Dolar 32,3591
%0.13
Euro 35,0198
%-0.13
Altın 2.325,670
%0.23
Bist-100 9,13
%0.49

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
8. Gün'de çarpıcı değerlendirme: 'Kocaoğlu'nun isim verdiğini düşünüyorum'

8. Gün'de çarpıcı değerlendirme: 'Kocaoğlu'nun isim verdiğini düşünüyorum'

Sekizinci Gün programında gündemi değerlendiren Mithat Umutoğulları, 24 Haziran seçimlerinin yerel seçim havasında geçeceğine inandığını, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun Ankara’ya giderek partisinin Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na isim önerdiğine inandığını söyledi. Umutoğulları, deneyimli siyasetçi Alaattin Yüksel’in İzmir’den Milletvekili adayı gösterilmesine de şaşırmayacağını belirtti. Umutoğulları’ndan 24 Haziran değerlendirmesi

  • Ege Postası
  • 17.05.2018 - 13:59

HAZIRLAYAN: HALİDE DEMİR POLATLI/EGEPOSTASI-Sekizinci Gün programında siyaset ve kent gündemini değerlendiren Radyo Egepostası Yönetim Kurulu Başkanı Mithat Umutoğulları, 24 Haziran seçimlerinin yerel seçim havasında geçeceğine inandığını söyledi.

CHP İzmir İl Disiplin Kurulu eski Başkanı Birol Soylu ile gündemi değerlendiren Gazeteci Mithat Umutoğulları, bu düşüncesini, “Partililer emek vermiş insanları istiyor. CHP ilk kez doğru bir şey yaptı. Muharrem İnce’yi gösterdi, kendi içinden. Burada da artık örgütü tanıyan isimler olmalı.  AK Parti’de aday adaylarının tamamı teşkilat içinden gelenler. Hamza Dağ Gümüşpala’da oturuyor. Siz onun karşısına dışarıdan ithal koyarsanız, Hamza Dağ CHP, AKP’lisinin de MHP’lisinin de HDP’lisinin de yanına gitse, ‘Hamza bizim Hamza, mahallemizin çocuğu’ diyecek, sempati duyacak ve oy verecek. Partilerin bence buna çok dikkat etmesi lazım. Çünkü bu aslında yerel seçim gibi olacak bu iş. Bir Cumhurbaşkanı adayı var, bir de milletvekilleri seçilecek. Oy pusulaları ilk defa ayrıldı partilerde. Eskiden gidip AK Parti, CHP, HDP’ye veriyordun. Şimdi öyle değil. Cumhurbaşkanını çok seviyorum gidip ona basacağım. Öbür taraftan Birol Soylu arkadaşım, aday olmuş, hop ona verme şansım var. Bence bu seçim yerel seçim havasına girecek. Selahattin Demirtaş’a sempatim var diyelim ki, ama bir taraftan da arkadaşım CHP’den aday olmuş, ona oy vereceğim. Ne şiş ne kebap yanacak. Kendi içinde birbiriyle hareket eden partiler dengeyi bulmak için stratejik hamleler yapabilirler. AK Parti MHP için bunu yapacak. Belki MHP içinden adayları olacak. O yüzden hem İYİ Parti, CHP, Saadet hem HDP bunları yapacaktır. Bunlara dikkat edecektir. Bu seçimin yerel seçim havasında geçeceğini düşünüyorum” şeklinde açıkladı.

BİROL SOYLU: AZİZ BEY’İN LİSTESİ BİREBİR GEÇECEK DİYE BİR KAİDE YOK

Birol Soylu, CHP İzmir Milletvekili aday listeleri ile ilgili kendisine isimler geldiğini belirtti: “İsimler geliyor. Spekülasyon olabilir. Ankara’dan aldığım üç beş isim var  birinci bölge ile ilgili. Ali Yiğit, Umut Tekin, Altan İnanç, Şehrazat Mercan isimlerini duyduk. Ne kadar doğrudur bilmiyorum. Aziz Beyin listesi birebir geçecek diye bir kaide yok” dedi.

UMUTOĞULLARI: AZİZ KOCAOĞLU’NUN İSİM VERDİĞİNİ DÜŞÜNÜYORUM

Ankara’ya giden İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun İzmir’de görmek istediği milletvekili aday listelerine dair CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’na isim verdiğine inandığını kaydeden Mithat Umutoğulları ise, “Aziz Bey'in genel başkana şu isimler olsun diye ya da olursa iyi olur ya da sizden bunu talep ediyorum diye isim verdiğini düşünüyorum. Kesinlikle vermiştir. Çünkü Aziz Kocaoğlu siyasetin çok içine girdi. İsim verdiğini düşünüyorum” değerlendirmesini yaptı.

UMUTOĞULLARI: ALAATTİN YÜKSEL LİSTEDE OLURSA HİÇ ŞAŞIRMAYIN

Mithat Umutoğulları, CHP Seçim Koordinasyon Merkezi sorumlusu olan deneyimli  siyasetçi AlaattinYüksel’in İzmir Milletvekili adayı olarak gösterilmesine şaşırmayacağını da belirterek, “Yarın listeler açıklandığında Alaattin Yüksel listede olursa hiç şaşırmayın. Alaattin Yüksel Milletvekili listesinde olacka. CHP’de müracaat etmenize gerek yok. YSK’ya gidip ismini veriyorsun. Parti üyesi olmana da gerek yok” dedi.

İŞTE PROGRAMIN SATIR BAŞLARI:

Birol Soylu: 16 yıldır iktidarsın hiçbir bayramda vermiyorsun şimdi ne oldu da 1000 lira ikramiye veriyorsunuz.

Mithat Umutoğulları: Ülke zenginleşiyor.

Mithat Umutoğulları: CHP kritik bir döneme giriyor. Özellikle ikinci bölgeyi merak ediyorum. Geçen dönem sıkıntılar vardı. Kemal Kılıçdaroğlu, Aytun Çıray, Mustafa Balbay, Selin Sayek Böke vardı. İzmir dışında olup bölgelerine gelmeyen vekillerdi. İkinci bölge biraz öksüz kaldı doğrusu. Tacettin Bayır, Ali Yiğit, Murat Bakan, Musa Çam çalışkandı. Birinci bölgede sıkıntı yoktu, aktifti. İkinci bölge sıkıntılıydı. Kani Beko kendi yerine Beko’yu gösterecekmiş. Bence çok da şık olur.

Birol Soylu: Kani Beko da Musa Çam da olur. Önemli olan mücadele, dava adamı, işçilerin sorunlarını biliyorlar. İkinci bölgede birbirinden değerli dostlarımız var.

Mithat Umutoğulları: Şakir Başak ve Nevzat Kavalar var ilçe başkanları içinden isimleri geçen. Başak ile ilgili fikrimi söyledim daha önce. Etik olarak doğru bulmuyorum. Ama milletvekili olursa kimse bir şey demez. Partide emeği var. Nevzat Kavalar’ın da. Cemal Erdem de öyle. Bu adamlar hayatında hiçbir partiye gitmemiştir. Bu tip isimlerin parti içinde değerlendirilmesi gerekiyor. Kavalar arka sıralardaydı ama aday gibi çalıştı, ödüllendirilmesi lazım. Cemal Erdem tarzındaki isimleri değerlendirmek ve onore etmek lazım. Milletvekili sıralaması önemli değil. 14’üncü sıraya da koyarsanız gider çalışır. Milletvekili olmasına gerek yok. Partinin onlara kendini ifade etme onurunu yaşatması lazım. İlk yediye kadar hep baba adamlar, partide sırtı sağlam olanlar. Birilerine yakın tipler var, yediden sonra dolgu malzemesi var. Alacağı bir oyun bile çok önemli olduğunu düşünürsek. O zaman 14’üncü sıraya bile koyacağınız adamlar çok önemli. 4-5 metropol büyük ilçe var. Ali Engin’i sev ya da sevme örneğin. Karşıyaka’dan koysan gider dolaşır. Partiye hizmet etmiş en azından. Engin, Murat Koç, Cemal Erdem’i değil de dışarıdan birini koyarsanız Ekmeleddin mevzusu gibi oluyor. Partililer emek vermiş insanları istiyor. CHP ilk kez doğru bir şey yaptı. Muharrem İnce’yi gösterdi, kendi içinden. Burada da artık örgütü tanıyan. AK Parti’de aday adaylarının tamamı teşkilat içinden gelenler. Hamza Dağ Gümüşpala’da oturuyor. Siz onun karşısına dışarıdan ithal koyarsanız, Hamza Dağ CHP, AKP’lisinin de MHP’lisinin de HDP’lisinin de yanına gitse, ‘Hamza bizim Hamza, mahallemizin çocuğu’ diyecek, sempati duyacak ve oy verecek. Partilerin bence buna çok dikkat etmesi lazım. Çünkü bu aslında yerel seçim gibi olacak bu iş. Bir Cumhurbaşkanı adayı var, bir de milletvekilleri seçilecek. Oy pusulaları ilk defa ayrıldı partilerde. Eskiden gidip AK Parti, CHP, HDP’ye veriyordun. Şimdi öyle değil. Cumhurbaşkanını çok seviyorum gidip ona basacağım. Öbür taraftan Birol Soylu arkadaşım, aday olmuş, hop ona verme şansım var. Bence bu seçim yerel seçim havasına girecek.

Birol Soylu: Bana oy vermeniz yeterli değil, milletvekili seçimlerinde de bana oy verin dedi Cumhurbaşkanı. Uyarıyorsa orada bir sıkıntı var demek ki.

Mithat Umutoğulları: Selahattin Demirtaş’a sempatim var diyelim ki, ama bir taraftan da arkadaşım CHP’den aday olmuş, ona oy vereceğim. Ne şiş yanar ne kebap yanacak. Kendi içinde birbiriyle hareket eden partiler dengeyi bulmak için stratejik hamleler yapabilirler. AK Parti MHP için bunu yapacak. Belki MHP içinden adayları olacak. O yüzden hem İYİ Parti, CHP, Saadet hem HDP bunları yapacaktır. Bunlara dikkat edecektir. Bu seçimin yerel seçim havasında geçeceğini düşünüyorum.

Birol Soylu: 28 adayın 4’ünü kontenjana koyarsa sırıtmaz. Savaşçı ve militan bir liste yapman lazım.

Mithat Umutoğulları: Bakanlık yapacakları zaten listelere yazmıyorlar. Kazanırsa Meral Hanım, Bakan yardımcısı olarak yanında yer alabilirim dedi Muharrem İnce. Karizmayı çizdirdi Meral Akşener İnce’nin çıkmasıyla.

Her dönem var. 3 dönemdir Aziz Beyin listesi var. Önceki gün oradaydı.

Birol Soylu: İsimler geliyor. Spekülasyon olabilir. Ankara’dan aldığım üç beş isim var  birinci bölge ile. Ali Yiğit, Umut Tekin, Altan İnanç, Şehrazat Mercan isimlerini duyduk. Ne kadar doğrudur bilmiyorum. Aziz Beyin listesi birebir geçecek diye bir kaide yok.

Mithat Umutoğulları: Aziz Beyin genel başkana şu isimler olsun diye ya da olursa iyi olur ya da sizden bunu talep ediyorum diye isim verdiğini düşünüyorum. Kesinlikle vermiştir. Çünkü Aziz Kocaoğlu siyasetin çok içine girdi. İsim verdiğini düşünüyorum.

Birol Soylu: Bu seçim ikinci tura kalacak gibi. Geçen seçimden ders çıkarmak lazım. 2 bin 600 mühürsüz oy geçersiz sayıldı. Burada büyük sıkıntı var. Bu seçim her türlü hileye müsait. HDP, İYİ Partili, CHP’lisinin duyarlı olması ve sandıklara sahip çıkması lazım. İtirazlarını ona göre yapmaları lazım. Nereden çıktı mühürsüz oyla? İzmir’den çıkmadı. Çünkü sandığına sahip çıktı. Doğudan, Konya’dan, Erzurum’dan çıkar. Konya’da beklemediği bir şekilde az oy alacak.

Mithat Umutoğulları: Cumhuriyet Mitingleri’nde de 3 milyon insan vardı. Ama sandığa yansıyan  bir şey yoktu. Bir coşku var ama 15 yıldır iktidar olmuş ve siyasi örgütlenmesini tamamlamış bir partiyi devirmek kolay değil bence.

Birol Soylu: Devletin bütün kurumlarına zerk etmiş. Kaymakamlar ilçe başkanı gibi. Garnizon komutanları ve emniyet müdürleri de dahil oldu artık. Trafoya kedi girmesine gerek kalmadı. Trafoya devlet girdi çünkü. Bir parti devletiyle uğraşıyoruz. Devlet partiler üstüdür. Ama öyle değil. Bir parti devletine karşı mücadele ediyoruz.

Mithat Umutoğulları: Belediyeleriniz var. Seçimlerde olanakları sonuna kadar kullanıyorlar. Hangi Başbakan, Cumhurbaşkanı devletin imkanlarını kullanmadı. Cumhurbaşkanı Başbakan kimse seçimlere 3 ay kala görevlerini bırakırlar o zaman, gider sokakta vatandaş Birol olarak seçime girersin. O zaman yap kardeşim böyle bir şey. Yasayı çıkar. Aziz Kocaoğlu CHP’liler dışında herkesin belediye başkanı bu kesin. CHP’nin vereceği siyasi kararlara bakıyor, müdahale ediyor. Ama bütün kadrolarında sağcıları barındırıyor. Onlarla iyi anlaşıyor. CHP’yi basamak olarak kullanıp kendisi belediye başkanı seçiliyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde Hüseyin Kırmızı ve Hüseyin Sezer dışında partili daire başkanı, genel müdür var m? İl başkanına ben büyükşehir belediyesine gideceğim, tanıdık bir daire başkanını arasanız deseniz, yemin ediyorum, Deniz Yücel arayıp da bu arkadaşımızın işini halledin diyemez. Bugün AK Partili herhangi bir siyasetçiye git, işim var de, partili olman önemli değil, adrese teslim, kapıda karşılar, işinizi hallederler, bir de teyit ister sizden işiniz halloldu mu diye. Ama Kocaoğlu gibi partizanlık yapmazsanız yüzde 50 oy alırsınız. Erdoğan büyükşehir belediyesini aldı Türkiye’ye iktidar oldu. Sarıgül Şişli Belediye Başkanı iken Türkiye’de örgütlenmediği yer kalmadı ya. Aziz Kocaoğlu dürüst adam deniyor. Zaten dürüst olması lazım. Ben çok dürüstüm, zaten öyle olmak zorundasın. Görevin dürüst olmak zaten.

Birol Soylu: İki partili genel müdür var. Ama ikisi de küskün birbirine, beş yıldır konuşmuyorlar. Hüseyin Kırmızı ile Hüseyin Sezer. Bir ara çok iyi dostlardı. İki partili genel müdür var, birbirleriyle konuşmuyor. On tane olsa birbirlerini yiyecekler demek ki.Aziz Beyin doğruları da eğrileri de var. Belediyede çalışanlar görev yapmasın dedi. Meclis üyeleri de gidip il yönetimlerine girmesinler. Beş işi beş kişiye ver, dört arkadaşın kenarda oturmasın.

Mithat Umutoğulları: Yarın listeler açıklandığında Alaattin Yüksel listede olursa hiç şaşırmayın. Alaattin Yüksel Milletvekili listesinde olacka. CHP’de müracaat etmenize gerek yok. YSK’ya gidip ismini veriyorsun. Parti üyesi olmana da gerek yok.

 

 

 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.