oraya gönderiyorsunuz. Gönderdiğiniz insana bakıyorsunuz listede a yok, git altıncı listede seçil. Mehmet Ali Çelebi kimdir ab? O koştursun. CHP’de cezaevine gir üç ay yat gel milletvekili ol. Kardeşim bırak onları. Bunları alıp Milletvekili yapıp da kurtarmaya çalışma, sen bunların sorunlarını çöz. Neden tutuklandıklarının önünü kes. Bununla ilgili mücadele etme ama tutuklandı, kurtuldu hadi milletvekili yapalım. Tacettin Bayır’ın suçu n? Ön seçim olmasaydı zaten Bayır’ı Milletvekili yapmayacaktınız. Adam ön seçimden çıkıp geldi. Ön seçim olmasaydı Bayır, Atila Sertel, Murat Bakan, Kamil Okyay Sındır zaten yapmayacaktınız. Yıllarca uğraştı bu adamlar. Bu adamlar seçildi geldi. Seçilmiş adamları gönderiyorsunuz. Musa Çam önseçimlerde takır takır birinci çıktı. Örgütün bu kadar sahiplendiği bir adamı liste dışı bırakıyorsunuz. Üç ay adam tutuklu kaldı, gözaltına alındı, mahkemeye çıktı. Hadi biz bunu milletvekili yapalım. Kimin önünde yapıyorsunuz, itibarsızlaştırdığınız, kamuoyunun önüne atmış, günlerce uykusuz kalmış o psikolojik travmayı yaşamış bir adamı getirip altıncı sıraya koyuyorsunuz. Listelere bakıyorsun, seversin sevmezsin Alevi oyları, Aleviler yıllarca bu partiye hizmet etmiş, terk etmemiş insanlar. İlk beş altı yedide bir tane Alevi adam yok. Erdal Aksünger. Kiminle konuşursanız konuşun, çat diye söylerler Alevi olduğunu. Ya da Ali Engin. Listelerde abuk subuk saçma sapan şeyler var. Ya biz bir şey bilmiyoruz ya da bu adamlar başka bir şey yapıyor. Ünal Çeviköz’e ben niye oy vereyim ab? İkinci bölgeyi sürükleyenler Atila Sertel, Mahir Polat, Sevda Erdan Kılıç, Kamil Okyay Sındır olacak. Örgütün içinden gelmiş insanlar.”

BU LİSTE HİÇ HOŞ BİR LİSTE DEĞİL, BENİ BU LİSTEDE HEYECANLANDIRAN KİMSE YOK

Gazeteci Mithat Umutoğulları, Tuncay Özkan ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu arasındaki gerilim ve bunun listelere yansıyan durumunu da değerlendirerek, şunları söyledi:

“İthal adaylar var öbür tarafta. Tuncay Özkan’ın yazılmaması başlı başına bir tartışma konusu. Özkan-Kocaoğlu kavgası var. Kocaoğlu’nun Ankara’ya çıkarması böyle yorumlandı. Tuncay Özkan’ı istemediği ve genel merkezin de İstanbul’a kaydırması böyle yorumlanıyor. Musa Çam ve Mustafa Balbay yok. Balbay genel başkanlığa aday oldu ilk fırsatta kafasını kopardılar. Ali Engin’in olmaması. Bu liste hiç hoş bir liste değil. Beni bu listede heyecanlandıran adam yok.”

ÜMİT KARTAL: CHP İZMİR’DE SOLU HDP’YE AÇMIŞ OLDU

Gazeteci Ümit Kartal da, CHP İzmir listesiyle sol kanadı HDP’ye açtığını kaydederek, CHP içerisinde güç odağı haline gelecek hiçbir isme izin verilmediğinin altını çizdi:

“CHP solu HDP’ye açtı. Solda demokrat çıkışlar yapan önemli isimler yer bulamadı kendisine. Bu listeleri İYİ Parti7yi sıkıştırmak ve sol kulvarı barajı aşmak için HDP’ye bırakmak gibi bir algı olarak okumak lazım. CHP içerisinde öbek haline gelen tüm grupların dağıtıldığını gözlemleyebiliyoruz. Bu Aziz Kocaoğlu listesi de değil İzmir’e baktığımızda. 17.30’a kadar değişiklik olabilir. İlhan Cihaner ve ekibi Böke ile hareket ediyordu, oradan sadece Böke var. Öbek haline gelen, güç olma ihtimali olan tüm odakların üzeri çizilmiş. Balyoz gibi inmiş, Kılıçdaroğlu ve kurmaylarının listeyi şekillendirmedeki ağırlığı net görülüyor. Kimsenin güç ve öbek olmasına müsaade edilmeyen bir liste oluşturulmuş.”

İŞTE PROGRAMIN SATIR BAŞLARI:

Mithat Umutoğulları: Dün akşam CHP listeleri belli oldu. Yer yerinden oynadı. Kaynayan kazan. CHP’de tartışmalar da bitmiyor. Açıklanan ve bölgelere dağıtılan isimler ciddi tartışma yarattı. Sürpriz isimler vardı. Birinci bölgede genel başkan yardımcılığı yapmış Selin Sayek Böke ismi bir marka. Siyaset anlayışının beceremediği bir şeyi yaptı gülen yüzü ve pozitif enerjisiyle takdir topladı. CHP’ye ciddi bir ivme kazandırmıştı. Onun yerine ön seçimden gelmiş yedinci sıradan ite kalka girmiş bir Milletvekilinin birinci sıraya yazılması, genel başkan kendisiyle bir tutmuş yani. İthal adaylar var öbür tarafta. Tuncay Özkan’ın yazılmaması başlı başına bir tartışma konusu. Özkan-Kocaoğlu kavgası var. Kocaoğlu’nun Ankara’ya çıkarması böyle yorumlandı. Tuncay Özkan’ı istemediği ve genel merkezin de İstanbul’a kaydırması böyle yorumlanıyor. Musa Çam ve Mustafa Balbay yok. Balbay genel başkanlığa aday oldu ilk fırsatta kafasını kopardılar. Ali Engin’in olmaması.

Ümit Kartal: CHP solu HDP’ye açtı. Solda demokrat çıkışlar yapan önemli isimler yer bulamadı kendisine. Bu listeleri İYİ Parti7yi sıkıştırmak ve sol kulvarı barajı aşmak için HDP’ye bırakmak gibi bir algı olarak okumak lazım. CHP içerisinde öbek haline gelen tüm gruplarındağıtıldığını gözlemleyebiliyoruz. Bu Aziz Kocaoğlu listesi de değil İzmir’e baktığımızda. 17.30’a kadar değişiklik olabilir. İlhan Cihaner ve ekibi Böke ile hareket ediyordu, ordan sadece Böke var. Öbek haline gelen güç olma ihtimali olan tüm odakların üzeri çizilmiş. Balyoz gibi inmiş, Kılıçdaroğlu ve kurmaylarının listeyi şekillendirmedeki ağırlığı net görülüyor. Kimsenin güç ve öbek olmasına müsaade edilmeyen bir liste oluşturulmuş. Özkan’ın İstanbul’a kaydırılması ve Tacettin Bayır’ın altıncı sıraya kaydırılması. Demokrasi kahramanı ilan edildi İYİ Parti’ye gönderilen 15 Milletvekili.

Mithat Umutoğulları: Bazıları da hain ilan etti onları. Adam ağlayarak gitti oraya. Kalkıyorsunuz altıncı sıraya yazıyorsunuz. Listeye yazmasanız daha iyi olur. Ailesi de eşi yıllardır eğitimci, İzmir’de kimsenin gitmediği yerlere gidiyor. Milyonlarca kilometre yapmıştır bugüne kadar. İzmir’i belki 50 defa dolaşmıştır. Bu kadar önemli bir aileyi alıp, oraya gönderiyorsunuz. Gönderdiğiniz insana bakıyorsunuz listede a yok, git altıncı listede seçil. Mehmet Ali Çelebi kimdir ab? O koştursun. CHP’de cezaevine gir üç ay yat gel milletvekili ol. Kardeşim bırak onları. Bunları alıp Milletvekili yapıp da kurtarmaya çalışma, sen bunların sorunlarını çöz. Neden tutuklandıklarının önünü kes. Bununla ilgili mücadele etme ama tutuklandı, kurtuldu hadi milletvekili yapalım. Tacettin Bayır’ın suçu n? Ön seçim olmasaydı zaten Bayır’ı Milletvekili yapmayacaktınız. Adam ön seçimden çıkıp geldi. Ön seçim olmasaydı Bayır, Atila Sertel, Murat Bakan, Kamil Okyay Sındır zaten yapmayacaktınız. Yıllarca uğraştı bu adamlar. Bu adamlar seçildi geldi. Seçilmiş adamları gönderiyorsunuz. Musa Çam önseçimlerde takır takır birinci çıktı. Örgütün bu kadar sahiplendiği bir adamı liste dışı bırakıyorsunuz. Üç ay adam tutuklu kaldı, gözaltına alındı, mahkemeye çıktı. Hadi biz bunu milletvekili yapalım. Kimin önünde yapıyorsunuz, itibarsızlaştırdığınız, kamuoyunun önüne atmış, günlerce uykusuz kalmış o psikolojik travmayı yaşamış bir adamı getirip altıncı sıraya koyuyorsunuz. CHP’nin temel sorunu bu. Vefa çok önemli. Eğer siz bunu yaşattığınız bir milletvekilini altıncı sıraya koyuyorsanız, kimse artık bu partide konuşmasın. Listelere bakıyorsun, seversin sevmezsin Alevi oyları, Aleviler yıllarca bu partiye hizmet etmiş, terk etmemiş insanlar. İlk beş altı yedide bir tane Alevi adam yok. Erdal Aksünger. Kiminle konuşursanız konuşun, çat diyesöylerler Alevi olduğunu. Ya da Ali Engin. Listelerde abuk subuk saçma sapan şeyler var. Ya biz bir şey bilmiyoruz ya da bu adamlar başka bir şey yapıyor. Ünal Çeviköz’e ben niye oy vereyim ab? İkinci bölgeyi sürükleyenler Atila Sertel, Mahir Polat, Sevda Erdan Kılıç, Kamil Okyay Sındır olacak. Örgütün içinden gelmiş insanlar. Bu liste hiç hoş bir liste değil. Beni bu listede heyecanlandıran adam yok.

Ümit Kartal: Tacettin Bayır’ın 36 yıllık tecrübesiyle diğer vekilleri de bir arada tuttu. Bayır’a 6’ya koymaları, seçilmeme ihtimali olan bir yere konulması yakışık bir durum olmadı. İYİ Parti gerçeği de var. Birinin set olması lazım, yine Tacettin Bayır çapa yapsın deniliyor. Kahramanlaştırıyorlar. Bu dönemde gel göreve deyip, gel Tacettin Bayır, çapaya devam, sen burada dur dediler. Ayaklanmaz, ne görev versek yapar, zaten partili diye düşünülüyor. Ama kamuoyunda çok tepki gördü.

Mithat Umutoğulları: Tacettin Bayır, bence hayatında bu kadar büyük destek görmedi. Belki tanımıyordu insanlar. Partililik duruşunu, tavrını, tarzını, kişiliğinin ve karakterinin yeni farkına vardılar. Çok insanın tepkili olduğunu biliyorum. Büyük tepki var. CHP Genel Merkezi yüzüne gözüne bulaştırdı bence. Bedri Serter’e ikinci bölgeye koyuyorsunuz. Serter’in tartışmalı bir durumu var. İl başkanı olduğunda çıkıp hakkında bir sürü hikayeler anlatıldı. Bunun üzerine siz getirip yedinci sıraya koyuyorsunuz, ikinci bölge de hiç siyaset yapmadığı bir dönem. İl başkanlığı yaptı ama kim tanı? İdris Yavuz Yılmaz. Bakırçay’da İdris Başkanın ciddi bir tabanı var, özellikle yedi sekiz ilçede. Onu koyacağına İdris Yavuz Yılmaz’ı koy. Ali Engin’in siyasi anlayışını tartışabiliriz. Örgüt içindeki durumunu tartışabilirsiniz. Ama bu partide bence emeği var. 3,5 yıl il başkanlığı yapmış. İzmir’de 3 il başkanı say deseniz Ali Engin derim. Geçen seçimde de hep arkaya koydular. Siz kırk yıldır partide emek vermiş il ve ilçe yöneticiliği yapmış bir kişiyi dokuzuncu sıraya atıyorsunuz. Büyük vefasızlık yapıldığını düşünüyorum. Yedide olsa çok daha başka bir şey olabilirdi. Altıda kalırsa bunun tek sorumlusu CHP Genel Merkezidir.

Ümit Kartal: Bu bölgenin sol bir damarı var. Alevi, göçmen damarı var. Kani Beko’yu bu bölgede bekliyordum. İkinci bölgede İYİ Parti göçmen aday çıkaracak. Alevi ve Kürtlerin de yoğun olduğu bir bölge. Toplamda CHP’nin solcu isimleri liste dışı bırakması önemli. HDP’nin adayı da Alevi Kültür Derneği Başkanı ALİ Kenanoğlu olacak diye düşünüyorum. Tokatlı. Orada boş bir alan oldu. Altıok çok eleştirildi. Ama onun temas kurduğu çevrelerle temas kuracak isim yok ikinci bölgede. Yeni seçilen Sevda Erdan Kılıç ve Mahir Polat’ın performansı belirleyici olacak. Kılıç ve Bedri Serter birinci bölge politikacısı. Burada bir problem yaşayabilecekleri muhtemel. Ednan Arslan Alaatitn Yüksel ve Kocaoğlu ekibiyle hareket eden. Kritik bir yerde duruyor.

Mithat Umutoğulları: Kani Beko birinci bölgeden.  Altı da çıkmayabilir. En büyük tehlike İYİ Parti. Bir satranç yapılmış. Ama Bayır satrançta oynatılacak biri değil. bence onore edilmeliydi. Nevzat Kavalar ile görüştüm. İçi dışı bir insandı. Hayalinde milletvekilliği vardı. Yapılan teklifi kabul etseydi belediye başkanıydı. Uzun yıllar ilçe başkanlığı yaptı. 45 yıllık siyasi yaşamı var. Listede olmaması çok enteresan. Bugüne kadar siyasi yaşamımda pek çok şey yaşadım. Ama hiç bu kadar kırıldığımı hatırlamıyorum dedi. Emek ağırlıklı bir liste olsa asla üzülmezdim, 45 yılımı partiye verdim. Çok kırgın ve üzgünüm dedi. Tekrar göreve dönmem mümkün değil demiş. Partiye 45 yılını vermiş insanlara bunu yaparsanız. Ali Engin de ne diyeyim dedi. Büyük hayal kırıklığı. Listeler herkesi kucaklayan evet ya işte bu liste önemli dese kimse bugün sesini çıkarmaz. Sadece ve sadece ülkenin içinde bulunduğu durumdan dolayı ses çıkarmıyor insanlar. Ali Engin’in yerinde olsam ben listeden çıkarırım. Çıkarın beni listeden derim. Yapmayacağım dedi. Nasıl yapayım dedi. Ülkenin bu kadar urumu var iken olduk mu olmadık mı kavgasını mı yapayım dedi. O açıdan bence çok yazık ediyorlar. Siyaseti çok kolay yetişmiyor. Beş oyla il başkanlığını kaybeden bir insan dönüyor yeniden ilçe başkanı seçiliyor. Beni milletvekili yapın diyor listede bile yok. Çok daha ayakları yere sağlam basan bir liste olacak İYİ Parti’nin göreceksiniz. İkinci bölgede adam bulamıyorsunuz Sevda’yı kaydırıyorsunuz. Kontenjan dışında kalan 4 kişi için kırıyorsunuz. Aziz Kocaoğlu Tuncay Özkan’ı istemedi. Yazılmadı. Genel merkez Tuncay ricanızı kabul ettik ama listeye karışmayın dedi Aziz Beye.

Ümit Kartal: Aziz Kocaoğlu ağırlığı beklemiyordum. Ednan Arslan seçilebilirse o olacaktır. kimsenin ağırlığının olduğu bir liste değil. Tuncay Özkan’ın da ağırlığı yok. CHP Genel Merkezi kimseye müdahale ettirmemiş. İzmir listesi çok tartışmalı bir liste olmuş. Ben buraya dair varsa Aziz Kocaoğlu’nun etkisinin olduğu kişi olarak Atila Sertel olabilir. CHP Genel Merkezden başlayarak yeniden dizayn ediliyor.

Mithat Umutoğulları: Atila Sertel’de Aziz Beyin etkisi olmuş olabilir.

Ümit Kartal: Eren Erdem Mustafa Balbay Barış Yarkadaş listede yok. Bu üç isimden sonra gelir Sertel. Performans, tanınırlılık anlamında da. CHP içi tartışmalarda yeni bir tartışma çıkmış oldu. Balbay’ı beklerdim Sertel’i beklemezdim. Genel merkezde ufacık problem yaşayan herhangi bir isme tahammül gösterilmemiş. Kılıçdaroğlu sonrasına hazırlıklar yapılıyor. Tüm listelerin ağırlığının özeti bu.  Sol taraf HDP’ye kalmış gibi İzmir’de. Barajı geçer mi geçmez mi algısı gelişirse ciddi destek alabilir baraj altında kalmasın diye. İkinci bölge seçmenlerine hitap edecek adaylar yok CHP’de. Murat Bakan en çok konuşulan isim oldu herhalde. Hep genel merkezde idi. Ben de birinci sırada beklemiyordum onu. İlk üç sırada bekliyordum. Tüzük Kurultayı’nda Bülent Tezcan ile uyum içinde hareket etmesinin avantaj olduğu söylenebilir. Fena bir dönem geçirmedi.

Mithat Umutoğulları:  Çok sonuç alıcı şeyler yaptı Murat Bakan.  Bakan doğru bir strateji geliştirdi. Büyükşehirdeki grup sözcüsü Murat Bakan ile dört yıl sonraki Murat Bakan çok farklıydı.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.