Dolar 32,5437
%0.01
Euro 34,9217
%0.27
Altın 2.427,060
%0.16
Bist-100 9.675,00
%-0.49

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
600 yıllık diplomatik ilişki

600 yıllık diplomatik ilişki

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ihracatta en fazla payı olan 10 ili, ekonomik ilişkileri yüksek düzeyde gelişme potansiyeli olan 10 ülke ile eşleştirdi. İzmir, benzer alanlarda ihracat gerçekleştiren Polonya ile eşleştirildi.

  • Ege Postası
  • 11.01.2017 - 16:40

İzmir- Polonya eşleşmesi ve ticaret potansiyeli Swiss Otel Büyük Efes'te gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkan Vekili Mustafa Çıkrıkçıoğlu, İzmir'in Türkiye’nin en fazla ihracat yapan üçüncü ili olduğunu belirterek, "İzmir ihracatta büyük potansiyel barındırıyor. Bu potansiyel ile katma değerli ihracatını arttırabilmek için daha fazla çaba sarf ediyoruz. Türkiye olarak 2023 yılında Dünya ticaretinden yüzde 1,5 pay almak ve 500 milyar dolar ihracat gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Türkiye’nin 3. büyük nüfusuna sahip olan Ege’ni incisi İzmir’den beklentimiz çok yüksek" dedi.

TİM ve Ege İhracatçı Birlikleri işbirliğinde, Halkbank ve Vodafone çözüm ortaklığında düzenlenen “10 il 10 ülke: İzmir Polonya" etkinliğinin açılış konuşmasını, Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk, Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkan Vekili Mustafa Çıkrıkçıoğlu, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve Polonya Ankara Büyükelçisi Maciej Lang gerçekleştirdi. Toplantının açılış konuşmasını yapan Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Sabri Ünlütürk, Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin ihracatta en fazla pay alan 10 ilin, ekonomik ilişkileri yüksek düzeyde gelişme potansiyeli taşıyan 10 ülke ile eşleştirildiğini anlattı. İzmir'in Polonya ile eşleştirilmesinden memnuniyet duyduklarını ifade eden Ünlütürk, Polonya ekonomisi hakkında bilgiler verdi. Polonya'nın 1990 yılından beri istikrarlı bir ekonomik liberizasyon politikası izlediğini belirten Ünlütürk, " 2004 yılının Mayıs ayında Avrupa Birliği’ne (AB) üye olan Polonya’nın, Birlik ülkelerine olan ihracatında yaşanan artış ülkenin büyümesine büyük oranda katkıda bulunmuştur. Polonya Avrupa’nın ortasında yer alan ve her geçen gün güçlenen istikrarlı ekonomisiyle dikkat çeken bir ülke. Ülkenin istikrarı ve ekonomisi, dünya genelinde gerçekleşen krizlerden oldukça düşük pay alması nedeniyle Avrupa’nın parlayan yıldızlarından biri. Bu nedenle de özellikle Avrupa’nın diğer ülkelerinden ciddi yatırımlar aldığını dikkatle izliyoruz" dedi. 

600 YILLIK DİPLOMATİK İLİŞKİ

Türkiye ve Polonya arasındaki diplomatik ilişkilerin 600 yılı aşkın süredir devam ettiğini söyleyen Ünlütürk, "İki ülkenin uluslararası ve bölgesel konulara benzer görüşle yaklaşıyor olması istikrarlı ve güvenli ticari ilişkilerin tesisi açısından da oldukça önemli. 2016 yılında Türkiye–Polonya toplam dış ticaretimiz 6 milyar dolara yakındı, bölgemizin bundan aldığı pay bu rakamın yüzde 15’idir. Polonya‘ya Birliğimizden 2016 yılında gerçekleşen ihracat 153 milyon dolar olarak kayıtlara geçti. Polonya'ya yaptığımız ihracatın ana kalemleri tekstil ve hazır giyim, motorlu kara taşıtları, kimyevi maddeler, elektrik elektronik, demir ve demirdışı metaller belli başlı ithalat kalemlerimiz ise motorlu kara taşıtları, makine ve techizat, kimyasallar, demir demirdışı metaller, kağıt ve kağıt ürünleri, gıda ürünleri ve içeceklerden oluşuyor. Polonya’da büyük bir bölümü hazır giyim sektöründe olmak üzere yaklaşık olarak 150 Türk firması faaliyet gösteriyor. Ayrıca yaş meyve-sebze, helva, kuru meyve ve şekerleme, iplik boyaması ve bilgi teknolojileri alanında halihazırda Varşova, Gdansk ve Lodz şehirlerinde faaliyet göstermekte olan Türk firmalarımız var" dedi. 

"İZMİR'İN İHRACATTA BÜYÜK POTANSİYELİ VAR"

İzmir'in, Ege’nin ve tüm Türkiye’nin incisi, dünyaya açıIan bir Iiman olduğunu söyleyen Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkan Vekili Mustafa Çıkrıkçıoğlu, Türkiye’nin en fazla ihracat yapan üçüncü ili olduğunu belirtti. İzmir'in ihracatta büyük bir potansiyel barındırdığını ifade eden Çıkrıkçıoğlu, "Bu potansiyel ile katma değerli ihracatını arttırabilmek için daha fazla çaba sarf ediyoruz. Türkiye olarak 2023 yılında Dünya ticaretinden yüzde 1,5 pay almak ve 500 milyar dolar ihracat gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Türkiye’nin 3. büyük nüfusuna sahip olan Ege’ni incisi İzmir’den beklentimiz çok yüksek. İzmir yatırımlar anlamında oldukça başarılı bir şehrimiz. Yatırım teşvik sisteminde 1. bölgede yer alıyor. 2016 yılı ilk 11 ayında teşvik sistemi kapsamında İzmir’de208 yatırım teşvik belgesi düzenlendi. Bu, bir önceki yıla göre yüzde 14 artış anlamına geliyor. Bu belgeler kapsamındaki öngörülen toplam yatırım tutarı ise1,7 milyar lira" dedi. 

"İZMİR'İN İHRACATI 10 YILDA 1 BUÇUK KAT ARTTI"

Çıkrıkçıoğlu, İzmir’in ihracatta da önemli ilerlemeler kaydettiğini, geçtiğimiz 10 yıldan bu yana İzmir’in ihracatının 1 buçuk kattan daha fazla arttığını, 2016 yılında 8,3 milyar dolar ihracat gerçekleştiren İzmir'in en fazla ihracat yapan üçüncü il olduğunu belirtti. 

İzmir'de ihracatçı firma sayısında da artış olduğunu söyleyen Çıkrıkçıoğlu, "İhracatçı firma sayısında da İzmir benzer bir performans sergiledi. Aynı dönemde İzmir’in ihracatçı sayısı da yüzde 20 artarak 4 bin 500’ün üzerine çıktı. Böylelikle İzmir, Türkiye’de en fazla ihracatçısı olan 2. ilimiz oldu. Ancak yine de bu başarılar bizler için yeterli değil. Hep birlikte çok daha fazlasını yapmamız gerek. Bu amaçla, bugünkü etkinliğimizde İzmir’in bu potansiyelini en iyi şekilde değerlendirmek istiyoruz " diye konuştu. 

"2.7 MİLYAR İHRACAT"

Türkiye ve Polonya arasındaki ticaret hacmi hakkında bilgiler veren Çıkrıçıoğlu, "Türkiye’nin 2016 yılında Polonya’ya ihracatı yüzde 14.5 artarak 2.7 milyar dolar oldu. Bu rakam şimdiye kadarki en yüksek seviye. Polonya’nın toplam ihracatımız içindeki payı da 2016’da yüzde 1.87’ye çıkarak en yüksek düzeyine ulaştı. Polonya’nın ithalatında ise Türkiye’nin payı yüzde 1.51 seviyesinde.

Burada da en yüksek seviyeye ulaşmış durumdayız. Yani, Polonya pazarı Türkiye için parlayan pazarlardan birisi" dedi.

"ALMANYA PAZARI KADAR POLONYA PAZARINA DA YOĞUNLAŞILMALI"

Hedef pazarları belirlerken İzmir’in ihracatındaki ürün gruplarını ve Polonya’nın ithalat yapısını incelediklerini belirten Çıkrıkçıoğlu, "İzmir’in ihracatının önemli bir kısmını Makineler, otomotiv, plastiklerve kağıt-karton ürünleri oluşturuyor. Polonya’nın dünyadan ithalatında ise bu ürünler yaklaşık yüzde 33 paya sahip. Bu da demek oluyor ki, Polonya, İzmir’in en çok ihraç ettiği ürünlere ciddi anlamda talep gösteriyor. İzmir’in ihracatına baktığımızda ise Polonya’nın yüzde 1.5 payla 18. sırada yer aldığını görüyoruz. Almanya ise yüzde 12 payla birinci sırada. Dolayısıyla, Almanya pazarına yoğunlaşan İzmirli ihracatçılarımızın Polonya pazarına da yönelmelerinin doğru olacağına inanıyoruz. AB ülkeleri arasında en yüksek büyüme oranlarından birine sahip olan Polonya önümüzdeki dönemde sizlere büyük fırsatlar sunuyor. İzmirli ihracatçılarımızın bu fırsatı iyi değerlendirmeleri gerekiyor" diye konuştu. Mustafa Çıkrıkçıoğlu, ayrıca İzmirli işadamlarını Polonya’ya, Polonya alım heyetlerini de İzmir’e getirerek, Polonyalı iş insanlarını İzmirli ihracatçılarla buluşturacaklarını da açıkladı.

"AYNI SEKTÖRLERDE AR-GE ÇALIŞMALARI"

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ise, Türkler ve Polonyalılar arasındaki diplomatik ilişkilerin 603 yıldır devam ettiğini söyledi. Kocaoğlu, "Osmanlı ordusunun Galiçya'da verdiği destek,

Abdülaziz'in Osmanlıya sığınan Polonyalılar için 'Tacımı veririm, tahtımı veririm ama devletime sığınanları asla vermem' demesi, kol kola girdiğimizde birçok şeyi başaracağımızın 600 yıllık somut bir geçmişi var. Biraz önce konuşmacıların belirttiği gibi ihracat ve ithalat kalemlerimizi yüzde 90 oranında örtüşüyor. Birlikte çalışıp birlikte üreteceğiz. Ar-Ge ve inovasyon çalışması yaptığımız sektörlerde ki Polonya da aynı sektörlerde yapıyor, bu çalışmaları birleştireceğiz. Ortak hareket ederek Polonya'nın güçlü olduğu orta ve doğu Avrupa'ya Türkiye'nin mallarını, Türkiye'nin güçlü olduğu pazarlara da Polonya'nın mallarını taşımak amaçlanmalıdır. Ege olarak, İzmir olarak, Ege bölgesinin merkez kenti olarak, her türlü desteği katkıyı koymaya hazırız" dedi.

TÜRKİYE'NİN İLK TİCARİ ANLAŞMASI POLONYA İLE 

Polonya Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Maciej Lang Türkçe yaptığı konuşmasının başında, Reina ve İzmir adliyesinde yaşanan terör saldırısında yaşamını yitirenlerin ailelerine taziyelerini ve yaralılar için de acil şifa dileklerini iletti. Lang, yaşanan saldırılar konusunda Türkiye ile dayanışma içinde olduklarını söyledi. 600 yılı aşkın diplomatik ilişkilerin 1923 yılında Türkiye'nin imzaladığı ilk ticaret anlaşmasının Polonya ile gerçekleştirilmesiyle taçlandırıldığını ifade eden Lang, "Bu ilişkilerin 2017 yılında devam ettirilmesini ve her iki ülkeye de iş birliği sunmasını temenni ederim. Polonya orta ve doğu Avrupa'nın ana ulaşım yollarının kesişme noktasında bulunan büyük ekonomisidir. Yatırım iklimi ve eğitimli ve işinin uzmanı kadrolar ve 38 milyonluk iç piyasa vaat etmektedir. Yabancı yatırımcılar Polonya'ya yatırım için heveslidirler, istikrarlı büyüme fırsatı ile kriz dönemlerinde sığınılabilecek güvenli bir liman olarak algılamaktadırlar. Küresel kriz kıtanın en hızlı tempoda büyüyen ülkesi olan Polonya'ya zarar veremedi. Polonya'nın yatırımı çekecek teşvik istihdam kolaylıkları yatırım için özel hazırlanmış alanlara yönlendirmek üzere fırsat sunuyor. Avrupa'nın çekiciliği anketi 2016 yılı raporunda Polonya Avrupa'nın en cazip 5. destinasyonu kabul edilmiştir. İleriye dönük işbirliği için çekici sektörler arasında, enerji, tarım, gıda ulaştırma ve alt yapı geliştirme, bilişim ve inovasyon sektörleri sayılmaktadır. Polonya ticaret odaları temsilcilerinin sunumlarında çok daha fazla ayrıntı verecekler. Bugünkü toplantının Polonya'nın yabancı ortaklarına sunduğu imkanları bizden bağımsız olarak keşfetmeyi sürdürmeniz için bir davet olması umuduyla" diye konuştu. 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.