Dolar 32,5901
%0.32
Euro 35,0379
%0.19
Altın 2.459,220
%0.94
Bist-100 9.879,00
%1.67

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
8. Gün'de CHP İzmir İl Kongresi masaya yatırıldı! Blok listeyi Kılıçdaroğlu istedi

8. Gün'de CHP İzmir İl Kongresi masaya yatırıldı! Blok listeyi Kılıçdaroğlu istedi

TV 35 Yönetim Kurulu Başkanı Mithat Umutoğulları ve Gerçek Haberci Genel Yayın Yönetmeni Adem Nakçı, Sekizinci Gün programında hafta sonu gerçekleşen CHP İzmir İl Kongresi’ni ve kongrenin perde arkasında yaşananları masaya yatırdı. 8. Gün'de CHP İzmir İl Kongresi masaya yatırıldı

  • Ege Postası
  • 11.02.2020 - 10:56

EGEPOSTASI- 8.Gün programında CHP İzmir İl Kongresi’nin perde arkası, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve 258 oyla yeniden CHP İzmir İl Başkanı seçilen Deniz Yücel arasında yaşanan gerilimin nedenleri, Deniz Yücel’in Beyaz listesinin neden değiştiği ve Sarı listenin neden çıktığı gibi konular ele alındı.

Mithat Umutoğulları, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in il kongresinde ortaya koyduğu tavırla partisinin genel başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na vefa borcunu sonuna kadar ödediğini ve ‘Soyer, siyaset yapmayı bilmiyor’ söylemini çürüttüğünü söyledi.

Umutoğulları: Kimse Tunç Soyer siyaset yapmayı bilmiyor demesin

Umutoğulları, “Cumartesi listeler yazılırken Tunç Soyer’e geliyorlar, sizin verdiğiniz isimler listede yok, bir şey yapmamız lazım diyorlar. Soyer hayır bir şey yapmayın, mevcut durum neyse onunla gideceğiz, kavga istemiyorum diyor. Soyer topa girse, on dakika ilçe başkanlarını çağırsa bu işin rengi değişirdi. Yücel ile olmuyor, burada şununla yürüyeceğim dese işin rengi değişir. O zaman akla şu geliyor, vefa mı kardeşim. Vefaysa Soyer vefanın Allah’ını yaptı genel başkana, kendisine yapılan haksızlıklara rağmen. Genel başkana borcunu aslanlar gibi ödedi. Vefa duygusunu bu kongrede ödedi. Aziz Kocaoğlu siyasetin s’sini bilmiyordu. Kimse Tunç Soyer siyaset yapmayı bilmiyor demesin” dedi.

30 mükerrer isim çıkmış, süre vermek gerekmez mi'

Cüneyt Oğuz’un aday olabilmesi için gerekli imzayı toplayamaması veya 30 mükerrer imza olduğunun açıklanmasının ardından kendisine süre verilmemesini de eleştiren Mithat Umutoğulları, “Kongreye dönelim. Salona giren herkes bir fotoğraf gördü. Deniz Yücel, Tunç Soyer ve Tuncay Özkan birlikte salona girdi. Orada şunu sorgulamak lazım. Listelere bakalım, kimin samimi olup olmadığı ortaya çıkıyor. Siyasette bir oturursun, biz böyle gördük, bir söz cümle vardır. Ekipler otururlar, bir taahhüt verilir, bunun için imzaya gerek yoktur. Büyükşehir belediye başkanı, ilçe başkanları, genel başkan yardımcısı gelir birlikte üzerinde mutabakata varır ve aşağıya iner. O gün salonda yaşananlar çok kötüydü. Bence Cüneyt Oğuz’un salona girip aday olmasını isterdim. Oraya bizzat görevli gelmiş gibi. Adam sana listeye vermiş, 30 mükerrer isim çıkmış. Süre vermek gerekmez m? O süreyi vermiyorsun. Adam delege, delege olmasa konuşma izni verilmeyecek. Deniz Yücel’in kongre bir iç hesaplaşmaya dönüşecek. Hem Soyer’in hem Yücel cephesi birbirine güvenmiyor. Dedik. Dediğimiz çıktı” ifadelerini kullandı.

PROGRAMIN SATIR BAŞLARI:

Mithat Umutoğulları: İl kongresi rüzgar gibi geçti. Tacettin Bayır’ın konuşması etkili oldu çarşaf listede. Blok liste olsaydı hemen bitecekti.

A.N: Deniz Başkanın sağında solunda yer aldılar Tuncay Özkan ve Tunç Soyer. Ama sonra öyle devam etmedi. Tacettin Bayır’ın hakkını vermek lazım. Zaten tüzük çarşaf liste olur diyor. Bayır’ın konuşması etkili oldu çarşaf listede. Tacettin Bayır kazananlardan biriydi.

M.U: Tacettin Bayır bu dönem parti açısından kazanımlı bir dönem oldu. Bayır partiye vermeye başladı. Önceki dönem çabası vardı ama çok samimi gelmiyordu. Ama bu dönem hakikaten iyi. Bu dönem siyaseten çok fazla beklentisi yok herhalde. Partinin önünü açmak ve katkı koymak açısından bence önemli işlere imza atıyor.

A.N: Bayır, iktidara yüründüğünün farkında olanlardan biri. Aklı selim ve sakin davranıyor. Bir önceki dönemde agresifti. Atarlıydı. Ama şimdi iktidara yakınlığı gördü bundan dolayı birçok şeyden feragat edebiliyor. Partiyi büyütmek için mücadele gerektiğini gösteriyor.

M.U: Kerem Ali Sürekli’yi getirdiler AK Parti’de. Hep doğru isimlerle gidiyor. Bence CHP de iktidara giderken bu rüzgarla daha oturaklı, deneyimli, partiyi doğru temsil edecek bir isimle gidilebilirdi. Bu isim Deniz Yücel miyd? Bence tartışılır. Yücel’in il başkanı sıfatına erişmesi için çok açık olması lazım. Kamuoyunda merakla beklenen sorular oluyor, il başkanı ortada yok. Telefonlara çıkmıyor, cevap vermiyor. İzmir gibi bir yerde daha çok konuşan bir il başkanı olmalı. Birçok kongrede Bayır konuşma yaptı. Savunduğu fikirlerle salonlardan çok alkış aldı. CHP açısından Bayır’ın 37 yıllık siyasi yaşamında geldiği nokta çok üst noktada. Bir siyaset anlayışı var. İzmir milletvekilleri içinde bir iki milletvekili var bu niteliğe sahip. Örgütün havasını yakalamış bir isim. Dolayısıyla CHP’nin Bayır ismi üzerinde ciddi düşünmesi gerektiğini düşünüyorum. Bayır’ı en çok eleştiren ve en az görüşen isim olarak söylüyorum bunu. Abi gibi konuşuyor. Abi ise bence Bayır bu kriterlere uyuyor.

A.N: Kaç kişi İYİ Parti’ye gitmeyi kabul edebilirdi. Türkiye’de siyasette taşlar yerinden oynadı.

SALONA GİREN HERKES BİR FOTOĞRAF GÖRDÜ

M.U: Kongreye dönelim. Salona giren herkes bir fotoğraf gördü. Deniz Yücel, Tunç Soyer ve Tuncay Özkan birlikte salona girdi. Orada şunu sorgulamak lazım. Listelere bakalım, kimin samimi olup olmadığı ortaya çıkıyor. Siyasette bir oturursun, biz böyle gördük, bir söz cümle vardır. Ekipler otururlar, bir taahhüt verilir, bunun için imzaya gerek yoktur. Büyükşehir belediye başkanı, ilçe başkanları, genel başkan yardımcısı gelir birlikte üzerinde mutabakata varır ve aşağıya iner. O gün salonda yaşananlar çok kötüydü. Bence Cüneyt Oğuz’un salona girip aday olmasını isterdim. Oraya bizzat görevli gelmiş gibi. Adam sana listeye vermiş, 30 mükerrer isim çıkmış. Süre vermek gerekmez m? O süreyi vermiyorsun. Adam delege, delege olmasa konuşma izni verilmeyecek. Deniz Yücel’in kongre bir iç hesaplaşmaya dönüşecek. Hem Soyer’in hem Yücel cephesi birbirine güvenmiyor. Dedik. Dediğimiz çıktı.

Cüneyt Oğuz genç bir isim. Tek başınaydı. Bir de yanında bir arkadaşı vardı. Çok enteresan bir durum bu.

A.N: Yeni Tüzüğe göre mükerrer oylar çok önemli demiştik. Dikkat edin. Bence o tüzüğe mükerrer imza sahipleri eklenmeli. Bir süre vermedin, büyük ayıp. Oğuz da ben süre istedim, verilmedi dedi. Genel merkez görevlendirecek birini getirecek, o da gerekeni yapacak dedik. Israrla çarşaf liste olacak dedim. Herkes bloka kitlenmişti.

M.U: Blok kanadı istenmesinin nedeni büyükşehir kanadı buraya güvenmiyor.

A.N: Mustafa Özuslu ve Nalbantoğu birçok kişiyi arayıp büyükşehir başkanı çizilecek, o nedenle blok olsun  dediler. 392 oy alan iki kişiden biri Balçova İlçe başkanı diğeri Tunç Soyer.

ÖZKAN SALONUN SAHİBİ GİBİ OTURMUŞTU

M.U: Buradaki hikaye, ne Soyer ne Yücel. Yukarıda filler tepişir çimenler ezilir hikayesi. Tuncay Özkan salonun sahibi gibi oturmuştu. Sen delegasyonun kantarına çıkıyorsun değil m? Kendini tartacaksın. Bir genel başkan yardımcısı diyelim ki yazıldı. Yazıldıktan sonra ya da Deniz Yücel aday oldu, il başkanı oldu ama kurultay delegesi olmadı. Nasıl açıklayacaksın bun? Burada hikaye şu. Cüneyt Oğuz programımızda ne dedi, aday olursam seçimi kazanacağım dedi. Oğuz aday olsa il başkanı olurdu. 113 iptal oyu var.

A.N: CHP delegasyonu oy kullanmasını bilmiyor kardeşim çarşaf oy. 113 oy iptal ne demek! Çarpı atmayı unuttuk demişler. 30 il yöneticisi seçeceksin deniyor, en fazla 30 deniyor. Adam 24 tane yazıyor.

TUNÇ SOYER KILIÇDAROĞLU'NA BORCUNU ASLANLAR GİBİ ÖDEDİ

M.U: Kongre öncesi bir gerginlik yaşandı, büyükşehir cephesi ile. Tunç Soyer ve ekibi siyaset yapmayı bilmiyor diyorlar. Realiteye bakalım, Soyer Yücel ile çalışmak istemiyorum demiş. Ancak Soyer Nalbantoğlu ve Özuslu yemek yiyorlar, genel başkan Deniz Yücel konusunda kararlı, bize yakışan onun yanında durmak diyorlar. Cumartesi listeler yazılırken Tunç Soyer’e geliyorlar, sizin verdiğiniz isimler listede yok, bir şey yapmamız lazım diyorlar. Soyer hayır bir şey yapmayın, mevcut durum neyse onunla gideceğiz, kavga istemiyorum diyor. Soyer topa girse, on dakika ilçe başkanlarını çağırsa bu işin rengi değişirdi. Yücel ile olmuyor, burada şununla yürüyeceğim dese işin rengi değişir. O zaman akla şu geliyor, vefa mı kardeşim. Vefaysa Soyer vefanın Allah’ını yaptı genel başkana, kendisine yapılan haksızlıklara rağmen. Genel başkana borcunu aslanlar gibi ödedi. Vefa duygusunu bu kongrede ödedi. Aziz Kocaoğlu siyasetin s’sini bilmiyordu. Kimse Tunç Soyer siyaset yapmayı bilmiyor demesin.

NALBANOĞLU VE ÖZUSLU'YA OPERASYON YAPILDI

Dön bu tarafa, Rıfat Nalbantoğlu ve Mustafa Özuslu, çarşaf liste yapalım denildi, buradaki hedef Nalbantoğlu idi. Nalbantoğlu’nun kurultay delegesi olup çıkması çıktığında Tuncay Özkan’ın rakibi olacaktı. Buradaki bütün plan, hedef Nalbantoğlu idi. O da kendisine operasyon yapılacağını adı gibi biliyordu, ona operasyon yapıldı ve kotadan düştü. Blok liste talebi, İstanbul’da blok liste ile seçime gidildi. Ankara da öyle olacak. Bu talep ne Soyer, ne Özuslu ne Nalbantoğlu’nun talebidir. Blok liste talebi bizzat genel başkanın talebidir. Fakat ne hikmetse, enterasandır, kongre salonunda blok liste isteyen grubun taraftarı çarşaf liste için el kaldırdı. Nede? Çünkü orada bir operasyon vardı, operasyon Özuslu ve Nalbantoğlu’na yapılacaktı.

SOYER: BU SAATTEN SONRA BİR ŞEY YAPMAYACAĞIZ

Mesela İsfahan Naki, Şener Akdemir, Sedredil Coşkuner. Disiplin kuruluna da Mehmet Seyrek diye bir isim veriliyor. Yukarıda anlaşıyorlar, tamam diyorlar. Cüneyt Oğuz aday olamadıktan sonra bu isimler, yazılmadığını görünce, Soyer’e gelip söylüyorlar. Soyer bu saatten sonra bir şey yapmayacağız diyor. Karşıyaka ilçe başkanı, Menemen belediye başkanı ve Karabağlar ilçe başkanı oturup sarı listeyi yazıyor. Sarı listede bu yazılmayan isimler var. Sarı liste işi buradan doğuyor. Dolayısıyla bu isimler yazılmadı. Nalbantoğlu, Özuslu ve Soyer’in korktuğu şey başlarına geldi. Devrim Barış tutunabildi, Sedrettin Coşkuner kaldı, galiba Sedreddin kadın ve gençlik kotasından düşebilir.

A.N: O akşam salonun üstünde özel bir oda var. O odada 30 ilçe başkanı, Soyer, Özkan ve Yücel vardı. Her ilçe başkanının elinde beyaz liste vardı. O listeler dağıtılıyordu. 56 il delegesi, 9 disiplin kurulu üyesi, 30 il yöneticisi, eder 95 isim. 95 isim 3 dakikada yazıp, matbaada bastıracaksın ve hemen dağıtacaksın olmaz.

M.U: İnsanları yanlış yönlendirme. Aynı liste aynı puntolarla. 11 numarada İsfahan naKİ var, onun yerine İpek Onbaşıoğlu’nu yazmışlar.

A.N: Neden panik yapıyorsun Mitha? Sarı liste beyaz liste dağıtılırken, zamanlama hatası yaptılar, beş dakika sonra sarı liste ortaya çıktı. Hepimiz oradaydık. O hızla liste hazırlayıp dağıtan adam. On dakikada 600 listeyi basıp nasıl çoğaltacaksın.

Panik yapıyorsun. Haksız olmanın paniğindesin Mithat. Sarı liste zaten hazırdı. Onu hazırlayan da Murat Bakan. Karabağlar’da toplantı yaptı ya Murat Bakan. Bakan’ın fikriyle çıktı. Bu listede Utku Gümrükçü, Erhan Başkan, Çağrı Gruşçu beklemiyor. Birileri o listenin hazırlanacağını, millet sandığa giderken çıkacağını uçuruyor bu tarafa. Liste dağıtılırken haber uçurulduğu için ikinci liste hazırlanıyor. Karşı liste hazırlanıyor. Sarı listede bir isim dikkatimi çekmişti. Bornova, Bayraklı, Konak, Buca, Çiğli, Gaziemir, Urla ikinci beyaz listeyi destekliyor.

Devrim Barış Çelik Sarı listede yok. Beyaz listede var. Günah keçisi burada Murat Bakan.

M.U: İki tane beyaz liste var. İlkinde Soyer’in isimleri var, bunu çıkarmıyorlar. Büyükşehir belediye başkanı salonda öğreniyor listeyi.

A.N: Murat Bakan bu işi yapıyor ya.

M.U: Ben diyorum ki burada etik olmayan bir şey var.

A.N: Sen beni hançerlemeye kalkarsan ben de seni hançerlerim. Sarı liste çıkmasaydı ikinci beyaz liste çıkmazdı. Bunu bilen de Şakir Başak ve Tuncay Özkan idi. Deniz Yücel’i Soyer ve Bakan istemiyor. Sen bana ihanet ettiğinde ben ne yapacağı? Bravo, devam et mi diyeceğim. Sen bana onu söyle. Karşı ile anlaşmışsın. Kılıçdaroğlu’nun bilgisi dahilinde olmuştur. Sar ılistenin karşılığı kurultayda da devam edecek. Erhan Kılıç da düştü, Buca beyaz listenin kalesi değil miyd? Bir tek Nalbantoğlu’na mı kumpas kurdular.

M.U: Sen burada takiyyecilik yapıyorsun.

A.N: Hüseyin Saygılı da Adnan Alabay da o listede yok. İki liste çıkmış. Sen ondan sonra ikinci hamleyi niye yapt? Satranç bu kardeşim.

M.U: Balçova ilçe başkanı. Çalkaya.

A.N: Binnur Akın’ı tanımıyorum. İsmini Balçova kadı kolları başkanıydı. Aygül Eryılmaz’dan devraldı. Bugüne kadar gençler, kadınlar ön planda Çalkaya’nın listesinde. Balçovalılar, Devrim Barış Çelik’e sahip çıkalım, Balçova’dan geliyorlar dedik. Yoksa Çelik de o listeden düşerdi. Çalkaya en fazla oy alan ikinci adam. İl yönetiminde en fazla oyu Aygül Eryılmaz aldı. Siyaseti bilmek böyle bir şey işte.

M.U: CHP’de siyasete başlayan, belli dönem hizmet eden insanlara siyaseti bıraktırıyorlar. En güzel örnek Cevat Durak’tır. Çalkaya, belediye başkanlığı bir şekilde olmadı, eşini getirdiler onore edip. Salonda en çok teveccüh gören isimlerden bir tanesi Çalkaya. Çalkaya PM veya MYK’ya girerse, İzmir’den önemli bir isim olarak ciddi katkı koyacağına inanıyorum.

A.N: Keşke il başkanı olsaydı.

M.U: Sedrettin Coşkuner, benim yönetimden düşmemle ilgili bir durumum yok demiş. Sarıdan önce beyaz dağıtıldı, sen haklısın diyor ayrıca. Biz bir liste üzerinde konsensüs sağladık. Ben Tunç Soyer’im. Bana gelip diyorlar ki, başkanım başka liste basmışlar. Soyer, biz bir şey yapmıyoruz, salona girin bekleyin diyor. Soyer gidip salonda oturuyor. Sonra arkamdan bu liste değil bu liste geliyor. Ben diyorum ki, çıkmışım yukarıda istişare etmişiz. İşin etiği bu. Keşke etik davransalardı…. İl yöneticileri, disiplin kurulu üyeleri, kurultay delegeleri bundan sonra koltukları için etik olmayan her şeyi yapabilirler demek ki mi diyorsun'

Büyükşehir beledie başkanına, milletvekilleri, ilçe başkanlarına söz veriyorum

A.N: Sarı listenin çıkması ahlaksızlık mıdır'

M.U: Ahlaki değildir. Masada, büyükşehir belediye başkanı, genel başkan yardımcıları, ilçe başkanları, il başkanı burada oturuyor. Ne kadar ahlaki olmayan tutum olursa olsun arkadaş bu benim imzam, namusum.

A.N: Erhan Kılıç iki oy fazla alsaydı düşmezdi.

M.U: Sedrettin Coşkuner, 200 oy almış. Bütün delegasyonun orada olduğu, oturup masada protokol imzalanıyor. Bu protokolü ben il başkanlığını, il yöneticiliğini kaybederim ama ben bu imzamdan vazgeçmem. Soyer, genel başkana söz vermiş. Etik bir şey yapmış. O da etik davranmasaydı, arkadan iş çevirseydi ne olurdu.

A.N: Soyer direndi ve bu listenin arkasında duracaksınız dedi.

M.U: Benim hedefimdeki kişi büyükşehir başkanı, il başkanı, milletvekilleri, belediye başkanları, 30 ilçe başkanı. Buradaki imzaya kim uymamışsa, kim buradaki imzaya etik bağlı kalmadıysa, hedefimdeki o. Ahlaki davranmamıştır. Kendini il yönetimine sokmak için, kurultay delegesi yapmak için etik davranmadıysa, benim hedefimdeki o.

Burası BM parlamentosu. Oturup bir karar alıyor. Biz Suriye’de savaşı bitireceğiz diyor. Arkadan Irak, Rusya ya da ABD çaktırmadan silah mühimmat veriyorlar oradaki birliklere. BM’nin verdiği kararı temsil eder mi'

A.N: BM bu adamları afişe eder, planını bozmak için her şeyi yapar. Çıkan sarı liste İzmir’in listesi değil. İlk liste İzmir’in liste. Seçilip gelen 4 tane ismi istifa ettirip yerine başka isimleri getirecekler diye telefon geldi bana buraya gelmeden önce.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.