Dolar 32,5329
%0.14
Euro 34,9198
%-0.15
Altın 2.437,800
%0.06
Bist-100 9.717,00
%-0.05

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
8. Gün'de Bayraklı ve Karşıyaka delege seçimleri masaya yatırıldı

8. Gün'de Bayraklı ve Karşıyaka delege seçimleri masaya yatırıldı

TV35 Yönetim Kurulu Başkanı Mithat Umutoğulları ve Gerçek Haberci Genel Yayın Yönetmeni Adem Nakçı, TV35 ekranlarında yayınlanan 8. Gün programında Cumhuriyet Halk Partisi’nde devam eden ve tartışmalara neden olan delege seçimlerini masaya yatırdı. 8. Gün'de Bayraklı ve Karşıyaka seçimleri masaya yatırıldı

  • Ege Postası
  • 26.11.2019 - 17:00

EGEPOSTASI- TV35 Yönetim Kurulu Başkanı Mithat Umutoğulları ve Gerçek Haberci Genel Yayın Yönetmeni Adem Nakçı, TV 35 ekranlarında yayınlanan 8. Gün programında Cumhuriyet Halk Partisi’nde (CHP) 8 Kasım'da başlayan ve 1 Aralık'a kadar sürecek delege seçimlerini masaya yatırdı.

İşte programın satır başları;

Mithat Umutoğulları: Bayraklı’da üç aşağı beş yukarı hangi delegasyon yapısının ortaya çıkacağını biliyorduk bugüne kadar. Ama bu kez çok büyük sürprizler oldu. Belediye başkanının yerinde olsam ben oy kullanmazdım. Kullanmamış olsa daha etik olurdu.

Adem Nakçı:  Biz burada bunu konuştuk. Eski belediye başkanları sahaya güçlü inecekler. Mevcutları hedef gösterecekler demiştim. Sevgili Serdar Sandal bu nedenle telefonumuza bakmaz oldu. Bunlar eski başkanı savunuyor diye. Solcuyum diyorsun, öz eleştirini ver, eleştirileri dinle. Ne old? Yamanları, Doğançay’ı alsan ne olur, 30 60 delegeli Mansuroğlu’nu kaybediyorsun. 415 doğal delegen var. 160’ı kaybettin. 160-0.

Umutoğulları: Ne ilçe başkanı ne belediye başkanının organizasyon gücü yok demiştim. Belediye başkanının yapmak istediği neyd? Mahallelerde komisyon oluşturup tek liste ile gidelim. Mantık ile doğru. Çağrısı örgüt tarafından inandırıcı bulunmadı. Delegasyon kendi iradesini ortaya koyarak seçim yaptı. Kırmızı liste her yerde kaybetti. Bizim rengimiz kırmızı deyip deklere ediyorsan o zaman ne yapacaksını? Kırmızı liste kaybettiğinde seçimi kaybetmiş olarak görmelisiniz kendinizi. Seçimi kaybettiğinizde ise hepsi bizim listemiz diyorsun. Mesajını başta vermeliydin. Ben başkan olsam seçimlere karışmam. ilçe başkanının muhalif olması, genel başkana seninle ilgili yanlış bilgi vermesiyle ilgili kaygını anlarım. Ama birinci dönem angarya. Kavga ve gürültü yapmadı Serdar Sandal ama kapalı kapılar arkasında bir yapı oluşturmaya başladı ama başaramadı. Kadın aday olsun diyorsun kadın meclis üyesi olan Yeşim Tekoğlu sizin listenizde seçim kaybediyor. Erkek delegasyonun fazla olduğu bir yerde kadını nasıl dayatıyorsun'

Partiye ciddi emek vermiş isimler var. Pazar günü aklımızda eski bakan Yaşar Okuyan kaldı. Sahadan geliyorsun, Okuyan’ın geçmiş dönemde CHP için neler söylediğini arşivlerden çıkarın görürsünüz. Süper lige büyük oyuncu transfer etmişiniz gibi. On yıl belediye başkanlığı yapmış birini itiyorsun, hiç emek vermemiş, parti aleyhinde bir sürü konuşmuş adamı delege yapıyorsun.

Nakçı: Güzelbahçe’de düğün dernekle seçim yaptı. Kız yurdunu yaptı, Sıtkı Kürüm’ü de aldı kürsüye Muhittin Selvitopu.

Umutoğulları: Bayraklı başkanı 40 trilyon tasarruf yaptık diyor. Sen AK Partili başkandan aldın da mı bilborda koyuyorsun.

Nakçı: Bu partinin hafızası çok iyi. HDP’yi dışarıda tutmak şartıyla meclisteki dört parti içinde en politik olanlar CHP. Politik karar verebiliyor seçmeni, tabanı. Öğretmensin ya. Disiplini kuralı bilirim diyorsun. Manavkuyu, Mansuroğlu’nda kaç delegeye dokundu? Niye kaybetti? Demek ki bir eksik var.

Umutoğulları: Geçmiş dönemde kendi partisinin belediye başkanlarıyla uğraşanlar bir dahaki dönemde yeniden başkan olmuyor. Bu net. Bayraklı en güzel örneklerden bir tanesidir. Hasan Karabağ alanda yok diyebilirsiniz. Seçim bittikten sonra sonuçlar açıklandığında Karabağ’ı arayıp sevinçlerini bildirdiklerini gördük. Manavkuyu’da kadın aday dedi, Songül Gök’ü ilçe başkanı olarak çıkarsın o zaman. Başkansın gücünü ortaya koy yüz delege getir, kendi mahallende Gök’ü aday yap o zaman.

Mansuroğlu mahallesinde mesela önemli isimler var. Çoğu geçmiş dönemde Karabağ ile siyaset yapmış isimler. Hatice Tatlı, Selçuk Ayhan gibi. Osmangazi’de de Cemalettin Alper’e ve Serdar Sandal’a yakın Yeşim Tekoğlu’nun bulunduğu liste kaybetti mesela. Cindi Can Polat da benim tanıdığım kadarıyla bu yapıyla siyaset yapmaz. Can Polat başkan adayıydı. 40 yaşında. Bir dahaki dönem belediye başkan adayı. Sandal, Can Polat’ı tekrar meclis üyesi yaptı. Can Polat kendi mahallesinde seçim kazandı. Mevcut yapıyla siyaset yapmaz bence. Cemalettin Alper, Tuncay Özkan’ın yakın arkadaşı. Bir tarafta mavi listeyi destekleyen Rıfat Nalbantoğlu var. Mevcut başkan bu yapıyı toparlayalım dese o da zor. Çünkü artık herkes bir taraftan kaşıyacak. Hasan Karabağ meclis üyesi var. Mevcut başkana muhalif. Tepekule’de Fahrettin Onandı var. Sen bu adama bu yapıyı nasıl desteklettireceksi? Hasan Karabağ ve Serdar Sandal arasındaki far? Karabağ belediyede hiçbir siyasi figürü bulundurmadı yanında. Sandal’a bak. Özel kalem müdürü ki? Eski başkan. Etrafındaki adaylar hep değişik siyasi görevlerde bulunmuş isimler. Bu kişiler nasıl tavır alaca? Karşısındakini yıpratmak için hamle yapması gerekiyor. Sandal bu mantıkla yürüdüğü için bu seçimlerde siyasi olarak başarısız oldu. Karabağlar’da Selvitopu’nun yaptığı gibi, Narlıdere, Güzelbahçe’deki başkanlar  gibi yapsaydı.

Muhalefet şu anda 330 kişi. Önemli bir rakam bu. Bunları hangi yapı bir araya getirmeyi başarı? Belediye başkanı bu konuda başarılı olur mu bilmem. Başka güçler devreye girer m? Aktif rol oynayacak iki kişi var bence; eski belediye başkanı Hasan Karabağ, diğeri ise Selçuk Ayhan’dır. Karabağ mevcut delegasyonu çok iyi tanıyor. Selçuk Ayhan da tanıyor. Büyükşehir cephesinde önemli bir güç var elinde. Bunu doğru kullanır ve kongre salonuna girerse ben büyükşehirin de desteklediği sağlam bir aday çıkabileceğini düşünüyorum. Tek şart bunlar Hasan Karabağ ile buluşurlarsa.. Karabağ ise Tunç Beyi de Tuncay Özkan’ı da sevmiyor. İkisiyle de hareket etmiyor. Partinin Tuncay ile iş tutacağını pek sanmıyorum. Şahsi kanaatim bu. Hasan Karabağ’ı o masaya oturtmadığın sürece ikna etme yok.

Nakçı: Hasan Karabağ özünde keskin görünür ama dinlemeyi sever. Karşıdakinin fikrini bilmeden fikir beyan etmez. Dinlemeden yola gitmez.

Umutoğulları: Vedat Karataş da var. Muhalif  listenin yapılışında ciddi katkısı olduğunu düşünüyorum. Önümüzdeki süreçte onun da etkin olacağını düşünüyorum.

Karşıyaka’ya gelelim. İlçeye yakın listelerin coştuğu bir durum var. Yıldırım’ın biletinin kesildiği hafta oldu.

Nakçı: Karşıyaka’da mavi ne masmavi, beyaz ne süt beyaz. Karşıyaka’daki her iki liste de uçuk mavi. Ali Engin’in isimleri hem mavi hem beyaz listede var.

Umutoğulları: 288 delege bugüne kadar seçilmiş. 254’ü ilçeye hakim. Uğur Yıldırım’ın 34 delegesi var. Bostanlı Cevat Durak, Ali Engin, Gülşen Balcı, Önder Koç’un bölgesi mesela. Yalı’da İsfahan Naki seçim kazanmış mesela. Cevat Durak listeye girmeyerek liste dışı tuttu. Kendini PM’ye yazdırabilmeyi istiyor il kongresinde.

Nakçı: Eşi Birsen Durak parti tabanı tarafından sevilen bir isim. Ali Engin’in müthiş bir gücü var mesela.

Umutoğulları: Bu adamlar elli yıl partiye emek vermiş. Mavi liste vefa kokuyor abi. Önder Koç. On yıldır partide. Asuman Yalçın, 50 yıldır partide. Yüksel Çakmur’u onore etmişler. Şükrü Parmaklı en az on sene meclis üyesi. Müjdat Ünsalan. Konuşmaya gerek yok. Serdar Aktop. Nurşen Balcı. Mevlüt Kayaoğlu, Abdullah Engin var. Abdullah Engin Ali Engin’in gölgesinde kaldı. Ama aslında iyi bir siyasetçi. Birsen Durak var. Yalı’da İsfahan Naki var. Partiyi tanıyan, taşıyan, yıllarca emek vermiş isimler. Uğur Yıldırım bu isimleri neden kazanamamış mesel? Nasıl kazanamıyorsun bu isimler? Bahçelievler’de. Dilek Bilgin. Muzaffer …, Adem Şahin. Bu adamlar senden (Uğur Yıldırım) neden kopt? Partinin garip bir vicdanı var. Uğur Yıldırım belediye başkanı olma için çırpındı, başarısız oldu. Mevcut başkan da gitti. Cemil Başkan atandı. Git yanında dur. Başkan Cemil Tugay tabi ki çıkıp mavi listeyi destekliyor.

Nakçı: Serdar Koç, Cemil Tugay’ı destekleyecek.

Umutoğulları: Başkan Cemil Tugay, Serdar Koç’u destekleyebilir ama belli değil.

Nakçı: En fazla genci yaşayan Bahçelievler ve Aksoy. En kritik yer. Alaybey seçimleri iptal edildi. Adnan Alabay ve Sedrettin Coşkun’un beş beş paylaşssın deniyor. Ali Engin 80-90 gibi güçlü bir delege yapısı çıktı. Barış Erel’i destekliyor Engin. Alaybey seçimi aday durumu konusundaki kriteri belirleyecek. Açık mavi çok şeyi belirleyecek.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.