Dolar 32,3251
%0.23
Euro 35,0329
%-0.25
Altın 2.282,690
%0.23
Bist-100 8,97
%1.9

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
700 bin kişi Türkiye sınırına ilerliyor

700 bin kişi Türkiye sınırına ilerliyor

ABD Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey son 3 gün içerisinde Suriye rejimi ve Rusya savaş uçakları tarafından İdlib'e 200 hava saldırısı gerçekleştirildiğini söyledi.

  • Ege Postası
  • 30.01.2020 - 20:14

ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, Suriye'nin kuzeydoğusunda yaklaşık 700 bin kişinin yerinden edildiğini, Türkiye sınırına doğru harekete geçen bu kişilerin "uluslararası bir krize neden olabileceği" uyarısında bulundu.

Brüksel'de organize edilen çevrimiçi brifingde konuşan Jeffrey, Esad rejiminin bir kez daha kimyasal silah kullanması halinde tüm seçeneklerin masada olduğunu, daha önce yaptıkları gibi askeri müdahalede bulunabileceklerini söyledi.

Türkiye'nin İdlib'de gözlem noktaları bulundurmasını desteklediklerini vurgulayan Jeffrey, Türk askerlerinin zarar görmemesi gerektiğini, durumu yakından takip ettiklerini dile getirdi.

"ERDOĞAN'IN YANINDAYIZ"

Jeffrey, "Esad rejimi, İran ve Rusya bilmelidir ki bu (İdlib'deki saldırılar) kesinlikle kabul edilemez. İnsani kriz ve sivillere yıkıcı saldırılar söz konusu." dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Suriye'deki durum hakkında deneyimli bir lider olduğuna dikkati çeken Jeffrey, "Kendisi bizim ortağımız ve NATO müttefikimiz, onun yanındayız. Kendisine Suriye'de (Rusya Devlet Başkanı Vladimir) Putin'e güvenemeyeceğini açıkça söylemiştik. Şimdi sonuçlarını görüyor." ifadelerini kullandı.

"SURİYE'NİN KUZEYDOĞUSUNDA 700 BİN KİŞİ YERİNDEN EDİLDİ"

Suriye rejimi ve Rus savaş uçaklarının son üç günde İdlbi'de 200 hava saldırısı düzenlediğini hatırlatan Jeffrey, "Suriye'nin kuzeydoğusunda yaklaşık 700 bin kişi yerinden edildi. Türkiye sınırına doğru harekete geçen bu kişiler uluslararası bir krize neden olabilir." uyarısında bulundu.

Jeffrey, İdlib'de "terör örgütü" olarak kabul ettikleri DAEŞ, Nusra ve Hayat Tahrir el Şam (HTŞ) gibi grupların faaliyet gösterdiğini ve HTŞ'yi doğrudan El Kaide'nin uzantısı olarak kabul ettiklerini belirterek, Rusya destekli Esad güçlerinin ise sivil ayrımı gözetmeden saldırılar yaptığını söyledi.

Jeffrey, bu gruplar hakkında, "Bir süredir tek amaçlarının Esad'la savaşmak olduğunu, vatansever muhalifler olduklarını öne sürüyorlar." diyerek, Rusya'nın da bu grupların kendisine tehdit oluşturduğunu iddia ettiğini dile getirdi.

Bu grupların uzun süredir Rusya'ya doğrudan bir tehdit oluşturmadığını anımsatan Jeffrey, "Az da olsa insansız hava aracı düşürme gibi eylemleri oldu ancak Rusya, ayrım gözetmeksizin geniş çaplı operasyon yürütüyor." değerlendirmesinde bulundu.

TÜRKİYE MÜLTECİLERE 10 MİLYARLARCA DOLAR HARCADI

Türkiye'nin mültecilere ev sahipliği konusunda herhangi bir ülkeden daha fazlasını yaptığını ve 10 milyarlarca dolar harcadığının altını çizen Jeffrey, "Rusya destekli Esad güçleri Türkiye'yi baskı altına almak için mültecileri silahlandırıyor. Bu kabul edilemez." ifadelerini kullandı.

Jeffrey, kısa vadede ABD birliklerinin Suriye'den ayrılmasını planlamadıklarını, birliklerinin görevinin DAEŞ'i yenmek ve petrol kuyularından uzak tutmak olduğunu sözlerine ekledi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.